Jääkö ampumapaikalle käytetyn aseen hylsy?

Tosipihalla

Olen aseista lähes täysin tietämätön. Minua kiusaa vanha ampumatapaus. Haluaisin nyt tietää jääkö esim. kivääristä tai pienoiskivääristä ampumapaikalle hylsy tai jotakin vastaava. Myyntikuvista näkyy kummassakin aseessa ulkonäöltä erilaiset käytetyt panokset, mutta niistä ei selviä miltä näyttää ammuttu luoti eli mitä löytyy 1. ampumapaikalta, 2. maastosta tai ammutusta eläimestä.

10

<50

  Vastaukset

  • Voi jäädä tai sitten on jäämättä.

  • luoti irtoaa hylsystä ja lentää johonkin kohteeseen (maalitaulu, eläin, "ohi maalin", taustavalli ...) ja päätyy sinne. Hylsy jää aluksi aseeseen, mutta riippuen aseen toimintaperiaatteesta sen poistaa joko käyttäjä itse, tai latausautomatiikka.
   Jos käyttäjä itse poistaa hylsyn, niin hän voi kerätä sen halutessaan talteen (metallin/muovinkierrätykseen, uudelleenlataukseen, roskiin tms).
   Jos taas latausautomatiikka poistaa hylsyn, niin aseesta riippuen se voi lentää asesta hyvinkin kauas ja kadota. Tai sitten hyvässä lykyssä löytyä, ja taas ampuja voi sen kerätä pois.
   Itseäni harmittaa piittaamattomien metsästäjien jättämät muovihylsyt maastossa.

  • Kiitos vastauksista, kuvien mukaan kyse olisi todennäköisesti pienoiskivääristä, lentääkö sen patruunoista ainoastaan kärkiosa kohteeseen ja jos se lentää maahan, eikä tauluun tai eläimeen, näkyykö siitä että se on ammuttu eli käytetty(mustunut tai jotakin).

   • Ampumattoman luodin pinta on sileä. Ammuttu luoti kulkee piipun läpi ja piipun rihlat (uurteet, jotka saavat luodin kiertymään akelinsa ympäri/vakauttaa luodin lentoa) jättävät luodin pintaan kevyet urat.
    Ammuttuun luotiin ei jää silminnähtäviä palojäämiä, sillä ruuti palaa suuressa paineessa ja kuumuudessa, jolloin noki palaa pois.
    Jos ammuttu luoti löytyy, niin yleensä vähintään sen kärkiosassa näkyy osuman aiheuttaneita muodonmuutoksia. Riippuen siitä, miten luoti on suunnniteltu toimimaan osumassa, se voi pysy varsin ehjänä, avautua kärjestä tattimaiseksi tai jopa pirstaloitua.


  • Kiitos vastaajille, olin vaan silloin liian tyhmä kun löysin ammukset, enkä ottanut talteen. Vuosia sitten luoti raapaisi mökkipihassaan liikkuvaa henkilöä, ammuksiakin löytyi myöhemmin läheltä ja laukaukset kaikuivat pihapiirissä. Todisteet kuitenkin tuli hävitettyä. Oletin ammusten pudonneen taskusta.

   • Siis löysit mitä? Luodin (=ammus) vai ampumattomia patruunoita?

    Pienoiskiväärin ammus on luoti. Se pikkuinen lyijykappale, joka lentää ammuttaessa piipusta ulos ja tekee reiän tauluun tai muuhun kohteeseen. Luodin voi löytää ammutusta eläimestä tai sitten ei. Toisinaan luoti läpäisee koko eläimen ja katoaa maisemaan.

    Jos löysit ammutun luodin, siihen jääneiden rihlauksen jälkien perusteella on mahdollista tunnistaa se aseyksilö, jolla kyseinen luoti ammuttiin.

    Patruuna on hylsyn, ruudin ja nallin muodostama kokonaisuus, joka ladataan patruunapesään ennen ampumista.

    Jos löysit patruunoita, ainoa asia, jonka niiden avulla voit todistaa, on se, että löysit patruunoita paikasta x. Mahdollisten sormen- tmv. jälkien perusteella saattaa olla todistettavissa, että henkilö z on niitä käsitellyt, mutta eipä sekään mitään sen enempää todista. Jokuhan on voinut vaikka varastaa patruunat z:lta ja kuljettaa ne paikalle hämäykseksi.


  • Jääkö ampumapaikalle uuden aseen hylsy?

   • Jos ammut kerran, etkä vedä aseen lukkoa taakse, jää hylsy aseeseen siihen asti kunnes vedät lukon taakse. Ja vaikka vedätkin, niin siihen aseen viereen se hylsy tippuu...se on sitten oma päätös noukkiiko se taskuun vai ei... En ymmärrä mitä tarkoitat että että jääkö uudesta aseesta hylsy...ihan sama toimintaperiaate uusissa ja vanhoissa aseissa.


   • Jospa tällä salaperäisellä ammuskelijalla oli gyrojetti? Ei jää hylsyä..


  • https://www.vastavalo.net/albums/userpics/21589/normal_heidika-1047-2.jpg

   Oikealla kolme ampumatonta patruunaa, joissa on luoti paikoillaan, ruutia sisällä ja ehkä nalli.

   Keskellä kolme ammuttua hylsyä, nallissa näkyy iskurin iskujälki ja ruuti on palanut pois ja luoti lentänyt sinne mihin se on ammuttu.

   Vasemmassa reunassa kolme luotia, mutta näitä ei ole ammuttu koska ovat vahingoittumattomia. Amuttu luoti on yleensä läjässä (riippuu mihin on osunut) ja siinä on piipusta rihlojen jäljet.

   Aseen latauksessa hylsy poistuu aseesta ja se on sitten ampujasta kiinni että jääkö hylsy latauspaikalle, vai ottaako talteen.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ruotsin linja ihmetyttää maailmalla

   "– Tämä on hullu kokeilu 10 miljoonalla ihmisellä. Kertokaa edes, miksi teemme tämän. Minusta tuntuu tällä hetkellä, että meitä johdetaan kuin lammasl
   Maailman menoa
   403
   11861
  2. Suomalaisten eristäytyminen näkyy jo koronatartuntatilastossa

   Hyvä juttu. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/be78bc0b-4a82-4fd2-a82b-15ffa09761da
   Maailman menoa
   204
   8738
  3. Hesburgerin omistaja vaatii valtiota korvaamaan

   kaikki liiketappionsa koronavirustilanteessa eli riihikuivaa rahaa heti. https://www.iltalehti.fi/talous/a/ca6b4409-671c-4de2-b1d0-ad8d511d043c
   Maailman menoa
   452
   4553