Taas puutetta IT-alan osaajista, Visma?

IBM-keskuskoneet

IS:n Taloussanomat 4.2.2019

Tämä on käsittämätöntä propagandaa, jolla johdetaan harhaan. Yritetäänkö tällä varmistaa se, että alalle saadaan opiskelijoita?

https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-2000005985601.html

Yhden asian tuosta voin uskoakin, se on suoraan sanottu:
”meidän pitää pystyä rekrytoimaan tänne suoraan oppilaitoksista parhaita tekijöitä”.
Varmaan pitää aloittaa työt melko vaatimattomalla palkalla.

IT-alalle valitaan testien perusteella ainakin tietyissä oppilaitoksissa arvioni mukaan ÄO:ltaan väestön parhaimpaan 20% kuuluvia, ja joskus vanhaan aikaan ATK-instituuttiin Helsinkiin oli varmasti vielä tarkempi seula.

Jos opiskelijoista tuohon firmaan kelpaavat vain parhaat, puhutaan jo huipputyypeistä, ehkä noista, joiden ÄO on parhaan 10% joukossa väestössämme.

Onko oikein, että nuo tekisivät pohjamutapalkoilla töitä (noin alkuun ....). Tuossa sanotaan, että myöhemmin palkat nousisivat tuhansia euroja/kk.

Itse lähden melko varmasti eläkkeelle syksyllä, hiukan "alaikäisenä". Olen tehnyt pitkän aukottoman työputken vain muutamassa yrityksessä IT-alalla, pisimmän jakson suuren yrityksen It-osastolla. Vajaa kolme vuotta sitten jouduin työttömäksi. Sitä ennen olin ulkoistettuna noin 2,5 vuotta.

Mielestäni näitä "uutisia" alan korkeista palkoista ja hyvistä työnäkymistä näkyy muutaman kerran vuodessa. Muistakseni Tivi (ent. Tietoviikko ) ,

Tässä muutama muu:

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005711415.html

https://www.talouselama.fi/uutiset/koodaripula-iski-suomeen-palkat-jopa-15-000-euroa-kuussa/013efa5f-f25b-37c8-bed8-04054362a5f6

Tähän seuraavaan liittyy muistaakseni TataConsultancy services, intialainen Suomessa toimiva yritys, ja sen kohtuuttomat työehdot Intiasta lähetetyille työntekijöille. Täällä oli myös Nokialaisia töissä.

https://www.kaleva.fi/uutiset/talous/koodareista-on-suomessa-huutava-pula-helpotusta-haetaan-sielta-missa-pippuri-kasvaa/805268/

https://yle.fi/uutiset/3-8878768
Näin se turvapaikanhaku vaihtuisikin työpaikaksi. Huijareitahan yli 95% turviksista onkin.
Olisi mielenkiintoista tietää, mitä tuosta 100 hengen ryhmästä kehkeytyi, missä ovat sen huippukodarit?

22

1818

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hoiföify

      Puute on OSAAVISTA ja HALVOISTA IT-alan työntekijöistä.

      Kortistossa olevat pyytävät liikaa palkkaa, eivätkä osaa niitä viimeisimpiä tekniikoita, jotka tarvitsisi osata.

      Pitäisi saada senior-level full-stack koodari, jolla on senior-tason, oikeasta, työn ohella saadusta osaamista Javascriptistä, Typescriptistä, Nodesta, Reactista, Gosta, Kotlinista, Dockerista, Kubernetista, AWS:sta, Azuresta, , .... ja ties mistä muusta, nämä kaikki siis alle 2000eur/kk palkalla.

      Onhan se selvää, että sellaisista on pulaa. Palkattaisiin heti jos jostain löytyisi.

      • Anonyymi

        "Puute on OSAAVISTA ja HALVOISTA IT-alan työntekijöistä."

        Juuri näin! Nykyaikaa on se, että varsinaiselle tekijälle maksetaan hyvin pientä palkkaa. Asiakkaalle taas laitetaan hyvin iso lasku. Ja erotus menee toisaalta yritysjohdon isoihin palkkoihin ja toisaalta osinkoina osakkeenomistajien taskuun.

        "Pitäisi saada senior-level full-stack koodari"
        Kyllä, MUTTA: yritysjohto on jo etukäteen päättänyt, millä ohjelmointikielellä tuota "full-stack" -hommaa tehdään.

        Käsittääkseni "full-stack" tarkoittaa sitä, että sama koodaaja koodaa sekä palvelinpään koodin, että asiakaspään koodin, jota ajetaan web -selaimessa javascriptinä. (tai JS:n nopeusoptimoituna versiona, joka on tavallisen JS:n osajoukko, joka kulkee nimellä "webassembly").

        Mutta miksi ei saa itse valita ohjelmointikieltä (niiden joukosta, joille on olemassa source to source -kääntäjä javascriptiksi / webassemblyksi) ?

        No, miksi haluaisin huonolla palkalla tekemään erittäin vaativia töitä, ja vielä ohjelmointikielellä, josta en tykkää yhtään ?

        Osaisiko joku kertoa, Millaisia tuotteita ja kenelle/ minkälaisille asiakkaille nuo välistävetofirmat tuotteitaan ja palveluitaan myyvät ?

        Tuon kun tietäisi, niin perustaisin itse oman firman, jolloin voisin myydä tuotteeni suoraan loppuasiakkaile ilman, että joku vetää välistä 80-95% loppuasiakkaan masamasta hinnasta. Lisäksi omassa firmassa voin itse päättää, millä ohjelmointikielellä tuon "full stack" -hommani teen.

        Jos joku tietää, millaisia ohjelmistoja ja/tai loppuasiakkaat kaipaavat, ja miten nuo loppuasiakkaat löytää, tämä tieto otettaisiin kiitollisena vastaan !

        Siirtyisin mielelläni työttömmyyskortistosta yrittäjäksi, ja ohjelmistotekniikan osalta minulla on siihen aivan riittävä osaaminen.

        Valitettavasti vain pelkkä ohjelmistotekniikan osaaminen ei riitä menestyvän yrityksen perustamiseen, vaan sen lisäksi pitäisi tietää, millaisille tuotteille on kysyntää, ja mistä löytyvät maksavat asiakkaat !

        Jos kerran alalla on paljon katkeria työnhakijoita, jotka osaamisestaan huolimatta ei saa työtä (kun eivät tee töitä kiinalaisella palkkatasolla), niin luulisi, että voisitte vähän jeesata alkavaa yrittäjää kertomalla, että mitä ja kenelle nuo firmat myyvät, joihin olette hakeneet, mutta jonne ette ole päässeet töihin.

        Kun kerran ette päässeet töihin, niin teillä ei ole mitään intressiä suojata näiden välistävetofirmojen taloudellisia intressejä pysymällä vaiti.

        (Pieni) osa teistä voi jopa päästä uuteen yritykseeni töihin jossain vaiheessa.
        Palkkaakin voisin maksaa kiinalaista tasoa paremmin, mutta sen toivottavasti jokainen tajuaa, että vain parhaat voinb palkata ja jokaisen palkatun täytyy tuottaa firmalle palkkakustannuksiaan enemmän.

        Ja Suomessa kun ollaan, niin niihin palkkakustannuksiin kuuluu mukaan sotu- ja eläkemaksuja ja palkkakustannuksienne mukainen osuus firman ALV -velvoitteista.

        Eihän se reilulta kuullosta, mutta kun Suomen laki sanoo näin, niin sen mukaan mennään !

        t: Yrityksen perustamista harkitseva


    • IhmettelenVaan

      Minä ihmettelen miksi ei liitot ota kantaa siihen, että loppuun koulutettuja ja työharjoittelunsa tehneitä it/itc-insinöörejä yritetään rekrytä erilaisilla harjoitteluilla (saranen ym.) ilmaiseksi töihin, ilman että edes työllistyminen harjoittelun kautta on varmaa?. Esim. Insinööriliiton alkupalkan perusteissa pitäisi normaali tutkinnolla jo saada 3000€/kk vaikka on aloittelija. Ylläpidetäänkö tahallaan koodaripula-hypetystä, että saadaan ilmaista työvoimaa?

      • uiyhiu

        "miksi ei liitot ota kantaa siihen" - IT-alan liitot ovat paperitiikereitä, niiden tehtävä on neuvotella inflaatiota pienemmät palkankorotukset edustamilleen työntekijöille. Luultavasti se liitto pääsee neuvottelemaan, joka tekee parhaan tarjouksen työnantajan suuntaan. Työnantajahan voi itse päättää kenen kanssa neuvottelee. Kannattaisi perustaa IT-alan työntekijäliitto, neuvottelisi kerran neljässä vuodessa työnantajan kanssa huonot ehdot työntekijöille ja bonuksilla oleskelisi lopun ajan vaikkapa bahamalla.

        "Ylläpidetäänkö tahallaan koodaripula-hypetystä, että saadaan ilmaista työvoimaa?" - Kyllä.


    • kkkxxx
    • Suomen yrityksissä on pulaa kohtuuhintaisista työntekijöistä, jotka osaamisellaan pystyisivät tekemään yrityksistä kilpailukykyisiä kansaivälisillä markkinoilla niin osaamisen kuin kustannuksienkin puolesta.

      Yrityksissä ei siis ole pulaa suorittavista tekijöistä, vaan sellaisista, jotka harjoittelijan palkalla kertoisivat, että mitä tuotetta yrityksen pitäisi valmistaa, taikka kuinka markkinoida itseään tehokkaasti potentiaalisille asiakkaille.

      Suomessa vaikuttaa olevan käsitys, että kun resurssit tekemiseen ovat olemassa, tulee tekemistä ja voittoa ihan itsestään. Jos liikeideana on esimerkiksi puiden kaataminen, pelkällä moottorisahan ostamisella ei vielä valloiteta maailmanmarkkinoita. Eikä niitä valloiteta myöskään sillä, että kyseistä moottorisahaa käyttämään palkataan maailman koulutetuimmat metsurit.

      Maailmanmenestykseen voisi sen sijaan johtaa idea moottorisahaa tehokkaammasta tavasta kaataa puita, taikka idea, jonka seurauksena puita ei tarvitsisi kaataa enää ollenkaan.

      • Hajoo.paska

        No sellanen on jo. Harvesteri elikkäs moto. Mitä voitin?


    • Hessu694

      Jep jep, ja tiedotusvälineet julkaisevat nämä hyvät uutiset sellaisenaan. Saapahan Visma ym. ilmaista mainosta. Visman järjestelmät ovat ainakin olleet monissa yrityksissä aikamoisia kirosanoja.

      • Anonyymi

        "Visman järjestelmät ovat ainakin olleet monissa yrityksissä aikamoisia kirosanoja"

        Moi, Hessu!

        Voisinko saada listan yrityksistä, joka ovat pettyneitä Visman tuotteisiin ?

        Olisi nimittäin kiva tietää, minne voisin yrittää markkinoida kilpailevia ohjelmistotuotteita ?

        Saataisiin silloin kotimainen tekijä alalle, jolloin tulotkin jäisivät Suomeen.

        Tuo Visma on käsittääkseni norjalaisten bisneksiä.
        Vai ovatko norjalaiset myyneet firman ulkomaisille sijoittajille ?


    • JussiIte

      Pitäisi kuulemma nyt kaksinkertaistaa tai jopa kolminkertaistaa koulutusmäärät, että työntekijäpula hellittäisi. Oletteko samaa mieltä?

      https://yle.fi/uutiset/3-10669492

      • skoudari

        Jyväskylän ja Lappeenrannan yliopistot yrittävät vaan käyttää kaikki keinot että saisivat lisää määrärahaa koulutukseen. Onhan se kova kohtalo olla syrjässä todellisista kasvukeskuksista :)

        10 000 työpaikkaa auki! Koodaripula! Koulutusta lisää!


      • kdkrkkfklelrklfkdl
        skoudari kirjoitti:

        Jyväskylän ja Lappeenrannan yliopistot yrittävät vaan käyttää kaikki keinot että saisivat lisää määrärahaa koulutukseen. Onhan se kova kohtalo olla syrjässä todellisista kasvukeskuksista :)

        10 000 työpaikkaa auki! Koodaripula! Koulutusta lisää!

        10 000 osaajalle on töitä - se on totta. Valitettavasti kouluista ei valmistu osaajia - mutta 10v työkokemuksen jälkeen osasta näistä (ehkä 10-15%) on niitä OSAAJIA, joita tarvittaisiin nyt


    • Voi.vanhat.itut

      Tämä linkki Kauppalehteen tuli tyrkylle, kun olen nyt hakemassa ihan muuta netistä, auton osia:

      https://www.kauppalehti.fi/uutiset/superkoodarille-maksetaan-yli-12-000-euroa-mutta-heita-on-todella-harvassa/a2348497-4231-4e2a-8553-2464bdf06f2b

      Kunnon kusetus.
      Näitä työpaikkoja ja supermiehiä on vähemmän kuin loton päävoittoja vuosittain Suomessa. Tuossa voisi olla kyse työstä, josta maksettaisiin lisänä kunnon myyntibonuksia, siis yhdistetty IT-alan osaaja ja tehty tosi hyvä provikkasopimus työnantajan kanssa. Lisäksi vaadittaisiin, että työnantajalla olisi jokin hyvä softatuote, jota viriteltäisiin jonkun rahakkaan asiakkaan tarpeisiin. Se, että tuollainen tulotaso olisi jatkuvaa, vuosikausia kestävää, ei oikein ole mahdollista.

      Ehkä jos puhuttaisiin jonkun IT-yrittäjän ansioista, jolla on muutama tehokas orja, niin ehkä omistaja pystyisi tuollaiseen tulokseen. Lisäksi pitäisi olla hyvät asiakassuhteetmuutamaan maksukykyiseen yritykseen.

      Tässä artikkelin loppuosaa:
      ... esimerkiksi pankit ja vakuutusyhtiöt etsivät palkkalistoilleen jo kyntensä näyttäneitä kykyjä, joille tietysti maksetaan paremmin.... Huom! Tämä oli jo eri asiaa, kuin superkoodarit.

      Tuossa ihmettelen sitä, onko pankeilla enää omia "koodareita"? Niiden palkoistahan tässä puhuttiin. Viime vuosina on kokemukseni mukaan ulkoistettu paljon nimenomaan teknisiä IT-alan töitä joillekin suurille IT-alan yrityksille, ja nämä taas hävittävätalan työpaikkoja pois Suomesta teettämällä töitä esim. Intiassa. Esimerkkeinä Tieto, CapGemini ja Accenture. Näin on käynyt ainakin vanhojen IBM mainframe järjestelmien ylläpitäjille.

      Mitenkähän intialainen TCS (TATA Consulting Systems) pystyy toimimaan Suomessa? Sehän tuli tänne Intiasta, osti Nokialta sen sisäisen tietohallinnon toiminnot ja sen suomalaisen IT-porukan, ja tarkoituksena oli ilmeisesti syrjäyttää Suomalaiset lähes kokonaan. Mikähän on tilanne nyt? Yrityksen toiminta kuulostaa aivan laittomalta, miten sen annetaan toimia Suomessa?

      https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3704404/Intialaisia liki orjina Suomessa yhden itsemurhan vaitetaan liittyvan aiheeseen

      Keskustelu yo:ssa linkissä kannattaa myös käydä läpi. Joku muistuttaa vasemmiston liittoutuneen Kokoomuksen kanssa esittämään työvoiman tarveharkinnan poistoa, siis lakimuutosta. Halla-ahon sanoin: Eikö olekin kummaa, kun 500 miljoonan EU-alueelta ei löydy osaavaa (tai "sopivaa") työvoimaa, jolloin voisi kuvitella, että uudelle laille olisi käyttöä.
      Muistan, että Anna Kontula (vas.liitto) esitti kannattavansa lakia sen vuoksi, että (vale) pakolaiset saataisiin nopeammin töihin. Myös muutama muu vasemmistosta kannatti ajatusta. Eikö olekin mennyt IHQUksi tämä suomalaisten yhteen hiileen puhaltaminen? Monissa maissa käydään keskusteluja, joissa povataan Euroopan eri maiden alkavan kohta menevän kohti sisällisotia (kukin maa erikseenkö).

      • iheriogoh3rgjbe

        "Ehkä jos puhuttaisiin jonkun IT-yrittäjän ansioista, jolla on muutama tehokas orja, niin ehkä omistaja pystyisi tuollaiseen tulokseen."

        Helposti. Maksat koodareille vaikka 5000 euroa per kk per koodari. Laskutus 100 euroa tunti eli 14 000 euroa per kk. Omistaja saa ihan mukavan siivun kun kuluissa on koodarin palkan lisäksi lähinnä pienen työpisteen kulut ja paketti kahvia kuukaudessa.

        Jos koodari laittaa oman firman pystyyn niin voi laskuttaa ihan itse sen 14 000 per kuukausi.


      • freelancer-yrittaja
        iheriogoh3rgjbe kirjoitti:

        "Ehkä jos puhuttaisiin jonkun IT-yrittäjän ansioista, jolla on muutama tehokas orja, niin ehkä omistaja pystyisi tuollaiseen tulokseen."

        Helposti. Maksat koodareille vaikka 5000 euroa per kk per koodari. Laskutus 100 euroa tunti eli 14 000 euroa per kk. Omistaja saa ihan mukavan siivun kun kuluissa on koodarin palkan lisäksi lähinnä pienen työpisteen kulut ja paketti kahvia kuukaudessa.

        Jos koodari laittaa oman firman pystyyn niin voi laskuttaa ihan itse sen 14 000 per kuukausi.

        Jos sulla on yksi asiakas, verottaja katsoo tuon ansiotuloksi. Kun hoidat tuosta 14keur kaikki samat asiat (eläkkeet, saikkupäivät, lomat jne...) ensin itsellesi - ehkä 7 keur. Tästä sitten verot yms pois, niin käteen jää nettona 3 tonnia.


      • uiyghbwljbvwe
        freelancer-yrittaja kirjoitti:

        Jos sulla on yksi asiakas, verottaja katsoo tuon ansiotuloksi. Kun hoidat tuosta 14keur kaikki samat asiat (eläkkeet, saikkupäivät, lomat jne...) ensin itsellesi - ehkä 7 keur. Tästä sitten verot yms pois, niin käteen jää nettona 3 tonnia.

        En usko. Varmasti jää enemmän käteen. Eihän tuota muuten kukaan tekisi. Yli kolme tonnia jää käteen jo vähän reilulla 5000 euron kuukausipalkalla normaalissa työsuhteessa.


      • atk-suunnittelija

        Muutama vuosi sitten 3500€ bruttopalkasta jäi käteen n. 2500€, mitään vähennyksiä ei ollut. Matkavähennyksiä ei saanut, koska työmatkalippu oli halpa ja asuin Helsingissä ja työ oli myös siellä.

        Nyt olen työttömänä ja ehkä lokakuun alusta jään eläkkeelle (63,5 vuotta ikää tulee täyteen).


      • atk-suunnittelija
        iheriogoh3rgjbe kirjoitti:

        "Ehkä jos puhuttaisiin jonkun IT-yrittäjän ansioista, jolla on muutama tehokas orja, niin ehkä omistaja pystyisi tuollaiseen tulokseen."

        Helposti. Maksat koodareille vaikka 5000 euroa per kk per koodari. Laskutus 100 euroa tunti eli 14 000 euroa per kk. Omistaja saa ihan mukavan siivun kun kuluissa on koodarin palkan lisäksi lähinnä pienen työpisteen kulut ja paketti kahvia kuukaudessa.

        Jos koodari laittaa oman firman pystyyn niin voi laskuttaa ihan itse sen 14 000 per kuukausi.

        Niin, jos töitä piisaa. Pitää olla suhteet kunnossa ja mielellään moneen eri paikkaan.
        Olisi kiintoisaa tietää, mitä jokin iso IT-talo maksaisi alihankkijoilleen/tunti? Ne voivat kyllä maksaa hävyttömän vähän pikkufirmoille.


    • Anonyymi

      On mielenkiintoista huomata kun ihmiset valittaa työnantajan maksavan huonoa palkkaa milloin missäkin softatalossa. Eihän siellä ole pakko töissä olla ja hyvänä esimerkkinä voitaisiin mainita ylikuumentuneella rakennusalalla palkka juuri koulusta valmistuneille esimiehille. Jos palkkaa pyytää alussa paljon, niin ei ole vaikeaa arvata kuka lähtee ensimmäisenä kun rakennusalan buumi vähän laskee ja tämä sama pätee myös IT-alaan.

      Aloittelin itse koulun jälkeen esimieshommissa teollisuudessa pitkän aikaa sitten. Luulin koulusta valmistuessani että "tiedän kaiken" ja "olen valmis kaikkeen". Nyt 15 vuotta myöhemmin olen huomannut kuinka väärässä olinkaan ja vaikka osaisi koodata hyvin se ei tarkoita sitä että palkan pitäisi heti alussa olla suuri. Faktahan on se että työpaikkaa vaihtamalla saa paremman palkan kuin peruskorotuksilla ja kehityskeskusteluilla. Palkka voi toki nousta jos etenet työpaikassa.

      Tottahan se on että hyvä porukka ja ilmapiiri on parempi kannustin kuin kova palkka ja huono ilmapiiri.

      • Anonyymi

        Ja näin 17 vuotta myöhemmin olet vieläkin väärässä.


    • Anonyymi

      Älä höpötä, äö-mestareista, sukulaisuuden avulla kehitysvammaisia sisään sitten pumpataan valtiota

      • Anonyymi

        Sitten vielä vähän homokaverita ulomailta vr--lä


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      5899
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      514
      3690
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      184
      3512
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2714
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2479
    6. 276
      2116
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1563
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      107
      1462
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1409
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1200
    Aihe