Voiko isoa myoomaa hoitaa/poistaa niin, että kohtu kestää vielä lapsen saannin?

Myooma

Minulla on kohdussani isohko myooma (halkaisija n. 6cm). Myooma on kasvanut tasaisella vauhdilla noin sentin vuodessa jo useiden vuosien ajan. Gynekologin mukaan ei ole ongelma, koska kasvaa kohdusta ulospäin eikä aiheuta oireita. Gyne on rauhoitellut, että monenlaisia hoitokeinoja on jos alkaa vaivaamaan.

En ollut aikaisemmin myoomastani huolissaan, kunnes kuulin, mitä ystävälleni kävi. Ystävälläni oli vastaavanlainen ulospäin kasvava myooma. Vuosia lääkärit sanoivat, että ei haittaa, kunnes eräänä päivänä ystäväni alkoi kärsiä vatsakivuista ja ummetuksesta. Lääkärissä selvisi, että myooma oli kasvanut niin isoksi (n 10cm), että se painoi suolistoa ja haittasi siten suolen toimintaa. Lääkäri oli selvittänyt ystävälleni hoitomahdollisuudet, joista hän eniten suositteli kohdun poistoa. Ystäväni ei halunnut tätä vaihtoehtoa, koska hänellä ei ollut vielä lapsia. Muitakin vaihtoehtoja kuulemma oli, mutta nekin kaikki vaurioittaisivat kohtua niin, että lapsen tekoa ei todennäköisesti enää onnistuisi. Lopulta ystävälleni tehtiin toimenpide, jossa tukittiin myoomaan verta tuovat verisuonet. Tämä kuitenkin aiheutti vauriota myös hänen kohtuunsa ja siihen jäivät ystäväni lapsihaaveet.

Minua on alkanut ahdistaa suunnattomasti se, että näin käy myös minulle. Olen vastikään eronnut, ikää jo yli 30 eikä minulla ole vielä yhtään lasta. Jos voisin tehdä lapsen nyt heti, niin tekisin sen. Mutta kun en voi.

Onko täällä ketään, joka olisi saanut lapsen sen jälkeen kun iso myooma on poistettu? Millaista hoitoa sait?

1

182

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Beenthere

   Minulla todettiin myooma kun se oli 1,5 cm läpimittainen. Silloin en ymmärtänyt asiasta paljonkaan enkä ottanut selvääkään kun en voinut aavistaa mitä se aiheuttaisi tulevaisuudessa. Silloinen lääkäri, joka sen totesi sanoi kun myooma oli n. 3,5 cm, että jos haluat lapsia niin nyt on aika tehdä se. Ei selittänyt tarkemmin, joten en täysin ymmärtänyt, että myooman vuoksi näin on. Kun myooma oli 5cm läpimitaltaan, ensimmäinen ja ainoa raskaus päättyi keskeytymiseen myöhäisillä raskausviikoilla. Yksi mahdollinen selitys oli myooma, vaikka muitakin oli eikä varmuutta asiassa saatu tai ainakaan minulle kerrottu. Jotkut lääkärit oli sitä mieltä, että se ei ollut vaikuttanut raskauden etenemiseen, koska oli kohdun ulkopuolella. Yksi lääkäri sanoi, että on mahdollinen syy.

   Minulle tarjottiin tuolloin ensimmäistä kertaa leikkauksen mahdollisuutta ja myoomaa seurattiin sen jälkeen säännöllisesti. Se kasvoi vuodessa sentin kerralla. Lapsen menetys oli niin kova paikka, että siitä toipumiseen jokseenkin eheäksi meni yli viisi vuotta. Kyselin monelta lääkäriltä vuosien varrella, että voiko myoomaa leikata pelkästään, ilman kohdunpoistoa. Siihen ei koskaan oikeastaan vastattu vaan vastaamista välteltiin. Kun myooma oli läpimitaltaan 5 cm ja olin vielä lääkärien mielestä lapsentekoiässä, lääkäri puhui pelkän myooman poistosta, vaikka sanoikin, että voi olla, että kohtu ei säästy. Vuosi siitä ja kaikki lääkärit puhui kohdunpoistosta. Siksi en sitä leikkauttanut. Tiesin, että raskaaksi en enää tule. Ikääkin alkoi olla.

   Niinpä oman kokemukseni pohjalta jos haluat vielä lapsia tehdä niin nyt on aika tehdä jotain myoomalle. Ja oman kokemukseni pohjalta sinun on syytä varautua siihen, että lapsenteko jää haaveeksi. Onnistuneitakin tarinoita on ja pelkkiä myoomiakin leikataan kun nainen on vielä lapsentekoiässä. Suomessa on hyvin vaikea selvittää kuka lääkäri on siihen kykenevä. Itse en sitä saanut selvitettyä. Vaikka olen iäkäs, olisin halunnut kohdun pitää. Niin ei lopulta käynyt.

   Siispä tee kaikkesi. Kysele usealta lääkäriltä. Hankkiudu sellaisen gynekologin pakeille, joka tekee leikkauksia. Vaihtoehtoisia hoitoja on ja nyt on sen aika. Myoomasi on kuitenkin iso. Tai ota se riski ja mene myoomaan poistoon, mutta varaudu siihen, että runsaan verenvuodon takia kohtu joudutaan ottamaan pois. Jokainen vuosi kun myooma kasvaa, raskautesi onnistumisen todennäköisyys pienenee, vaikka onnistuneitakin raskauksia on isojenkin myoomien kanssa. Kysy usean lääkärin mielipide ja muodosta oma käsitys. Itse luin ja selvittelin asiaa paljon vuosien aikana - ihan uupumukseen asti, kävin usealla lääkärillä ennen kuin tein päätöksen leikkaukseen menosta ja sen ajankohdasta. Ja jos leikkaukseen päädyt, kysy leikkaavalta lääkäriltä suoraan myooman poiston mahdollisuudesta. Julkisella puolella tapaat leikkaavan lääkärin vasta juuri ennen leikkausta mikä on suuri epäkohta. Minä kysyin ja sain vastauksen, että pelkän myooman poiston onnistuminen on epätodennäköistä kun myoomani on niin iso. Pelkän myooman leikkaus on vaativa leikkaus ja ilmeisesti siihen ei osaamista kaikilla ole.

   Oikeaa ratkaisua on vaikea tietää niin lääkäreiden kuin sinun itsesikin. Se on rankkaa pohdintaa, mutta älä usko yhtä ainoaa lääkäriä vaan kysy useamman mielipide. Itselleni ei tarjottu vaihtoehtoishoitoja kun niitä ei ole omassa kaupungissani tarjolla ja ehkä myös ikäni vuoksi. Mutta voit pyytää, että sinut hoidetaan jossain toisessa kaupungissa, joissa hoitoja on. Selvittelin vaihtoehtoishoitojakin eikä nekään ihan miellyttäviä tai onnistumisvarmoja ole. Turun HIFU ois ehkä ollut sellainen, johon olisin hakeutunut jos myooma olisi ollut pienempi. Voimia sinulle. Korostan vielä, että tee kaikkesi asian selvittämiseksi. On kyse erittäin merkittävästä asiasta elämällesi ja hanki kaikki mahdollinen tieto, apu ja osaaminen, jotta voit tehdä parhaan ratkaisun, jonka vaan voi. Onnistuneitakin tarinoita on ja kun olet vielä nuorehko niin lääkäritkin ehkä suhtautuvat eri tavalla kuin minuun tehtiin. Ja jos sinulla on varaa niin selvittele mahdollisuuksia hakeutua hoitoon ulkomaille johonkin kunnolliseen paikkaan, jossa kyetään pelkkään myooman poistoon. Sitäkin vaihtoehtoa itse selvittelin, mutta minulla ei olisi ollut siihen varaa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martinan Emma gaala.

   Luuleeko Martina olevansa koko Emmagaalan pääjehu vai mikä on? Monta päivää jo laittanut itseään gaalaa varten,ja tottakai, pois kotoa hotelliin pakko
   Kotimaiset julkkisjuorut
   352
   3274
  2. Erika Vikman Emmagaalassa

   Luulin nähneeni tuolta harakalta kaiken, mutta erehdyin. Mikä hiton riepu sillä on päällä? Hirveä ilmestys!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   274
   2662
  3. Ilman heijastinta ?

   Kauhavalla lenkkeilijä menehtyi auton törmättyä päin. Kyllä se heijastin on halpa henkivakuutus pimeällä, toki ei ole tietoa että onko heijastinta käy
   Kauhava
   15
   2160
  4. Olen tajunnut että tein virheen

   Kun meidän yhteys katkesi. Olisit ollut se oikea nainen mulle, miten enää voisin asian korjata? Olen pahoillani.
   Ikävä
   128
   1993
  5. Pilaa sun tunteista

   Sitähän minä vaan teen täällä. Ootko tajunnut?
   Ikävä
   391
   1895
  6. Sofia lähti taas matkalle

   sinä ja minä emme....
   Kotimaiset julkkisjuorut
   153
   1501
  7. Kerro itsestäsi jotain, joka tulisi todennäköisesti yllätyksenä kaivatullesi

   Hyvässä tai pahassa. (Mutta mieluummin tietysti olisi kiva kuulla niitä hyviä asioita!)
   Ikävä
   122
   1418
  8. Martina, uusi hirviö Jocelyn Wildenstein

   Emma gaalan matolla Martinan esiintyi tänään, naama muuttuneena hirviön kaltaiseksi, kuten överi kauneusleikkauksia itselleen tehnyt Jocelyn Wildenste
   Kotimaiset julkkisjuorut
   296
   1410
  9. Miehen malli ja rooli tässä yhteiskunnassa

   Eli olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että miehen rooli on ollut murroksessa jo vuosikymmenien ajan ja yhä edelleen se on vähän hakusessaan. En ole
   Sinkut
   237
   1109
  10. 82 prosenttia kannattaa Natoa!!!

   SUOMALAISTEN Nato-jäsenyyden kannatus on koko ajan vahvistunut ja vankistunut. IS:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 82 prosenttia on sit
   NATO
   265
   1017
  Aihe