Ulkomaan eläke

Anonyymi

Voiko ulkomaan eläkkeestä kieltäytyä, jos se vähentää suomessa takuueläkettä?

Takuueläkkeestä vähennettään kaikki muut eläkkeet, mm ulkomaan eläkkeen. Ongelmana, että ulkomaaneläkkeet lasketaan bruttona, ja näin olleen summa ylittää suomen takuueläkkeen muutamalla eurolla. Mutta minä en saa sitä summaa bruttona, ja kun siitä vähennettään verot, se on jo pienempi kuin suomen takuueläke.

Eli jos en saisi ulkomailta eläkettä ollenkaan, niin saisin suomessa täyden takuueläkkeen. Mikä on huomattavasti enemmän kuin ulkomaan eläke - 20% verot.

13

156

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos haet takuueläkettä, on kaikki muut eläkkeet haettava. Myös mahdolliset ulkomailta maksettavat eläkkeet. Muuten takuueläkettä ei myönnetä.

    • Anonyymi

      Ongelmana on vain se, että takuueläke on 20% pienempi, jos olet vaikka tehnyt 30 vuotta työtä, kuin jos et olisi päiväkään töitä.

      Eli siitä "minimistä" 777,84 e/kk leikataan sitä enemmän, mitä enemmän töitä olet tehnyt.

      • Anonyymi

        No tietenki. Työssäolosta/palkasta on kertynyt työeläkettä, joka maksetaan työeläkelaitoksesta. Takuueläkettä voi saada jos muut eläkkeet, työ- ja Kansaneläke sekä mahdollinen ulkomailta maksettava eläke jää tietyn rajan alapuolelle.


      • Anonyymi

        Eli mielestäsi on oikein, että se joka ei ole päiväkään tehnyt työtä saa enemmän eläkettä kuin se joka on tehnyt 30 vuotta työtä?

        1. Ei ole päiväkään tehnyt työtä: Takuueläke 777,84 E/kk puhtaana käteen.
        2. Henkilö on tehnyt 30 vuotta työtä, työeläke bruttona 778€/kk, se ylittää takuueläkkeen 1€:lla. Mutta kun työeläkkeestä pitää maksaa 20% veroa, niin eläämiseen jää 778€ - 20% = 623€/kk.

        Se joka ei ole tehnyt päiväkään töitä saa 777€ ja se joka on raatanaut saa 623€ Eikä ole oikeutettu edes HSL 50% bussilippualenukseen eläkeläisille, toisin kuin se joka saa takuueläkettä.

        Reilua?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli mielestäsi on oikein, että se joka ei ole päiväkään tehnyt työtä saa enemmän eläkettä kuin se joka on tehnyt 30 vuotta työtä?

        1. Ei ole päiväkään tehnyt työtä: Takuueläke 777,84 E/kk puhtaana käteen.
        2. Henkilö on tehnyt 30 vuotta työtä, työeläke bruttona 778€/kk, se ylittää takuueläkkeen 1€:lla. Mutta kun työeläkkeestä pitää maksaa 20% veroa, niin eläämiseen jää 778€ - 20% = 623€/kk.

        Se joka ei ole tehnyt päiväkään töitä saa 777€ ja se joka on raatanaut saa 623€ Eikä ole oikeutettu edes HSL 50% bussilippualenukseen eläkeläisille, toisin kuin se joka saa takuueläkettä.

        Reilua?

        Hsl LIPUT:"Eläkeläisalennuksen myöntämisperusteisiin ei tule muutoksia, eli alennusta saavat Kelan maksamaa kansan- tai takuueläkettä sekä Kelan maksamaa määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä eli kuntoutustukea saavat henkilöt. Jatkossa alennus on 50 prosenttia. HSL-korttia ei tarvitse päivittää". Jos saat työeläkettä 778e/kk voit saada lisäksi kansaneläkettä n. 257e/kk, jos olet yksin asuva, puolison kanssa asuva saa kansaneläkettä noin 186e/kk.


      • Anonyymi

        Ne jotka saavat takuu tai kansaneläkkettä, niille HSL antaa 50% alennuksen, kaikille muille eläkeläisille asennus on vain 25%.


    • Anonyymi

      Jos saat työeläkettä noin 800e/kk saat lisäksi kansaneläkettä n257e/kk =1057e/kk josta veroa menee noin 46e käteen jäävä eläke on siis 1011e/kk. SIIS KOKONAISELÄKE ON 1011E/KK. Ei mikään 778e/kk. Takuueläkkeeseen ei ole edes oikeutta.Sitä paitsi millä alalla 30 vuotta työskennellä voi olla noin pieni työeläke? Jokin aivan täys ali palkatussa työssä? Nimim: snaijaa sä pönde?

      • Anonyymi

        Kaikki eläkkeet yhteensä ovat 778e/kk, eli ylittävät takuueläkkeen eurolla.

        Ja tuosta pitäisi maksaa veroa, sillä esim Viron eläkkeestä menee 20% veroa. Joten loppusumma on pienempi kuin takuueläke.

        Ulkomailla on aika pienet eläkkeet, esim Virossa pienin eläke on 141 euroa ja vaikka olet tehnyt koko elämäsi töitä, niin eläke on silti noin 300€/kk.

        Esim itse sain ennen takuueläkettä 777€/kk kun kaikki eläkkeet jäivät alle takuueläkkeen rajan. Mutta viime vuonn Viro nosti eläkkeet kympillä. Niin nyt takuueläkkeen raja ylittyy parilla eurolla, enkä ole enää oikeutettu takuueläkkeeseen. Ja kun viron eläkkeestä pitää maksaa 20% veroa, niin lopputuloksena on että käteen jää nyt huomattavasti vähemmän kuin ennen.

        Viro nosta eläkettä kympillä suomi rankaisee satasella.


    • Anonyymi

      Noista eläkeläisalennuksista. Alennuksia voivat saada kaikki 65 vuotta täyttäneet henkilöt riippumatta onko esittää mitään korttia, kela kortti tai eläkepäätös riittää alennusten saamiseen. Jos olet alle 65 vuotias ja saat työeläkettä, saat työeläkelaitoksestasi eläkeläiskortin. Myös pelkkää kansanläkettä saava alle 65 vuotias henkilö saa Kelasta eläkeläiskortin. Jos saat työeläkettä et voi saada Kelasta eläkeläiskortin, koska saat kortin työeläkelaitoksestasi. Eläkeläiskortilla kaukojunamatkojen hinnat ropsahtavat mukavat 20% alemmaksi. Lähijunien junalipuista saa 50% alennusta. Matkahuollon linja-autoilla matkustaessa alennusta saa 30% lipun hinnasta. Myös kotimaanlennoista on mahdollista saada alennusta: eläkeläisille kotimaan lentoliput Finnairilla maksavat vain 50% lipun normaalihinnasta. Kotimaan ulkopuolisille lennoille Finnairilla on rajoitettu määrä eläkeläislippuja edullisemmalla hinnalla varustettuna. Yli 65-vuotiaat eläkeläiset voivat varata liput netin kautta, mutta alle 65-vuotiaiden täytyy varata lippu puhelimitse ja lipun lunastamiseen tarvitaan kelakortti tai eläkepäätös.

      Joukkoliikenteessä ainakin pääkaupunkiseudulla kansaneläkeläiset saavat 25% alennuksen, ja takuueläkettä maksavat saavat lipun puoleen hintaan. Turun joukkoliikenteen alennus on 30% ja Tampereella kertalipulle jää hintaa vain puolet alkuperäisestä.

      Laivamatkalle halutessaan seniorit voivat saada alennusta matkaillessaan ryhmässä. Laivoilla eläkeläisalennuksia on vain ryhmille, mutta ryhmän voi koota kuka tahansa yksilö. Kaveriporukkakin riittää.

      Eläkeläisen kannattaa kuitenkin tarkistaa muiden alennuslippujen hinnat ennen peruslipun maksamista. Toisinaan kampanjaliput ja kaukojunien säästöliput kustantavat paljon vähemmän kuin peruslippu eläkeläisalennuksella. Alennuksen kun saa vain perushintaisista lipuista.


      Teatterissa, elokuvissa ja museoissa
      Mukavaa vapaa-ajanviettoa etsiessään eläkeläisten ja varusmiesten kannattaa suunnata teatteriin tai elokuviin. Finnkinon elokuvateatterissa eläkeläiset saavat alennusta elokuvalipuista: 30% normaalihinnasta maanantaista perjantaihin iltapäivänäytöksiin ja 20% normaalilipuista muina aikoina. Alennusta ei voi yhdistää muihin alennuksiin, kuten sarjalippuihin. Myös elokuvateatteri Biorex antaa alennusta eläkeläisille ja varusmiehille. Alennuksen saamiseen vaaditaan varusmieskortti, siviilipalveluskortti, eläkkeensaajakortti tai muu vastaava.

      Teatterilipuista eläkeläiset saavat alennusta lähes missä tahansa. Alennuksen määrä vaihtelee muutamasta eurosta kuuteen euroon. Turun kaupunginteatteri on erityisen antelias eläkeläisalennuksissa: alennus on jopa 2-15 euroa/lippu. Sama pätee konsertteihin. Ruisrockiin yli 70-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

      Monet museot pitävät erityishinnastoa niin eläkeläisille, työttömille kuin varusmiehillekin. Parhaiten tietoa alennuksista saa kysymällä suoraan museosta.

      Helsinki Comedy Festival myöntää alennusta niin eläkeläisille, varusmiehille kuin työttömillekin. Esimerkiksi Helsingin Ateneum sekä Kiasma myöntävät alennukset näille ryhmille. Kaikkiin alennuksiin vaaditaan todistus, kuten kortti tai muu vastaava virallinen todistus. Sotaveteraanit pääsevät Ateneumiin ilmaiseksi.


      Eläkeläiset saavat monia alennuksia isoista hotelliketjuista. Sokos Hotelli ja Radisson Blu tarjoavat eläkeläisille 10% alennusta normaalihintaisista huoneista, ja Scandic-hotelleissa eläkeläishinta on minimissään 90 euroa. Toisinaan hotelleista on kuitenkin helpompaa löytää edullinen huone varaamalla riittävän aikaisin, jolloin huoneen hinta saattaa pudota reilusti eläkeläishintaakin alemmaksi.

      Monet kampaajat tarjoavat alennuksia eläkeläisille:

      Helsingin kierrätyskeskuksesta eläkeläiset saavat 10% alennuksen.
      Monet yhdistykset ja ammattiliitot antavat huomattavan alennuksen eläkeikäisille jäsenilleen. Esimerkiksi arkkitehtiliiton eläkeläisjäsenet maksavat vain 25% normaalista jäsenmaksusta.
      Ylläksen kausikortti liikenee eläkeläisille halvemmalla. Yleensä uimahallit antavat alennusta niin eläkeläisille kuin työttömillekin, mutta alennusta saattaa joutua pyytämään erikseen.
      Messukeskus tarjoaa erilaisiin tapahtumiinsa seniorilippuja sekä varusmiesalennuslippuja. Työttömät eivät saa alennusta messukeskuksesta.
      RAX-pizzabuffet tarjoaa alennusta ja etua opiskelijoille, mutta myös eläkeläisille ja varusmiehille. Alennus on 10% normaalihinnasta.
      Eläkeläisiä, työttömiä ja varusmiehiä siis tuetaan ennen kaikkea paikkakunnalta toiselle ja sen sisällä liikkumisessa ja kulttuuritoiminnassa.

    • Anonyymi

      Jos on niin pieni se työeläke että puhutaan takuueläkkeestä niin verotuksen pitäisi kyllä mennä nollaan ainakin loppuverotuksessa eli pitäisi palautuksia kun vuoden kaikki tulot ja verot on laskettu

      • Anonyymi

        Suomessa veroa ei ehkä peritä, mutta ulkomaan eläkkeistä pitää maksaa veroa.

        Joten on aivan käsittämätöntä, että takuueläkkeen kohdalla, otetaan huomioon eläkkeet bruttona eikä nettona.


    • Anonyymi

      Ei se ole mitenkään käsittämätöntä vaan laki sen määrää ja näin on ollut aina. Eläkkeet eivät ole mitään toimeentulotukea, jossa tulot huomioidaan nettomääräisenä.

      • Anonyymi

        Joten turhaa on puhua että suomessa on "takuueläke", eikä kukaan täällä joudu elämään alle 777,84 E/kk eläkkeellä. Kyllä joutuu, eikä mitään "takuutta" ole!

        Kaiken lisäksi, jos saat alle tuon rajan, niin et ole oikeutettu, edes eläkeläisen 50% lippualennukseen, eli kaikkein köyhimmiltä hyvinvointi ja oikeusvaltiossa riistetään vielä korkeampi bussilippuhinta.

        Eikä tuosta ulkomaaneläkkeestä ole mahdollista edes kieltäytyä, jotta voisi saada sen 777€/kk takuueläkeen.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1681
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1309
    4. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1307
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe