Itsetehty seinäkoriste Musketti

Anonyymi

Ajattelin näin kysyä asiantuntijoilta. Kun tarkoitus olisi valmistaa käsityönä vanha Amerikan vapaussodan aikainen 1776-luvun piilukkoinen Charleville musketti. Mutta sellainen Deaktivoituna versiona, josta on piippu tulpattu puolestavälistä jollain metalliklompilla juntattu sinne jumiin ja sankkipannusta ei ole reikää piippuun ja piikiviä ei ole, mutta Ase virittyisi muuten ja kuivalaukeaa kuin aitokin, mutta sillä ei pysty ampumaan mitään koska se on Deko ja sitä olisi erittäin vaikea muuttaa toimivaksi Niin kysymys kuuluukin että on Deaktivointitodistus pakollinen sellaiseen itsetehtyyn Koristemuskettiin? Koska kyseessähän on kuitenkin 1890- jälkeen valmistettu ase, vaikka se toimiva ei olisikaan.

3

99

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuohon on täysin mahdotonta antaa vastausta, sillä laillisuuden ratkaisee viimekädessä tapauskohtaisesti oikeuslaitos. Mitään selviä määräysia ei asiasta ole.
      Tuollaisen piipun voisi katsoa olevan piippuaihio, joka ei ole aseen osa. Samoin liipsinkoneiston voi tehdä. Mikä sitten katsotaan aseen rungoksi, sillä se on nykylain mukaan aseen osa.
      Tuollaista voidaan pitää replika-aseena, joka ei vaadi lupia, mutta viranomainen voi halutessaa väittää, että se voidaan helposti muuttaa ampumakuntoiseksi ja oletkin syyllistynyt aseen valmistamiseen.
      Viranomainen on muutamassa tapauksessa väittänyt, että relpika-aseen on mahdillista muuttaa toimiviksi poraamalla sinkistä valmistettu piippu auki, jolloin sillä pystyy ampumaan kerran aseen räjähtäessä samantien käsille. Se riittää, että se toimii kerran. Alemmissa oikeusasteissa selitys on mennyt läpi, mutta pääasiassa ylemmät ovat hylänneet syytteet. Ruljanssi tosin kestää vuosia ja tänä aikana muut luvat ovat peruutetut ja niitä ei edes välttämättä palauteta silloin sun tuomio kaatuu. Aseluvathan ovat aina harkinnanvaraisia ja poliisi voi harkita asioita miten tahtoo.

    • Anonyymi

      Elikkä muuten siinä ei olisi mitään väärää jos sellaisen Deaktivoidun vanhan suustaladattavan musketin tekisi seinäkoristeeksi, paitsi että huonoatuuria asian kanssa viranomaistahojen kanssa, mikäli ottavat asian niikseen, jos nyt käsitin oikein asianytimen eikö vain?
      Mutta sitten kun, asiaa ajattelee näin maalaisjärjen loogiselta näkökulmalta, niin myydäähän välillä niitä vanhoja Suomi Kp:ta, "Emmaa" yms jokka on ollut joskus toiminta kuntoisia, mutta sittemmin muutettu ihan tarkoituksella Dekoksi. Paitsi että niihin tulee ostaessaan mukana se Deaktivointitodistus joka käsittääkseni on pakollinen. Ja sitten kun poliisillakin on se palvelu olemassa, jossa viranomainen toteaa aseen olevan deaktivoitu ja sitten saa sen Deaktivointitodistuksen mukaan, mutta sitten herääkin kysymys, että: kannattaako sitten edes sinne viedä dekonäytetille, jos huonotuuri käy?

      • Anonyymi

        Tuollainen Suomi kptaikka emma on ollut joskus laillisesti valmistettu luvallinen ampuma-ase. Se on sitte laillisesti ja määräysten makaisesti dekottu eli se ei ole enään ampuma-ase ja voi olla vaikka kenenkä hallussa.
        Aikaisemmi aseet dekottiin asetuksen mukaan. Uudessa aselaissa dekoaminen määritellään laissa ja tämä sitten katsotaan nykyisin kumoavan vanhan dekoamistavan vasta sitten kun ase vaihtaa omistajaa. Tällöin se on esitettävä poliisille, joka tarkastaa täyttääkä se nykylain määräkset. Jos ei täytä, niin se dekotaan uudestaan.
        Jos hankin nykyisin dekon, etkä esitä sitäviranomaiselle, niin saat syytteen ampuma-aselain rikkomuksesta. Eli olet laiminlyönyt esittämisen. Lisäksi vanhan dekon ollessa kyseessä viranomainen todennäköisesti syyttää laittoman ampuma-aseen hallussapidista, koska katsoo että vanhat deko on helposti muutettavissa ampumakelpoiseksi.
        Tuollaisen replikapyssyn valmistamisessa on sen ongelma, että saatat syyllistyä ampuma-aseen tai sen osan valmistamiseen, vaikka kyseinen osa ei olisikaan ampumakuntoinen, jos teet sen alkuperäisten piirustusten mukaan. Esim aseen piippu ei ole piippu vaan lupavapaa piippuaihio, jos siitä puuttuu patruunapesä taikka kiinnitys. Lukon tarkkaa määritelmää en muista, mutta jos siihen ei tee iskupohjaa, niin se ei käsittääkseni ole lukko. Lukkorunko on paljon kinkkisempi samoin kuin aseen runko. Kuinka teet raplika-aseen rungon ilman, että se on luvan vaativa runko.
        Mitä yksityiskohtaisemman ja mittatarkan mallin tekee, niin sitä suurempi vaara on joutua viranomaistulkinnan riepoteltavaksi. Eli syyllistyt aseen valmistamiseen. Mielenkiintoista tässä on se, että jos ostat aidon musketin etkä ammu sillä, niin et syyllisty mihinkään laittomaan. Eli et voi tedä replikaa, mutta voit ostaa aidon aseen täysin lailliesti iman mitään lupia.
        Jos haluaa välttää kaikki ongelmat, niin homma kannattaa esittää POHA:lle ja pyytää lausunto kirjallisena mahdollisimman yksityiskohtaisilla selvityksillä. Tässäkin on kyllä se vaara, että joku voi joskus myöhemmin yrittää kiistää asian ja taas oikeusasteet käsittelevät juttua. Todekkäköisesti tällöin jutun voittaa, mutta löysässä hirressä roikkuu pitkään.
        Aikaisemman lain aikaan asiat olivat selvempia, sillä tällöin puhuttiin paineenalaisista osista ja vain nämä olivat luvan vaativia. Nykyinen laki on huono ja sen tulkinta ei ole täysin valmis, sillä lait vaativat aina ennakkotapausia ennen kuin ne vakiintuvat. Saatat onnistua saamaan tämän kaltaisen kyseenalaisen kunnian.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      223
      3460
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2181
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1955
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      80
      1630
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1257
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe