Testattu - 600 w sivuinvertteri pääinvertterin kanssa

Taannoin syntyi ideä kytkeä verkkoonsyöttävä invertteri kohteeseen, jota sähköistää jo entuudestaan invertteri. Idea oli se, että jostakin kohteen nurkalta voisi syöttää aurinkopaneelista sähköä ja jostakin nurkasta vaikka autogeneraattorin sähköä tarvitsematta tehdä muuta kuin tulpata "sivuinvertteri" lähimpään pistorasiaan.

Testasin asian ja kytkin 600 watin verkkoonsyöttävän invertterin 1500 watin pääinvertterin kaveriksi shuko-tulpalla. Sivuinvertteri mietti hetken mutta sen mielestä kaikki oli ok ja alkoi syöttää vaihtosähköä.

Pääinvertterillä ei kuitenkaan asia ollut ok vaan siellä vaihtosähkön jännite nousi arvoon 250 volttia, mikä voi johtaa laiterikkoon tai vaihtosähkön vuotamiseen akkujen puolelle.

Toisin sanoen idea on juuri se mitä tarvitaan mutta laitteet eivät aivan vielä ole idean tasolla - nyt etsitään laitevalmistajaa, joka osaisi hoksata tämän idean ja kohteen sisällä hajautetun sähkönsyötön edut - todella kätevää olisi sähköistää kohdetta monesta eri pisteestä olemassaolevan johdotuksen kautta.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aiheesta alkoi nopsaan löytyä lisää tietoa, keksintö ei ollut aivan uusi mutta kuitenkin toisen sukupolven aurinkoenergiateknologiaa.

      Termi on AC Coupling, jossa verkkotietoinen (grid interactive) mikroinvertteri (eli se "sivuinvertteri") voi kohteen oman sisäisen mikroverkon (micro grid) kautta ruokkia pääinvertteria ja jopa ladata pääinvertterin akkuja.

      Tässä on Victronin esitys asiasta: https://www.victronenergy.com/live/ac_coupling:start

      Mielenkiintoinen konsepti, jossa pitkien kaapelivetojen aiheuttamat jännitehäviöt saadaan minimoitua kun säänkestävä mikroinvertteri on 30 metrin päässä paneeleissa suoraan kiinni - välimatka tapahtuu ei enää 28 VDC voltilla vaan 110 - 230 VAC volteilla.

      Ja mikroinverttereitä voi olla vaikka kaikissa kiinteistön kulmissa, erään valmistajan mukaan 5 kpl mikroinverttereitä sallitaan systeemiin.

      Toisin sanoen pitää vain löytää sopiva pääinvertterin malli ja siihen sopivat mikroinvertterit, jotka toimivat off gridina eli kohteen mikroverkkona ilman takaisinsyöttöä isoon verkkoon (takaisinsyöttö menee pääinvertterin akuille).

    • Osa-aikaeläkeläinen

      Minä kun olen entinen voimalaitosmies, olen joskus miettinyt miten esim. aurinkopaneeleissa on hoidettu se että sähkö menee oikeaan suuntaan, verkkoon päin. Voimalassa kun generaattori irrotetaan verkosta luokkaa 10 MW teholla, jotta se ei menisi takateholle, alkaisi pyörimään moottorina. En ole viitsinyt tuota aurinkokennopuolta selvittää.

      • eroaverkosta.pist.be

        Jännitteen ja taajuuden säätelyllä. Kun ensimmäisessä viestissä kerroin, että kokeillessani asiaa pääinvertterillä jännite nousi arvoon 250 VAC eli sen olisi ollut määrä mennä verkkoonpäin ja jos väylä olisi löytynyt, jännite olisi ollut lähempänä verkkojännitettä (esim. 231V eli voltin potentiaalieron verran verkkoonpäin virtaa).

        Ihan hyvä ettei testissäni laitteita rikkoutunut mutta on myönnettävä, että ritinää kuului pääinvertterin sisältä juuri ennenkuin vedin piuhat irti eli ei tarvitse kokeilla uudelleen.

        Menetelmä on paremman tutustumisen arvoinen. Victronin edustajan mukaan mikro- eli sivuinvertterin ei tarvitse välttämättä olla edes Victron merkkiä vaan kyseessä on toiminto, jota modernit mikroinvertterit joko tukevat taikka eivät.

        En tiedä kannattaisiko mikroinvertteriä alkaa kutsumaan nimellä paneeli-invertteri, jolloin olisi selvästi eri asia kuin talon pääinvertteri.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Kai siellä jokin diodi tms. on, jotta ei pala koko härvelisi.
        Samoinhan iso generaattori tahdistetaan verkkoon. Jännite yms. kuntoon ja sitten muutellaan kierroslukua kunnes päästään samaan tahtiin verkon kanssa. Kun generaattorikytkin lyödään kiinni, pitää tehoa olla aika paljon että sähkö virtaa oikeaan suuntaan.


    • käänteinen_invertteri

      Ei se tietenkään riitä vaikka verkko-invertteri osaakin tahdistua toisen invertterin sähköön, ei tavallinen invertteri pysty nielemään ulkoista energiaa kuten oikea sähköverkko pystyy. Seurauksena on vain jännitteen nousu kuten havaitsitkin. Vähän kun olisi vaivannut ajatteluelintä, olisi voinut jättää kokeilun tekemättä...

      • eroaverkosta.pist.be

        Kokeilu oli mielestäni onnistunut, koska mitään ei hajonnut. Huokeat kiinalaiset sivuinvertterit tuntuivat toimivan kuten tarkoitettu.

        Kupletin juoni selvisi sitten vähän lisää opiskelemalla - tämä on se tapa, jolla kaikki erilaiset sähköntuottimet saadaan lopulta HCU:n eli kodinohjausyksikön alaisuuteen.

        Kotimaiselle kehitykselle olisi sarkaa - Victron Multi toimii kaksisuuntaisena pääinvertterinä ja laturina mutta sähköntuotannon ja lämmityksen logiikan eli kokonaisuuden ohjauksesta ei vielä ole tietoa. On syytä alkaa tutustua Victronin tarjontaan.

        Haluan että koko helahoito - independentti sähkön- ja lämmöntuotanto - on lopulta logiikan ohjaama. Logiikka tunnistaa erilaiset sisäverkkoon kytketyt energialaitteet ja osaa ohjata energiatehokkaasti erilaisissa tilanteissa.


    • eroaverkosta.pist.be

      > Seurauksena on vain jännitteen nousu kuten havaitsitkin.

      Se oli selvää, että kaksi samanvaiheista aaltoa yhdistettynä vahvistaa signaalia.

      Se mitä en tiennyt oli se, osaisiko sivuinvertteri syöttää vaihtosähköä pulssimuodossa. Jos näin olisi, pulssin pituutta säätelemällä tarpeen mukaan jännitteen saisi aina pidettyä vakiona riippumatta kuormituksesta.

      Toisin sanoen sivuinvertteri ei syöttäisikään jatkuvaa siniaaltoa vaan aallosta lohkaistuja osasia, jotka sitten vahvistavat signaalia vain tarpeen mukaan - jos kuorma kasvaa ja jännite laskee, aallon osasten pituutta lisättäisiin.

      Tämä on yliopistotasoista ajattelua ja innovointia, joskaan en ole tutkintoa suorittanut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      179
      4009
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      115
      2606
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      324
      2214
    4. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      130
      2175
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      49
      1879
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1495
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      107
      1361
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      30
      1332
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1170
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1051
    Aihe