Hautausmaa törkeän näköinen, lähes kaikki kivet vinossa ja kumollaan

Anonyymi

On aikoihin eletty Hyrynsalmella. Silloin kun kirkkoherrana on ollut mies, Vaahtoniemi tai Mäkelä, niin hautausmaa oli priimakunnossa. Joka kesä nämä papit kiertelivät tarkastamassa koko alueen ja lähettivät sanomaa omaisille, mikäli jonkun hautakivi oli vinossa. Siten kaikki kivet olivat suorassa. Ja niiden kivet joilla ei ollut omaisia , joku kirkon henkilö oikaisi. Siihen aikaan hautausmaa oli kaunis ja kaikki ojennuksessa. Nyt kun kävin katsomassa omaisteni hautoja, niin järkytyin pahoin. Lähes kaikki kivet oli kallellaan tai hyvin monia oli kumollaa. Omien läheisten kivet oli suorassa. Sitten oliko Oulunseudulta vyörätty suntio kaatanut auralla tienvarsikiviä kumoon. Ennen ei Huotarin aikana kivet menneet nurin aurauksen seurauksena.
Mäkelä ja muut miespuoliset kirkkoherrat joka kevät siivoustalkoitten aikana tarkastivat vinossa olevat kivet ja lähetti tiedotteen pitäjälle, että joiden kivi oli hiemen kallellaan, niin se piti oikaista. Siksi hautausmaa oli aunis. TÄYTYY SANOA, ETTEI MONEEN VUOTEEN OLE VÄLITETY KIRKON TAHOLTA PITÄÄ MITÄÄN HUOLTA HAUTAUSMAAN KAUNEUDESTA, EIKÄ KIVIEN SUORASSA OLEMISESTA. Sehän on tosi, ettei kivet ole menneet nyt yhtäkkiä vinoon. ne ovat pikkuhiljaa vuosien saatossa Hauloksesta lähtien olleet välinpitämättömyyden takia hoitamatta. Palkka kyllä kaikille kelpaa. Miksi hyrynsalmelaiset eivät valita mitään kirkkoherralla, vai pitääkö korkeammalle valittaa ? Hyrynsalmella ei ole papilla niin paljoa tehtäviä, etteikö tuollaista pitäjän ylpeyttä voisi pitää kunnossa, koska se ei vaadi papilta muuta kuin julkisesti olisi joka vuosi pitänyt ilmoittaa oikaistavaksi ne kivet jotka ovat hieman kallellaan.On turha sanoa ettei ehdi.
Toivotaan papille intoa ja työhaluja hautausmaan suhteen, kun ainut tehtävä olisi kertoa kanslistille, että panee julkisen ilmoituksen pitäjään hautaivien aikaisemiseksi.
En ole naispappeutta vastaan, mutta sitä vastaan olen , ettei asioita hoideta. EI OLE VUOSIIN VOINUT SANOA HYRYNSALMEMELLA OLEVAN KAUNIS HAUTAUSMAA. On kuin sakasalaisten pommituksen jäljiltä. Terveiset kirkkoherralle.

43

774

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä omaisille kuuluu huolehtia omat haudat kivet jos ne on kaatuneet ja kallellaan ei kirkkoherralle sellainen kuulu.kyllä Hyrynsalmella on kaunis hautausmaa ollut mitä nyt viime kesänä jospa se nyt muuttuu.Hoidetaan itse omaisten haudat.

    • Anonyymi

      Muutama kymmenen vuotta sitten Hyrynsalmen hautausmaa tasattiin suurella viisaudella savimaalla. Sen jälkeen hautakivet on hakeneet paikkaansa joka jumalan kevät. Monta kertaa on meidänkin suvun kivi oikaistiin pystyyn. Seuraavana keväänä se on joko silimällään taikka sitten selekäkeikassa.
      Eipä juuri kiinnosta enää satojen kilojen kiveä ruveta turhaan oikoman. Kaatukoon perkele vaikka...

    • Anonyymi

      Kymmeniä vuosia omaisten kivet olleet ei ole kaatuneet.

      • Anonyymi

        Vaan joka kevät on vinossa johonkin suuntaan kuitenkin...


    • Anonyymi

      No tärkeintä ,että haudat täytetään .etteivät ole viikkoja puoliksi täytettynä niinkuin viime suvena !

    • Anonyymi

      Miksi .. suntioita oli pilvin pimein ...

    • Anonyymi

      Ei kuulu kirkkoherralle vaan toiselle päällikölle

    • Anonyymi

      Taitaa Hyrynsalmen Seurakunnan virastossa mennä suurin osa ajasta akkain väliseen torailuun. Jääpi muut asiat taka-alalle ja hautakivet saa tönöttää niinkuin Pääsiäissarten kivi-ukot -toinen kallellaan länteen, toinen itään.

    • Anonyymi

      Joo kyllä se näin on että työpaikka tai muu yhteisö jossa on useampi kuin kaksi naista keskenään ilma miestä muuttuu helvetin esikartanoksi. Kateus, selkään puukotus, kieroilu ja riita ovat lopputuloksena. Sinne ei terve mies nenäänsä sekaan työnnä.

    • Anonyymi

      Totta on tuo että kyllä hautakivet hakee paikkaansa. Joka kevät ne pitää oikoa , oon luullu että kuuluu omaisten tehdä ilman kehotusta. Tuosta esikartanosta , tulee se vähemmälläkin.

    • Anonyymi

      Vanhempani haudat ovat Hyrynsalmella, paikka on kaunis. Hautakivet pysyneet vuosien saatossa pystyssä jos kaatuvat saavat kaatua. Käyn korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.
      Ei kai papille homma kuulu? Mitä siellä riidellään?
      Kivet pois ja polttohautaus kunniaan. Muistolehto

    • Anonyymi

      Hyrynsalmella seurakunnan talousjohtaja toiminut paholaisen evankeliumin julistajana jo liian kauan. Sieltä se kaikki paska lähtee ja on lähtenyt. Kirkkoherra on jotenkin outo epäolennaisiin asioihin tarttuva ja olevinaan oleva. Mitä voi odottaa? Ei ainakaan mitään hyvää.

    • Anonyymi

      Vähintä mitä seurakunta voisi tehdä, olisi oikaista kivien pohjat ja nostaa kaatuneet kivet pystyyn. Näin siksi , koska hautuumaa on aikanaan pinnoitettu routivalla savimaalla, vaikka Hyrynsalmelta löytyisi soraa mittamattomia määriä.

      Melko vaikeaa on yksityisen ihmisen alkaa käsivoimin nostamaan satoja kiloja painavia kiviä paikalleen.

    • Anonyymi

      Kyllä jokaisen tulee itse omaisten haudat ja kivet huolehtia jos on kaatuneet ja kaikilla jotka vain pystyy keväällä olla siivoamassa haudalla.

    • Anonyymi

      Samaa mieltä aloittajan kanssa,kauhistuneena tyttären kans katseltiin miten törky kunossa on hautuumaa.Kukkalitteet ja havut vielä vuoden päästä haudoilla,risuja ja isoja oksia pitkin hautuu maata.Kivet vinossa ja kaatuilleet.
      Onko zompiet ruvenneet kaivautumaan Hyrynsalmella kun ei muuta elämää ole?

    • Anonyymi

      Kyllä hautojen ja hautakivien hoito kuuluu vainajille itselleen. Mutta kun ovat hyrynsalmelaisia suurin osa näistä vainajista niin senhän arvaa että ei onnistu. Ihan käetöntä porukkaa. No, osa voi olla jalatontakin.

    • Anonyymi

      Viime talvi oli myrskyinen ei kukaan ole vielä kerennyt siivoamaan kaikki kenen omaisten haudat on ja pystyvät niin siivoamaan.

    • Anonyymi

      "Mitä useampi kokki ,sen sekavampi soppa "
      näinhän se on ollut .

    • Anonyymi

      Siellä on kalustorakennuksen seinän vieressä haravakoneita ei muuta kun hantaakista kiinni ja haravoimaan ja lumien lähdön jälkeenhän ne havut ja kukkalaitteet pois kerätään, mutta hautakivet täytyy omaisten itse hoitaa.

      • Anonyymi

        Voisikko hautausmaan siivous talakoot pitää vaikka esim.lauantaina niin olisi nuoremmillakin vapaapäivä ,eikä vanhat ja vaivaset olisi yksin talakoissa .Kaikella kunnioituksella.


      • Anonyymi

        Joo pidetään talkoot,sen jälkeen pitää olla hernesoppaa ja tietty olutta,sitten voijaan pöläyttää takslla veronmaksajien rakentamaan Ukkohallaan viettämään riehakasta talkoo iltaa,eikö kuulostakkin hyvältä,täh


    • Anonyymi

      Eiköhän ne omaiset ole OMAN osuutensa tehneet tähän asti ,ei kannata vähätellä .Eikö niin ?

    • Anonyymi

      Harmi kun ne turvapaikanhakijat ajettiin pois Hyryltä, siellä olisi nyt heille hommia Hankkilan ja Remeksen johdolla. Kyllä Hyrynsalmen kunnan sietäisi hävetä.

    • Anonyymi

      Onko siellä sadettajaa kesällä, kukat on kuivuneet yleensä pilalle ja se istutus menee hukkaan, kun asun muualla?

      • Anonyymi

        Ei hyryn hautausmaalla sadettajaa tarvitse, eikä juuri muuallakaan Kainuussa. Vettä tulee niinkun esterin persiestä keväästä syksyyn. Ja loppuajan onkin lunta. Palajon.


    • Anonyymi

      Seurakunta voisi järjestää ulkoilmakahvilan/terassin hautausmaan reunaan. Olisi mukava istuskella siellä ja katsella hautoja ja ihmisiä. Tuotoilla voisi ostaa kukkia ja kastelupalvelua vaikka partiolaisilta niille haudoille joille kukaan ei tuo eikä kastele kukkia. Näin muualla asuvat saisivat myös tarvitsemaansa palvelua ja kokisivat yhteistä hyvää. Voisiko kirkkovaltuusto hoitaa tämän asian?

    • Anonyymi

      Hyryllä on varmasti paljon joutilaita, jotka voidaan aktiivimallin perusteella määrätä siistimään hautausmaata. Ei ole paljoksikaan jos saamiaan tukia vastaan vähän rapsehtii. Hautausmaa on täynnä lehtiroskaa ja suuria männynoksia, jotka voi vähemmälläkin älyllä kerätä pois ja haravoida tuonenlehdon siistiksi.

    • Anonyymi

      Voisi testamentata omaisuuttaan seurakunnalle ja voisi palkata hautausmaalle hoidon, kuin hoitotahto sairaalaankin, suku saisi vain vähemmän omaisuutta.

    • Anonyymi

      Vieläkö Vaahtoniemen aikaisia seurakuntalaisia on elossa, kun sen ajan muistavat? Kivet ovat omaisten omaisuutta. Niiden oikominen ei seurakunnalle kuulu. Kirkko on eläviä, ei kuolleita varten. Hautausmaan siivousta ei tarvitse ajoittaa tai odottaa talkoopäivään. Siellä saa käydä muulloinkin hautoja kaunistelemassa. Monet näin tekevätkin.

    • Anonyymi

      Millä vitulla vanhat ihmiset nostaa kaatuneet kivet pystyyn täältä hevovonvitusta asti? Hoitakaa seurakunta hommanne. älkääkä enää itkekö!

      • Anonyymi

        Miten ne sitten pääsee näkemään ne kaatuneet kivet? Ahneus estää palkkaamasta kivennostajaa. Kivennosto koetetaan maksattaa niillä seurakunnan jäsenillä, joilla ei ole omaisia koko hautausmaalla. Alhaista moinen itaruus.


      • Anonyymi

        Kiven oikaisua ei tehdä missään Suomessa seurakunnan puolesta,joko omaiset oikaisevat tai maksavat kivifirmalle tai jollekin muulle.


    • Anonyymi

      Noloa hommaa, kun vainajat saa alas, muttei kiviä ylös

    • Anonyymi

      Hautuumaalla on yhteistalkoot to 23.5. Kahviakinsaa klo 10 alkaen seurakuntasalissa. Sinne vaan kaikki kynnelle kykenevät rapsehtimaan hautuumaa siistiksi!

      • Anonyymi

        Tarvitaanko kankimiestä?


    • Anonyymi

      Muutama vanha akka lapioiden ja kankien kanssa hommiin, niin jopa alkaa kivet suoristumaan. Aikoinaan ne pystyivät heittämään täyteisien viisikymppisen maitotonkankin laiturille kevyesti! Pieru vaan ravahti, kun tonkka nousi ylös.

    • Anonyymi

      Nykyisin ei täällä ei tehdä kuin kätkän käärimistä ja toisten syyttelyä kateutta ja vahingoniloa ei enää lasketa, kun ne ovat jo pitkään olleet geeneissä eli kuuluvat kulttuuriin.

    • Anonyymi

      Kaunishan tuo on Hautuumaa Hyrynsalmella.

    • Anonyymi

      Kyllä on hautausmaa silmiin pistävän siisti kaikki paikallaan kellään ei pitäisi olla valittamista

      • Anonyymi

        Vaan jospa ei ole enää omaisia,jotka hoitavat asiat...ja jos asutaan kaukana,ei varmaan lähdetä ajeleen satoja kilometrejä,raha ei kasva puussa-liekö jäljellä olevilla varaa palkata kivifirmaa tms.On paljon perusteltuja syitä miksi jotain hautaa ei ole hoidettu.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Vaan jospa ei ole enää omaisia,jotka hoitavat asiat...ja jos asutaan kaukana,ei varmaan lähdetä ajeleen satoja kilometrejä,raha ei kasva puussa-liekö jäljellä olevilla varaa palkata kivifirmaa tms.On paljon perusteltuja syitä miksi jotain hautaa ei ole hoidettu.

        Mitä te kitisette seurakunnalle, mahtaako moni kitisijä edes maksaa srkveroa? Niin se vain on, jotta niin kauan kun eläviä kiinnostaa kuolleiden muisto niin haudat on kunnossa ja kivet suorassa. Sitten kun kiinnostus tai kyky loppuu niin kivet kaatuilee. näin se menee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vaan jospa ei ole enää omaisia,jotka hoitavat asiat...ja jos asutaan kaukana,ei varmaan lähdetä ajeleen satoja kilometrejä,raha ei kasva puussa-liekö jäljellä olevilla varaa palkata kivifirmaa tms.On paljon perusteltuja syitä miksi jotain hautaa ei ole hoidettu.

        Yhtään pätevää syytä ei ole jättää hautaa hoitamatta.Ennen suku piti huolta omistaan,vanhemmat ja isovanhemmat asuivat samaa taloutta toinen toisistaan huolta pitäen.Nyt pitää soittaa viikkoa etukäteen jos menee sukuloimaan tai muuten on naamat rutussa ja vilkuillaan kelloa.


    • Anonyymi

      Tuo on totta!!

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2142
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1694
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1511
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      36
      1495
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1435
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1239
    Aihe