Loimaa Ylistaro Mäenpä

sukuja

Pitääkö paikkansa?
Jacob Erichsson (s. 1678 ? - k.13.8.1748 / 70 v. Loimaa/Ylistaro Mäenpä/Astala),
vihitty 1. avioliittoon 7.6.1693 Gertrud / Gertro Erichsdr / Kempilä. - Heillä lapset Maria (s. 1695 Kempilä – k. 1697 Kempilä), ja Thomas (s. 6.12.1698 Ylist. Mäenpä - k. ?). - Vaimo Gertrud on haudattu Mäenpä 22.1.1699 / 26 v. - Loimaan rippikirjassa näkyy Kempilässä perhe: isäntä Erich Henricss, vaimo Beata, Jacob (merkintä, josta en oikein saa selvyyttä, mutta luulisin tarkoittavan vävyä), ja tytär Gertrud (sivussa merkintä obijt), sekä Elias son (= Gertrudin veli, joka näkyy perheineen vielä myöhempinäkin vuosina rippikirjoissa samalla paikalla).
-
Se askarruttaa, että Jacob Erichsson Astala on netissä olevassa sukupuussa merkitty syntyneeksi Loimaa Mäenpää v. 1678, mutta jos hän olisi sama aviomies tämän Gertrudin kanssa Kempilässä, niin Jacob on Hiski vihkikirjauksen mukaan tullut Tammela. (Ja olisi ollut vain 15-vuotias avioliiton solmiessaan.) - ?

2

172

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei, katselin pikaisesti. Netin sukupuupalvelut ovat täynnä virheitä; niihin ei kannata luottaa, on parempi tutkia itse. Nuo vanhat tai kuolintiedoista lasketut syntymävuodet ovat usein vain suuntaa antavia; tokkopa tämä Jaakko Eerikinpoika oli 15-vuotias vihille mennessään. Muistaakseni miehen piti olla 21-vuotias. Hyvin hän saattoi olla kotoisin Tammelasta, Loimaan vihittyjen kohdalla on Hiskissä paljon miehiä, jotka ovat "Tammela socken", usein vielä kyläkin on mainittu. Harmi, ettei Tammelasta ole vuotta 1681 vanhempia syntyneitten luetteloita. Menikö Hämeen Härkätie Loimaan ja Tammelan kautta vai mistä tämä yhteys?

      Digihakemistossa on muuten Loimaan rippikirjoihin kirjoitettu kylät ja talot - sitä kautta onkin helppo etsiä tietoja. Lähdeviitteestä ylhäältä saa linkin Kansallisarkiston Digitaaliarkiston ao. kuvaan, jota voi sitten suurentaa. Rippikirja 1667-1692 Kempilä, s. 142-143: Vasemmalla ylhäällä on Hindrich Hindrichson perheineen; joukossa myös (mahd. renki?) Jacob Erichss., jonka kohdalla lukee (är i?) Tammela. Oikealla alhaalla on toinen perhe: Erich Hindrichss., Beatha hustro, Tammelassa (?) oleva poika Hindrich ja tytär Gertrud (Kerttu).
      Rippikirjassa 1696-1701, Kempilä, kolmas sivu: Erich Hindrichsson, Beata hustro, Jacob måg (sotkua), obijt (kuollut) Getrud dotter, Elias son; joka on nuorin, koska ehtoollismerkinnät oikeassa reunassa alkavat vasta v. 1701. Kertun kohdalla merkinnät loppuvatkin vuoteen 1698. Samasta rippikirjasta löytyi Kemppilän kylästä toinenkin sivu, jossa tiedot ovat ilmeisesti vuodesta 1702 eteenpäin (vuosi korjattu päälle): Siinä on toisena perheenä Erich Hendrichsson, Beata hustr:, Elias son, Lisa dåt ja Mattz son. Sitten Mäenpää ja alinna Jacob Erichsson ja hustro Lisa - onko sama mies? Ypäjän vihityistä 1.11.1699 Loimij: Mäenpä by Jacob Erichss: Lijsa Erichs:dr Bertula ja Loimaan kastetuista Mattz 2.9.1700 Mäenpäästä, vanhemmat Jacob Eriksson ja Lisa Hendriksdotter - patronyymi Eriksdotter oli sitten 1702 syntyneen Annan kohdalla.

      Varmaan kannattaa tutustua myös erilaisiin verotusluetteloihin, henki- ja maakirjoihin. Kansallisarkisto digitoi paraikaa perukirjoja. Katso lisätietoja: Arkistojen Portti.

    • Etsi netistä Digihakemisto, sieltä arkisto Turun ja Porin läänin tilejä, niin löydät 1600- ja 1700 -lukujen henki- ja maakirjat ja muuta tiliaineistoa. Kunkin niteen alussa on yleensä hakemisto; isäntien nimet ovat kihlakunnittain, pitäjittäin, kylittäin, Esim. vuoden 1700 maakirjassa Loimaa-Loimajoki alkaa sivulta 1171 ja Kemppilän kylä on sivuilla 1187-89. Jos kirkonkirjat puuttuvat, ei ole muuta kuin nämä. Ovat myös hyvä tarkistuskohde käyttää kirkonkirjojen rinnalla. Käsialat ovat kyllä haastavia.
      Digihakemiston arkisto Turun ja Porin läänin henkikirjat sisältää vuosien 1809-1919 henkikirjat. Hyvä tarkistuskohde sekin.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1818
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1799
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      70
      1577
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1132
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1128
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe