Evankeliumi karkottaa epäilykset

Ilkka_Lehto

Jeesus lähetti vankilassa olleelle Johannekselle rauhan terveisiä.
Sunnuntain evankeliumitekstissä yksinäinen mies, Johannes, sai vankilaan vieraita. He toivat terveisiä ulkomaailmasta, johon miehellä ei ollut muuta kosketusta.

Vieraat olivat odotettuja, sillä Johannes oli lähettänyt heidät Jeesuksen luokse, ja nyt he palasivat. Vierailla oli vastaus yksinäisen vangin mieltä askarruttaneeseen kysymykseen: onko Jeesus se tuleva Messias, jota odotetaan, vai pitääkö meidän odottaa toista?

Vankilassa olleen Johanneksen epäilykset olivat syviä, mutta myös tämän ajan ihmisille tuttuja. Jos Jeesus ei olekaan Messias, oliko hänen kannattanut kertoa ihmisille Messiaan ja hänen valtakuntansa tulosta? Oliko hänen kannattanut nuhdella synnistä hallitsijaa, Herodesta, ja joutua vangituksi? Kannattaako uskoa Jumalaan ja hänen lupauksiinsa?

Messias on tullut

Vieraat kertoivat Johannekselle: me näimme ja kuulimme sokeiden saavan näkönsä, rampojen kävelevän, spitaalisten puhdistuvan, kuurojen kuulevan ja köyhille julistettavan ilosanomaa. Yksinäisen vangin epäilyksen haihtuivat.

Hän ymmärsi, että Jeesus on Messias. Messias on tullut, Jumala ei ole unohtanut eikä hylännyt kansaansa. Juuri näin Jesaja oli ennalta kertonut Messiaasta ja hänen työstään. Nyt Johannes kuuli tuon ennustuksen toteutuneen.

Johannes varmaan koki, että Jumala ei ollut unohtanut eikä hylännyt häntäkään, yhtä Jumalan kansan lupausten omistajaa. Köyhien ilosanoma, evankeliumin vahvistava ja lohduttava sanoma, tuli hänen sielulleen vieraiden terveisissä. Messias itse lähetti nämä terveiset juuri hänelle henkilökohtaisesti. Johannes sai uskoa ja olla turvallisella mielellä.

Henki on sama

Johanneksen vankeus eikä hänen ajallinen matkansakaan kestänyt enää pitkään. Herodes mestautti hänet. Tuo hallitsija, joka oli mielellään kuunnellut Johanneksen opetusta, joutui toteuttamaan vaimonsa pyynnön ja vaientamaan Johanneksen lopullisesti. Olihan Johannes sanonut, ettei Herodes olisi saanut ottaa vaimokseen tuota veljensä vaimoa. Se oli syntiä ja se oli väärin. Synnistä nuhteleva piti vaientaa.

Tuo nuhteleva ääni ei kuitenkaan vaiennut, vaikka Johannes kuoltuaan vaikenikin. Herodes tunsi sen edelleen. Kun Herodes nimittäin kuuli sitten Jeesuksesta, hän sanoi: ”Se on Johannes Kastaja. Hän on herännyt kuolleista, siksi hänessä vaikuttavat nuo voimat.” (Matt.14:2.)

Johanneksen ja Jeesuksen opetus tunnistettiin samaksi. Ei vain Herodes, vaan muutkin tunnistivat tämän yhtäläisyyden. Kun Jumala toimii, toimintatapa ja henki on sama. Ei tule uusia korostuksia, kun ihminen on Jumalan työssä, eli kun Jumala tekee työtään palvelijoittensa välityksellä.

Voimakasta parannussaarnaa

Jeesus opetti kansalle Johanneksen tehtävästä. Sekin oli ilmoitettu Vanhan Testamentin ennustuksessa. Malakiaan kirjaa lainaten Jeesus sanoo Johanneksen olleen Messiaan tien raivaaja, edelläkävijä. Johanneksen, tienraivaajan, puhe oli voimakasta parannussaarnaa.

Ei Messias tänäkään aikana voi tulla sydämen asukkaaksi ja Vapahtajaksi, jos ei Jumala ensin saa sieltä raivata esteitä pois. Eikä Messias tule sydämeen vain osaksi ihmisen itsensä rakentamaa hengellisyyttä. Sekä tien raivaaminen että Messiaan tuleminen ovat Jumalan työtä, jota ihminen ei voi saada aikaan.

Mutta köyhiin, tyhjiin ja pelkääviin sydämiin Messias tulee: köyhille julistetaan hänen valtakuntansa ilosanomaa. Autuas se, joka ei minua torju (Luuk. 7:23). Onnellinen on hän, joka ottaa tuon ilosanoman vastaan ja saa uskoa sen omakseen. Siinä tulee köyhästä sydämestä rikas. Sydämen täyttää taivaan onni.

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vain_tiivistä_asiaa

      Voisikohan tuon tarinan kiteyttää?

      • Ei, sillä se oli Palstan sääntöjen vasrinen kopio, Kerhon arkistosta.


    • Lukija

      Tämä on kopioitu Päivämiehen nettisivuilta. Lehdessö julkastu Sana sunnuntaiksi kirjoitus 3.adventilta.

    • Kansa

      Miksi te kuitenkin ryhdyitte vihaan ja halveksimaan juutalaisia, vaikka teidän olisi kuulunut olla pelastajia ? Pelastaminen olisi ollut Messiaan tehtävä.

      Vai kuka tämä Jeesuksen kansa oli ?

      • Israelin kansa.


    • Shlomo.Pilsnersohn

      Edustavatko srkvanhoillislestadiolaiset ns. korvausteologiaa katsoessaan olevansa ns. jumalanvaltakunta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1733
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      175
      1350
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1148
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1128
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      52
      969
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      956
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      77
      937
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      870
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      783
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    Aihe