Minkälaiset kaiuttimet kotiteatterilaitteistoon?

LGkotiteatteri

Hankin hiljakkoin budjettihintaisen LG: 5:1 kotiteatterilaitteiston BlueRay -soittimella ja viritinvahvistimella. Itse laite vaikuttaa tasoltaan tyydyttävältä, mutta kaiuttimet liikkuvat välttävän ja heikon rajamailla, kaiutinjohtojen laadun vastatessa hyppynaruja. Kaiuttimissa ja laitteen kaiutinlähdöissä lukee 2 ohm. Haluaisin parantaa laitteiston äänenlaatua vaihtamalla siihen paremmat kaiuttimet ja kunnolliset kaiutinkaapelit. Kun en ole oikein perillä eri kaiutinkuormituksen vaikutuksista vahvistimen toimintaan kysyisinkin, voiko tässä laitteessa käyttää 4 - 8 ohmin kaiuttimia ilman, että se aiheuttaa vahvistimen vaurioitumisen?

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pikkuaddon

      Tästä ei ehkä ole akuuttia apua mutta jos puhutaan kotiteatterista ja äänenlaadusta niin joudut hankkimaan muutakin kuin uudet purkkikajarit. Osta mieluummin vaikka kaksi jonkinverran hyvää kuin viisi paskaa. Addonit on ihan hyvä alku pikkiteatteriin.

      • LGkotiteatteri

        No joo, ihan realismissa tässä pyritään pysyä. Jos olisin halunnut mahdollisimman hyvät kotiteatterilaitteet, en olisi hankkinut 400€:n yhdistelmälaitetta, vaan erikseen kaiuttimet, BlueRay - soittimen ja viritinvahvistimen ja maksanut kokoonpanosta 4000€.

        Mutta kun tuossa budjettilaitteessa on ihan näin maalaisjärjelläkin tarkasteltuna säästetty juuri noissa kaiuttimissa (kiinalaiset 3€:n elementit 1€:n muovipurkeissa) ja piuhoissa (se hyppynarutaso) niin ajattelin yrittää parantaa laitteiston tasoa edes niiden osalta.

        Siis uusin kysymykseni: vahingoittaako korkeampiohmisten ( 4 - 8 ohm) kaiuttimien käyttö (2 ohm / kanava)) vahvistinta?


    • taajuuskorjaus

      Liian pieni impedanssi on pahasta, joten ei ole vahvistimelle mitään riskiä kaujjuttimien vaihdosta 2 ohm -> 8 ohm.

      Ei äänenlaatu välttämättä tule kunnon kaiuttimilla kuntoon. 2 ohm on todella poikkeuksellinen lukema. Paitsi olettaen, että kaijuttimissa on kytketty monta 4-8 ohm elementtiä rinnan, ilman mitään jakosuotimia. Normi halpisratkaisu.

      Suru alkaa siinä vaiheessa, jos/kun paljastuu, että vahvistimessa on sisäänrakennettu taajuuskorjaus, jolla kaijjuttumien pahimpia toistovirheitä yritetään oikoa. Moinen vääntää kunnollisten kaiuttimien äänen solmuun.

    • TinaKorva

      Impedanssiltaan suuriohmisemmat kaiuttimet eivät hajota vahvistinta. Ne tosin pudottavat vahvistimen maksimitehoa jonkin verran. Soiko kombinaatio sitten kovempaa vai hiljaisempaa kuin nyt riippuu mökäreitten herkkyydestä, joten siitä ei voi sanoa juuta eikä jaata.

      Mitä kaiutinjohtoihin, tai -kaapeleihin, tulee, niin niihin EI PIDÄ (etenkään tässä vaiheessa, eikä kyllä muutenkaan) uhrata sen enempää rahaa kuin mitä kaksilankainen 2,5mm2 lamppujohto maksaa. Nimittäin kaiutinkaapeleissa jos missä pölhöhifistejä kusetetaan raskaimman jälkeen*. Ainoa asia joka todellisuudessa merkitsee jotain, on alhainen vastus, joka saavutetaan jo tuossa 2,5 mm2 poikkipinnalla. Itselläni on noin 30000€ setti, ja kaapeleina Yleiselektroniikan 4mm2 perusmökäripiuhaa. Lähes kaikki raha (23000€) on pantuna kaiuttimiin, koska sieltä se ääni loppueleissä tulee, suhteellisen halpakin elektroniikka on nykyään äänenlaadultaan hyvää ellei loistavaa.

      *) tästä esimerkki: eräs Suomen tunnetuimpia ja legendaarisimpia hi-fi -kauppiaita 80-luvulta kertoi, että kun Monster Cable tuli markkinoille ensimmäisillä hi-fi -kaapeleillaan, he tarjosivat kauppiaille 80% katetta tuotteistaan saadakseen ne markkinoille. Toisin sanoen satasen maksavan kaapelin valmistuskulut olivat jossain 1-2 markan tienoilla. Kun se oli kallis, sen täytyy olla hyvä, ja onhan se paksua jööttiä. Ihmiset maksoivat, ja maksavat edelleen, tyhjistä ja tieteeseen perustumattomista mielikuvista.

      • LGkotiteatteri

        Kiitos nimimerkeille "taajuuskorjaus" ja "TinaKorva" todella hyvistä, selventävistä vastauksista. Niitä, mitä tarvitsinkin. Olen realisti, enkä todellakaan luule tekeväni muutaman satasen yhdistelmälaitteesta huippuhifiä. Perustan parannusajatukseni 80 - luvulla omistamani stereolevysoittimen virittämiseen ko. metodilla. Siinä olivat juuri tuollaiset muovipurkkikaiuttimet todella ohuilla johdoilla ja äänenlaatu sen mukainen.... muovinen. Ostin silloiset 3 -tie autokaiuttimet joista irroitin elementit ja rakensin niille n.20 litraiset, vaahtomuovilla vaimennetut puukotelot. Ostin sähköliikkeestä juuri tuollaista 2.5mm johtoa. Ei lopputulos varmaan mitään hi-fi ' ä ollut, mutta korvakuulolta moninkertaisesti alkuperäistä parempi ja sehän oli tärkeintä.....


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1863
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1426
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe