Millaiset hedelmät ja vihannekset maistuvat talvella.

Tulli on pysäyttänyt mm. granaattiomenia liian suurien jäämien takia.
Kaukaa tulevat hedelmät poimitaan raakana, mitähän niissä on jäljellä siihen verrattuna, kun paikalliset syövät ne suoraan puusta kypsinä.
Talvisin tulee tuontihedelmää jonkin verran ostettua. Ahvenanmaan omenoita saa vieläkin, niitä ostan, ovat hyviä ja läheltä. Ennen niitä ei saanut enää joulun jälkeen.
Esim. tomaattia ja kurkkua ostan luomuna, jollei ole, muuta kotimaista. Jos ei ollenkaan kotimaista, ostan jotain muuta.

23

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Yksin-kertaisesti sitten:

      Apetit pakaste-vihannekset ja kasvikset, sekä Kukka-Kaali.
      300gr. ja 250gr. X 2.SF 300gr. X 1 SF.
      10-12 kpl. Kariniemen Kukon-Pojan paisti-leikkeitä 800gr.SF
      Vaihto-ehtona tar-tar leikattua laatu-naudan lihaa 2% 850gr.SF
      Leipinä Täysjyvä Ruis ja Vehnä 1 X 2vpl.SF
      Juustoportti Luomu-Kirnu-Voi SF
      Juustoportti Luomu-viili 6kpl.SF
      Valio Maito 3ltr. luomu rasvaton SF
      Viikon eväs.
      Maksaa mitä maksaa"
      -
      Höyryttäessä TODELLA paljon Valko-Sipuli-jauhetta Vihannes-kerrosten väliin.
      -
      Satunnaisesti Äitien Maksa-Laatikkoa vitamiinien vuoksi.
      Kaali-Kääryleitä huvin-vuoksi.
      -
      1 Rahkosen iso Omena SF
      1 Mandariini IL
      Karkeasti rouhittu Smoothie-sekoittimessa
      -
      1pss. 250gr. Pakaste-Mustikoita SF
      1pss. 500gr. Pakaste-Mansikoita SF
      1 Lohko Vesi-Meloni isoiksi suu-paloiksi leikattu IL
      - Kun pakasteet ovat sulaneet ja liemistyneet, sekoitetaan kaikki keskenään kauhalla kulhoon.
      Maksaa mitä maksaa.
      -
      Jouluna Ruokani lisääntyy Kinkulla ja Sillillä.
      Juomiini tulee Puna-Viiniä.
      -
      Keväisin Peruna.
      1-2 kertaa.
      -
      Aina jää eläkkeestä kuukausittain runsaasti säästöön.

      H.

    • vfhimsf

      ---noista eri aineiden jätekertymistä kirjoitutuksia lukenut mandariinien ja appelsiinien - ja myös banaanien kohdalla -- miksi niitten kuivikepussienkin epäitiin sisätävän mm kokaiinia

      • Huumeita liikkuu niin paljon nykyään, että kaikkea voi epäillä.


    • mimmimum-..mi

      Kyllä aina talvella tekee mieli esim. satsumia tai appelsiiniä ....viinirypäleitäkin.. ja jäämiä torjunta-aineista niissä on ilman muuta...ja kuoret ei niitä estä...eikä taida pesukaan...
      Tuonti hedelmistä oli joskus listaa ...että missä eniten ...siinä oli omenat ensin sitten taisi olla mansikat ...viinirypäleet... Luomuna vaan ei saa kaikkea...appelsiinejä ja sitruunoita on luomuna..

      • Pesu poistaa osan ja sitä voi vielä tehostaa. Semmosia reseptejä löysin, että hedelmät voi laittaa 1litra vettä, 2tl ruokasoodaa ja antaa liota 10 min sitten huuhtasee. Tai puoli dl etikkaa ja 5dl vettä ja suihkuttaa hedelmät sillä ja antaa vaikuttaa 10 min ja sitten huuhtoo, saa jäämiä enemmän pois.
        Luomuna tosiaan ei kaikkea ole, ainakaan vielä. Ostan kyllä mieluummin niitä, os on.


    • äijä-

      -totta, jäämiä löytyy enemmän ulkomaisista tuotteista, olis sitten kyse mistä tahansa syötävästä, kotimaisia kannatta suosia, vaikka maksavatkin pikkasen enemmän. Viime vuonna esim. puolalaiset omenat, jotka ovat selvästi halvempia kuin muut, tutkimuksen mukaan sisälsivät eniten jäämiä torjunta-aineista. Samoin lihantuotannossa käytetään keskieuroopassa selvästi enemmän kasvuhormoneja, jopa antibiootteja käytetään varmuuden vuoksi, ettei eläin sairastuisi, siis vaikkei ole sairaskaan, ja se on sairasta!
      -suosi suomalaista on viimesen päälle järkevää ja totta monin tavoin, saat puhtaampia tuotteita, ja eurot jää kotimaahan.

      • Tuo lihantuotannon antibioottien käyttö on kyllä surkeaa. Syntyy niitä resistenttejä kantoja.
        Joo, tuo on myös huomionarvoinen asia, että eurot tosiaan jää tänne.


    • Yritän.terveell.syödä

      Nyt syön appelsiinejä ja banaaneja. Ovat edullisia tällä hetkellä. Omenoita on itsellä kuivattuna, nekin ovat kyllä nyt kaupassa halpoja. Yleensä syön pari hedelmää päivässä. En oikein usko että kotimaiset olisivat sen puhtaampia kuin muutkaan, mutta väittelemään en ala.

      • Minä kyllä uskon kotimaisen tuotannon puhtauteen, onhan näitä asioita tutkittu.


      • mimmimum-..mi

        Luomulihasta vielä ....poikani teki ruokaa kun oli viikonlopun heillä.. ja keskusteltiin ruuasta yleensä.. niin sanoi aina ostavansa luomujauhelihaa ..sanoi että maku on aivan erilainen tosi hyvä..vaikka on kalliimpaa.. itse käytän aika vähän jauhelihaa.. enkä ole edes huomannut lähikaupassa luomuna...Ajattelin muutoinkin kun kotiuduin että ei ikinä olisi uskonut pojasta kaksikymppisenä ...että tekee perheelle ruuat ja käy kaupassa...Passasin kaikean aina valmiina eteen... niin se maailma muuttaa...


    • Bengalitikku

      Ostan kaikenlaisia hedelmiä. En mieti kotimaisuutta vaan hintaa.
      Eihän sitä kuitenkaan tiedä, minkä motarin varrella tai lantalan tuotoksilla on kasvatettu, takiuvarmasti.
      Sienistä on varoitettu radioaktiivisista aineista yli raja-arvojen.

      • Muistui mieleen kauan sitten tullut dokumentti, kun ajettiin tietä kilometri tolkulla, jonka varrella oli törkyisiä jätekasoja. Sitten yht´äkkiä keskellä kaiken, kukoistava mansikkatila ja sitten taas törkykasat tien varrella jatkui. Taisi olla Espanjasta.
        Noista sienistä taas jossain luki, että voi silti syödä.


      • Bengalitikku
        eppu2 kirjoitti:

        Muistui mieleen kauan sitten tullut dokumentti, kun ajettiin tietä kilometri tolkulla, jonka varrella oli törkyisiä jätekasoja. Sitten yht´äkkiä keskellä kaiken, kukoistava mansikkatila ja sitten taas törkykasat tien varrella jatkui. Taisi olla Espanjasta.
        Noista sienistä taas jossain luki, että voi silti syödä.

        Niin mainittiin, että voi keittää ja sitten syödä. Eli jos yli 30 vuotta on syönyt rikastettuja sieniä, voiko kehittyä vatsaan tumor?


    • ö-Öö

      Hinta/laatu

      No granaattiomenia syön harvoin, välttämättä ei edes joka vuosi. Että niinkuin se ja sama niitten pitoisuuksille. Noin muutenkin, vaikka nyt syökin hedelmiä, syö sitä paljon muutakin.

      Mieluummin syö hyvän makuista, edullista tuotetta, kuin pahan makuista kallista. Paras esimerkki kai tomaatti. Kotimainen luomutomaatti kallista ja pahan makuista. Paljon halvemmalla saa laadukasta tuontitomaattia. Sitä voi tietenkin jaaritella, paljonko ulkomailta tuotu tomaatti saastuttaa ja kuluttaa luontoa, mutta eipä tuo atomivoimallakaan kasvihuoneisa kasvatettu vesitomaatti kovin ekologista ole.

      Lisää kasvinsuojeluaineita, lisää geenimapipulaatiota, lisää laadukkaita elintarvikkeita. Ikinä kukaan ei ole sairastunut syötyään granaattiomenaa.

      =DW=

      • Itse ostan luomuna tomaatit, ihan hyvän makuisia ovat olleet.
        Tuosta geenimanipulaatiosta ei paljon ole tietoja tihkunut. En ainakaan ole huomannut.
        Ei varmaan yksittäisestä mistään syötävästä voi sanoa, että siitä joku on sairastunut, ellei jotain bakteeria joutunut mukaan.


    • kesää.kohden

      Olen syönyt klementiinejä, banaaneja ja avocadoja ulkomaisia. Pyrkinyt katsomaan, että olisivat edes Euroopasta. Säilytysaineitahan niihin on dumpattu lannoitteiden lisäksi, joten vähän pitkin hampain olen syönyt. Siirtynyt kuitenkin aikalailla kotimaisiin marjoihin, pakastettuihin. Aika vähän syön talvella tomaatteja sellaisenaan. Murskattuna ja paseerattuna kastikkeisiin, patoihin ym. käytän.

      Jostain syystä noita citrushedelmiä tekee talvella mieli, vai onko ne vaan aseteltu kaupoissa niin houkutteleviksi.

      • Nuo kotimaiset marjat ovat huomionarvoinen asia.
        Itselläni on vielä itse poimituista puolukoista mehua ja hilloa. Nyt ei ollut mustikoita.
        Edellisenä vuonna niitä sain runsaasti.
        Kyllä minäkin jotain mandariineja/klementiinejä jonkin verran talven mittaan ostan a banaaneja, niissä kun on paksu kuori.


    • Viinirypäleitä en osta, kun niitä ei tule kuitenkaan pestyä kunnolla.
      Kotimaia omppuja on vielä, ja ovat ihan hyviä.
      Mandariineja ja appelsiineja tulee ostettua, kun ovat helppoja kuoria.
      Kotimaista ostan aina, ja melkein aina on nyt saatavilla.
      On minulla kolme pakastinta ja monta sataa litraa marjoja.
      Nytkin, juuri join kahvit ja söin lettuja omppuhillon kanssa.

      • No Sinulla pakastimissa löytyy. Noittein kotimaisten omppujen nimiin minäkin liputan.
        Iltapäivällä söin pannukakkua kahvin kanssa ja mansikkahilloa. Se oli kaupasta ostettua.


      • vesikielellä

        Ooh lättyjä ja hilloa tai pannukakkua ja hilloa. Mieleni minun tekevi heti huomenna.


    • PerinneruokaPerunasta

      Maistuva - perinteisesti leipomispäivien herkku - on oikea imelletty perunalaatikko. Näin kevään lähestyessä kellaroidut perunat on parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon - ja mitä pitemmälle talvi etenee niin sitä parempaa imellettyä perunalaatikkoa perunasta saa. Vanhaan hyvään aikaan imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin leipomispäivinä. Nykyisin imelletyn perunalaatikon valmistaminen on äärettömän helppoa sähkölieden uunissa.

      Tämän alueen aktiivit osaakin tehdä oikean imelletyn perunalaatikon, mutta tässä muistin tueksi:

      Kypsennä perunat suolattomassa vedessä ja soseuta perunat ja notkista sose kuumalla keittovedellä, niin että saadaan puuromainen sose. Jäähdytä sose huolellisesti 75-76 asteiseksi tai vähän alle ja lisää vehnäjauhot jäähdytettyyn soseeseen. Laita sose imeltymään 70-75 asteiseen sähköuuniin 3-4 tunniksi.

      Lisää soseeseen voi ja suola. Lisää soseeseen maitoa niin että saadaan notkeahko sose. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Pinnalle muutama voinokare. Pinnalle voi sirotella korppujauhoa. Paista sähkölieden uunissa. Aloita paistaminen kuumassa uunissa ja kun pinta saa väriä sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu rauhalliseksi poreiluksi.

      • Kiitos tuosta, tuo kuulostaa helpolta.
        Joskus nuorempana olen tehnyt tuota imellettyä perunalaatikkoa, mutta en enää aikoihin.
        Reseptikin muistaakseni vähän erilainen.


      • PerinneruokaPerunasta
        eppu2 kirjoitti:

        Kiitos tuosta, tuo kuulostaa helpolta.
        Joskus nuorempana olen tehnyt tuota imellettyä perunalaatikkoa, mutta en enää aikoihin.
        Reseptikin muistaakseni vähän erilainen.

        Yleensä teen yksinkertaisella prusohjeella ja varsinaisia mausteita en käytä kuin harvoin.
        "2kg imelletty perunalaatikko". Voi maustaa.

        Keitän perunat yleensä vähässä suolattomassa vedessä ja soseutan suoraan keittoveteen. Lisään tarvittaessa kuumaa vettä.

        2 kg perunoita. Yleensä teen jauhoisista perunoista. Kaikki perunalajikkeet imeltyy hyvin.
        2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja.
        50-100 g voita
        1-2 teelusikallista suolaa
        maitoa, tarve vaihtelee lajikkeen mukaan. Lisätään imeltämisen ja voin sulamisen jälkeen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      397
      1562
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1298
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      116
      1230
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      165
      1165
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      997
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      906
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      826
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      91
      824
    9. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      820
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      175
      721
    Aihe