Puukon teroitus

Puukon_teroittaja

Mökilläni muinoin ollut tahko on siirtynyt tahkojen taivaaseen pari vuosikymmentä sitten, enkä ole koskaan oppinut kunnolla teroittamaan puukkoa hiomakivillä. Vein kokeeksi yhden puukon Itäkeskuksen pikasuutariin, joka pilasi terän tekemällä työn niin, että terän huipussa on nyt erillinen varsinaista teräkulmaa loivempi mutta "terävä" kulma.

Vein toisen puukon kokeeksi Kampin pikasuutarille, joka nettisivullaan kehuu osaavansa teroittamisen. Lopputulos oli samanlainen pilattu terä.

Löytyykö mistään päin Helsinkiä firmaa, joka oikeasti osaa teroittaa puukon? Siis niin, että terä ei "pyöristy", vaan teroitus tehdään koko lappeen pituudelta.

4

<50

Vastaukset

 • Onko sillä väliä millä tavalla se puukko on teroitettu kunhan se on terävä? Osta rälläkkä ja vetele sillä puukkosi teräväksi aina tarpeen tullen.
  Puukko on karu työkalu eikä mikään taide-esine. Funktio on tärkeämpi kuin esteettisyys. Uusikaan puukko ei maksa mahdottomia joten kannattaako sitä rueta hifistelemään?

  • Toki sellainen raksapuukko jolla vaikka vedellään sementtisäkkejä auki ja tehdään jos
   jonkinlaista onkin karuhko työkalu. Mutta puutöihin käyvä vuolupuukko on pikkuisen eri asia. Sen pitää olla oikein teroitettu eikä sitä käytetä muuhun kuin puuhun.


  • Taas sama häirikkö palstalla antamassa "neuvoja" joilla taatusti pilaa työkohteen.
   Puukkoa kuten ei muutakaan teräasetta saa teroittaa siten, että terä kuumenee. Kuumetessa karkaisu myöstyy ja terä pehmenee jolloin se on pilalla. Rälläkällä taatusti kuumenee.


  • " Osta rälläkkä ja vetele sillä puukkosi teräväksi aina tarpeen tullen."

   Rälläkkä on kyllä koko lailla vihoviimeinen puukon teroituslaite, jolla luultavasti pilaa puukon lopullisesti.

   Sellainen "budget" -menetelmä on käyttää vesihiomapapereita kovalla alustalla, kohtalaisiin tuloksiin pääsee sillä lailla eikä maksa paljon. Todella hyvät hiomakivet eivät aivan halpoja ole, satasien menoerään kannattaa varautua.


Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  135
  5779
 2. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  144
  1049
 3. Toni Nieminen rakastui 7 lapsen yksinhuoltajaan

  ja muutti tämän taloon. https://www.seiska.fi/Uutiset/Jatti-tylysti-ex-vaimonsa-Toni-Nieminen-iski-seitseman-lapsen-yh-aidin-paparazzikuvat
  27
  680
 4. Zoo aloittaa yt't

  Huonolta näyttää.N.20 työntekijää liikaa.Kylmää on kyyti.
  Ähtäri
  22
  430