Pohjois-Norja: Henningsvaer ja lumoava Andoyan saari

Norjanretki

Kohti kesää mennään taas ja monet varmastikkin jo miettii että mihin suuntaisi kesäloma matkansa.

Tässä olisi kaksi upeaa kohdetta Pohjois-Norjassa eli Henningsværin "meren päällä" oleva kylä ja lumoava Andøyan saari.

Viime kesänä kävimme ja suositella voimme kaikille. Tässä matkakertomuksemme:

Ylitorniosta ensin Ruotsin puolelle ja sieltä Kiirunaan joko Korpilobolon tai Överkalixsin kautta. Kiirunasta jatketaan kohti Norjan rajaa.

Norjan puolelle tultaessa voi päättää haluaako poiketa Narvikissa jonne on uutta upeaa siltaa pitkin vain alle 10km matka.

Matka jatkuu E10 tietä pitkin Gullesfjordiin josta erkanee Henningsvaerin suuntaan menevä tie ja Andoyan suuntaan menevä tie. Ensiksi
kannattaa käydä Henningsvaerissa. Tästä alkaa uusi tunneli-tie kohti Svolvaeria jonka varrella on peräti 10 tunnelia. Slolvaer joka on Pohjois-
Norjan kaunein kaupunki niin kannattaa vierailla joko meno tai paluu matkalla. Svolvaerista jatketaan vielä noin 15km kunnes käännytään sitten
kohti Henningsvaeria. Tämä uskomaton saarelta saarelle menevä silta-tie on eräs Pohjois-Norjan huikeimpia. Henningsvaer on idyllinen kylä
kauniissa maisemissa " meren päällä"

Täältä palataan takaisin Gullesfjordiin josta jatketaan nyt kohti Andoyan saarta. Tietä nro 85 ajetaan Langvassbuktan kautta kohti Risoyhamnia
joka on Andøyan saaren portti. Mantereelta saarelle johtaa hulppea ja upea silta. Risoyhamnista jatketaan saaren itärannikkoa pitkin kohti
saaren "pääkaupunkia" Andenessia. Itärannikon maisemat ovat täysin erillaiset kuin paluumatkalla saaren Länsirannikkoa pitkin. Itärannikko
on savannimaista merenranta maisemaa lähes Andenessiin asti. Andeness on kaunis pikkukaupunki. Paluumatka Andenessista ajetaan saaren

Länsirannikkoa pitkin Bleikin,Normelan ja Nössin kautta takaisin Risoyhamniin. Tällä puolen saarta on rosoista vuoristo maisemaa upeiden
hiekkarantojen säestämänä.

21

287

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Käytyon

      Me kävimme toissa kesänä henningsvaerissa sekä andoyan-saarella ja oli kyllä komeat maisemat ei voi muuta sanoa.

      • Henkisalpaantuu

        Ovathan maisemat siellä todella komeita Pohjois-Norjaksi ja kauneimmat osuudet ovat tie Henningsvaeriin sekä Andoyan saaren länsirannikon maisema tie.


    • EveliinaLT

      Pohjois-Norja on aivan mielettömän ihana matkakohde ja tänne kannattaa kyllä ehdottomasti varata aikaa koluta ihania paikkoja läpi.

      Itse matkustin ystäväni kanssa viime loppukesästä melkein kaksi viikkoa asunto-autolla kyseisissä maisemissa. Lähdimme matkaan Kuopiosta ja ajoimme Oulun kautta Kilpisjärvelle, jossa jo kävimme kapuamassa Saanalle. Täältä jatkoimme Norjan puolelle Senjan saarelle, jota suosittelen kyllä myös lämpimästi. Turisteja ei ollut niin paljon kuin Lofooteilla, jonne jatkoimme seuraavaksi. Ajoimme saaret läpi aina Å:hon asti. Palasimme takaisin Suomeen Ruotsin kautta, jossa kävimme vielä Abiskossa nauttimassa luonnosta ja kauniista maisemista. Niin paljon erilaisia maisemia sai kyllä tuolla reissulla ihailla!

      Tiet Norjassahan ovat paljon kapeampia kuin esimerkiksi Suomessa, mikä kannattaa tietenkin huomioida turvallisuuden kannalta. Jotkut reitit myös vuorilla ovat jyrkkiä ja mahdollisesti mutaisia sään vaihdellessa. Malttia vaan matkaan ja vakuutukset kuntoon ennen lähtöä, niin ei tarvitse turhaan näitäkään pelätä! :)

      /Eveliina, LähiTapiola

    • Ikävä-kova

      Ai ai ai, kyllä tulee ikävä niitä Andoyan maisemia kun näitä keskusteluja lukee. Sinisenä kimmeltävä meri, pitkät hiekkarannat, kauniit vuoret, ai ai ai.

    • Collahapse

      Kun Andoyalta ajelee takaisinpäin niin kannattaa ehdottomasti poiketa Harstadissa ( Pohjois-Norjan toiseksi suurimmassa kaupungissa ) ja kivuta Gangsastoppenin huipulle näköalapaikalle. Sanotaan että näkymä sieltä kaupunkiin on eräs Pohjois-Norjan kauneimpia. Langvassbuktanista lähtee tie Harstadiin jonka varrelle on pieni lauttamatka. Se oikaisee yli 50km kuin jos ajaisi samaa reittiä takaisin mistä on tullut. Harstadista Kilpisjärven suuntaan kannattaa ajaa sitten rannikkotien kautta ( mm. Sandstrand,Tovik Gratanbotniin asti josta E6 kohti Kilpisjärveä.

      • Harristad

        Harstadissa kannattaa ehdottomasti käydä kun siellä päin liikkuu, mutta ei siinä mitään maksullista lauttaa tarvitse käyttää jos ei halua. Tjelsundbruan länsirantaa lähtee uusittu baana 83 Harstadiin ja mitään tiemaksuja siinä ei ole.

        Jos on aikeissa suunnata paluumatka Suomeen Kilpisjärven kautta niin Tjelsundbruan itärantaa pitkin ( rannikkotie) ei lauttoja eikä tiemaksuja Grantanbotniin asti josta pääsee sitten E6 tielle.

        Oikaisee muuten huomattavasti Kilpisjärvelle päin mentäessä kuin että ajaisi E10 tien kautta.


    • Sverigejobber

      Pohjois-Ruotsissa on suuret ja haittaavat tietyöt kesällä välillä Pajala-Vittangi sekä E10 Överkalix-Hakkas. Näitä osuuksia kannattaa todellakin välttää. Suositeltu ajoreitti kiirunaan on Övertorneå-Överkalix-Jockfall-Narken-Ullatti-Dokkas josta takaisin E10 tielle.

      Jockfallissa aivan tien varressa on Ruotsin suurin koski/vesiputous jossa kannattaa vierailla sekä Ullatin ylänkö jonka läpi tie myös menee.

      • Vesihiisihisi

    • kalanmaksaöljy

      Paikkoja joissa suosittelen käymään, ovat esim. Hamninberg ja Berlevåg. Hamninbergin maisemat jo sinne johtavalla kapealla tiellä ovat aika erikoiset, paikka taitaa olla talvet autiona, vanha pieni kalastajayhdyskuntahan se on aikanaan ollut.
      Tie Berlevågiin on monien mielestä Norjan kauneimpia tieosuuksia, Berlevåg on pikkuruinen kaupunkipahanen kaukana kaikesta, sieltä löytyy kuitenkin esim. pieni meriaiheinen museo yms. Sieltä pääsee halutessaan vielä noin 20 km eteenpäinkin kapeata ja osin huonokuntoista tietä ja sen päättyessä ison veden rantaan ollaan taas vähän kauempana kaikesta, tuolla ei sinänsä ole luonnon lisäksi paljoa nähtävää. Tuo tie sivuaa Berlevågin lentokenttää, se on aivan rannalla.

    • Route_daNorja
    • Souet

      Kuten täälläkin jo mainittu niin Harstadin kaupungissa kannattaa myös käydä. Tämä "metropoli" Pohjois-Norjan toiseksi suurin kaupunki on kaunis ja iso kaupunki Norjan mittapuulla.

      Harstadin kuuluisin nähtävyys on gangsåstoppen vuori jonka huipulta avautuu monien mielestä Pohjois-Norjan kaunein näköala. Helppo kävellä huipulle ja netistä löytyy lisää tietoa. Jos matkailu autolla/vaunulla liikkuu niin Harstad camping on erityisen upea leirintäalue kauniilla paikalla. Tästäkin löytyy lisätietoa netistä.

    • Shoppailemaan

      Kiirunaan on avattu Pohjois-Ruotsin suurin kauppa keskittymä jossa kannattaa poiketa tekemässä halpoja Ruotslaisia löytöjä.

      • Anonyymi

        Tuo kauppakeskittymä avattiin kyllä jo viime kesänä ja on kyllä huikea plääni. Österledenin molemminpuolin löytyy vaikka mitä. Esim jättimäinen Coop Stormarknad ja ICA kvantum stormarknad, Clas ohlson, ym ym ym.


    • Anonyymi

      Tie Henningsvaeriin on kapea ja matkailuvaunuilla jopa sinne on kielletty meneminen. Vaunun voi jättää parkkiin Svolvaerin rasteplatsiin kuuden tunnin ajaksi.

    • Anonyymi

      Kiirunassa kannattaa käydä myös kaupungin suosituimmassa nähtävyydessä eli Luossavaaran huipulla. Huipulle pääsee myös autolla muutaman serpentiini mutkan kautta tai halutessaan voi sinne myös kävellä. Huipulta avautuu huikea näkymä pitkälle yli Kiirunan kaupungin ja kirkkaalla ilmalla Torniojärvelle saakka. Suosittelen käymään.

      • Anonyymi

        Luossavaaran huipulla kannattaa ehdottomasti käydä kun Kiirunassa vierailee, mutta autolla huipulle ei ehkä kuitenkaan kannata lähteä. Auton voi jättää parkkiin Luossavaaran p-alueelle ja kävellä siitä retkeilyreittiä ylös tai toinen vaihtoehto on kävellä Kiiruna Camping alueelta lähtevää retkeilyreittiä pitkin huipulle.


    • Anonyymi

      Svolvaerin ja Henningsvaerin välillä on upea leirintäalue jossa ollaan yövytty aina kun ollaan sielläpäin liikuttu. Nimeä en nyt muista, mutta kun Svolvaerista päin tullaan niin se jää kymppi tien oikealle puolelle ja Henningsvaerista kun tullaan takaisin päin niin se jää vasemmalle puolelle.

    • Anonyymi

      Andoyalla kannatta ehdottomasti pysähtyä Bleikstrandalla. Se on yksi saaren kauneimmista paikoista.

    • Anonyymi

      Gullesfjord camping noin 40 kilometriä ennen Sortlandia on kaunis alue.

      • Anonyymi

        Mitä mieltä olette Sortlandin alueesta? Kannattaako mennä?


      • Anonyymi

        Sortland on kiva pikku kaupunki jossa kannattaa poiketa. Andoyan tieltä poiketaan Sortlandiin ja ajetaan hulppeaa siltaa pitkin kaupunkii. Itse camping alue on sitten taas ihan toinen juttu suosittelenkin kiertämään sen kaukaa. No Sortlandissa kun käy niin onneksi sentään 2km keskustasta alueelle.


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1757
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1567
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1273
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      68
      1102
    5. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      745
    6. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      739
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      727
    8. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      705
    9. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      692
    10. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      688
    Aihe