Karonkka

Karvinen77

Aviomiehelläni on väitös, ja karonkka sitten illalla n. kuukauden päästä.

Kävi ilmi, että joudun "terävään päähän" istumaan proffien ja tohtoreiden seuraan.. siis minä!!! En osaa kovin sujuvasti puhua englantia, en tiedä mieheni alasta tasan tarkaan yhtään mitään, mistä ihmeestä voin näiden kanssa keskustella?

Ongelma on aika paha, koska mieheni proffa on ennestään tuttu ja hän varmasti keksii ruveta keskustelemaan juuri minun kanssani englanniksi kaikkien kuullen.. istun näet hänen vieressään. Voi p****le.. Ujouteni pääsee oikein loistamaan!!!

Kertokaa please jotain etiketeistä.. mistä on hyvä puhua ja mistä ei, miten pitää vastata kohteliaisuuksiin, pitääkö kaikkia tervehtiä jne...
Kiitos etukäteen:)

19

43130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mimmu

      (Suuri) osa vieraista ei siis osaa suomea, vai miksi keskustelette englanniksi?

      Älä pelkää, eiköhän proffa ole sen verran sivistynyt, että osaa keskustella jostakin sinuakin kiinnostavasta aiheesta. Puhu rohkeasti englantia, minkä osaat, mutta voittehan välillä keskustella suomeksi ja seurueen kielitaitoiset kääntävät tarpeen mukaan.

    • liikaa..

      No, käsitykseni mukaan paikkasi on kuitenkin pöydässä miestäsi vastapäätä. Joten pyydä miestäsi auttamaan sekä kielen suhteen että keskustelun johdattelun osalta.
      Älä kuitenkaan puhu säästä, jollei joku aloita siitä keskustelemaan. Voithan aloittaa keskustelun vaikka tarjottavasta ruoasta tai itse paikasta missä sitten olettekin. Jos paikalla on historiaa niin, ota vaikka siitä hiukan selvää etukäteen ja puhu siitä.
      Eikä se nyt niin vaarallista ole vaikkei osaa hyvin englantia tai löydä keskustelun aiheita. Jätä ne muiden murheiksi.
      Voit tietysti piipahtaa kirjatossa lukemassa tapatietoa. Naisena pääset hiukan "helpommalla".

      Helppo sanoa mutta, kyllä se siitä.

      • Porkkana

        Yhdessä karonkassa olen ollut, ja siellä aviopari (toinen väitteli) istui vierekkäin, ei vastapäätä. Tämä voi siis vaihdella.


      • Saahan
        Porkkana kirjoitti:

        Yhdessä karonkassa olen ollut, ja siellä aviopari (toinen väitteli) istui vierekkäin, ei vastapäätä. Tämä voi siis vaihdella.

        sitä istua vaikka päällekkäin. Etiketti kuitenkin sanoo että väittelijän toisella puolella istuu vastaväittäjä ja toisella kustos.


    • juuso

      Puhu sitä mistä osaat puhua. Onhan sinullakin varmaan jokin sellainen ala? Tai sitten puhu jostain yleisestä: säästä, lomasta, lapsista, kukista, puutarhanhoidosta ... ruoasta tai tarjoilusta. Sinun kuuluu tervehtiä kaikkia ja esittäytyä myös vieraammille kun tervehdit, jos kukaan ei ole esittelemässä.

      Tärkein neuvo: älä yritä puhua mitään sellaisesta alasta, josta et tiedä tasan tarkkaan yhtään mitään. Jos yrität, niin mokaat varmasti!

    • Sini

      Miksi pitäisi keskustella englanniksi.
      Olen ollut pari kertaa karonkassa ja siellä kyllä keskusteltiin suomeksi vaikka väittelijä ei ollutkaan suomalainen ja hänen äidinkielensäkään ei ollu suomi. Väitös oli englanniksi, samoin väitöskirja.

      Toinen väitös oli suomeksi, väitöskirja englanniksi ja karonkassa keskusteltiin suomeksi.

    • Talula

      hei beibi, nyt jäitä hattuun. jos proffat ja muut tohtorit eivät osaa illallakaan puhua muusta kuin tieteestä, voit vaieta hurmaavasti kaikilla kielillä ja vaikka harrastaa silmäpeliä muidenkin kuin miehesi kanssa. monet akateemiset miehet ja naiset ovat niin sosiaalisesti rajoittuneita, että löydät lopulta itsesti jään rikkojana ja lämmittelijänä. pari lasia (ei enemmän) kuohuviiniä ja olet parhaimmillasi.
      mitä kevyemmät ja joutavammat aiheet, sitä parempi. kiinnostava termi tuo "terävä pää", mulla on itselläni samat juhlat kuukauden päästä, hyvä oppia terminologiaa! Lycka till!

      • karvinen77

        Karonkka meni niin loistavasti kuin ikinä voi mennä. Tietysti kuohuviini teki oman osuutensa illan onnistumiseksi, sillä olin aivan loistotuulella!

        Tämän vastaväittelijän kanssa sitten puhuin siitä mistä osasin ja mikä oli muutenkin puheenaiheena illan aikana usein, liittyen tiettyihin elämän muutoksiin. Näytti siltä, että tämä kohtelias vastaväittäjä oli aika kiinnostunut asioistani, hän oli oikea "herrasmies". Helppohan siinä oli englantia vääntää. Taisi olla väittäjä kovasti hyvällä tuulella illasta ja muusta, kun arviointi muuttui etukäteen veikatusta eximiasta laudaturiin.

        Talula, olit oikeassa myös siinä, että akateemiset (erityisesti siis tutkijat) eivät oikein sosiaalisilla taidoillaan loistaneet. Huomasin olevani melkeinpä sieltä sosiaalisesti taitavimmasta päästä vaikka olen ajatellut olevani kömpelö. Onnistuin kyllä ihan oikeasti "lämmittämään" tunnelmaa olemalla oma nauravainen itseni!

        Meillä oli kartano käytössä, mahtavat tarjoilut ja paljon puheita. Tunnelma oli todella hyvä. Saimme sylin täydeltä kiitoksia, ihmiset selvästi viihtyivät. Tilaisuus sai kyllä klassista arvokkuutta historiallisesta ympäristöstä. Taisi olla vastaväittäjä otettu?


    • sloth

      Meillä on myös mieheni väitös ja karonkka parin viikon päästä, ja tässä juuri laadimme istumajärjestystä. Tajusin olevani täysin yksin - en tunne ketään ympärilläni istuvista, jopa mieheni on melkein selkäni takana. Meille tulee U-mallinen pöytä, koska tilaan ei muunlaista mahdu.

      Myöskään minä en ole kovinkaan sosiaalinen enkä tunne mieheni alaa juurikaan. Itse opiskelen kulttuurihistoriaa, ja pelkäänpä, että saan taas kerran yrittää selittää englanniksi/suomeksi(/ruotsiksi) (kaikkia löytyy läheltä, mm. opponentti Israelista, ruotsinkielisiä proffia...) mitä se sitten tarkoittaa (cultural history on eri asia meillä kuin muualla maailmassa...). Huoh. Ja kaiken lisäksi karonkka pidetään Turun linnassa herrainkellarissa, jossa sitä historiaa on ihan liikaakin (pitänee kai tarkistella tietojani linnan ja Turun historiasta yms.).

      Kiva kuulla hyviä kokemuksia =). Ehkä tämä tästä, kun on vain kohtelias ja vastaa parhaansa mukaan, kun kysytään, katsoo silmiin eikä juo liikaa jne. Pelottaa kyllä pirusti jo nyt.

      Vaikka miehellänihän se pahin paikka siellä kai on...

      • sloth

        Niin joo ja meidän urakkamme ei rajoitu vain tuohon yhteen päivään - opponentti on suomessa vielä pari seuraavaakin päivää! Eli ohjelmaa olisi keksittävä... Ajattelimme raahata hänet karonkan jälkeisenä päivänä Nauvoon saaristoon mökille grillaamaan ja ehkä saunomaankin (mökki ei siis ole ihan pikkuinen ja lisäksi se on uskomattoman upealla paikalla). Mutta katsotaan nyt...


    • avitusta tarvitaan

      Täällä on kirjoitettu karonkasta kaikenlaista tietoa - kiva juttu, mutta voisitteko vielä kertoa kokemuksianne siitä, mitä väittelijälle on tuotu lahjaksi? Väitöstilaisuudessa kukkia - se on tullut selväksi. Entä karonkkaan - minkä tyyppisiä lahjoja siellä annetaan? Kertokaa esimerkkejä, please.

      • Damman

        Hei,

        Karonkkahan on itseasiassa järjestetty vastaväittäjän kunniaksi. Periaatteessa silloin hän on illan stara eikä väittelijälle itselleen kuuluisi lahjoja viedäkkään. Väittelijä on myös hieman vastuussa siitä että illan virallinen osuuden aikana vastaväittäjä saa huomion. No virallinen etikettiosuushan kuitenkin loppuu puheisiin ja jälkiruokakahveihin jonka jälkeen alkaa vaapaampi osuus. Joillain tahoilla voi olla railakastakin ;) ja silloin voisi tietysti olla sopiva hetki heittää väittelijälle lahjaa jos niin haluaa.

        Olen ollut muutamissa karonkkajuhlissa ja ainoastaan yhdessä vietiin väittelijälle lahjoja. Muissa väitöksissä on lahjat annettu heti väitöskahveja ennen. Ja lahjoiksi sopii ihan tyypin mukaan mikä vaan. Räväkämmät ja persoonallisemmat lahjat kannattaa pistää paperiin kun on kuitenkin arvokas tilaisuus. Kannattaa tiedustella mikä on ollut sen laitoksen tapana josta väittelijä tulee.

        Itselläni on muutaman viikon päästä väitös ja oikeastaan toivon enemmän ihmisten kiinnostusta tekemääni työtä kohtaan tuona päivänä. Se on melkoinen urakka ja jos joku pystyy edes hieman saamaan tuotoksesta jotain irti on se paras lahja.


    • hankaluuksia

      Onko todella niin, että lahja viedään vastaväittäjälle ei väittelijälle? Mitä pitäisi viedä, kun ei lainkaan tunne vastaväittelijää?
      Viedäänkö kukkia sekä väitöstilaisuuteen että karonkkaan?

      Sain kutsun myös karonkkaan, vaikken ole mitenkään auttanut väitöskirjan teossa enkä muutoinkaan kovin läheinen väittelijän kanssa, olisiko minun pitänyt kieltäytyä?

      Jos väittelijä mainitsee minut puheessaan, onko minun pakko vastata siihen...en tiedä mitä sanoa!

      • mutu1005

        Onhan se toki etiketin mukaan vastaväittäjän kunniaksi järjestetty juhla, mutta 'camoon' ihan oikeasti se on väittelijän juhla... Vastaväittäjää kiitetään puheissa (väittelijä ja kustos kiittävät) muuten puheet on kohdistettu väittelijälle. Näissä on toki varmasti tiedekunta- ja yliopistokohtaisia eroja. Koskaan en ole ollut karonkassa, jossa olisi viety vastaväittäjälle lahjoja (paitsi väittelijä meillä aina antaa lahjan kiitokseksi). Yleensä väittelijälle kerätään yhteislahja sen porukan piireistä "mihin kuuluu" ja lahjan voi antaa ilman puhetta, tai sitten puheen kanssa - siinä järjestyksessä missä väittelijä on ihmiset maininnut siis. Mikään pakko ei tietenkään ole pitää puhetta!

        Siis huom. kysykää väittelijältä tai muuten saman tiedekunnan jäseneltä, joka on ollut karonkassa - niissä on käytännöksi tulleita eroja ja on mukavaa ja helppoa, jos niistä tietää etukäteen!


    • Öhviköhvi

      Karonkka ????
      Miten onkaan keksitty älyttömän tyhmä nimi jollekin juppijuhlalle.
      Siinä suomalaisessa tv ohjemasarjassa 7 oikein oli karonkka.
      Kuka talikaapo on tuollaisen nimikkeen karonkka mennyt keksimään.

      • reda7

        Vain täydellinen moukka luulee ja kutsuu karonkkaa "juppijuhlaksi". Et ole tainnut itse koskaan osallistua kyseiseen juhlaan? Tsekkaa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Karonkka

        Tuolta selviää mm. sanan alkuperä.


      • plösö
        reda7 kirjoitti:

        Vain täydellinen moukka luulee ja kutsuu karonkkaa "juppijuhlaksi". Et ole tainnut itse koskaan osallistua kyseiseen juhlaan? Tsekkaa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Karonkka

        Tuolta selviää mm. sanan alkuperä.

        Mikäs se sitten on ellei juppijuhla? Toi sun wikilinkki tukee täysin tätä juppijuhla nimikettä.


      • 9+11
        plösö kirjoitti:

        Mikäs se sitten on ellei juppijuhla? Toi sun wikilinkki tukee täysin tätä juppijuhla nimikettä.

        Mitä tekemistä karonkalla on juppien, eli nuorten urbaanien ammattilaisten kanssa? Karonkkaan osallistujat ovat pääsääntöisesti jotain muuta kuin nuoria, eikä (poislukien ehkä ekonomien tai tekniikan tohtorien tapauksessa) nuo asenteet tai arvotkaan ole millään tapaa materian haalimiseen ja statuksen korostamiseen suuntautuneita.


    • oppeliini

      Miehesi on illan sankari. Sinulla on täysi syy olla todella ylpeä hänestä ja itsestäsi. Sinä olet osa miehesi elämää joten te olette yksi paketti.

      Tottakai sinä tervehdit kaikkia vieraita! Ihmisille joita et tunne voit aina laskea leikkiä: esim: Finally this part is over and now we can breathe tai jotain muuta välitontä. Samalla kiität koska vieras tuli teidän tilaisuuteen : thank you for coming here today, this means a lot to us. (koska tuo ON teidän iso päivä!) ja hymy päälle. voit jatkaa How long will you be staying in Finland? jne jne

      Tutuille tiedätkin mitä sanoa.

      Sinun ei tarvitse olla koko ajan äänessä. On täysin hyväksyttävää unohtaa itsensä ja kuunnella mitä muut sanovat. Välillä tietenkin voit esittää lyhyen kysymyksen. " Why do you think that is better?" Tai : "How could it have been done it differently?"(Vain todistaaksesi että olet myos kiinnostunut mitä toinen sanoo).

      Aivan turhaan jännität! Rentoudu ja nauti hyvin ansaitusta juhlasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      203
      4872
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      281
      2997
    3. 134
      1777
    4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      225
      1592
    5. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1431
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1206
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1154
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      75
      1139
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1107
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      77
      1092
    Aihe