Tekeekö Elenia "Carunat" ja nostaa vaalien jälkeen reippaasti sähkön siirtohintoja?

HML-Valopäät

Korvaani tarttui kaupungilla viime viikolla keskustelun pätkä, joka kylmäsi. Eduskuntaavaalien jälkeen Elenialta on tulossa uusi laskelma, jolla perustellaan sähkön siirtohintojen merkittävän suurta korotustarvetta. Asia tuodaan julki vasta vaalien jälkeen. Muistuttaa kovasti Carunan touhua, paitsi että ketusti asiasta ollaan hiljaa ennen vaalia. Päätöshän on jo vanha, eikä miksikään muutu, eikä edes eduskunnan murhe. Mutta silti ihmetyttää tuo osuus "tuodaan julki vaalien jälkeisessä ajassa".

Muuten, ketkä vaaleissa ehdolla olevista poliitikoista olivat aikanaan takomassa päätöstä, jolla Hämeelinna myi oman sähköverkkonsa yksityiselle taholle ja saivat aikaan sähkönjakelun nyhtöhinnoittelun? Kaikkien hämeenlinnalaisten suureksi riemuksi ja ilolla maksettavaksi?

48

62

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tom_of_hameenlinna

      Ainakin Johannes Koskinen ja Tarja Vilatoffi oli ilolla myymässä kaupungille ja asiakkaille voittoa tuottavan Energialaitoksen Fattenvallille, joka sittemmin kauppasi sen TODELLA suurella voitolla Elenialle. Jälkimmäisen kaupan voittosumma oli todella paljon suurempi, mitä Hämeenlinnan tyhmät saivat.

    • heovattyöväenasialla

      tarja vilatohveli ja Johannes koskinen nyt ainakin

      • KansaVoisPuhua

        Tällä kaksikolle ei enää ääntäkään. Lepola, Kari ja imussa Raparperi sisään.


    • kertausta

      Oli kansallinen, maakunnallinen ja paikallinen virhe myydä monopoliasemassa oleva sähkönsiirtoverkko ulkomaiseen omistukseen. Käsittämtön tyhmyys, strategisten yhteiskunnan toiminnalle välttämättömien, monopoliasemassa olevien sähköverkkojen myynti ulkomaalaiselle omistajalle, sai oikeastaan alkunsa täältä Kanta-Hämeestä, jossa ensin kuntien omistama Hämeen Sähkö Oy viime vuosituhannen lopulla myytiin Vattenfallille. Hämeenlinnan kaupunki seurasi parin vuoden kuluttua perästä myymällä hyvässä kunnossa olevan sähkönsiirto- ja lämpöverkkonsa samalle kaukokatseiselle ja ovelalle ruotsalaiselle ostajalle. Silloiset myyntihinnat eivät todellakaan päätä huimanneet. Tariffien ripeä nostaminen alkoi heti 2000-luvun alussa. Ostettuaan muutamia kunnallisia sähköverkkoja lisää Vatenfall rahasti noin 10v myöhemmin oikein kunnolla myymällä verkot todella isolla voitolla noin luokkaa 1,5Mrd€'lla kansainväliselle sijoittajakonsortiolle, jossa on vain 10% suomalaisomistus. Sittemmin, muutama vuosi sitten saman omistajakonsortion omistus jälleen muuttui ja omistuksen muutoksen myyntihinta kasvoi, voidaan sanoa, tähtitieteelliseksi, lehtitiedon mukaan lähelle 3Mrd€. Mistä kumpuaakaan se yhteiskunnallisen näkemyksen täydellinen puute, suoranainen tyhmyys, joka katsoi järkeväksi myydä monopoliasemassa oleva strateginen verkko ulkomaiselle omistajalle antautuen siten ikuisiksi ajoiksi ulkomaisen tahon rahastettavaksi. Juuri tuo monopoliasema tekee asiasta hankalan. Paluuta ei ole. Takaisin oston mahdollisuutta johtuen hinnan kalleudesta ei ole. Omistajilleen verkot ovat arvokkaat tuoden niiden monopoliasemasta johtuen varmaa tuottoa. Ainoa tariffien nostoa hillitsevä taho он Energiamarkkinavirasto, joka valitettavasti on asiassa voimaton.

    • Tom_of_hameenlinna

      Myyntiä aikoinaan olivat etunenässä junailemassa silloiset kokdem valtuuston ryhmyrit Harri Lintumäki ja Jorma Hassinen. Perinteisesti valtuusto äänesti ryhmyreiden käskyn mukaan. Näiltä kahdelta herralta voisi kysyä miltä nyt tunutuu, kun he ovat ylivoimaisesti kaikkein suurimman ja kalleimman munauksen Hämeenlinnan historiassa tehneet.

    • punainenruusu

      Mutta eikö juuri aivan äskettäin itse ISo-Demari Antti Rinne sanonut, että sähkönsiirtoverkot pitäisi hankkia takaisin suomalaisen yhteiskunnan omistukseen.

      Mistähän demari Rinne aikoo kaivaa rahat tähän takaisin ostoon? Kannattaisiko Antin ensin tulla tänne Hämeenlinnaan paikallisten demarien juttutuokiolle, kuinka hyvä pisnes hämäläisille kotitalouksille on ollut sähköyhtiön ja jakeluverkkjen myynti? Varmasti demari herra ja demari rouva Johannes Koskinen ja Tarja Filatov ovat kykeneviä valaisemaan Anttia.

    • Tom_of_hameenlinna

      Ai että sekin on sääntöjenvastaista, että ihmettelin kokdem vahtikoiran persoonaa, joka ilmiantaa Hämeenlinnan valtuuston nimilistan ylläpidolle kerta toisensa jälkeen alta puolen tunnin? Mikähän siinä on minkä säännön vastaista? Sellainen viesti kuitenkin juuri poistettiin.

    • Tom_of_hameenlinna

      Jos vielä tämäkin teksti poistetaan asiattomana, tulen viittaamaan lakiin sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä 460/2003.

      Tulepas kokdem vahtikoira tänne miehekkäästi kertomaan, mikä saa sinut kuukaudesta toiseen kyttäämään palstaa ja alle puolen tunnin ilmiantamaan ylläpidolle, kun joku laittaa palstalle Hämeenlinnan valtuuston silloisen kokoonpanon? Onko sinussa miestä siihen, enpä usko.

      • kiitos.kaupunkilaiset

        Kiitos listasta. Todellakin hyvä saada nimet esiin todellakin hyvästä kaupasta! On listaa odotettu ja nyt odotamme listaa kauppaa vastustaneista hölmöistä.


    • melkoista.taustaa

      > mikä saa sinut kuukaudesta toiseen kyttäämään palstaa ja alle puolen tunnin ilmiantamaan
      > ylläpidolle

      Se on tämän palstan ja sadan muun asian - mukaanlukien juuri ne verkot - "moderaattori". Jos muistatte pari vuotta sitten tämän erään autokauppiaan nyk. sairaalakauppias kommentit "liikaa saunonut" valtuustossa. Kiinnostaisi tietää kuka on sen esimies.

      Verkkojen myyntihän oli ovela juoni, jolla ensin rakennutettiin kaupunkilaisilla vuosikymmenien kuluessa verkot, jotka sitten voitiin myydä portsarirahalla sopivaksi katsotulle ulkomaalaiselle ostajalle.

      Siinä otettiin yhdessä kuprussa aika paljon kaupunkilaisten omaa pois ja luovutettiin globaalille mustalle porvarille ennaltamääritellyn agendan mukaisesti (valtiot ja kansalaiset kyykkyyn).

      Musta porvari käyttää verkkoja myös muuhun tarkoitukseen kuin vain sähkön tai lämmönjakeluun. Jos muistatte niin vuosikymmen tai pari sitten oli jonkinverran juttua sähköverkon kautta toimivasta Internetistä - sitä asiaa ei haudattu kaikessa hiljaisuudessa vaan tunnetaan nykyään nimellä etäluettavat mittarit.

      On olleet täällä koekäytössä jo pari vuosikymmentä.

      • mitenhän.monta.on

        Minulla on valtaisa yleistiedon määrä, enkä mahda sille asialle mitään. Opin lukemaan viisivuotiaana ja aloin heti lukea ensyklopedioita.

        Sarjakuvia tietenkin myös mutta erityisesti tietokirjallisuutta.

        Miten monta viisivuotiasta tiedät tai olet tavannut, joka lukee Mitä Missä Milloin ja Valitut Palat julkaisuja?


    • Palataan-arkeen

      Suomessa on vielä paljonkin myymättömiä, yksityisiä sähköverkkoja, joiden siirtomaksut ovat Carunpia kuin Carunat ja Eleniat.
      Että ei se ulkomainen omistus takaa, että vain heillä on kovat siirtohinnat. Siihen ovat pakotettuja oikeastaan kaikki yhtiöt sähkön toimintavarmuuden ja verkkojen ylläpito kustannuksien vuoksi.
      Se maksaa joka käyttää. Ken ei käytä, hommatkoon pärevalon ja kynttilät. Myös leivinuuni on hyvä sijoitus.
      Mutta totta on myös se, että politiikot ovat myötävaikuttaneet ja tulevat vaikuttamaan sähkön hintojen kalleuteen. Demarit ja Vihreät etupäässä, kokoomus ajaa omaa lehmää eteenpäin.

    • tuulen.viemää.hml

      Kaupunkilaisille ei saisi jäädä muuta kuin tuulenhuuhtoma takamus. Joillekin ei sitäkään.

      • MieluitenEiPulunpesänAlt

        Kulmalalta voisi kai edullisesti vuokrata telttapaikan?


    • ilmanmuuta

      Kaupunkilaiset ovat suorastaan innoissaan kun nämä työväenpuolueen edustajat myivät HLM Energian. Kaikki Hämeenlinnalaiset kiittävät kun perus/verkkomaksut/kaukolämpö ovat Suomen kalleimmat. Ilman muuta pitää äänestää nämä myyntiä kannattaneet Filatoff, Johannes Koskinen, Walkamo sinne Arkadianmäelle.

    • näisevainon

      Ei sähkön ostaminen ole hirveän kallista, mutta ne perusmaksut mitkä nämä sähköverkon omistajat ovat nostaneet huimalle tasolle. Kun ostaa sähköä 1,66 kwh verran kahden kuukauden ajalta niin maksat 20,29€. Pelkkä perusmaksut on tältä ajalta 20,16. Jäljelle jäävä osuus on siirto/sähköveroa. Tämän takia nämä Ruotsalaiset aikoinaan ostivat tämä HML Energian. Valitettavasti silloin oli valtuustossa suurin osa ymmärtämättömiä. Nyt maksamme siitä tyhmyydestä kalliisti. Jos sähköverkko olisi vielä Hämeenlinnan omistuksessa näillä hinnoilla, voisi Kulmala rakentaa vaikka viisi pysäköintitaloa. Rahat jäisi Hämeenlinnalaisten hyväksi, eikä menisi näille sijoittajille.

    • onsenopeeta

      Oli ennätys viestin poistamisessa, alle 15 minuuttia.

    • ReilustiOmallaNimellä

      Tuota nimilistaa vähän kiinnostaisi lukea tarkemmin, mutta se hävisi??

    • todellatolloja

      Ei voi kun nauraa näitä myyjiä.

    • Ihmettelenvaanhml

      Vielä enemmän naurattaa tämä Juudas joka joutuu yötä päivää vahtimaan palstaa ja tekemään ilmiantoja ylläpidolle. Onkohan Juudas ylpeä itsestään?

    • Kallistaon

      Se on joku myyjistä. Joku siellä toisella palstalla itki että osa on jo vainajia näistä myyjistä, mitä sitten. Toivotaan että saivat rauhan kun äänestivät myynnin puolesta, me maksajat emme ole saaneet.

      • lovee-pukkaa

        Veikkaan Vilatohvia. Vaikka en hämmästyisi jos väsynyt ex-ministeri, ex-osaaja Koskinen olisi myös pikkusieluinen.

        Myyjät jättivät ikuisen syvän loven hämeenlinnalaisen kotitalouden lompakkoon sähkön siirtomaksujen pysyvänä kiskurihinnoitteluna.


    • Ihmettelenvaanhml

      Tuskin nämä korkean tason poliitikot itse ehtivät palstaa vahtimaan, jos heistä olisi kyse, he olisivat varmaan palkanneet jonkun luotettavan ilmiantajan. Onkohan Hämeenlinnassa sellaisia Juudaksia?

    • vinkuuuu

      On ainakin yksi juudas.

    • Anonyymi

      no tekeehän se , tiukkaa veristä kilpailua , ei monopolia ....nostamme hintoja 6.5%.
      mullakin loppuu lomat , tulen töihin maanantaina jos ei tuule liikaa , tai sada , tai ole liian lämmin , tai liian kylmä , tai muuten vaan ole sellanen 6.5% vitutus päällä , mutta jos tulen teen vain 6.5 % tehoilla ja nekin vajaateholla.
      ylitöitä en tee minuuttiakaan ja kotona poltan takassa kaiken mikä syttyy , pihalle kusen , ja autonkin pesen ihan pihalla viemäriin , juu käytän liuotinta ja veden otan pumpulla pihakaivosta ( käsipumppu) , mökin paskalakiin en vittu korvaa lotkauta , aloitan itsekin toimimaan kuin monopoli keisari.
      datafirma myy maksimia , minä annan minimit.

    • Anonyymi

      Hämeenlinnan sähköyhtiön myynnin hedelmistä saavat jotkut nauttia vielä pitkään, nytkin hedelmä kasvaa 6,5%. Tosi ikävää, että niin moni hämeenlinnalainen saa elantonsa julkiselta sektorilta, jolloin äänestävät tällaisia "sähköyhtiömme myyjiä" valtuustoon päättämään. Kokonaisveroasteemme on 60%, peli taitaa olla menetetty.

    • Anonyymi

      1.9.2019 Elenia korottaa siirtomaksuja keskimäärin 9%. Elenian uusi omistaja pistää heti monopolinsa tuottamaan. Sähköyhtiön myynti pois omista käsistä oli ehkä tyhmintä mitä yksikään valtuusto pystyy tekemään.

      • Anonyymi

        Lupasko ne edes tukea HPK:ta?


    • Anonyymi

      Korotus syksyllä taas 9 %! Viimeksi syksyllä 2018 nostettiin hintoja 10%. Äänestäkää nyt viimeistään Suomen suurinta puoluetta Perussuomalaisia. He voivat vielä korjata kok-dem sotkuja. Kiitokset vielä valtuustolle Lintumäen johdolla tulonsiirrosta hämeenlinnasta ulkomaille.

    • Anonyymi

      Kiittäkäämme jälleen Hassista ja Lintumäkeä kaukonäköisestä ja viisaasta päätöksestä myydä kaupungin omistama sähkölaitos kansainvälisille sijoittajille! Hallelujaa, hallelujaa!!!!!

    • Anonyymi

      Ja sossu maksaa yhä useamman sähkönkäyttäjän laskun.

    • Anonyymi

      Jos oikein muistan nii Filatoff ja Johannes Koskinen äänestivät myynnin puolesta. Kiittäkäämme työväenpuolueen edustajia.

    • Anonyymi

      mainostavat maakaapelointia , hyväntekeväisyytenä nämä yhtiöt , esittävät että pystetään ilmakaapeli maahan suojaan , höpö.höpö , oikeasti vanhentunut elinkaaren päässä oleva kaapeli ja tolpat muutetaan maahan koska , a. maakaapeli tehdään samalla isompitehoiseksi että saadaan lisää kk veloitteisia monopoliwatteja b. maakaapelointi on nopeampi ja halvempi urakointi...se siitä pyhästä ajatuksesta.

    • Anonyymi

      Metsässä olevia linjoja ei laiteta maahan kun tulee kalliiksi. Pelloilta poistetaan linjat ja kerrotaan että taas on paljon linjoja maassa. Kiitos vielä kerran vuoden 2000 valtuutetut Energian myynnistä. Erioten kiitos Filatoffille ja Johannes Koskiselle. Eikä auta unohtaa tätä pillipiiparia joka sai viran palkkioksi myynnistä.

      • Anonyymi

        Vesikin kannattaisi myydä ulkomaiseen omistukseen tuskin siitä hinnat nousee.


    • Anonyymi

      Vesilaitoksen myyntiä on kuulemma harkittu.

    • Anonyymi

      Kiittäkäämme näitä Energian myynnistä.
      SDP
      Filatov Tarja
      Hassinen Jorma
      Koskinen Johannes
      Lahtinen Timo
      Niemi Raija
      Pullola Ulla
      Ratava-Laine Arja
      Tamminen Pete
      Kokoomus
      Alkio Sirkus
      Hauhtonen Keijo
      Hutu Sirkka
      Ikonen Kirsti
      Kallioinen Ruut
      Korpimaa Antti
      Leiponen Marja
      Lintumäki Harri
      Louhio-Järvinen Sari
      Rantanen Maija-Leena
      Rehunen Seppo (sit.)
      Rissanen Maire
      Talikka Kalevi
      Tamminen Kari
      Tuomi Juha
      Vekka Matti
      Walkamo Mika
      Lehtelä Vesa (krist.)

      • Anonyymi

        Taisi olla vihreiden Pekka Haavisto päärummuttaja Fortumin myynnissä Carunalle. Ministerinä hän oli vaikuttamassa siihen, ja hän antoi luvan Fortumin myymiselle.


    • Anonyymi

      On ne veljiä.

    • Anonyymi

      Veljiä parhaita.

    • Anonyymi

      Todella hyviä veljiä.

    • Anonyymi

      Mikään ei kuitenkaan vedä vertoja eri hallitusten suorittamille verojen korotuksille, millä sähkölaskun suurimmaksi osaksi on saatu vero.

      Veroa siis tulee töpselistä ja autokin tankataan veroasemalla. Palkka on sentään vielä rahaa, kun ei yli puolta vedetä veroina pois.

      • Anonyymi

        Köyhän itku on varsin huvittavan kuuloista joka kerta.


      • Anonyymi

        Persu tietää, että ambulanssit kulkee bensalla!


    • Anonyymi

      Ei, en ole köyhä enkä tissiposkipersu

    Ketjusta on poistettu 98 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5289
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1562
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      191
      1449
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe