Hieno ja asiallinen kirjoitus! Joutsan Seudun keskustelupalsta OSA 1/2!

JokuUskaltaa

Kunnanjohtaja Harri Nissinen vastasi 6.3.2019 Joutsan Seudussa lehden kuntalaisille järjestämään kyselyyn koskien teknisen toimen töitä. Olen monen muun kanssa hieman pettynyt siihen, että vastaus oli sellainen, joka ei oikeastaan kertonut paljoakaan uutta tietoa. Vastaukset olivat ympäripyöreitä ja lukijalle heräsi entistä enemmän kysymyksiä niitä lukiessaan. Uskon kuitenkin, että Nissinen on vastannut niillä tiedoillaan, joita hänellä on, mutta toisaalta tämä osoittaa sen, että hänelle ei ehkä ole kerrottu kaikkea.

Kaikkia mieleen tulevia asioita aiheesta en tähän tekstiin laita, mutta ihan ensimmäisenä haluan palata mainintaan kiinteistönhuollon kilpailuttamisesta. Nissinen mainitsee että ”Jossain vaiheessa kunnan yksityiseltä palveluntuottajalta saama tarjous ei kattanut samoja töitä, joita nyt tehdään.” Tähän on varsin selkeä syy: Yksityiseltä palveluntuottajalta pyydetty tarjous ei kattanut samoja töitä, koska niitä ei ole siltä missään vaiheessa pyydetty! Tämä asia vaatii hieman taustatietoa, joten siirrymme aikajanalla muutaman vuoden taaksepäin aina vuoteen 2016 asti, johon hänkin todennäköisesti viittaa tekstissään.

Pitää paikkansa, että tarjouksia kiinteistönhuollosta on pyydetty. Mutta millä tarkkuudella se on tehty ja miten asia on käsitelty, vaatii tarkennusta. Tarjousten pyytäminen liittyi silloisen teknisen lautakunnan 4.2.2016 antamaan ohjeistukseen, jonka mukaan ”kunnan tulee vertailla ostopalvelun ja oman työn eroja, lähinnä kokonaiskustannusten vertailun kannalta.”

Maaliskuussa 2016 tekninen johtaja lähestyi kiinteistönhuollon palveluntuottajaa sähköpostilla, jossa hän pyysi tarjousta ja kiinteistönhuollon palvelukuvausta kolmesta kohteesta: Palvelukeskus Jousesta, Rutjakasta asuinrakennuksineen sekä Joutsan paloasemarakennuksesta. Sanamuoto tarkalleen oli tämä: ”Pyydän ns. budjettitarjoustanne / palvelukuvaustanne seuraavien alla mainittujen kohteiden kiinteistöhuollosta.” Lisäksi hän mainitsi, että ”Tähän esitykseenne pyydän liittämään lyhyesti tehtävänkuvauksen siitä, miten kiinteistönhoito hoidettaisiin ostopalveluna”

Tämä oli lähtökohta. Ei ollut listattu niitä töitä, joita kohteessa nyt tehdään, kuten Nissinen antaa ymmärtää mainitun. Tarjouksen jättäjälle jätettiin siis täysin vapaat kädet tehdä esitys parhaaksi näkemällään tavalla. Ja kun tämän kyseisen tarjouksen jättäjänä on taho, joka hoitaa paikkakunnalla kymmeniä isojakin kiinteistöjä, voidaan olettaa että siellä tiedetään mitä kiinteistönhoito normaalisti pitää sisällään. Kokemusta heillä on usean vuoden ajalta myös hoiva- ja palvelukotien kiinteistönhoidosta, joihin Jousea voidaan hyvin verrata.

Tarjous siis jätettiin pyydetyllä tavalla. Siihen oli kirjattu kiinteistössä tehtävät normaalit kiinteistönhoidon työt sekä arvioitu kuukausihinta. Hinta oli suuntaa antava, koska kohteisiin ei tutustuttu tarkemmin paikan päällä vaan arvio tehtiin annettujen tietojen perusteella.

Kiinteistönhoidon kuukausihinnaksi muodostui Palvelukeskus Jousen osalta noin neljäsosa siitä, mitä se nykyisellään on. Kun tätä hintaa verrataan toteutuneeseen, on se aika vähän.

Jos väitetään, että asianmukainen vertailu on tehty, niin tätä väitettä uskallan epäillä. Jos kohteita vertailtaessa lähtötiedot eivät täsmää, ei vertailun tekeminen ole mahdollista siten, että siitä saadaan mitään järkevää tulosta. Kysynkin siis: Onko asiaa koskaan käsitelty muualla kuin kahvipöydässä? Onko kunta toiminut teknisen lautakunnan ohjeistuksen mukaisesti ja vertaillut ostopalvelun ja oman työn eroja? Miten vertailu on tehty ja mikä on ollut sen tulos? ”Toiminnan on kuitenkin oltava läpinäkyvää” mainitsee Nissinen ja tässä asiassa olisi hyvä saada jotain näkyvää, koska se kiinnostaa niin monia kuntalaisia, jotka verovaroillaan rahoittavat tätä toimintaa. Olin kunnanhallituksen kokouksessa mukana varajäsenenä, kun tätä teknisen vyörytyslistaa käsiteltiin. Kysyin sielläkin tästä aiheesta suunnilleen näin: ”Eikö olisi kaikkien kannalta reilua, että tämä vertailu tehtäisiin?” Muistan kuulleeni joitain lausahduksia, mutta asia jäi siihen ja olen edelleen siinä uskossa, että todellista vertailua ei ole tehty. Olen sanonut ennenkin ja sanon taas, että jos vertailu osoittaa, että nykyinen toimintamalli on kokonaiskustannusten kannalta paras tapa toimia, niin sitten toimitaan näin. Mutta jos vertailua ei edes tehdä, ei nykytavan jatkaminen ole perusteltua.

31

62

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JokuUskaltaa

      OSA 2/2!

      Nissinen antaa vastauksessaan ymmärtää myös sen, että kunnan toiminta on huomattavasti nopeampaa joissain tapauksissa. Hän toteaa näin: ”Yksityiseltä ei saada nopeasti esimerkiksi jätelavojen tyhjennykseen kalustoa tai rakennusmiesten materiaalin siirtoon.” Tällä organisaatiolla voidaan varmasti reagoida nopeasti moniin asioihin, siitä ei ole epäilystä. Minun mielestä tämän kaltainen esimerkki tarkoittaa kuitenkin sitä, että työnjohtaminen ei ole onnistunut. Mitä enemmän joudutaan pikatilanteisiin, sitä enemmän pitää kohdistaa katseet työnjohtoon ja siihen, miksi pikatilanteita tulee. Ja kyllä, ymmärrän sen, että hälytysluonteisia tehtäviä tulee aika-ajoin, mutta tällä esimerkillä ei voida perustella tarvetta suureen organisaatioon.

      Se miksi kuntalaiset ovat tästä asiasta niin kiinnostuneita, johtuu mm. siitä, että he näkevät paljon kunnan työntekijöitä työssään, toki myös asujensa puolesta, mutta erityisesti työtapojensa takia. Ja voin kertoa, että yllättävän usein ihmetellään sitä, miten asioita teknisen toimen puolella hoidetaan, tai ei hoideta. Kyse on pääasiassa siitä miten työtä johdetaan ja valvotaan. Töiden järjestely vaikuttaa ylimalkaiselta ja tunne on se, että asioita ei edes haluta kehittää. Minusta tuntuu, että työnjohto ei tiedä mitä kentällä tapahtuu, eikä edes halua tai uskalla ottaa siitä selvää. Ja vaikka joku uudistuksia haluaisikin, tyrmätään ne voimakkaalla vastarinnalla. Valitettavasti tätä vastarintaa kohdataan myös päättävissä elimissä. Tästä esimerkkinä taannoinen joutsalaisten yrittäjien tuoma aloite, josta olen kuullut puhuttavan vähättelevään ja mielestäni jopa halveksivaan sävyyn.

      Olemme kuulleet kunnan taloudesta uutisia ja raportteja, jotka osoittavat että työtapoja ja -menetelmiä tulee kehittää tehokkaammaksi ja paremmaksi. Tekninen puoli kuuluu isona osana tähän pakettiin ja myös sen pitää osallistua kehitykseen. Teknisen osaston johdosta on löydyttävä rohkeutta ja haettava uusia työtapoja. Talousarvioita laadittaessa ei riitä sanonta, että ”Näin oli viime vuonna ja sen takia näin pitää olla myös nyt”. Työtapoja ja -menetelmiä voidaan kehittää, jos siihen on halua. Vertailuja on tehtävä ja paras tapa on otettava käyttöön.

      Kuntalaisilta löytyy varmasti satoja hyviä ideoita tähän aiheeseen. Näin ollen ehdotankin, että paikallislehti Joutsan Seutu aktiivisena kuntalaisten puolestapuhujana ottaa seuraavaksi projektikseen kerätä nämä kehitysideat yhteen ja luovuttaa ne virkamiesten ja poliitikkojen vapaaseen käyttöön. Tätä olisi todellinen kuntalaisten kuuleminen ja heidän mielipiteiden huomioon ottaminen.

      Petteri Oksanen

      Kuntalainen, veronmaksaja
      ja kunnanvaltuuston jäsen

      • Anonyymi

        Pakko kommentoida kun huomasin kirjoituksen täällä: Petteri Oksanen ei ole itse nimimerkin "JokuUskaltaa" takana.


    • Joutsalainen

      Kyllähän Nissinen selitellä osaa. Tyypillinen virkamiehen vastaus. Paljon selittelyä,mutta ei loppujen lopuksi sano yhtään mitään.

    • Joutsalainen

      Petteri Oksaselle 10 asiallisesta kirjoituksesta.

    • Enasu

      Samaa mieltä! Nissinen selittelee ja Petterile täydet pisteet tästä kirjoituksesta 😀

    • HyväkirjoitusPetteri

      Voisiko tästä tehdä päätöksen:
      Lyhyesti :

      Eikö kunnassa osata laskea kk hintaa esim. Palvelukoti Jousen huoltomiehelle ja jos osataan niin pyytää tarjouksen Jokitalta..hinta per kk..vaikka 2000e plus alv väittäisin että tuolla summalla Jokitan ukko tekee tietyssä ajassa samat hommat kuin nykyinen huoltomies joka on paikalla 8 tuntia päivässä..tehden jotain..tai ei.
      Onhan kunnalla tekninen päivystys ja Jokitalla myös..mikä tekee tästä asiasta monimutkaisen?
      Vastatkaa viisaammat 🤔

      • EiKsJeh

        Valtaisa HIMO kunnan palkollisten töihin . Tarjouksia pitää pyytää myös muualla toimivilta yrittäjiltä eikä käpertyä vain kotikulmien firmoihin välttyäkseen rahastukselta .


    • Kuutiopää

      Hyvä Petteri tosi hyvä teksti just osut nappiin ja näkemyksiäkin sulla on varmaan tosta teknisen touhuista.Pisteet myös 10 hyvä et nostit kissan pöydälle jospa nää viisaat päättäjät aukasis silmänsä vihdoin. Ehdotan myös yksityistä työtehoa tuolle saralle.

    • RobottiRops

      Mikä on kunnan tarkoitus ? Kunnan tarkoitus on siirtää verorahat yksityisten taskuun. Seudun yrittäjille ei tunnu mikään riittävän. Käydään kampanjaa kunnan palvelujen siirtämisestä yksityisille. Siitähän ne palvelut paranee ja halpenee ! Anna mun nauraa. Yrittäjät ei muuta yritä kuin yrittvät aina olla kunnan tai valtion taskulla. Yrittäkää tulla omillanne toimeen.

    • kasGas

      Tarkoitushan ON saada työt kilpailutuksen piiriin , yrittäjä tekee jopa miinusmerkkisen tarjouksen saadakseen työtarjouksensa voittoon . Kun kunnan oma toiminta ajetaan alas voidaan seuraavissa urakointi kekkererissä kertoa hintatarjous kahdella ja näin kuntalaisille jää vain nyljetyn maksajan rooli . Tämä on rehellistä bisnestä .

    • Kääpiö

      Taas oli kunnan paikkoja yleisessä haussa mutta traktorikuskin paikka täytettiin hiljaisuudessa. Eikä kukaan puhu siitä tai ei mukamas tiedä. Kyllä valittamis mahdoillisuus pitää olla veronmaksajilla jos eivät tyytyväisiä valintaan.

      • Anonyymi

        "Kyllä valittamis mahdoillisuus pitää olla veronmaksajilla jos eivät tyytyväisiä valintaan."
        Ja luoja loi suomi24:sen


    • Anonyymi

      Sitä minäkin oon odottanut onko ollut taas hiljaiset viikot valinta asioissa.Kummallista kun ei missään oo ilmoitettu kuntalaisille asiaa puhumattakaan et ois voinut valittaa siitä. Kumma tapa noilla johtajilla .edellisen duunarin kanssa käräjöidään hänen oikeuksistaan ja joku nopee kerkee jo valitsemaan pimeästi uuden ukon .Eipä taida mennä ihan sääntöjen mukaan nämäkään hommat .Toivottavasti joku alkaa oikomaan näitä juttuja ja tehokkaasti.Edellinen mies ei varmaan ollut tarpeeksi hyvä peeeeeeen nuolihaukka.

      • Anonyymi

        Onko traktorikuski vaihtunut?..häh..


    • Anonyymi

      Ei yksityisen tarjoamana palvelu ole sen loistavampi tai edullisempi / tehokkaampi kunnan palkkaamaan duunariin verraten . Lyhytnäköinen omanedun tavoittelu tuo esille vain plussat millä markkinoidaan yrityksen erinomaisuutta . Toki sekin on tapa hankkia elanto .

    • Anonyymi

      Mikä tässä traktoriasiassa mättää ? Henkilökohtaisia kaunojako jauhetaan !? Annetaan ihmiselle työrauha.

    • Anonyymi

      Kyse on siitä että paikka pitää olla julkisessa haussa kuten muutkin kunnan paikat. Jokaisella haluavalla mahdollisuus hakea ja veronmaksajilla mahdollisuus valittaa jos ei tyytyväisiä valintaan. Joutsan kunnassa on omat säännöt muihin kuntiin verrattuna. Joten meillä valinta tapahtuu hyvä veli järjestelmällä.

    • Anonyymi

      Mikä/ mitkä paikat olleet viimeeksi julkisessa haussa?
      Tekninen johtaja, kirvesmies.
      Muita?
      Mikä tääkin mättää..en henkilöitä ei edelleenkään ole.

    • Anonyymi

      Pätkähommia, eli muutamien kuukausien (alle vuoden kestäviä) työsuhteita ei tarvitse laittaa julkiseen hakuun. Näihin voidaan ottaa halpatyövoimaa työkkärin listoilta, näin kunta jopa säästää kun pitkäaikaistyöttömistä ei tarvitse maksaa enää kuntakustannuksia ja lisäksi valtio maksaa puolet palkkakuluista palkkatukena.

      Että ehkäpä tässä toimitaan juuri niin kuin pitääkin..

    • Anonyymi

      Parasta kuitenkin että joku on duunipaikan saanut . Julkinen haku on melko tarpeeton ja virastoa vain rasittava toimi . Useinkin duuneja hakevat ovat vain ikuisia osallistujia tavan vuoksi .

    • Anonyymi

      Kyseinen traktorikuski haki joku aika sitten teknisellä puolella oli avoinna kaksikin paikkaa jos kerran niin hyvä miksi ei saanut silloin paikkaa. Oli vielä kaksi paikka yleisessä haussa ja hakioden nimet lehdessä. Sen takia paikka taputeltiin hiljaisuudessa. Pelättiin veronmaksajien reaktiota

    • Anonyymi

      Niiiiiin ja tällänen menettely ei ole tasa arvoista jos hys hys toiminta harrastetaan.Pitäisköhän kysästä kuntaliitosta lisätietoa asian tiimoilta.Kyllähän tämän päätöksen pitäis näkyä päätöstiedoissa vaan eipä oo näkynyt.

    • Anonyymi

      Mikä mättää? Kunnan traktorin kuski on reipas ja sosiaalinen?
      Hoitaa työnsä parhaansa mukaan.

      Voisiko joku valistaa..miksi haki ja mitä..työsuhde määräaikainen..paikallinen työläinen.

      Selkokielellä kiitos😄

    • Anonyymi

      Moni kakku päältäkin kaunis mutta silkaa puppua sisältä.

      • Anonyymi

        Lopettakaa tuo p kan jauhaminen kunnan työmiehistä.ne tekee jotka on paikan saaneet.on ne nähty nuo yksityiset yrittäjätkin ei ne kaikkeen pysty.eivätkä tee sen halvemmalla.se nähtiin jo puutarhajäte jutussa.että tällä tavalla.


      • Anonyymi

        Olet liian oikeassa , todellisuutta vain ei haluta tunnustaa .


      • Anonyymi

        Yksityisen palkolliset eivät saa palkkaa siitä että vain ilmestyvät työmaalle (ainakaan yleensä),siks se varmaan vituttaa kun joku pääsee kunnan hommiin..


    • Anonyymi

      Eihän tuolla mainita kun traktorikuski. Älä yleistä kaikkiin kunnantyömiehiin. No mut aika kyllä näyttää mitä tarkoitamme. Koira ei pääse karvoistaan.

    • Anonyymi

      Aina sama virsi joutsalaisten kanssa. Makeeta kuunnella valitusta — elämä menee ohi suun , kun muuta ei nähdä kuin epäkohtia.

    • Anonyymi

      Kunnanmiehet, jokainen tekee työnsä hyvin ja ammattitaitoa on. Miksi valitetaan?

      Sitten kun jotain arkirutiiniin sisältyvää työtä ei tehdä, ymmärrä valituksen ja ärsytyksen,

      Eikö se ole joka kunnassa kunnanmiehet....

      ;)

    • Anonyymi

      Virsi todella poikkeaa aloituksen tehneen närästyksestä .

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14846
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3045
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    10. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      3039
    Aihe