Kenen kuuluu lämmittää kerrostalon kylpyhuone?

Rautakanki

Suunnittelija ja isännöitsijä väittivät ettei kylpyhuoneisiin saisi asentaa siellä olleiden käyttövesikiertoisten pyyhekuivaimien tilalle samanlaisia, kerrostalon käyttövesiputkia uusittaessa. Omistusasuntojen, kylpyhuoneissa on nyt 50 wattinen sähköinen pyyhekuivain, joka ei pidä lämpöä lainkaan, kun muuta lämmitystä ei ole.

11

287

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pakkasherra

      Kenen kuuluu tehdä tuollaisesta tänne aloitus?

      • Joku_Muu_maksakoot

        Tänne tekevät aloituksia nuukapetterit, joiden mielestä Jonkun Muun kuuluu maksaa heidän asumiskulunsa.

        Vesijohtoverkon suunnitteluohjeet ovat tosiaan muuttuneet niin, ettei lämmintä käyttövettä enää saa käyttää tilojen lämmittämiseen. Siksi suunnittelijat kieltäytyvät suunnittelemasta tehokkaita rättipattereita.

        Pitäisi kehitellä uusi lämmönlähde, esim. sähköinen lattialämmitys tai laajentaa vesikiertoinen patteriverkko myös KPH puolelle. Mutku se maksaa ja nyt kaivataan Joku Muu maksamaan nämä kulut.


      • isännöinti

        200 wattisen käyttövesikiertoisen saa edelleen laittaa, jos sellainen on ennenkin ollut, kaupungin LVI tarkastusinsinöörin kirjallisen vastauksen perusteella. Isännöintsijät kertovat ihan muuta.


      • erijuttu
        isännöinti kirjoitti:

        200 wattisen käyttövesikiertoisen saa edelleen laittaa, jos sellainen on ennenkin ollut, kaupungin LVI tarkastusinsinöörin kirjallisen vastauksen perusteella. Isännöintsijät kertovat ihan muuta.

        Eri kaupungit, eri insinöörit, eri isännöitsijät.


      • turkkilainen_sauna
        isännöinti kirjoitti:

        200 wattisen käyttövesikiertoisen saa edelleen laittaa, jos sellainen on ennenkin ollut, kaupungin LVI tarkastusinsinöörin kirjallisen vastauksen perusteella. Isännöintsijät kertovat ihan muuta.

        200 W irtoaa aika pienestä patterin mallisesta läpyskästä. Alkuperäinen patteri on saattanut olla tehokkaampi. Olettaen siis, että tila on alun perin lämmitetty käyttövesikiertoisella patterilla, mikä oli 70/80-lukujen vaihteessa ihan normiratkaisu.

        Jos taas ei kelpaa kuin putkipatteri/pyyhekyivain, niin niiden lämmitysteho voi jäädä reilusti alle 200 W. Ja taas palelee...

        Toisaalta tehokas patteri lämmittää tilan kesällä turkkilaiseksi saunaksi, koska niihin ei enää saisi laittaa sulkuventtiileitä.


    • kallista_on

      Vesikiertoisen laajentaminen pesuhuoneeseen ei onnistu, patteriverkosto on kesällä kylmä. Pitäisi rakentaa erillinen verkosto pesuhuoneita varten jota ei säädetä asuinhuoneiden lämmöntarpeen mukaan.

      • ulkona_on_talvi

        Haloo pahvi, oletko katsonut kalenteria tai edes ikkunasta ulos? Nyt on talvi. Eli pesuhuoneen lämmöntarve on suurimmillaan. Ulkoseinällä olevaa pesuhuonetta jäähdyttää ulkoseinän lämpöhäviö (80-luvulta eteenpäin myös saunan korvausilma), mutta käytännössä on nähty, että huoneiston keskelläkin sijaitseva KPH voi jäähtyä, kun postiluukusta (kerrostalon tärkein tuloilmalaite) virtaa viileämpää ilmaa eteiseen ja sieltä suoraan pesuhuoneeseen. Talven lämmitysongelmaan normi patteriverkko on juurikin oikea ratkaisu, koska sen lämmitysteho säätyy ulkolämpötilan mukaan.

        Kesää ajatella voi sitten olla vaikka sähköinen lattialämmitys, sähköinen tai pienitehoinen vesikiertoinen rättipatteri antamassa lisälämpöä. Tosin mitenkään elintärkeitä nämä eivät ole.

        Tehokas rättipatteri on nykyään huono idea, koska niissä ei saa olla sulkuventtiiliä -> lämmittää tilan aivan liian kuumaksi kesällä.


    • terveysinssi

      Aloittajahan tarkoitti käyttövesikiertoista ns. "rätinkuivauspatteria" joka
      oli vielä hyväksytty -70 luvulla.
      Kyseinen asennustapa kiellettiin legionellavaaran takia myöhemmin.
      Nykyasennus on sähkölämmitysvastuksella toimiva rätinkuivauspatteri.
      Asukkaan maksettava jos haluaa käyttää.
      Voihan sen pistokkeen irroittaa seinästä.

      • näinnaapurissa

        Ei ole ympäristöministeriö kieltänyt kuin uusissa. Saneerauksissa saa asentaa, jos ennen ollut. Legionella vaaraa ei ole liikkuvassa vedessä. Käyttövesipattereissa asennetaan käytävän puolelle virtausventtiili joka tekee nimensämukaista työtä, vuonna 2019.


    • kyseli

      Hyvä kysymys. Siis ainakin meidän yhtiössä putkisaneerauksen yhteydessä vedettiin putket sitä varten että voisi asentaa vesikiertoisen "rättipatterin" wc/kph-tiloihin, kun siellä ei ollut kuin sähköverkkoon liitettävä "rättipatteri", siis omalla kustannuksella, ja jos ei halua maksaa monta sataa prosenttia ylihintaista pääurakoitsijan laittamaan "rättipatteria". niin kuin esim. suihkusekoittajaa jne. No, kun sitten omistaja halusi teetättää osaavalla putkiliikkeellä sen "rättipatterin", niin pääurakoitsija olikin tehnyt nousulinjaan tulpan ettei se kuumavesi kiertänytkään siihen uuteen asennettuun "rättipatteriin". Eli lisäkustannuksia tuli erillaisista tarkastusmaksuista ja lopputulos oli sitten sellainen ettei yhtiön hallitus osallistunut koko "fiaskon" selvittämiseen ja ei ollut myöskään Helsingin rak.valvojakaan ollut tehnyt valvontatyötään kunnialla.Sitten pääsuunnittelija vain pesi kätensä tämän homman kanssa ja pani päänsä pensaaseen..niinkuin kaikissa muissakin töpeksityissä jutuissa ja perusti uuden yrityksen ja nimen vaihto. Eli kaikki ylimääräiset kulut omistaja maksoi. Siis kysymys kenelle kuuluu kylpyhuoneen lämmitys??

      • karteeli

        As oy lain mukaan mukaan yhtiölle "2 §
        Yhtiön kunnossapitovastuu

        Yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle.

        Yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Yhtiö on lisäksi velvollinen pitämään kunnossa lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät."
        Suunnittelijat ei viitsi mennä tietsikan äärestä paikanpäälle, isännöitsijät vaihtaa firmaa, kun maa alkaa polttaa jalkojen alla. Hallitukset harhautetaan 6-0 edm. toimesta, jotta sijoitusasunnon omistajat ei vaan joudu maksumiehiksi. Niin kauan kun laskut tulee tasaisesti, ei ketään kiinnosta. Isännöitsijä juuri vuoden alussa perusti uuden firman, kun vanha liike oli myyty ja oltu puhumassa sopivan kauan palturia osakkaille, jotta karenssi ei iske. Valvoja valvoo vain suuria linjoja ja luottaa suunnittelijoiden tekemisiin, vaikka tekevät omassan asuvien osakkaiden kannalta täysin vääriä ratkaisuja. Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteista on jäänyt osakkailta ja varsinkin LVI insinööreiltä sekä isännöitsijöiltä lukematta, josta lainaus " 8 §
        Lämpimän käyttöveden kiertojohto

        Uuden rakennuksen lämpimän käyttöveden kiertojohdossa ei saa olla lämmönluovuttimia eikä lattialämmitystä.

        Korjaus- ja muutostyössä lämpimän käyttöveden kiertojohtoon liitetyt lämmönluovuttimet voidaan uusia siten, että asennettavien lämmönluovuttimien lämmönluovutusteho on enintään 200 wattia huonetilaa kohti. Lämmintä käyttövettä ei kuitenkaan saa käyttää lattialämmitykseen. "
        Mitä isompia isännöinti yrityksiä, sitä innokkaampia kertomaan väärää tietoa osakkaille. Tiedotus talojen välillä huonoa ja näin tieto ei kulje. Yhtä isännöitsijää kohti kun on 20 taloa, niin voi arvata, mikä on työn laatu, saati sitten kun saattaa olla 36 yhtiöllä. Työt jaetaan hyvä veli verkoston kautta, koska ympyrät on pienet.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe