Miten kveeni eroaa suomen kielestä

Anonyymi

Tällä videolla puhutaan kveenin kieltä: https://www.youtube.com/watch?v=-qbTmYZyWB8

Ymmärrän ihan täysin mitä tuossa puhutaan, ilmeisesti osaan kveenin kieltä. En ymmärrä, miksi tuota kieltä pitää sanoa kveeniksi eikä suomenkieleksi?

Toinen omituisuus on karjalankieli: https://www.youtube.com/watch?v=_ummhQL48Mg

Entäs ns meänkieli? https://www.youtube.com/watch?v=ShMuyh4z1Go

Mitä ihmeen intiaaneja nämä kuvittelevat olevansa? Myöntäisivät rehellisesti puhuvansa suomea.

3

<50

  Vastaukset

  • Ei mitenkään. Eikä mitään 'kveenin kieltä' ole edes olemassa. Norjan suomalaiset puhuvat suomea. Nämä 'meän kielet' ja 'kveenin kielet' keksittiin siinä vaiheessa kun Ruotsi oli menossa EU:n jäseneksi ja Norjakin mukaan Euroopan ihmisoikeussopimukseen.
   Norjalla ja Ruotsillahan on pitkä historia suomalaisten syrjinnässä.
   Suomella oli ikävä kyllä presidenttinä kulttuurimarxistinen lesbo, Tarja Halonen joka ei taatusti pitänyt etnisten suomalaisten puolta.
   Nämä meän kielet ja kveenit ovat peräpohjolan murretta.

   • Halosella ei ole mitään tekemistä Ruotsin ja Norjan päätösten kanssa pitää meän kieltä ja kveeniä omina kielinään. Halonen ei myöskään ole lesbo. Ala-arvoista valehtelua ja loanheittoa!


  • "Kveeni" ja "Meänkieli" ovat kielitieteellisesti suomen murteit. Ne on vaa påliittisesti julistettu kieliks. Molemmat ovat kunnon peräpohjolan murteit, johon on vähä sekottunu ruotsin ja norjan kielen lainasanoi. Monet vanhemman sukupolven "kveenin" ja "meänkielen" puhujat kutsuvat omaa kieltä "suomeks" ja itteään "suomalaisiks". Sana kveeni oli ennen haukkumasana, jonka vuoksi moni vanhemman sukupolven norjansuomalainen ei pysty kutsumaan itseän täl termil.

   Karjalan kieli on taas ollu oma kieli aina. Karjalan kielen olemassolo tunnustettiin jo sata vuotta sitten. Ortodoksikarjalaiset ovat myös täysin oma etninen ryhmä.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  SEISKA.FI

  • Säväyttävä Helen Hunt upeissa bikinikuvissa – tulikuuma näyttelijäkaunotar saa sydämen roihuamaan!
  • Kaljaa ja lonkeroa! Marko ”Mörkö” Anttilan seurue piti kovaa melua!
  • Tiesitkö? Sons of Anarchysta ja Mayansista tuttu Danny Trejo oli nuorisorikollinen ja linnakundi - tv-tähti kiertää nyt luennoimassa vangeille

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vihdoinkin Stefan avautuu Martinan röyhkeydestä

   Tätä ollaan odotettu. Stefan kertoo että Martina yrittää kiristää 200000 e Stefanilta . Näin me tää nähtiinkin. Muija sai harrastaa mitä halusi Stefan
   Kotimaiset julkkisjuorut
   727
   16136
  2. Pelkkää rahastusta kunnallinen hammaslääkärikäynti

   Luulisi, että EU:n kireimpiä, jo tapissaan olevia veroja maksavat suomalaiset saisivat kohtuuhintaisen kunnan hammaslääkäripalvelun, kaikkea kanssa!
   Maailman menoa
   133
   2424
  3. Kotisiivous vähintään 40e/h

   Suomen kotityöpalveluyhdistys ry mukaan alin kannattava hinta siivouksesta on 40e/h. Tämä on outoa, koska puhdistusaineita ja vettä kuluu 1h aikana k
   Maailman menoa
   101
   2279
  4. Martina bailaamassa. Taas.

   Kattokaa sen ig storya. Se tylsä joka paikkaan tunkeva wannabe joku jekku b. nuolee martinan naamaa.... ovat ilmeisen humalassa...?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   145
   1945
  5. Upea kämppä!

   Ilmeisesti ekat pätkät uudesta asunnosta, tai talosta siis. Remppa kesken mutta näytti kyllä hienolta. Korkea viistokatto ikkunoineen. Vähän oli kolkk
   Kotimaiset julkkisjuorut
   105
   1423