Asumistuki/sähköiset palvelut

Kelapuuhaa

Olinpahan alkutalven lämpimässä, ja sillä välin Kela oli laittanut postitse eläkkeensaajan asumistuen tarkistuslomakkeet. Palautuspäivä oli jo umpeutunut, joten tuen lakkautuspäätös oli jo myös odottamassa, kun hain postini postitoimistosta.
Kela kehottaa ja kannustaa toimittamaan hakemukset sähköisesti, mutta kuinka vastata lomakkeisiin sähköisesti, jos niistä ei tiedä? Kysyin tätä Kelalta, ja vastauksena oli, että tarkistuslomakkeet lähetetään postitse ja niihin voi vastata sähköisesti netissä, mutta viestiä lähetetystä kyselystä ei laiteta omalle palvelusivulle. Syytä tähän ei kerrottu. Tuen lakkautuspäätös tuli sinne heti, kun se oli tehty!
Ihmettelenkin, miksi tätä viestiä asumistuen tarkistuksesta ei laiteta myös sähköisesti. Tukihan toki maksetaan uuden hakemuksen jälkeen takautuvasti, mutta katkohan tuen maksuun tulee, riippuen käsittelyajasta.
Voisikohan joku kertoa syyn tähän Kelan tapaan, Kela ei sitä kertonut. En varmaan ole ainoa, jolle tämä on tapahtunut, lomailevathan eläkeläiset paljon etelässä talvisaikaan.

7

96

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 989809898

      Eläkkeensaajan asumistuki tarkistetaan kahden vuoden välein. Tämä on lukenut kaksi vuotta sitten saamassasi tukipäätöksessä. Asiasta on sinulle lähetetty tiedote, jossa on kerrottu sinun voivan lähettää hakemuksesi joko sähköisesti tai perinteisen postin kautta.

      Jos et ole tähän kysymykseesi saanut vastausta asianomaiselta taholta, tullee sinun siirtyä kysymyksinesi toisen konttorin puoleen. Myös netissä on "kysy kelasta"-palvelu ja omilla sivuillasi voit kysyä myös vastausta tähän sinua askarruttavaan kysymykseen.

      Täällä jonkun tavallisen pulliaisen vastauksella ei ole mitään merkitystä. Onkin sangen outoa kuvitella muuta.

    • Kelatuumailuja

      Pitäisihän sinun muistaa, mitä kaksi vuotta sitten sanoivat Kelassa! Itselleni sattui, kun asuin työttömanä pikku mökissäni, hain siihen asumistukea, mutta Kelassa sanoivat, että mökkini on loma-asunto, joten sille ei myönnetä asumistukea. Kun sitten sain työkyvyttömyyseläkkeen, menin samaiseen konttoriin, ja kysyin eläkeläisen asumistuesta samaan mökkiin. Eivät tienneet, soittivat pari puhelua, ja sanoivat, että eläkeläisenä saan tukea, koska asetukset ovat erilaiset.
      No, eihän tuki suuri ollut 36e/kk, mutta suuri minulle. Enkä sitä saanut, jos en osannut mennä kysymään.
      Onko joku kansaneläkkeen saaja saanut jotain tietopakettia Kelalta, kun eläkepäivät koittaa?
      Kyllähän Kela säästää miljoonia vuosittain, kun vanhukset eivät osaa hakea tukia, jotka heille kuuluu ja lapset eivät paljon välitä.
      Mainio vastaus 989809898:lta, kuin suoraan Kelan kirjeestä. Vieläkö olisi eläkeläisellä mahdollista päästä Kelan kaavakkeiden suunnitelijaksi, kokemusta on.

      • Voikärsimys

        No kuinka sä nyt niitä sitten suunnittelisit paremmiksi? Riittäiskö allekirjoitus tikkukirjaimilla. Kyllä kuule varmasti neuvotaan kaikki mahdollinen, yleensä ennen eläkkeelle jäämistä saa jo yleistä asumistukea ja eläkkeelle jäädessä neuvotaan hakemaan eläkkeensaajan asumistuki, koska yleistä ei voi enää saada. Hoitotuet neuvotaan hakemaan jo lääkärissä, lääkkeiden erityiskorvaukset saa automaattisesti, kun lääkäri lähettää lausunnon Kelaan. Ainakin itse omaishoitajana nämä kaikki tuet on viimeistään kelassa neuvottu hakemaan ellei jo sairaalan sosiaalityöntekijä tai lääkäri ottanut puheeksi noi Hoitotuet ja lääkekorvaukset. Aina ollaan nupajamassa jostain voi v... U...


      • Kelapuuhaa

        Enpähän paljon naputtanut, ja olen tyytyväinen Kelan asumistukeen. Asia, josta naputin, oli Kelan tapa ilmoittaa asiasta. Muistatko jostain Kelan päätöksestä, joka tehtiin kaksi vuotta sitten?
        Omaishoitajana varmasti olet tutustunut saamiisi tukiin, ja on hienoa, jos sait tietoa kysymättä; vielä en tarvitse omaishoitoa, ehkä sekin päivä joskus tulee vastaan.
        Olen tyytyväinen nykyiseen Kelaan, kun osaan puhua samaa kieltä (virastokieltä) heidän kanssaan.
        Voikärsimys, voimaa sinulle, ja ehkä minun pitäisi tutustua paremmin Kelan palveluihin, mutta vanha totuus Kelasta "Et saa mitään, jos et osaa kysyä" on pitänyt minun kohdallani paikkansa. Varmasti riippuu toimstosta ja asiakaspalvelusta.


    • Anonyymi

      Kyttääkö Kela eläkeläiselle lupaamaa satasta kun hallitus vaihtuu asumistukitarkastus päätöksissä , tarkastusaika annettu 5vkoa , kohta kulunut 9vkoa eikä päätöstä kuulu , on soitettu ja virkailia tarkisti että kaikki tarvittava on , kiireeseen vetosi , epäilen kyllä aivan muuta , tästä lähtien ei enään sähköistä asiointia kun ei näemmä toimi vaan menen luukulle kun eläkeläinen olen ja aikaa on.

      • Tuskin kyttää. Hallitusohjelmaa ei ole vielä julkaistu mutta siitä vuotaneiden tietojen mukaan puolet tuosta luvatusta satasesta toteutuu ensi vuoden alussa. Noiden tarkistusten ja hakemusten käsittelyaika saattaa venyä ja jos se menee tarkistusajan yli niin mikäli asumistuki muuttuu korjaavat erotuksen jälkikäteen. Jos hakemus on tehty sähköisesti tai viety Kelan luukulle niin sillä ei ainakaan kovin suurta merkitystä ole asian käsittelyaikaan, sähköinen saattaa olla nopeampi.
        Hoidan kaikki asiat sähköisesti jos mahdollista. Nopeimmillaan asumistukipäätös on tehty samana päivänä ja tarkistuksen peruste silloin oli muutto vuokralta omistusasuntoon ja eri maakuntaankin. Viimeksi meni 2 päivää vaikka ylimääräisten yhtiövastikkeiden vuoksi joutuivat tekemään neljä päätöstä.
        Monikaan ei hae tarkistusta asumistukeen silloin jos tulee vaikka ylimääräinen yhtiövastike, jos se on yli 50€ niin kannattaa hakea. Minulla oli viime vuonna 2 kpl 130€ ylimääräistä yhtiövastiketta (kesä ja lokakuussa) ja sain niiltä kuukausilta asumistukea 40€ enemmän kun muilta kuukausilta, siksi tekivät nuo neljä päätöstä ja tekivät ne kaikki kerralla.


      • 167-176 kirjoitti:

        Tuskin kyttää. Hallitusohjelmaa ei ole vielä julkaistu mutta siitä vuotaneiden tietojen mukaan puolet tuosta luvatusta satasesta toteutuu ensi vuoden alussa. Noiden tarkistusten ja hakemusten käsittelyaika saattaa venyä ja jos se menee tarkistusajan yli niin mikäli asumistuki muuttuu korjaavat erotuksen jälkikäteen. Jos hakemus on tehty sähköisesti tai viety Kelan luukulle niin sillä ei ainakaan kovin suurta merkitystä ole asian käsittelyaikaan, sähköinen saattaa olla nopeampi.
        Hoidan kaikki asiat sähköisesti jos mahdollista. Nopeimmillaan asumistukipäätös on tehty samana päivänä ja tarkistuksen peruste silloin oli muutto vuokralta omistusasuntoon ja eri maakuntaankin. Viimeksi meni 2 päivää vaikka ylimääräisten yhtiövastikkeiden vuoksi joutuivat tekemään neljä päätöstä.
        Monikaan ei hae tarkistusta asumistukeen silloin jos tulee vaikka ylimääräinen yhtiövastike, jos se on yli 50€ niin kannattaa hakea. Minulla oli viime vuonna 2 kpl 130€ ylimääräistä yhtiövastiketta (kesä ja lokakuussa) ja sain niiltä kuukausilta asumistukea 40€ enemmän kun muilta kuukausilta, siksi tekivät nuo neljä päätöstä ja tekivät ne kaikki kerralla.

        Tuossa eläkkeensaajan asumistuessa on näköjään erilaiset perusteet asumistuen tarkistamiselle kun yleisessä asumistuessa.
        https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070571#L2P17

        Asumismenojen osalta tuo on " huomioon otettavat vuosittaiset asumismenot ovat alentuneet tai nousseet vähintään 147 euroa ".


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3010
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2089
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      91
      1863
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe