Aihe

Pistoolin lippaan vaihto

Khffhh

Juutuutin videoissa jenkkien lippaan vaihto ihmetyttää, "iraqveteran" paukuttaa nelivitosella ja liipaisu on ensinnäkin nykäisy ja lippaan vaihdon jälkeen vetäisee luistin käsin taakse vapauttaen sen ja näin ase lataa ekan patin, miksi ei käytä luistin vapautin salpaa koska aseessa on sellainen ja muutenkin noiden jenkkien aseenkäsittely sellaista ettei kyllä turvallisin mielin aina vieressä olisi kun selittävät enemmän kuin tekevät ja hieman hosumisen näköistä koko touhu.

31

94

  Vastaukset

  • Ite en haluis mennä ampumaan kokemattoman pyssymiehen kanssa. koska en halua kuolla saman syyn takia ku synnyin. eli vahingon laukaukseen

   • Isälläsi oli niin sanotusti ruuti kuivaa, ja tuli lähellä! ?


  • Tuo aseenkäsittely on vähän sitä mihin on tottunut. Jos ajatellaan paineenalaista käsittelyä, niin on parempi opetella tekemään asiat aina vain samalla ja yhdellä tavalla. Eli ase ladataan vetämällä luisti taakse ja sama tehdään kun vaihdetaan uusi lipas sekä sama liike on myös häiriönpoisto. Se ei välttämättä ole nopein keino, mutta kun se tulee refleksinä niin sitä ei tarvitse koskaan ajatella.

   Lipasu toki pitäisi tapahtua ilman nykäisyä, mutta pistooli on pääsääntöisesti tukiase ja sitä käytetään yleensä lähietäisyyksillä, että on aivan sama osuuko vähän sivuun tähtäyspisteetä.

   Missä tuo video on nähtävillä, kun on vähän paha lähteä kahlaamaan koko juutööttiä lävitse.

   • Jenkeissä on sen verran paljon harrastajia, että promillen tuhanneosakin vahingoista saisi kokoillanelokuvan. ; ))


  • Luistin salpaa ei käytetä koska se ei ole kaikissa aseissa samanlainen tai samassa paikkaa eikä sen käyttö ole kovinkaan jouhevaa hanskat kädessä taistelustressin alaisena.

  • Jos aseessa on kunnollinen luistin vapautin niin nopeampaa on sillä toimia kuin vetämällä luisti taakse koska toinen käsi painaa lippaan kiinni niin peukalo on jo valmiina luistinvapautin salvalla. Tietysti on nopeassa tilanteessa se vaara että peukalo painaa salpaa juuri ennen kuin lipas on täysin paikoillaan eikä patruuna lähdekään lippaasta.

   • Tässä ei ole kysymys pelkästään nopeudesta vaan tavasta joka toimii kaikissa tilanteissa täysin miettimättä ja automaattisesti.
    Mitä tapahtuu, jos ammut aseen tyhjäksi ja luisti ei lukitukkaan taakse? Lippaan vaihdon jälkeen joudut vetämään luistin taakse. Jos luisti olikin jäänyt taakse niin tällöinkin luistin veto lataa aseen. Eli yhden tavan painaminen selkäytimeen sopii kaikkiin tilanteisiin häiriönpoistoista lippaanvaihtohin. Kovan paineen alla yhden tavan sopiminen kaikkeen on elintäskeää. Rataoloissa ei ole niin väliä, sillä liian pitkään miettimisestä ei ole pistemenetyksiä suurempaa haittaa.


  • Suomessa opetettu "puristava laukaus" ja resetin hakeminen on auttamatta liian hidas tapa toiminnalliseen/taktiseen ammuntaan. Nopein tapa on nimenomaan "nykiä" hallitusti niin että sormi irtoaa liipaisimesta joka laukauksen jälkeen.

  • Voihan se puristuksen kun tehdä nopeasti, ihminen kykenee harjoittelulla vaikka mihin.
   Ilmankos nuo jenkkipoliisitkaan ei osu vaikka paukuttavat 16 patia ihmistä kohti, eikö olisi paree yksi tai kaksi rauhallisempaa laukausta kuin 16 hutiloitua!

  • Taviskansalaiselle nuo aivan tarpeettomia taitoja.

   • Tässä puhuttiinkin ammunnan harrastajista...

    En kyllä muutoinkaan ymmärrä kommenttiasi, jos tarkoitus on harrastaa ammuntaa. Lippaanvaihtoa tarvitaan esim practikaalissa, sra, idpa ja sotilaspistooliammunnassa. Kaikki ovat kilpailulajeja. Jos kisoissa ei osaa ladata asetta ja poistella häiriöitä aika tiukoissa määräajoissa, niin ei kilpailussa pärjää.

    Jos ei vuorostaan omista edes asetta (tätäkö tarkoitit), niin silloin tämän palstankin lukeminen on ihan tarpeetonta.


   • Eikö ammunnan harrastaja ole taviskansalainen? Ei ole mikään viranomainen!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Eikö ammunnan harrastaja ole taviskansalainen? Ei ole mikään viranomainen!

    Ammunnan harrastaja ei todellakaan ole taviskansalainen. Tavishan saa aika vapaasti hölmöillä missä tahansa, mutta jos saman tekee aseluvan omaava, niin luvat lähtevät, että heilahtaa ja ammunnan harrastajasta tulee taviskansalainen, joka voi hölmöillä aivan vapaasti.


   • Taviskansalaisia on monenlaisia eivätkä kaikka tarvitse kaikkia taitoja. Aika harva osaa purjehtia taikka ajaa moottoripyörällä. Nämä kumpikin vaatii hieman erikoistaitoja. Taviskin kyllä pysyy jotenkin venee kyydissä ja saa moottoripyörän kulkeman suoralla tiellä. Mutta tavis ei pysty purjehtimaan saaristoväylällä, sillä ei osaa käsitellä purjeita ja moottoripyörällä ajaa kaupunkiliikenteessö sata varmasti kolarin, jos ei ole ennen ajellut motskarilla. Sama koskee ammuntaa. Tavis saa aseen laukeamaan ja jopa saattaa osua tauluun, mutta lippaanvaihtaminen ei onnistu kun ei tiedä edes mistä lipas irtoaa. Kaikki harrastukset vaativat jonkin verran erikoistaitoja, johin jokainen ei kykene ilman harjaannusta. Joten ammunnan harrastaja ei ole taviskansalainen vaan hallitsee erikoistaidon.


  • Tässä yksi syy opetella lippaan vaihdon yhteydessä vapauttamaan luisi vetämällä luistia taake.

   Oletko harjoitellut oikein todella nopeaa lippaan vaihtoa? Oletko päässyt alle 1,5 sekunnin laukausväliin lippaanvaihdon kansssa? Jos olet, on harjoittelussa varmasti ehtinyt tulla vastaan tilanne, jossa olet vahingossa vapauttanut luistin lukitusaslpaa painamalla ennen kun uusi lipas on lukittunut paikoilleen.

   Tämä virhe on todella yleinen kun haetaan äärimmäistä nopeutta lippanvaihtoihin kilpa-ammunnassa. Treenatessa hinkataan vaihtoja tuhansien toistojen ajan ja siellä noita mokia sattuu. Sitten tärkeä mauste tuohon yhtälöön on se, että kun se vaihto on saatu painettua sinne alle puolentoista sekunnin, on ampujalla ikään kuin varaa hidastaa sitä lukitussalvan painamista juuri sen verran, että tuota mokaa ei enää tapahdu.

   Tämä menettelytapa siis sopii ihmisille, joilla on tarkoituksenaan hinkata jokaista yksittäistä osa-aluetta tuhansia toistoja. Jos se moka sattuu, sillä kisa-ampujan kokemuksella tyhjäksi jäänyt patruunapesä korjavaan räkkäämällä luisti käsin nopeasti ilman ihmettelyä.

   Nyt kun sama problematiikka viedään ns. taktisen aseenkäytön maailmaan, sama toimintatapa ei ole optimaallinen. Siellä puolella lippaan salamannopea vaihtaminen ei ole niin tärkeä asia kuin monet muut seikat. Myös harjoitteluun käytetty aika on pienempi kaikilla osa-alueilla. On siis ensinnäkin priorisoitava mitä opetellaan ja yrtitettävä valita sellaiset toimintamallit, joissa on vähemmän sisäänrakennettuja riskejä. Tästä syystä kaikki IPSC-maalilman mallit eivät sellaisenaan sovellut esimerkiksi sotilaan käyttöön, vaikka paljon hyvää tietoa kisapuolelta on vuosien saatossa viranomaispuolellekin valunut.

   Ja tottakai on aina poikkeuksia jotka vahvistaa säännön. Esimerkiksi vaikka sotilas, joka harrastaa IPSC-ammuntaa ja hinkkaa lippaanvaihtoa tuhansia kertoja.

  • Missä kohtaa revolverissa on luistimen vapautin salpa, alkoi kiinnostaa tää asiaa tuntemattomien selostus.

   • Minua kiinnostaa myös missä on revolverin luista ja kuinka revolveriin vaihdetaan lipas?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Minua kiinnostaa myös missä on revolverin luista ja kuinka revolveriin vaihdetaan lipas?

    Kamalaa, onko joku tehnyt (taas) kirjoitusvirheen...?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kamalaa, onko joku tehnyt (taas) kirjoitusvirheen...?

    Asepalstalla ei opeteta oikeinkrijoitusta, joten pysyt aiheessa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Asepalstalla ei opeteta oikeinkrijoitusta, joten pysyt aiheessa.

    Missä kohtaa mainitaan sana revolveri, paitsi 15.2.2020 klo. 20:25 ja 16.2.2020 klo. 22:07 ?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Missä kohtaa mainitaan sana revolveri, paitsi 15.2.2020 klo. 20:25 ja 16.2.2020 klo. 22:07 ?

    Miksi asia kiinnostaa sinua?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Miksi asia kiinnostaa sinua?

    Lähinnä siksi, että em. viitattiin revolveriin, kun oli aiheena pistoolin lippaan vaihdosta...


  • Aliupseerikoulussa pääsin ampumaan nf-pistoolilla, potki kyllä rajusti. Lippaiden vaihto meni kyllä hitaasti kun aseen kanssa ei saanut juosta. Yksi juoksi ja vääpeli huusi sille!!

   • Kuule...lippaat on paljon nopeampi vaihtaa kun ei juokse.


  • Joo joo en oo dille,mutta kun ne vaihtolippaat oli pöydällä sillä ampumapaikalla. Kun piti lipastaa niin mentiin pöydälle ja sietä sai uuden jossa oli 5 patruunaa. Niin silloin olis ollut nopeammat lippaan vaihdot jos olis saanut juosta. Mutta vääpeli sanoi että ei saanut juosta jos oli jotain kädessä.

   • Dille tai ei, mutta miten keromuksesi liittyy tähän keskusteluun?


  • Miten suurin osa keskustelun "asiantuntijoista" liittyy aseisiin? 90% ei edes omista aseita, toistavat vaan mitä on jostain luettu tai isotpojat kertoneet.

  • Elokuvissa kaikki on feikkiä.

  • Kyllä minä oon niin paljo treenannut ammuntaa että takaan että vaihdan reukkuuni lippaan alle sekunnin, pidän uutta lipasta vasemmassa kädessä ja kun tiedän että viimeinen patruuna on lähdössä niin pudotan lippaan ja toinen lipas on jo valmiina ja tykkään sen vaan sisään ja ammunta jatkuu, oonmrkiny punaisella maalilla lippaan päähän merkin että osaan "heittää" lippaan oikein päin sisään etsi tule patien luodit niin kuin taaksepäin, se on vaarallistakin.

  • Poista salaus

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Erätauko: Suomalainen nettikeskustelu julkisuuden henkilöistä - unohtuuko empatia?

   Erätaukokeskustelu tiistaina 1.12.2020 klo 14-16., tervetuloa! Julkisuuteen tavalla tai toisella päätyneistä henkilöistä keskusteleminen netissä tunt
   Viihde ja kulttuuri
   49
   1722