Laitteiston päivitystä Hi-Res Audio kuuntelemiseksi

HiFistä_haaveileva

Morjesta!


Nyt kaipailisin apua kipeästi miten edetä seuraavaksi. Hifi-harrastelijat huomio - ja miksei myös ammattilaisetkin!

Innostuin jokunen aika sitten tutkimaan Tidal-musiikkipalvelua ja Spotify Premium saikin nopeasti lähtöpassit ihastuttuani 1411kbs laatuun.

Mutta nyt janoan lisää!

Huomasin, että kotiteatterivahvistimeni tukee Hi-Res ääntä ja tuon myötä saatavilla oleva 9216kbs musiikki alkoi houkuttelemaan ja miettimään muutenkin nykyistä setuppiani, miten saisin korviani hivelempää ääntä näistä aikaiseksi.

Laitteisto on tällä hetkellä seuraava:
Sony STR-DN1070 AV-viritinvahvistin
Jamo S 426 HCS 3 5.0 kaiutinsarja
Läppäri (HP Spectre x360) liuta kaiken maailman piuhoja HDMI:stä optiseen äänipiuhaan
Huawei P20 Pro puhelin
Steinberg UR22 -äänikortti (jos tästä on mitään hyötyä tässä asiassa)
Creative SoudBlasten Live! 24-bit -äänikortti, malli SB0490 (jos tästä vanhasta rotiskosta on mitään hyötyä tässä)
Jotkut markan nappikuulokkeet satunnaisessa käytössä bussimatkoilla

Nyt kun puhelin ja vahvistin tukevat molemmat Hi-Res ääntä, olen miettinyt sopivia kuulokkeita hankkivani jotta pääsisin kuuntelemaan HRA-musiikkia. Nopealla vilkaisulla silmääni osui esimerkiksi Sony MDR-1AM2 -kuulokkeet.

Jamon kaiutinsarjan frekvenssi yltää harmikseni vain 20 000 Hz asti, joten tuo on myös heikko lenkki tällä hetkellä. Olen kuitenkin muuten ollut hyvin tyytyväinen sarjaan ja tuon ostinkin hyvän hintansa takia, opiskelija kun olen.

Budjetti taipuu laittamaan alkuun max 400e kerralla peliin, joka ei näissä hommissa paljoa ole, mutta pelattavani on niillä korteilla mitä lompakosta löytyy. Myöhemmin settiä saa toki päivitettyä lisää, joten sijoitetaan tämä ensin johonkin järkevimpään vaihtoehtoon jolla päästään kohti parempaa äänimaailmaa.

Sitten niitä kysymyksiä:

1. Lähtisinkö ensin hankkimaan kuulokkeet? Jos kyllä, niin minkälaiset?
2. Vai olisiko järkevämpi lisätä nykyisen 5.0 kaiutinsarjan jatkoksi jokin laadukkaampi 2.0 kaiutinsarja vahvistimeen lisäksi jotta yläpäätä saadaan toistettua myös 20kHz yläpuolelta? (vahvistimen tukiessa 7.2 sarjaan asti ja multi-room löytyy myös, joten musiikkia voisi tarvittaessa kuunnella vaikka vain lisäksi olevalla 2.0 kaiutinsarjalla) Jos kyllä, niin millaiset?
3. Saanko tietokoneelta kuunneltua HRA-musiikkia HDMI:n kautta, vai onko erillinen DAC välttämätön?
4. Kärsiikö laatu, jos puhelimen yhdistää AUX:illa vahvistimeen HRA-musiikin kuuntelemiseksi puhelimen tukiessa Hi-Res ääntä? Entä mikä USB-C -> 3,5mm jack -adapterin merkitys on tässä? (Huomaan, että Huawein oma adapteri ainakin heikentää äänenvoimakkuutta ja mahdollisesti laatua myös)
5. Muita huomioita tai ideoita?

Koetetaan kepukalla jäitä, josko täällä olisi joku joka osaisi avitella tämän projektin kanssa etiepäin. Ymmärrän toki sivuston luonteen huomioiden, että vastauksia tulee olemaan värikkäitäkin sekä niitä "henki lisää rahaa ja syö makaronia siihen asti kunnes vähintään edes 20 tonnia kasassa niin kattellaan" vastauksia, mutta olen valmis ottamaan sen riskin toivoen, että edes yksi vakavasti otettava vastaus tulisi. Enkä toisaalta mitään menetäkään tätä sivustoa kokeilemalla.

Miten siis päästäisiin 400 euron budjetilla järkevimmin lähemmäksi HRA-musiikin nauttimista? :)

Kiitos paljon!

11

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TinaKorva

      Lähdet ongelman kimppuun väärästä päästä. Totuus, tai oikeastaan TOTUUS, on nimittäin se, että niitten yli 20 kHz äänten toiston tavoittelu on totaalisen turhaa. Muutamasta syystä:

      - Ihmisen korva ei niitä kuule. Siis ei kuule.
      - Aniharvoissa äänitteissä on oikeasti mitään sisältöä yli 20 kHz taajuuksilla. Paitsi että monet äänitysmenetelmät (tätä ei mainita levykansissa yms) eivät niitä tallenna/tallentaneet, eivät myöskään useimmat mikrofonit niitä kykene tallentamaan. Monien hienojen studiomikrofonien taajusvaste alkaa pudota 16 kHz kohdalta.
      - Kaiuttimia jotka oikeasti toistaisivat puhtaasti yli 20 kHz ääneksiä ei juuri ole olemassa.

      Suurten näytetaajuksien (siis korkealle yltävä taajuusvaste) äänitteet aiheuttavat vahvistimissa harmoonisia särökomponentteja kuuloalueelle. Toisin sanoen kun tavoitellaan jotain mitä ei kuulla saadaankin sellaista jonka voi kuulla, mutta väärällä tavalla.

      Minusta on käsittämätöntä, että hifi-piireissä keskitytään kuulumattomiin ultraääniin ja maksetaan siitä maltaita, mutta alin oktaavi laiminlyödään, vaikka sen voi sekä kuulla (että tuntea...), niitä löytyy äänitteistä, ja ne voi toistaa yleisesti tunnetuilla kaiutinkonstruktioilla siedettävällä hinnalla. Ilmeisesti kunnon basso on junttimaista, mutta kuulumaton diskantti on esoteristä ja tavoittelemisen arvoista.

      Elektroniikka (soittimet, vahvistimet) ovat nykyään niin pitkälle kehittyneitä, että halvalla hinnalla saa suhteellisesti katsottuna miltei täydellistä ääntä. Kuuntelemalla on asiallisia vehkeitä mahdoton erottaa toisistaan. Ylivoimaisesti suurimmat ja kuultavat erot ovat kaiuttimissa ja huoneakustiikassa. Sinne kannattaa pennoset panostaa, joskaan 400€ ei riitä juuri muuhun kuin ehkä akustiikan parantamiseen. Kaiuttimien paikan optimointi parantaa ääntä enemmän kuin 100000 euron vahvistimet. Tai "hi-res" ääni.

    • Neljälläsataa saa kohtuulliset kuulokkeet, jotka toistavat kaiken sen, mitä ihmiskorva pystyy ottamaan vastaan.

      Muu on humpuukia.

    • Hifi_vai_fifi

      Kiitos paljon tähän mennessä tulleista vastauksista!

      Ääni nykyisillä vermeillä tuntuu kovin tunkkaiselta ja työpaikkalla paljon käytetyt pienet Genelecitkin kuulostavat paljon tarkemmin ääntä erottelevilta ja saundi on kirkas ja selkeä.

      Taajuuksista en niinkään ymmärrä, mutta Spotifyn 320kbs pakatun musiikin ja Tidalin 1411kbs "loseless" musiikin välillä ero on kuin yöllä ja päivällä. Studiossa joskus myös mukana olen häärännyt ja siellä äänimaailma oli aivan omaa luokkaansa, kun biisistä pystyi erottamaan jopa rumpukapulan tipin äänen pelliin kevyesti bändin soiton taustalla naputellessa.

      400e in tosiaan pieni lähtö, mutta valmista pakettia ei tarkoitus ole saadakaan. Huone on jo vuorattu akustiikkalevyin ja kaiuttimet sijoitettu muunkin kuin feng shuin perusteella. Alapään toistoihin olen myös jo tyytyväinen, kuten myös naapurini. Ehkä sitten vaan kuulokkeet olisi se seuraava steppi?

      Mutta millaiset? Ehdotuksia tai kokemuksia?


      -AP

      • TinaKorva

        MP3 pakkauksessa hävitetään korkeat äänet jo 16 kHz kohdalta, nuorilla korvilla sen saattaa jo kuulla, kyllähän sieltä poistetaan muutakin hiljaista äänimateriaalia jonka arvellaan peittyvän voimakkaampien äänten alle.

        Keskiäänialueen heleys ja selkeys on juuri se, mikä erottaa kunnolliset toistimet epäkelvoista. Olet siis havaintojesi kanssa oikeilla jäljillä. 400€ ei todellakaan riitä kunnollisen kaiutinsetin hankintaan.

        Kohtuuhintaiset mutta erittäin paljon ammattipuolella käytetyt kuulokkeet: Audio-Technica ATH-M50x. Meillä töissä monella myös muuten vain käytössä, itsellä myös ja pojallani musiikin ammattilaisella. Vain 130€.

        https://www.verkkokauppa.com/fi/product/34368/drrbs/Audio-Technica-ATH-M50x-studiomonitorikuulokkeet

        Jos haluaa käyttää melkein koko määrärahan, niin ATH-M70x .

        Jos jostain löytyy vähän enemmän, niin Sennheiser HD800, ne todellakin ovat jostain toisesta maailmasta.


    • AP_

      Hämmentävää jos 400 eurolla ei vielä saa yhtä tai kahta edes kelvollista kaiutinta nykyistä settiä parantamaan.

      ATH-M70x vaikuttaa kelpo luureilta paperilla ainakin, joten ehkä voisi niitä harkita sitten. Kiitos vinkistä!

      • TinaKorva

        No ihan esimerkin vuoksi: omissa pääkauttimissani keskiäänikalotti painaa 11 kg, siis elementti kokonaisuudessaan, ja maksaa varaosana noin 1500€/kpl.

        Kun lähdetään oikeasti hakemaan hyvää ääntä (käytännössä kauttimia), joutuu rahaa latomaan tiskiin muutamia tuhansia (Genelecin tai Amphionin pienet monitorit vaikkapa). Kunnes ne rahat ovat kasassa on parasta hoitaa kriittinen kuuntelu kuulokkeilla ja käytää olemassa olevia Jamoja tunnelmamusiikkiin.


    • Väärinymmärretty

      Harmi jos viestistäni käy kuitenkin ilmi, että tavoittelisin huippua, vaikka koetin ilmaista haluani päivittää nykyisestä pykälää vain paremmaksi kohti parempaa settiä 400 eurolla. Vaikka eihän toki 1500 euron kaiuttimetkaan ole vielä sitä huippua.

      Genelecit näyttäisi alkavan 300 eurosta, joten yksi vaihtoehto voisi olla aloittaa yhdestä G2:sta ja alkaa siitä rakentelemaan pikkuhiljaa ostamalla parin kuukauden päästä toinen ja sitten ehkä eri kokoista sen jälkeen.

      Sitten kun lähdetään hakemaan sitä oikeasti hyvää ääntä, niin katsotaan sitä sitten kun on rahnua ostaa esimerkiksi B&W 800 -sarjalaiset tai KEF Bladet tms. joilla sitä saa.

      • TinaKorva

        Uskoakseni ymmärsin kyllä oikein. Kuitenkin on niin, että jos 400€ on käytössä ja tarkoitus korvata olemassa oleva kaiutinjärjestelmä, niin sillä rahalla ei saa kovin kummoisia kailottimia, eikä vanhoista saa myynnissä juuri mitään. Mitään apteekin-hyllyltä tyyppistä reseptiä ei ole antaa. Paitsi ostaa hyvät monitorikuulokkeet.

        Mitä noihin B&W ja KEFfeihin tulee, niin omakohtainen kokemus: olin myymässä tarpeetonta suurta päätevahvistinta tyyppiä "hitsausmuuntaja" ja ostaja tuli sitä hakemaan. Hänellä kotonaan kaiuttimina B&W 802. Istutin kuunteluhuoneen sohvalle ja soitin yhden (klassisen) demobiisin, sinfoniaorkesteria äänitettynä yhdellä stereoparilla. Vaikka ei ollut mitä ilmeisimmin klassisen puolen miehiä oli liimautuneena penkkiin vaaditun ajan, ja istui hiljaa vielä hollin aikaa kappaleen loputtua. Lopulta sai sanottua, että ei ollut ikinä aikaisemmin kuullut mitään yhtä läpikuultavan selkeää settiä, erityisesti keskiäänien heleys ja selkeys veti sanattomaksi. Se on se 11 kg painava 3 tuuman keskiäänikalotti...

        Opetus: B&W ei välttämättä ole tällä hetkellä enää se onni ja autuus, vaikka ihan huipun läheltä onkin. Laitetaan linkki:

        https://pmc-speakers.com/products/professional/passive/ib2s
        https://mrhifi.fi/tuote/pmc-ib2-se/ "kotiversio" jalopuusta


    • Anonyymi

      Päivitellääs tänne tilannetta.

      Olohuone sai jäädä Jamoineen sikseen ja kuuntelukoppia alkoi muodostua toiseen huoneeseen siten, että tietokone ampuu tuon UR-22:n kautta äänet mikseriin jossa EQ:n käyttö mahdollista ja mikseristä soinnut tärähtelee ilmoille kahdella Yamahan HS8:lla ja yöllä sitten lapsen nukkuessa korvia kutittelee Beyerdynamic DT 770 Pro (80 Ohm) -kuulokkeet. Kuulokkeita kokeiltaessa Audio-Technicat eivät tuntuneet tarjoavan yhtä puhdasta ja luonnollista saundia painottaen hieman alapäätä.

      -AP

      • Anonyymi

        Lisää päivitystä tänne.
        Kuuntelukoppi on nyt villoitettu ja hienosäädetty vielä Sonarworks Reference 4:llä. Lisäksi uutena harrastuksena kuvioihin astui mukaan Pro-jectin LP-soitin ja hyllyyn on kertynyt jo yli 50 levykäistä. Nyt työn alla Ortofonin rasiaan kuumeinen neulojen vertailu ja sopivan etsiminen järkevään hintaan. Stylus 10 laukesi parin kuukauden käytln jälkeen ja OM 5E:hen verrattuna saundissa ei kovin merkittävää eroa mielestäni ollut. Hintakin toki tuon jo paljastanee.

        Lisäksi tuli toinen kuulokepari hankittua, AKG K-702 mutta näihin petyin alapään toiston osalta. Muuten mukavan tilava saundi ja miellyttävät päässä. Eivät mitenkään päin kuitenkaan päihitä nuita DT 770 Prota, joten taitavat valitettavasti jäädä pölyttymään. 880 tekisi mieli seuraavaksi kokeilla ja hieman myös nuo Audio Technicoiden bassomylvintä on alkanut houkutella vapaa-ajan fiilistelyyn jytkymmän sekä raskaamman musiikin parissa.

        Olohuoneeseen päätyi nyt nuiden Jamojen tilalle Klipsch R-820F:t ja alkaa kaiutinpuoli olemaan mielestäni subwooferia vaille valmis. Ehkä sitten vielä joskus isona poikana hankintaan menee Genelecit.

        Olisikos jotain napakkaa subwooria suositella muutamalla, ehkä jopa parilla kolmella neljällä sadalla eurolla? Plussaa olisi, ettei paineaukko olisi kotelon takapuolella naapuriani ajatellen. Klipscheissä valitettavasti nuo takana ovat, kun en älynnyt etsiä R-28F -mallia. Ja onko 12 tuumaisella paljolti enemmän etuja versus 10 tuumainen, kun ei ole tarkoitus kuitenkaan ikkunoita helistellä, vaan vain nauttia musiikista sen koko äänialalla?

        -AP


    • Anonyymi

      Jos laitteisto kykenee toistamaan taajuusalueen 30 - 8 000 Hz, ei menetä mitään musiikillisia elämyksiä. 50 - 5 000 Hz on jo ihan kelpo. Subbari on aika lailla turhake. Parin kympin kuulokkeet tietsikan perässä ovat ihan riittävät kotioloissa. Basso ja diskantti ovat säädettävissä, joten kuulokkeiden basso- tai diskanttivoittoisuudella ei ole merkitystä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 188
      2146
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      2002
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      160
      1699
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      139
      1624
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1334
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1247
    7. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      11
      1224
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      12
      1155
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1148
    Aihe