Kokemukseni ASA-laserleikkauksesta

Riikka78

Haluan jakaa kokemukseni ASA-laserleikkauksesta, sillä itse asiaan ennakkoon perehtyessä, en löytänyt juuri mitään tuoreita kokemuksia asiasta. Nykyään tämä leikkausmuoto on ilmeisesti hyvin harvoin käytössä.

Olin jo 9 vuotta sitten leikkauttanut molemmat silmäni Lasik-menetelmällä, mutta näköni oli leikkauksen jälkeisinä vuosina huonontunut uudelleen -0.5 ja -0.75 lukemiin, joten päädyin uusintaleikkauksen kannalle. Miinukset olivat toki pienet verrattuna aikaisempiin -5.0 ja -5.25 lukemiin, mutta normaalissa elämässä tarpeeksi häiritsevät, sillä kadulla en tunnistanut tuttuja hajataitosta johtuen ja teatterissa joutui siristelemään silmiä, jotta näki selvemmin lavalle. Koska silmäni oli jo aiemmin leikattu, ASA-leikkaus oli ainoa minulle sopiva leikkaustapa. 40-vuoden ikäni vuoksi lääkäri suositteli, että jätämme toisen silmän (-0,5) leikkaamatta, ns. lukusilmäksi, jolloin lukulasien hankkimista voisi lykätä usealla vuodella.

Leikkaus suoritettiin Silmäaseman Silmäsairaalassa, Espoon Leppävaarassa. Leikkaukseen mennessä minulle tehtiin uudelleen kaksi esitutkimusta ja hoitaja antoi Diapam 10mg rauhoittavia ennen operaatiota. Itse leikkaus oli nopea. Silmään laitettiin ennen laserointia puudutustipat, joka hieman kirveli. ASA-leikkauksessa silmän uusiutuva pintakuori leikattiin pois laserilla, joka aiheutti hieman käristyvän lihan tuoksua ilmaan. Heti kuoren poiston jälkeen suoritettiin itse laserointi. Molemmissa operaatioissa tuijotin laitteessa vilkkuvaa vihreää pistettä. Ainoa asia, mikä teki hieman kipeää, oli silmäluomen levittäjä-muotti, johon puudutus ei tehonnut. Laseroinnin jälkeen silmä puhdistettiin 3-4 kertaa puhdistusliuoksella, jonka laittaminen tuntui inhottavalta, mutta oli ohimenevää. Viimeiseksi sain antibioottitipat ja operaatio oli ohi. Silmään asetettiin pehmeä terapeuttinen piilolinssi suojaamaan leikkausarpea ja sen alla silmä pääsi rakentamaan uutta kudospintaa, ja samalla linssi auttoi pahimpaan kipuun. Esilääkitys sai minut kävelemään pitkin seiniä, joten omalta kohdaltani oli hyvä, että minulla oli saattaja viemään kotiin.
Olin etukäteen saanut reseptit ja hakenut valmiiksi kotiin neljät eri tipat. Antibioottitippaa laitettiin 4 kertaa päivässä hereilläoloajan, tulehduskiputippaa 3 kertaa päivässä ja kostutustippaa aina kun siltä tuntui. Lisäksi kipuun sain Panakod-kolmiolääkettä. Neljännet tipat tulivat kuvioon vasta linssin poiston jälkeen.

Ensimmäiset päivät leikkauksen jälkeen, silmä oli valonarka ja kyynelehti paljon. Sairaanhoitaja neuvoikin, että heti jos vähänkin silmässä alkoi tuntua kipua, kannatti ottaa Panakod, sillä lääke alkoi vaikuttamaan vasta 1/2-1 tunnissa. Olin ennakkoon lukenut, että leikkauksen jälkeen tuntuisi, kuin olisi roska silmässä, jota itse jännitin paljon, mutta itse kuvailisin sen ennemminkin silmän yläkulmassa tuntuvaksi pieneksi kivuksi, joten tarvetta hieroa silmää ei tullut kertaakaan. Ensimmäiset päivät nukuin todella paljon ja jos ei nukuttanut, kuuntelin äänikirjoja silmät kiinni, joka myös auttoi kipuun ja silmien vuotamiseen.

Olin myös saanut lääkäriltä tietoa ja lukenut netistä, että kun ASA-leikkaus tehdään silmälle, leikattu silmä on sumea, eikä sillä näe juurikaan mitään. Kohdallani toki auttoi se, että minulta leikattiin vain toinen silmä, joten leikkaamaton silmä auttoi todella paljon näkemistä, ja johtavan silmän sumeutta ei juurikaan edes huomannut. Lääkäri meinasi, että olisin ollut työkykyinen perjantain leikkauksesta seuraavana maanantaina, mutta nyt tätä osiota kirjoittaessa on sunnuntai, enkä pysty pitämään silmiä auki ilman kipua, aurinkolaseja ja kyynelten valumista puolta tuntia pidempää, joten en voisi kuvitellakaan meneväni päätetyöhön huomenna. Lääkäri jatkoi tosin sairaslomaa tiistaille, jolloin pehmeä piilolinssi poistetaan. Kirjoitan siitä sitten lisää.

Linssinpoisto-operaatio sujui lähes kivuitta. Näöntutkimustulokset yllättivät jopa lääkärin, sillä näin neljännen taulun pohjarivin lähes ongelmitta. Poiston jälkeen silmää hieman jomotti, mutta pääsin jo seuraavana päivänä töihin. Se kuuluisa roska-silmässä tunne alkoi vasta linssin poiston jälkeen tuntumaan noin päivän ajan, sillä lopetin särkylääkkeet.

Nyt leikkauksesta on kulunut 8 päivää ja leikatun silmän näkö on jo selvästi kirkkaampi kuin leikkaamattoman, vaikka eroa on vain -0,5. Urheilu sujuu, kipuja ei ole ja käytössä on enää 1 kortisonitippa neljästi päivässä.

Jokaisen henkilön leikkaus ja siitä toipuminen on tottakai täysin yksilöllistä, mutta ennakko-odotukset: 3 kuukautta sokeana versus todellisuus: 8 päivässä toimiva näkö, niin oma kokemukseni ASA-leikkauksesta oli suuri positiivinen yllätys!

1

125

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Juoksejojärveen

   Hah Hah!
   Sinua on vedätetty oikein kunnolla!
   Oikein sulle p*rsreiälle.
   P*skamakin alusta on sun oikea olinpaikka

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko Pajari gerontofiili?

   Poliitikko Harry ”Hjallis” Harkimo, 70, kertoi itsenäisyyspäivänä seurustelevansa Jasmine Pajarin, 35, kanssa. Fuengiro
   Maailman menoa
   137
   10122
  2. Netta pelkäsi Maisan nappaavan kauramiljanäärin

   Samanlaisia naisia tuntuvat muutenkin olevan. Tietää kertoa: https://www.seiska.fi/rikos/kauramiljonaari-jp-kukkosen-ne
   Kotimaiset julkkisjuorut
   88
   2363
  3. Voi kun uskaltasin

   Sulta suoraa kysyä onko kaikki hyvin? 🫤 Poistit kaikki kuvatkin ja muuta... Tietäsipä et pahan olon susta pois halata
   Ikävä
   90
   1245
  4. Nainen, mitä tahdot ja odotat tulevaisuudelta

   Itse olen jo kaiken sanottavan sanonut ja haudannut ne unelmat. Ei ole oikeastaan juurikaan mitään enää mitä tavoittelis
   Ikävä
   112
   1125
  5. Netta Kukkonen perustelee varkauksiaan sillä että

   hän on nuorenpana syyllistynyt rikoksii, viimeisimmät rikokset ovat vuodelta 2022. Onko hän vuodessa vanhentunut 20 vuot
   Maailman menoa
   5
   1042
  6. Sanna Marinin kaunis keltainen asu sai tuulipuvut haukkomaan henkeä ihastuksesta!

   Syrjäseuduilla huokailtiin Sannan upeaa pukuvalintaa, kaunis keltainen asu sopi hienosti Sannalle ja erottui hyvin jouko
   Suomen Keskusta
   278
   785
  7. Jokim vigelius tanssi miehensä kanssa linnan juhlis

   Joo, alkaa tuntumaan siltä että lähes kaikki persumiehet on "niitä miehiä".
   Perussuomalaiset
   109
   780
  8. Eikös viha ja rakkaus

   Kulje käsikädessä? Ihan vain mietin asiaa kun olit tärkein ystävä minulle ja samaan aikaan en tykkää yhtään mitä sanoit
   Ikävä
   89
   768
  9. Tietäisinpä mitä sinä haluat

   Annat vihjeitä, että haluaisit kenties lähentyä, mutta jos otan askeleen lähemmäs, saan osakseni vain torjuntaa. En tied
   Ikävä
   36
   767
  10. Oliko linnaan lähetetty Kakkos-Hassinen yksi Venäjän hybridivaikuttajista?

   Jälkikäteen on TV-kameroiden ja Linnan turvakameroiden tallenteilta selvinnyt että nimellä 'Mikko Hassinen' esiintynyt m
   Maailman menoa
   32
   760
  Aihe