10 pahinta virhettä videokuvauksessa

Canonisti_

Matti Haapojalta tiivistettynä 10 pahinta virhettä, mitä aloittelija voi tehdä:

https://youtu.be/JNXmjTmuGNM

Ajattelemisenaihetta kokeneemmallekkin, joka tekee vain vähän videoita.

12

<50

  Vastaukset

  • Mitähän tuokin höpöttää että muu kuin 24 fps olisi kamalan väärin?

   Elää vähän muinaisuudessa. Jos joskus onkin elokuvia kuvattu 24 ruutua per sek., että olisi ihanteellista joka paikassa ja joka tarkoitukseen.

   Eikä useimmilla kameroilla edes voi kuvata 24 fps.

   • 24fps on oikein, jos jakelukanava on elokuvateatteri. Mikäli tekele on tarkoitetus näyttää pääasiassa televisiossa niin 25fps.

    24fps kuvatut näytetään telkkarissa yksinkertaisesti 25fps, eli hitusen liian nopeasti. 30fps (jenkkien telkkarissa käyttämä framerate) sen sijaan konffataan 25fps:ksi.


   • AsusDeluxe kirjoitti:

    24fps on oikein, jos jakelukanava on elokuvateatteri. Mikäli tekele on tarkoitetus näyttää pääasiassa televisiossa niin 25fps.

    24fps kuvatut näytetään telkkarissa yksinkertaisesti 25fps, eli hitusen liian nopeasti. 30fps (jenkkien telkkarissa käyttämä framerate) sen sijaan konffataan 25fps:ksi.

    Niin kun tuo aloituksen linkin höpisijä on joku Youtube-blogisti, niin ymmärtääköhän itsekään mistä puhuu. Tankeroenklantia ainakin.


  • Ei muuten muista mainita sitä yleisintä ja pahinta virhettä, eli että kuvataan pystyvideota.

   • Vaaka vai pysty riippuu jakelukanavasta. Pääsääntöisesti vaaka on parempi ratkaisu, mutta jos on tarkoitus jakaa vain kännykässä, voi pysty tulla kyseeseen.


   • Canonisti_ kirjoitti:

    Vaaka vai pysty riippuu jakelukanavasta. Pääsääntöisesti vaaka on parempi ratkaisu, mutta jos on tarkoitus jakaa vain kännykässä, voi pysty tulla kyseeseen.

    Tolppavideot tulevat kyseeseen vain tolppia kuvattaessa.


  • Jos katsoo videoita telkkarista, niin ruutunopeudeksi 25/50 fps, mutta jos tietokoneelta, niin 30/60 fps. Johtuu näyttöjen virkistystaajuudesta. 50 fps nykii vaakavierityksessä ikävästi 60 Hz tietokonenäytöllä. Tv:ssä ei ole tuota ongelmaa, kun sen näyttö virkistyy samaan tahtiin 50 Hz taajuudella.

   • Tuohan ei ole mikään ongelma, kun kameroissa ei yleensä edes ole 50/60 fps valintaa, vaan se on kameran myyntialueesta riippuen joko 50 tai 60 fps, meillä 50 fps. Paitsi kännyköissä nykyään näyttäisi olevan yleensä 30 fps.


   • ei-ongelmaa kirjoitti:

    Tuohan ei ole mikään ongelma, kun kameroissa ei yleensä edes ole 50/60 fps valintaa, vaan se on kameran myyntialueesta riippuen joko 50 tai 60 fps, meillä 50 fps. Paitsi kännyköissä nykyään näyttäisi olevan yleensä 30 fps.

    Monissa oikeissa videokameroissa voi valita joko PAL tai NTSC moodin, joka HD ja 4K resoluutioilla on käytännössä vain kuvanopeusero. Sitä voi käyttää hyväkseen kuvaamalla NTSC moodissa ja liputtamalla tiedoston PAL-videoksi ilman sen kummempia konversioita (onnistuu helposti vaikkapa Final Cutilla), jolloin saadaan aikaan lievä unenomainen hidastus.


  • Haapojan 24 fps höpinä on sikälikin hullua, että Youtube pystyy kyllä näyttämään hyvin monenlaiset videot niiden alkuperäisellä fps nopeudella.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisahan sen aloitti - pettämisen

   Tässä se nähtiin. Maisa petti Jaria JO viikko kihlajaisten jälkeen. Ai ai mikä tytsy. https://www.is.fi/ralli/art-2000006654320.html Ota ja lue totuus
   199
   4824
  2. Opettaja koulutus uusittava välittömästi. Ei vastaa tätä päivää.

   Kun näiden kiusaamisten ja tunnilla häiriköinti tapausten määrä näyttää vain lisääntyvän ja pahentuvan on opettajakoulutusta pakko muuttaa. Kolme asi
   Maailman menoa
   536
   4018
  3. Linnan juhlat on peruttu!

   Ne järjestetään toisella tavalla: https://yle.fi/uutiset/3-11568594
   Maailman menoa
   363
   1684