Nopea muisti ei hyödytä.

Anonyymi

Katseli tässä vanhaa Mikrobitti-lehteä (2 / 2019 s. 19), jossa testattiin emolevyjä. Eräs yksityiskohta pisti silmään. 3400MHz DDR4-muisti tuotti 2133MHz DDR4-muistia vastaan ainoastaan noin 8 prosentin nopeusedun peleissä. Eli 60 prosenttia nopemman muistin tuoma hyöty on vain 8 prosenttia.

Jos puhutaan hieman vanhemmista laudoista, niin taloudellisesti katsoen on järjetöntä ostaa DDR3 1600MHz tai 1866MHz todella kalliita muisteja, kun käytettyjä DDR 1333MHz muisteja saa muutamalla eurolla tukevan läjän. 1600MHz nopeusetu 1333MHz verrattuna on 20 prosenttia ja 1866MHz muistin nopeusetu on 40 prosenttia eli käytännössä nopeampien DDR3-muistien nopeuseroero on täysin merkityksetön.

6

159

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä vaan hyödyttää jos väylä toimii 3400 MHz taajuudella.

      Ei 200 km/h kulkevasta autostakaan ole hyötyä 100 km/h nopeusrajoitusalueella.

    • Ero on mitattavissa, mutta ei havaittavissa.

      Syy siihen, miksi nopeaa muistia suositaan lienee historiassa. Ennen Wanhaan, kun prosessorin väylä ja emolevyn piirisarjan muistiväylä olivat keskenään lukittuina, oli tärkeänä ylikellotusmenetelmänä piirisarjan väylänopeuden nostaminen, mikä korotti sekä prosessorin että muistipiirien väylänopeuksia ja tätä kautta myös prosessorin käyntitaajuutta.

      Väylänopeuden nostamisella oli selkeä vaikutus nopeuteen, mutta ylikellottamiseen soveltuvan prosessorin lisäksi onnistuminen edellytti myös virallisia speksejä nopeammat muistipiirit.

      Nykyään ei tätä lukitusta toistensa taajuuksiin ole, joten muistien ja muistiväylän nopeuden nostamisella ei juurikaan ole merkitystä, koska ei se ole pelinopeuden suhteen mikään pullonkaula, eikä koskaan ole ollutkaan.

      Muistikauppiaat ja vanhat pierut tietysti edelleen suosittelevat niin nopeiden muistien ostamista, kuin perse kestää. ; )

    • Anonyymi

      Suosittelen tutustumaan muistin nopeuden vaikutusta käsitteleviin testeihin laajemmin.

      Muistin nopeuden ja viiveen vaikutus suorituskykyyn riippuu prosessori- ja muistiohjainarkkitehtuurista, sekä suoritettavasta ohjelmasta. Mitä nopeampi prosessori (tai integroitu GPU), sitä todennäköisemmin hitaan muistin suorituskyky loppuu kesken ja vaikuttaa tietokoneen suorituskykyyn.

      Tämän hetkisissä prosessoreissa muistin nopeus hyödyttää enemmän AMD:n kuin Intelin prosessoreita ja AMD:n prosessorit pitävät erityisesti matala-latenssisesta muistista. Tilanne saattaa muuttua uusien Ryzen 3000-sarjan prosessorien myötä, koska niiden muistiohjain on ilmeisesti erilainen.

      Intelin 7000- ja 8000-sarjan prosessorien yhteydessä testaajat ovat huomanneet, että pelien fps dippaa huomattavasti vähemmän ja pelit tuntuvat sulavammilta, jos käytössä on vähintään 2666 MHz muisti 2133 MHz sijaan. Siirtyminen yhä nopeampaan 9000-sarjaan on todennäköisesti kasvattanut muistin suorituskykyvaatimuksia, koska nopeampi prosessori pystyy prosessoimaan dataa entistä nopeammin.

      Ei siis ole mitään pysyvää totuutta siitä, minkä verran muistin nopeus vaikuttaa suorituskykyyn, vaan se riippuu prosessorin nopeudesta, arkkitehtuurista, muistiohjaimesta, suoritettavasta tehtävästä ja niin edelleen.

      Merkittävin suorituskykyyn vaikuttava asia on kuitenkin se, että koneessa on parillinen määrä yhteensopivia muistikampoja dual-channel toimivuuden takia. Varsinkin tehdasvalmisteisissa koneissa on valitettavan usein pariton määrä muistikampoja ja koneet eivät saavuta läheskään sitä suorituskykyä, johon ne muutoin pystyisivät.

      Aivan kalleimpia ja nopeimpia muisteja ei kannata ostaa, mutta ei välttämättä myöskään kaikkein halvimpia. Tällä hetkellä hinta/suorituskyky -suhteeltaan 2x8Gt 3200MHz DDR4 lienee paras vaihtoehto tehokkaaseen pöytäkoneeseen, mutta en valitsisi läppäriinkään mielellään alle 2x4Gt 2600MHz muisteja.

      • Anonyymi

        7700K prosessorilla 97th percentile nopeusero vaihtelee peleittäin muutamasta prosentista lähes kolmeenkymmeneen riippuen siitä, onko 2133 vai 3200.


    • Anonyymi

      Kyllä se hyödyttää. eron huomaa.

    • Anonyymi

      Pelikoneeseen vähintään 3200 mhz

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6826
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4430
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2863
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      2111
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1673
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      99
      1465
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1144
    9. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      306
      1143
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe