Aihealueet

Listaukset

  Ulkomaan eläke

  Anonyymi

  Voiko ulkomaan eläkkeestä kieltäytyä, jos se vähentää suomessa takuueläkettä?

  Takuueläkkeestä vähennettään kaikki muut eläkkeet, mm ulkomaan eläkkeen. Ongelmana, että ulkomaaneläkkeet lasketaan bruttona, ja näin olleen summa ylittää suomen takuueläkkeen muutamalla eurolla. Mutta minä en saa sitä summaa bruttona, ja kun siitä vähennettään verot, se on jo pienempi kuin suomen takuueläke.

  Eli jos en saisi ulkomailta eläkettä ollenkaan, niin saisin suomessa täyden takuueläkkeen. Mikä on huomattavasti enemmän kuin ulkomaan eläke - 20% verot.

  13

  <50

   Vastaukset

   • Jos haet takuueläkettä, on kaikki muut eläkkeet haettava. Myös mahdolliset ulkomailta maksettavat eläkkeet. Muuten takuueläkettä ei myönnetä.

   • Ongelmana on vain se, että takuueläke on 20% pienempi, jos olet vaikka tehnyt 30 vuotta työtä, kuin jos et olisi päiväkään töitä.

    Eli siitä "minimistä" 777,84 e/kk leikataan sitä enemmän, mitä enemmän töitä olet tehnyt.

    • No tietenki. Työssäolosta/palkasta on kertynyt työeläkettä, joka maksetaan työeläkelaitoksesta. Takuueläkettä voi saada jos muut eläkkeet, työ- ja Kansaneläke sekä mahdollinen ulkomailta maksettava eläke jää tietyn rajan alapuolelle.


    • Eli mielestäsi on oikein, että se joka ei ole päiväkään tehnyt työtä saa enemmän eläkettä kuin se joka on tehnyt 30 vuotta työtä?

     1. Ei ole päiväkään tehnyt työtä: Takuueläke 777,84 E/kk puhtaana käteen.
     2. Henkilö on tehnyt 30 vuotta työtä, työeläke bruttona 778€/kk, se ylittää takuueläkkeen 1€:lla. Mutta kun työeläkkeestä pitää maksaa 20% veroa, niin eläämiseen jää 778€ - 20% = 623€/kk.

     Se joka ei ole tehnyt päiväkään töitä saa 777€ ja se joka on raatanaut saa 623€ Eikä ole oikeutettu edes HSL 50% bussilippualenukseen eläkeläisille, toisin kuin se joka saa takuueläkettä.

     Reilua?


    • Anonyymi kirjoitti:

     Eli mielestäsi on oikein, että se joka ei ole päiväkään tehnyt työtä saa enemmän eläkettä kuin se joka on tehnyt 30 vuotta työtä?

     1. Ei ole päiväkään tehnyt työtä: Takuueläke 777,84 E/kk puhtaana käteen.
     2. Henkilö on tehnyt 30 vuotta työtä, työeläke bruttona 778€/kk, se ylittää takuueläkkeen 1€:lla. Mutta kun työeläkkeestä pitää maksaa 20% veroa, niin eläämiseen jää 778€ - 20% = 623€/kk.

     Se joka ei ole tehnyt päiväkään töitä saa 777€ ja se joka on raatanaut saa 623€ Eikä ole oikeutettu edes HSL 50% bussilippualenukseen eläkeläisille, toisin kuin se joka saa takuueläkettä.

     Reilua?

     Hsl LIPUT:"Eläkeläisalennuksen myöntämisperusteisiin ei tule muutoksia, eli alennusta saavat Kelan maksamaa kansan- tai takuueläkettä sekä Kelan maksamaa määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä eli kuntoutustukea saavat henkilöt. Jatkossa alennus on 50 prosenttia. HSL-korttia ei tarvitse päivittää". Jos saat työeläkettä 778e/kk voit saada lisäksi kansaneläkettä n. 257e/kk, jos olet yksin asuva, puolison kanssa asuva saa kansaneläkettä noin 186e/kk.


    • Ne jotka saavat takuu tai kansaneläkkettä, niille HSL antaa 50% alennuksen, kaikille muille eläkeläisille asennus on vain 25%.


   • Jos saat työeläkettä noin 800e/kk saat lisäksi kansaneläkettä n257e/kk =1057e/kk josta veroa menee noin 46e käteen jäävä eläke on siis 1011e/kk. SIIS KOKONAISELÄKE ON 1011E/KK. Ei mikään 778e/kk. Takuueläkkeeseen ei ole edes oikeutta.Sitä paitsi millä alalla 30 vuotta työskennellä voi olla noin pieni työeläke? Jokin aivan täys ali palkatussa työssä? Nimim: snaijaa sä pönde?

    • Kaikki eläkkeet yhteensä ovat 778e/kk, eli ylittävät takuueläkkeen eurolla.

     Ja tuosta pitäisi maksaa veroa, sillä esim Viron eläkkeestä menee 20% veroa. Joten loppusumma on pienempi kuin takuueläke.

     Ulkomailla on aika pienet eläkkeet, esim Virossa pienin eläke on 141 euroa ja vaikka olet tehnyt koko elämäsi töitä, niin eläke on silti noin 300€/kk.

     Esim itse sain ennen takuueläkettä 777€/kk kun kaikki eläkkeet jäivät alle takuueläkkeen rajan. Mutta viime vuonn Viro nosti eläkkeet kympillä. Niin nyt takuueläkkeen raja ylittyy parilla eurolla, enkä ole enää oikeutettu takuueläkkeeseen. Ja kun viron eläkkeestä pitää maksaa 20% veroa, niin lopputuloksena on että käteen jää nyt huomattavasti vähemmän kuin ennen.

     Viro nosta eläkettä kympillä suomi rankaisee satasella.


   • Noista eläkeläisalennuksista. Alennuksia voivat saada kaikki 65 vuotta täyttäneet henkilöt riippumatta onko esittää mitään korttia, kela kortti tai eläkepäätös riittää alennusten saamiseen. Jos olet alle 65 vuotias ja saat työeläkettä, saat työeläkelaitoksestasi eläkeläiskortin. Myös pelkkää kansanläkettä saava alle 65 vuotias henkilö saa Kelasta eläkeläiskortin. Jos saat työeläkettä et voi saada Kelasta eläkeläiskortin, koska saat kortin työeläkelaitoksestasi. Eläkeläiskortilla kaukojunamatkojen hinnat ropsahtavat mukavat 20% alemmaksi. Lähijunien junalipuista saa 50% alennusta. Matkahuollon linja-autoilla matkustaessa alennusta saa 30% lipun hinnasta. Myös kotimaanlennoista on mahdollista saada alennusta: eläkeläisille kotimaan lentoliput Finnairilla maksavat vain 50% lipun normaalihinnasta. Kotimaan ulkopuolisille lennoille Finnairilla on rajoitettu määrä eläkeläislippuja edullisemmalla hinnalla varustettuna. Yli 65-vuotiaat eläkeläiset voivat varata liput netin kautta, mutta alle 65-vuotiaiden täytyy varata lippu puhelimitse ja lipun lunastamiseen tarvitaan kelakortti tai eläkepäätös.

    Joukkoliikenteessä ainakin pääkaupunkiseudulla kansaneläkeläiset saavat 25% alennuksen, ja takuueläkettä maksavat saavat lipun puoleen hintaan. Turun joukkoliikenteen alennus on 30% ja Tampereella kertalipulle jää hintaa vain puolet alkuperäisestä.

    Laivamatkalle halutessaan seniorit voivat saada alennusta matkaillessaan ryhmässä. Laivoilla eläkeläisalennuksia on vain ryhmille, mutta ryhmän voi koota kuka tahansa yksilö. Kaveriporukkakin riittää.

    Eläkeläisen kannattaa kuitenkin tarkistaa muiden alennuslippujen hinnat ennen peruslipun maksamista. Toisinaan kampanjaliput ja kaukojunien säästöliput kustantavat paljon vähemmän kuin peruslippu eläkeläisalennuksella. Alennuksen kun saa vain perushintaisista lipuista.

    Teatterissa, elokuvissa ja museoissa
    Mukavaa vapaa-ajanviettoa etsiessään eläkeläisten ja varusmiesten kannattaa suunnata teatteriin tai elokuviin. Finnkinon elokuvateatterissa eläkeläiset saavat alennusta elokuvalipuista: 30% normaalihinnasta maanantaista perjantaihin iltapäivänäytöksiin ja 20% normaalilipuista muina aikoina. Alennusta ei voi yhdistää muihin alennuksiin, kuten sarjalippuihin. Myös elokuvateatteri Biorex antaa alennusta eläkeläisille ja varusmiehille. Alennuksen saamiseen vaaditaan varusmieskortti, siviilipalveluskortti, eläkkeensaajakortti tai muu vastaava.

    Teatterilipuista eläkeläiset saavat alennusta lähes missä tahansa. Alennuksen määrä vaihtelee muutamasta eurosta kuuteen euroon. Turun kaupunginteatteri on erityisen antelias eläkeläisalennuksissa: alennus on jopa 2-15 euroa/lippu. Sama pätee konsertteihin. Ruisrockiin yli 70-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

    Monet museot pitävät erityishinnastoa niin eläkeläisille, työttömille kuin varusmiehillekin. Parhaiten tietoa alennuksista saa kysymällä suoraan museosta.

    Helsinki Comedy Festival myöntää alennusta niin eläkeläisille, varusmiehille kuin työttömillekin. Esimerkiksi Helsingin Ateneum sekä Kiasma myöntävät alennukset näille ryhmille. Kaikkiin alennuksiin vaaditaan todistus, kuten kortti tai muu vastaava virallinen todistus. Sotaveteraanit pääsevät Ateneumiin ilmaiseksi.

    Eläkeläiset saavat monia alennuksia isoista hotelliketjuista. Sokos Hotelli ja Radisson Blu tarjoavat eläkeläisille 10% alennusta normaalihintaisista huoneista, ja Scandic-hotelleissa eläkeläishinta on minimissään 90 euroa. Toisinaan hotelleista on kuitenkin helpompaa löytää edullinen huone varaamalla riittävän aikaisin, jolloin huoneen hinta saattaa pudota reilusti eläkeläishintaakin alemmaksi.

    Monet kampaajat tarjoavat alennuksia eläkeläisille:

    Helsingin kierrätyskeskuksesta eläkeläiset saavat 10% alennuksen.
    Monet yhdistykset ja ammattiliitot antavat huomattavan alennuksen eläkeikäisille jäsenilleen. Esimerkiksi arkkitehtiliiton eläkeläisjäsenet maksavat vain 25% normaalista jäsenmaksusta.
    Ylläksen kausikortti liikenee eläkeläisille halvemmalla. Yleensä uimahallit antavat alennusta niin eläkeläisille kuin työttömillekin, mutta alennusta saattaa joutua pyytämään erikseen.
    Messukeskus tarjoaa erilaisiin tapahtumiinsa seniorilippuja sekä varusmiesalennuslippuja. Työttömät eivät saa alennusta messukeskuksesta.
    RAX-pizzabuffet tarjoaa alennusta ja etua opiskelijoille, mutta myös eläkeläisille ja varusmiehille. Alennus on 10% normaalihinnasta.
    Eläkeläisiä, työttömiä ja varusmiehiä siis tuetaan ennen kaikkea paikkakunnalta toiselle ja sen sisällä liikkumisessa ja kulttuuritoiminnassa.

   • Jos on niin pieni se työeläke että puhutaan takuueläkkeestä niin verotuksen pitäisi kyllä mennä nollaan ainakin loppuverotuksessa eli pitäisi palautuksia kun vuoden kaikki tulot ja verot on laskettu

    • Suomessa veroa ei ehkä peritä, mutta ulkomaan eläkkeistä pitää maksaa veroa.

     Joten on aivan käsittämätöntä, että takuueläkkeen kohdalla, otetaan huomioon eläkkeet bruttona eikä nettona.


   • Ei se ole mitenkään käsittämätöntä vaan laki sen määrää ja näin on ollut aina. Eläkkeet eivät ole mitään toimeentulotukea, jossa tulot huomioidaan nettomääräisenä.

    • Joten turhaa on puhua että suomessa on "takuueläke", eikä kukaan täällä joudu elämään alle 777,84 E/kk eläkkeellä. Kyllä joutuu, eikä mitään "takuutta" ole!

     Kaiken lisäksi, jos saat alle tuon rajan, niin et ole oikeutettu, edes eläkeläisen 50% lippualennukseen, eli kaikkein köyhimmiltä hyvinvointi ja oikeusvaltiossa riistetään vielä korkeampi bussilippuhinta.

     Eikä tuosta ulkomaaneläkkeestä ole mahdollista edes kieltäytyä, jotta voisi saada sen 777€/kk takuueläkeen.


   suomi24-logo

   Osallistu keskusteluun

   Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Käsienpesu yhtä lähes tyhjän kanssa - Koronavirus leviää ilman välityksellä

    Kymmenet kirkossa käyneet saivat koronatartunnan Saksassa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006517138.html "Yli 40 ihmistä on saanut koronavirustartu
    Maailman menoa
    211
    10304
   2. Millä oikeudella presidenttin Niinistö tenttasi pääministeriä ja eduskunnan puhemiestä eilen tv:ssä?

    Ei presidentti ole pääministerin esimies eikä eduskunnan puhemiehen esimies. Kummallinen tilaisuus. Yrittikö nöyryyttää Marinia ja Vanhasta?
    Maailman menoa
    233
    4722
   3. Martina manipuloi

    Martina taas manipuloi hän on suuri teeskentelijä rooli vaihdetaan lennosta. Ensin suuri uhri nyt on tarve tuoda esille että on jotain onnellista me
    Kotimaiset julkkisjuorut
    60
    863