maksaisitko Pelinvetäjästä/ DM/GM

DMZig

Morjes

Tässä tullut pohdittua että nykyään alkaa olla paljon pöytäroolipelaajien pelaajia ja väki vain lisääntyy ja harrastus on alkanu imemään nuorempaakin väkeä riveihinsä.

Olen kuulostellut ilmapiiriä, harrastajia (lähinnä tampereella) ja pelaajia/ ryhmiä olisi paljon mutta harva haluaa olla DM/pelin vetäjä tai ei osaa olla.

myöskin englannin kieli on ollut lievä kynnys sääntöjen ymmäryksen kanssa, sitä myöten halu DM hommii laskee.

Kysymykseni onkin: olisitko valmis maksamaan Pelinvetäjästä/ DMstä joka:
-osaisi säännöt,
-omaisi kyvyn "roolipelaamiseen" eikä vain sääntöjen lukemiseen,
-tuottaisi nopat ja tarvittat figuuri,
-kartat ja spell cardit Yms.
-voisi tulla sovittuun paikkaan (vaikka ryhmän jäsenten kotiin)
-auttaisi hahmon luonnissa
-voisi opettaa Dm taitoja privana

mutta kuinka kuinka paljon??

tietenkin kaikki riippuu kaikesta, session kestoista ja muusta, mutta näin ajatuksena ?

(itse katson aihetta D&D lasien läpi... mutta pätee valtaosaa tämän tyyppisistä peleistä)

9

<50

Vastaukset

 • Jos haluat vetää tätä rahasta, sinun pitää käytännössä perustaa yhtiö, hoitaa kirjanpito, verot, kustannukset etc. Tai onnistua vakuuttamaan joku tapahtumanjärjestäjä, että palkkaisi sinut töihin. Tehdä yrityksille teambuilding-sessioita, pikkujouluja ja sellaisia. Tampere ei ole tarpeeksi iso markkina ainakaan kokopäivätyöksi.

  Jos ajattelet roolipelaamista harrastuksena, niin sitä yleensä harrastetaan rakkaudesta lajiin. Reilun pelin hengessä voi neuvotella ryhmän kanssa kustannusten jakamisesta, jos DM:lle tulee sellaisia.

 • Salmarillion

  Todella hyviä pointteja.

  1 asia ei ole ongelma.

  2 on kyllä varmasti näin. Juurikin tästä syystä
  Aloitin keskustelun. Monesti dmllä saattaa olla juoksevia kuluja kuten tusseja ja paperia.

  Puhumattakaan jos craftaa omia mappeja.

  But I hear you man.

 • En vitussa maksaisi. Ei se pj homma niin vaikeeta ole, pitää vaan nähä vähän enemmän vaivaa. Ja jos oikeesti suonissa sykkii nopan_valmistus_muovi, niin ei tuo vähäinen vaiva ole mitään.
  Maksaisitko siitä että pääset toisen luokse pelaamaan esim. videopeliä? Et luultavasti. Roolipelit on pääsääntöisesti hoidettu ilmaiseksi, hyvässä hengessä ja hymy suulla. Ehkäpä juuri sen takia ettei kynnys oikeasti ole niin iso kuin sanotaan. Asioita taas yli dramatisoidaan.
  Mutta, jos joku haluaa ja on valmis rahankiilto silmissä pilaamaan hyvän harrastuksen ahneudella, niin ei haittaa minua. Pidän itseni kaukana maksetuista roolipeleistä.
  (Huom. toki eri asia jos pitää skideille jotain iltapäivä kerhoa... Mutta siihen kuuluu jo niin paljon muutakin ettei hinta koostu enään pelkistään roolipeli menoista, jotka nekin tosin ovat erittäin pienet.)

 • Maksaisin ja on tullut maksettua Roll20 sivulla 10e-20e per 4h/sessio. Mutta ei tällä elätä, lähinnä toivon maksaessani pelaajat ja GM on ovat sitoutuneempia peliin. Lähtisin mukaan kokeilee pelaajana sessio tai kaksi, miltä se tuntuu, mutta asun Hesassa.

 • Kyllähän pj saa hassattua rahaa pelikertoihin jos vain niin haluaa, mutta sitten pitäisi myös maksaa ne omasta pussista, sillä ei pöytäropet vaadi suuria hienouksia. Hyvin pystyy vetämään tekemällä kartat lyijykynällä ruutuvihkoon ja figujen hommaa hoitavat nopat. Jos pj haluaa ostaa enemmän niin sitten ostaa omalla kustannuksella.

  Itseä ainakin epäilyttää kovasti onko siinä sitten enää sitä 'paloa' pelaamiseen kun aletaan rahasta vetämään pelejä. Siinä vaiheessa kun vetää sitä 50. kertaa samaa settiä eri porukalle niin väittäisin että se alkaa tuntua aika puulta ja kyllä muut huomaavat sen. Varmasti eri kokemus kun pj tulee rutiinilla vetämään moneen kertaan kaluttua settiä kun että pj tekee ainutkertaisen setin omalle porukalle ja pelaa koska haluaa, eikä koska pitää maksaa laskut.

 • Mitä jos vääntäisi kysymyksen vähän toisin? Eli ei niin, että maksaisiko joku pj:stä, vaan että maksaisiko joku siitä, että pääsee pelaamaan ns. valmiiseen pöytään. Kyllä nimittäin ainakin itse voisin maksaa pelikerrasta, jos siis vaikka jossakin olisi mielenkiintoinen peli tarjolla ja hinta olisi jotenkin kohtuullinen. Esim. 10e per pelikerta muutaman tunnin sessiosta..? Ja tulisiko sitä kautta pj:llekin jossain määrin kohtuullinen "tuntipalkka", kun 10-20e on kai verrattavissa esimerkiksi eri harrastusten ja liikuntakäyntien kertamaksuihin.

  Luulisi, että näin päin asia olisi helpommin lähestyttävissäkin, eli että pj mainostaa pistävänsä sen ja sen pelin pystyyn ja osallistumishinta on sitten se mikä nyt onkaan. Pj hoitaa tilan, vaikka omasta kodistaan, sekä muut tarvittavat asiat. Kiinnostuneilta sitten vain ilmoittautumiset ylös ja random-tyyppien jakaminen sopiviksi peliporukoiksi. Ja jos joku keskeyttää, niin tilalle vain uusi pelaaja jos löytyy tai minimissään kahdella pelaajalla jatkaminen.

  Pj ei siis markkinoisi pelinjohtaajuuttaan niinkään valmiille porukoille, vaan markkinoisi vetämäänsä peliä yksittäisille kiinnostuneille, jotka voisivat tietty olla niitä valmiita porukoita, kaveruksia yms. mutta että lähtökohtaisesti kiinnostuneet pelaajat ilmoittautuvat pj:lle ja maksavat siitä, että pääsevät osallistumaan pj:n vetämään peliin - niin kuin muidenkin harrastusten kohdalla.

 • Hmm... Larpeista toki maksetaan, mutta niihin liittyy tietysti ihan selkeitä kuluja. Mutta en tiedä? Jos olisi legendaarisen hyvä pelinjohtaja, jolla olisi mahtavat materiaalit valmiina, valtavat tiedot pelimaailmasta, upeita hyvin rakennettuja EPHoita päässään niin... No... Voisihan sitä kokeilla...

 • Siistiä että saatiin hyvä keskustelua aikaseksi. Mahtavaa että oli puolesta ja vastaan ajatuksia.
  Ja todella siistiä että myös haluttiin nähdä asia eri kuonasta.

  • Eri kulmasta


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  232
  3529