Viilutusvinkkejä kaivataan

Viiluttaja

Olisi kohtapuoliin edessä viilutus, jossa sekä tasaisia pintoja että kaarevia (ei sentään kahteen suuntaan kaarevia, minkä edessä jo nostaisin kädet pystyyn).

Aiempaa kokemusta on esim. muutaman kaiutinkaapin viilutuksesta, jotka kyllä onnistuivat mutta tästä saisi nyt tulla aika hyvä. Lähinnä mietityttävät ne viilujen saumat, millä lailla ne saisi parhaiten onnistumaan. Ja toinen ongelma on se kaareva pinta, johon viilu tulisi pitkittäin (muuten tulee niitä saumoja aika mahdottomasti). Mitenkähän sen kanssa parhaiten menettelisi, eli miten puristuksen siihen järkkäisi, ja ne saumat.

Elikkä jos jollakulla on kokemusta tai muuten vain tietämystä niin niitä voisi tähän julkaista. Saattaisi olla muillekin avuksi.

Liimana olen ajatellut käyttää joko tavallista PvAc liimaa tai TiteBond Extendia, jolla avoin aika lienee vähän pitempi. Liekö muita ajatuksia sen suhteen?

4

143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Zirup

      Viilujen saumakohdat saa maalarinteipillä yhteen eli liimatessa teippipuoli tulee tietenkin ylöspäin. En nyt tiedä mitä olet viiluttamassa tai onko se kaareva pinta reunassa vai missä ja minkä kokoista viilua olet "kaareen" laittamassa, mutta viiluja voi myös teipata. Esim. pöydän reunaan saa kapean viilun kiinni maalarinteipillä. Jotkut käyttää kuormansidontaliinoja. Hiekkapusseja. Soitinrakentajilta voi myös kysellä.

      Valmiiksi saumattua ja oikeaan kokoon leikattua viiluakin saa esim. Hollolan viilu ja laminaatti Oy:stä.

      Itse olen käyttänyt viilutuksissa ihan puusepänliimaa.

      • Viiluttaja

        Onkohan kenelläkään kokemusta alipainesäkistä, tai millä nimellä sitä nyt kutsuisi?

        Tarkoitan kumminkin muovikelmusta tai vastaaavasta tehtyä tiivistä pussia, johon viilutettava juttu mahtuu ja johon voi imeä alipaineen niin että se alipaine imee viilun viilutettavaan pintaan.

        Periaatehan kyllä on validi ja riittävän puristuksen pystyy ainakin teoriassa tuottamaan: Täydellinen tyhjiö tekisi n. 10 N/cm^2, mikä vastaisi suunnilleen kilon punnusta/neliösentti tai vaikka tonnia/neliömetri. Likikään tyhjiötä ei tietysti saa helposti amatöörivehkeillä aikaan mutta luulisin että aika kohtalaisen kyllä.

        Eli olisiko jollakin vinkkejä ensinnäkin siitä mistä tuon pussin tekisi (höyrysulkumuovi? tms) ja toiseksi siitä millä saisi riittävän alipaineen aikaiseksi? Itsellä tuli ensimmäiseksi mieleen ilmapatjan/polkupyörän pumppu vähän modattuna tai vaikka joku paineilmakompressoriin liitetty venturisysteemi.



        Entä miten sen itse viilun kanssa tulisi menetellä? Tein pari koetta niin että ensimmäisessä laitoin liimaa viilutettavaan pintaan jonka saman tien laiton viilun päälle ja vielä jonkin verran painoa koko systeemin päälle. Toisessa aluksi kostutin ensin viilua hieman molemmin puolin, muuten sama juttu. Painoa oli ihan testausmielessä miedohkosti jotta saisin mahdolliset erot esiin.

        Ensimmäinen testipala jäi aika lailla kuhmuraiseksi eli taisi käydä niin että liima lukitsi viilun paikalleen ja sen jälken viilu vielä turposi liiman kosteuden takia eikä siitä enää kunnolla vetäytynyt. Kovempi puristus olisi ehkä tämän estänyt.

        Toinen testipala oli paljon parempi, ilmeinen selitys se että viilu kostutuksen takia aluksi turposi hieman eikä turvonnut enää liimatessa. Jäi vain mietintämyssyyn se miten mahtaa käydä isompien pintojen kanssa. Jos viilua kostuttaa ennen liimausta ja se sitten vetäytyy niin tuleeko halkeamia ehkä näkyviin?

        Mitä mieltä palstalaiset siis ovat viilun kostutuksesta? Nettivideoissa on esimerkkejä viilutuksesta kostutuksen kanssa ja myös ilman.


    • Bruutus11v

      suosittelen sulle huopanaulojen käyttöä viilun kiinnityksessä.

      • Viiluttaja

        "suosittelen sulle huopanaulojen käyttöä viilun kiinnityksessä."

        Kiitokset vinkistä! Mulla onkin mökillä niitä nauloja laatikko puolillaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4829
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1722
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      93
      1459
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1359
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1316
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1208
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      990
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      885
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      859
    Aihe