Onko täällä Radioamatöörejä?

Anonyymi

Tarvitsisin hieman apua. Olen hankkinut asuntoauton ja jotenkin alkoi kiinnostaa LA/CB laitteen laitto siihen. Ennenhän ne oli muotia. Lähinnä antenit ja niiden viritys on sellaista jossa voisin apua kaivata.
Tiedä sitten miten nykyään on liikennettä, muilla, kuin rekkamiehillä.
Onko järkeä moiseen puuhaan? Kuopion alueelta jos olisi joku esim "antenni virittäjä".

T:HP
(Silent Key. OH7NAL Veljen poika)

55

<50

Vastaukset

 • Paljon viritin aikoinaan ja paljon pilasin. Olen tullut siihen johtopäätökseen, että olisi parempi ollut olla virittämättä mitään.

  • Tarkoitin pelkästä antennin SWR mittauksesta ym säädöstä. Eli pelkää johdon pätkäkö riittää mielestäsi?
   HP


 • Kannattanee kysyä asiaa aktiivisilta radiofoorumeilta. Täällä Suomi24:n puolella ei juurikaan ole ollut asiallista keskustelua radioamatööri- tai LA - harrasteeseen liittyen. Ainoat avatukset ovat olleet Suomen Radioamatööriliiton vuosikymmeniä jatkuneesta sisällissodasta ja sisällöiltään olivat tietenkin varsin asiattomia.

  Antennien viritteleminen LA - taajuuksille menee ihan samalla periaatteella kuin viereiselle 28 MHz radioamatööritaajuuksillekin. Ohjeet esimerkiksi ARRL käsikirjasta tai muista aiheeseen keskittyvistä julkaisuista. Kannattaa sitten muistaa, että monet hamssit suhtautuvat LA - harrastajiin nihkeästi johtuen historiallisista syistä eli jos kysyy neuvoa niin muistaa mainita aikovansa noudattaa lakia maksimitehon ja taajuuksien suhteen.

  • Joo ei ole mitään aikomusta alkaa tekemään mitään laittomia virityksiä. Eli Laite kaupasta ja antenni. Vähän mietityttää koska autolla on korkeutta +3m ja olisikohan joku + 80cm antenni konepellin vieressä, vai 215cm pitkä pultattuna takapuskuriin? Katolle ei voi ihmeitä laitella. Vai onko lyhyt katolla parempi, kuin pitkä takapuskurissa?
   Sitten SWR mittaus pitäisi jossain tehdä, vai onko nuo antennit jotenkin esisäädettyjä?

   HP


  • Anonyymi kirjoitti:

   Joo ei ole mitään aikomusta alkaa tekemään mitään laittomia virityksiä. Eli Laite kaupasta ja antenni. Vähän mietityttää koska autolla on korkeutta +3m ja olisikohan joku + 80cm antenni konepellin vieressä, vai 215cm pitkä pultattuna takapuskuriin? Katolle ei voi ihmeitä laitella. Vai onko lyhyt katolla parempi, kuin pitkä takapuskurissa?
   Sitten SWR mittaus pitäisi jossain tehdä, vai onko nuo antennit jotenkin esisäädettyjä?

   HP

   Suosittelen: Maas DX 5000 eli nykyisin noita on eri merkeillä. Laitteen voi ohjelmoida mieleisekseen. Noin 160€ eli halpa Tehoja kymmenkertaisesti normi lälläriin. Ja radio on herkempi, kuin länkyt. Sitten virtalähde väh 50A VASTAISUUDEN VARALLE ja antenninkin saa VAIKKAPA TÄSTÄhttp://www.rxtx-tuote.fi/index.php?valikko=antennit_cbantennit&sivu=antenni.vector4000&tuote=Y


 • Kurkkaapa Kuopion Seitosten sivuille: http://www.oh7aa.fi/ . Sieltä löytyy yhteystietoja, kerhon kokouksissa saat hyvää tarkoittavia neuvoja, ja voit vaikka kilauttaa puhheenjohtajalle ja kertoa puolestani terveisiä opiskelukaverilta.
  Antennin voit tosin ostaa suoraan kaupasta ja laittaa katolle ilman liian suurta riskiä. Ra-kaverin swr-mittarilla voi tarkistaa, miten hyvin se on 'vireessä', jos ei mitään ala kuulumaan. Liikenne noilla la/cb -kanavilla on kai aika vähäistä, mutta kyllä siellä joku on kukkumassa sielläkin silloin tällöin.
  73, Jussi oh3zq

 • Katto on paras paikka anteenille, ja 5/8 anteenni pelaa la- taajuuksilla hyvin, pitää olla swr-mittari ja monessa anteenissa on säädettävä päänipukka, jos on lyhempi on siinä yleensä paksumpi kohta, jossa on lisää pituutta antenniin, nuo ovat säädetty aikalailla sopiviksi, jos swr:ää ei saa lähelle yhtä (1) voi temppuilla ja laittaa pikku puikko sinne kärkeen tai sitten nappasauttaa 2cm huipuista pois, näin kokeilemalla voi edetä. Swr ei koskaan voi olla yksi, mutta lähelle. Anteenin suuntakuvioon vaikuttaa mihin sen sijoittaa, eli jos on metallia edessä sinnepäin heikentää. Tuo metalli toimii ns. maatasona, joka olis hyvä olla keskellä. Radioamatöörit suhtautuvat nuivasti la- käyttäjiin ja vastaukset ovat sitä sun tätä amatöörikieltä.
  OH5......

  • Valonnopeus 300 000 jaettuna taajuudella saatiin aallonpituus metreinä? Eli LA kanavat menee 11,125......Metristä 10,9469...Metriin. Laskinko oikein? Sitten noista voi varmaan ajatella tutkimaan antennin pituuksia. Eikös parhaat antennit ennen olleet 1/8,1/4,1/2 tai 1/1 aallonpituudesta?
   Olenko yhtään jäljillä? Tiedot kaivoin ullakolta hakemastani setävainaan kirjoista.
   HP


  • Ja eikös 5/8 antenni ole sitten joku 7metriä pitkä antenni? Varmaan tarkoitit muuhun, kuin autokäyttöön.


  • Anonyymi kirjoitti:

   This message has been removed by moderator.

   Tälläistako lasten kinasteluako täällä on? Toki onhan tuossa muutama asiallinenkin kaveri.
   Kannattaako mielestäsi sitten laittaa pitkalanka yhdistelemällä ratakiskoja peräkkäin, koska mulla on senverta tehokas lähetin että 20mm harjateräs suli heti tangenttia hipaistessa. :))

   HP


  • Anonyymi kirjoitti:

   Ja eikös 5/8 antenni ole sitten joku 7metriä pitkä antenni? Varmaan tarkoitit muuhun, kuin autokäyttöön.

   Niin on, mutta niissä on paksumpi kohta jossa on tarpeeksi anteenilankaa. esim. http://www.rxtx-tuote.fi/index.php?sivu=antenni.t3&tuote=Y anteenit ovat aina vähän huonoja ja en viitsi sanoa enempää. Koska anteenitieto on pikkasen aina omastamielestä se oikein.
   OH5....


  • Anonyymi kirjoitti:

   Niin on, mutta niissä on paksumpi kohta jossa on tarpeeksi anteenilankaa. esim. http://www.rxtx-tuote.fi/index.php?sivu=antenni.t3&tuote=Y anteenit ovat aina vähän huonoja ja en viitsi sanoa enempää. Koska anteenitieto on pikkasen aina omastamielestä se oikein.
   OH5....

   Ok. Nyt opin uutta. Olen luullut että se antinin mittapituus on se verrallollinen aallonpituuteen. , mut se on hoidettu noin.

   HP


 • Kyllähän autossa mukana menee isompikin antenni, jos se on palasina kuljetuksen aikana. n. 28MHz:lle on vaan aika iso antenni vielä oltava, yllähän se on selitettykin osittain. Hiukan sitä voi nipistää lähetyspäässä johtuen aallon eteneminopeudesta väliaineessa. Antennityyppi vaikuttaa asiaan myös. Tuollainen puolen aallon piiska on tietysti helppo pystyttää, mutta se on horisonttiin ympärisäteilevä - voi saada mukavasti lisää kantamaa jo lanka-antennilla. Ja aina löytyy puu, johon sen saa viritettyä kiinni. Toisaalta yagi:lla voi päästä paljon parempiin tuloksiin, mm. täällä kuunnellaan 70km päässä olevia paikallisradioita, kun antenni on tarpeeksi korkealla ja suunnattu hyvin - autoradiolla kuuluvuus on n. puolet tuosta antennista johtuen.
  VSWR:n mittaamiseen tarvitaan sovitettua mittapalaa, joka on mitoitettu oikealle aallonpituudelle. Yleensä kyseessä on mikroliuska-toteutus, jonka saa kyllä tehtyä itsekin noille taajuuksille vielä. Skoopilla tuon saa nykyään varsin kivuttomasti, mutta kannattaa varmaan tehdä sovitukset jo kotipihassa selviksi, ettei tarvitse myös sitä ottaa mukaan. Ja kyllähän tuohon yleismittarikin riittää ja aivan oikein - kondensaattori tarvitaan! ;)

  • 28 Metrin antenni on huonosti soveltuva asuntoautoon jos se on alumiinia. Silloin ei synny tärkeitä kognitiivisia kytköksiä eri kompnenttien välille. Tietysti se kondensiostaattori on aina hyödyksi vaikka ei kuitenkaan välttämätön.
   Itse olen käyttänyt Venäjällä keksittyä takapuskurista maahan osuvaa
   johdinta jolla on todettu olevan parhaimmat radionomiset ominaisuudet. Näitä johtimia oli paljon käytössä Suomessakin joskus 70-luvulla ja varsinkin Ladoissa ja muissa venäläisissä autoissa.


 • Antenniksi (anteeniksi lälärikielellä) riittää mikä hyvänsä rautalangan pätkä.
  Yleensä sitä parempi mitä pitempi ja korkeammalla se on.
  Vielä parempis jos se on kuparia ja sitäkin jalompia metalleja.
  Asuntoauton perässä roikkuva antenni voi joskus katketa jos se on liian pitkä ja perässä ajava autoilija ajaa maata laahaavan antenin päälle.
  Tällaisia kokemuksia on paljon. siitä ei kylläkään ole kellekkään vaaraa ellei ole lähetys moodi just sillon päällä, silloin voi perässäajajan pensatankki poksahtaa.

  • Periaatteessa käy vastaanotossa, antennin ei ole pakko olla resonanssissa. Vastaanottomatka vaan jää paljon siitä, mitä se voisi olla. Lähetyspäässäkin on hyvä olla resonanssissa: Jos on 2W lähetystehoa LA-puhelimessa ja siitä säteilee vain 0,2W, niin eihän se mihinkään kuulu. Piiska on varsin laajakaistainen antenni, joten ei sen ihan vatupassissa tarvitse olla kuitenkaan. Monimutkaisilla antenneilla yleensä kaistakin on rajoittuneempi, joten voi joutua kanavakohtaisesti virityspaloja/ruuveja asentelemaan halutessaan maksimikantamaa. Se virityspurkki antennin ja lähettimen välissä estää lähinnä lähetintä ylikuormittumasta huonosti sopivan antennin kanssa?


  • Näin on. Jos tehoa on 2 W niin sehän kuuluu. Jos tehoa on vain 0,2 W niin se ei todellakaan mihinkään kuulu. Eikä ainakaan tälle palstalle. Leiki mieluummin vaikkapa elektrolyyttikondensaattorilla.


  • No ei se ihan noin mene. Kaikenmittaiset langat käy todellakin vastaanottoon. Antennina toimisasta langasta vain ei siirry tehoa vastaanottimeen soviusvirheen vuoksi. Teho kun siirtyy samankokoisesta impetansista parhaiten. Sama koskee myös lähetystä. Lähettimen teholle käy myös samoin, mutta joissain tilanteessa joudutaan mekaanista kokoa pienentämään jolloin säteilevä osa jää pieneksi, on sen säteilyvastus myös pieni. Teho jakaantuu sovituksen ollessa kokonaan sovitus osille ja säteiliälle. Sovitusosat lämpenee, mutta säteiliäkin lähettää.

   Jos lähteväteho tippuu 2W -> 0,2W edustaa se 10dB pudotusta. Vastaanottimessa se näkyy n. puolentoista s-yksikön alenemana. Riippuu täysin käytetystä modulaatiosta jääkö se kuulumatta. FM vastaanotossa ilmaisin tarvitsee toimiakseen sen 10dB signaalikohinasuhteen. Eli kun ilmaisin toimii on se jo "selvää". Jos tuo tiputus osuu juuri tuohon toimin rajalle kuuntelu loppuu. AM ilmaisin ja SSB ilmaisu toimii sitten periaatteessa kun teho ylittää kohinan. Vastaanottajan oma korva on se joka selvittää sitten mitä kuuluu. Kohinanseasta on mahdollista kuulla puherytmin ja pitkälle arvata mitä lähettäjä juttelee.

   Olen itsekkin joskus yllättynyt kuinka huonoilla antenneilla yhteys on mahdollinen. Tilanteeseen vaikuttaa tietenkin kulloinen radiokeli. Pääsääntöisesti se koostuu säästä ja auringosta. Meret ja maat vuorineen ja kasveineen mutta vaikutukset eivät ole ihan yksinkertaisa. Ajoneuvo tapauksessa mm. Allaoleva maa vaikuttaa yhteyksiin. Suonreunalta saa yhteyksiä ja korkealta kalliolta ei sitten mitään.


  • Sitä se ilmastonlämpeneminen teettää. Elektrolyyttikondensaattorit kuivuu paljon nopeammin ja lakkaa lähettämästä tehoja.


 • Itse juottelin konkista antennin corollan katolle. 1000kpl 1000uf/25v konkkaa niin kuului japanilaisten hölötykset selvästi. Lopulta ajoin antennin rikki moottoritien siltaan.

 • Joskus aikoinaan 1970 ja 1980-luvulla oli venäläisillä tapana asentaa pakettiauton katolle lanka-antenni pitkittäin kahden puolimetrisen pystytangon väliin. Siistin näköisiä nuo olivat kun niissä oli posliiniset munaeristimetkin. Syöttö sitten sopivaan kohtaan langalla. Eikä tarvita mitään antennin virittämistä katkomalla tai pituutta säätämällä. Virittäminen tapahtuu kela-kondensaattoriyhdistelmällä syöttöpisteessä ja SWR menee helposti ykköseksi.

  • Huomaa. Nuo olivat poliisien ja palokunnan ja sotaväen autoja. Yksityisillä ei tietenkään ollut pakettiautoja.


  • Puoli metriä peltikatosta tekikin sitten lopun tuollaisesta viritelmästä ellei pakussa ollut olkikatto. Silloinkin vain vähän toista metriä pohjapelleistä.
   Vasemmistoliitto ei näköjään ymmärrä asioista vieläkään sen enempää kuin demaripelletkään.
   Odota siinä sitten vielä demaripääministeriä!!


  • Katselkaas joskus Venäjän ja Suomen väliä ajavan Allegro junan katolle, siellä on aivan samanlainen lanka-antenni eristimineen junan kummassakin päässä.


 • Mun yhdellä kaverilla oli aikanaan sellainen lälläripiiska pakumersun katolla että sen sai kaadettus sisältä käsin. Enpä tiedä mistä noita nykyään löytyis, kun kaikki elektroniikkaan viittaava harrastelu menee netin puolelle. RXTX-tuote saattais olla paikka mistä kysyä. Katolla se on tietenkin parempi kuin missään puskurissa. Niitä viimeisiä desimaaleja SWRssä ei kannata metsästää.
  OH5.. 70-luvun alusta

 • Huomasin, ettei täällä ole radioamatöörejä.
  Voisin jollekkin laittaa kuvan antennista jonka löysin setäni jäljiltä. Jos se käy 11metrille, niin tai voi olla ettei käy .Iso se ainakin on.

  HP

  • Luulen et se on RA vehkeitä, eikä mitään la buustaus juttuja.

   HP


  • Haluaisin saada yhteyden nyt johonkin joka tunsi OH7NAL . Se oli oikeasti setäni. Haloo OH7!!! Ainakin K/M ptäisi tietää.
   HP


  • https://aijaa.com/

   ^pistä tonne kuva niin voidaan ihmetellä.

   Kyllähän nuo LA-puolen jututkin kivoja on, mutta jos asia yhtään kiinnostaa, miksi et hommaisi itsekin radioamatöörin papereita? Ei ole tänä päivänä iso homma. Kerhot järjestää koulutusta ja pienet tentit pitää suorittaa. Ei mitenkään ylivoimaisen vaikeita. Sähkötystäkään ei tartte tänä päivänä osata (en osaa itsekään).


  • Anonyymi kirjoitti:

   https://aijaa.com/

   ^pistä tonne kuva niin voidaan ihmetellä.

   Kyllähän nuo LA-puolen jututkin kivoja on, mutta jos asia yhtään kiinnostaa, miksi et hommaisi itsekin radioamatöörin papereita? Ei ole tänä päivänä iso homma. Kerhot järjestää koulutusta ja pienet tentit pitää suorittaa. Ei mitenkään ylivoimaisen vaikeita. Sähkötystäkään ei tartte tänä päivänä osata (en osaa itsekään).

   eipä näkynyt mitään kuvaa...


  • Anonyymi kirjoitti:

   https://aijaa.com/

   ^pistä tonne kuva niin voidaan ihmetellä.

   Kyllähän nuo LA-puolen jututkin kivoja on, mutta jos asia yhtään kiinnostaa, miksi et hommaisi itsekin radioamatöörin papereita? Ei ole tänä päivänä iso homma. Kerhot järjestää koulutusta ja pienet tentit pitää suorittaa. Ei mitenkään ylivoimaisen vaikeita. Sähkötystäkään ei tartte tänä päivänä osata (en osaa itsekään).

   OK. Yritän laittaa kuvan kunhan kerkeän. Itse antenissa ei ole ehkä kaikki osat tallella. Esim en löytänyt sitä kappaletta johon voi liittää johdon. Onhan siinä noita ihme alumiini lanka kierukoita jotain 5mm paksusta langasta putken ympärillä ja jopa käämilanka kierukoita ym ihmeellisiä vipstaakeja.

   HP


  • Anonyymi kirjoitti:

   eipä näkynyt mitään kuvaa...

   No nyt on kuvia alla.

   HP


  • Anonyymi kirjoitti:

   https://aijaa.com/

   ^pistä tonne kuva niin voidaan ihmetellä.

   Kyllähän nuo LA-puolen jututkin kivoja on, mutta jos asia yhtään kiinnostaa, miksi et hommaisi itsekin radioamatöörin papereita? Ei ole tänä päivänä iso homma. Kerhot järjestää koulutusta ja pienet tentit pitää suorittaa. Ei mitenkään ylivoimaisen vaikeita. Sähkötystäkään ei tartte tänä päivänä osata (en osaa itsekään).

   Ei ole varaa hommata esim jotain tuhansien eurojen YAESU:ta. Kattelen nyt josko aluksi meen näin. Oli mulla aikoinaan myös joku keloson radio jolla kuuntelin...
   HP


  • Anonyymi kirjoitti:

   eipä näkynyt mitään kuvaa...

   Näköjään antenni kuviin ei saa linkittää? Kuka on palstan seriffi? Joku masentunut kyrpäviilettäjä varmaan, kun pitää kiusaa tehdä tahallaan.

   HP


 • MOi!

  ihan tavanomaista tällä voorumilla, jotta alkuperäiseen asiaan vastataan mitä sattuu,,

  mutta pari vinkkiä,

  lässytyspalsta jota amatöörit käyttää, https://groups.io/g/fin-ham/
  käsittääkseni tuonne voi luoda tunnuksen kuka vaan ja pääsee lukemaan ja kirjoittelemaan...

  on myöskin avuliaita LA-harrastajia, joita löytää, https://www.radiohullut.net/foorumi/ ,jonne myöskin voi luoda tunnuksen ja pääsee lukemisen lisäksi myös kirjoittelemaa sekä voi löytää apuja LA-asennukseen..

  ja fasepuukkia en lue jpten siitä en osaa sanoa mitään

  T: ham&la

  • Minäkin vastustan ja en kuulu maailman suurimpaan laittomaan profiloituun henkilörekisteriin. Eli naamakirjaan.

   HP


  • Tiedoksi: palstoilla ei ole sheriffejä ollut vuosiin. Mod€rointi hoituu robottisoftalla ja ilmiantojen perusteella.

   Niinpä palstojen sisältö on pääasiassa silkkaa ripulia.

   Surullista.

   Radiohullujen foorumilta loutuy apua, mutta naamakirja on näivettänyt sitäkin.

   OH8-ukko


  • Alumiinia on mun auton asunto-osan "kuoret"
   HP


 • Lälläri kaverillani oli aikoinaan 11 metriä korkea anteeni pakun katola. En tiedä toimiko se mutta meinasi ainakin koko paku kaatua tuulesa.
  Oli kai noita rxtx-ukkoja

 • Minä olen radioamatööri ja minua todellakin vituttaa jatkuva itkeminen ja siitä johtuva torvensoitto tällä palstalla.

 • On hankalaa kuvien laitto.
  https://aijaa.com/Tb7Akf
  Jospa nää pysyisi.
  Eli tuossa neljä kuvaa pitäisi olla. Kertokaa, jos näkyy. Jotenkin kuvalinkit poistuu ketjusta.
  Tää on nyt kolmas yritys linkittää kuviin.

  HP

  • Nyt päästiin vihdoinkin palstan aiheeseen. Onnitteluni.
   Neljästä kuvasta en tiedä mutta vaikuttaa antennin alkuaineilta.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Nyt päästiin vihdoinkin palstan aiheeseen. Onnitteluni.
   Neljästä kuvasta en tiedä mutta vaikuttaa antennin alkuaineilta.

   Eli et tiedä aiheesta hölynpölyä.
   HP


  • Anonyymi kirjoitti:

   Nyt päästiin vihdoinkin palstan aiheeseen. Onnitteluni.
   Neljästä kuvasta en tiedä mutta vaikuttaa antennin alkuaineilta.

   Alkuaine määritellään aineeksi, jonka atomien ytimissä on tietty määrä protoneja. Alkuaineita ei myöskään voida jakaa tai muuttaa toiseksi aineeksi kemiallisessa prosessissa. Alkuaineet koostuvat atomeista, joiden ytimissä on protoneja, joita kiertää yhtäläinen määrä elektroneja. Protonien lukumäärä määrää alkuaineen järjestysluvun eli niin kutsutun atomiluvun. Saman alkuaineen atomeilla on siten sama atomiluku. Esimerkiksi atomit, joiden ytimessä on kuusi protonia, ovat hiiliatomeja. Ytimessä voi olla vaihteleva määrä neutroneja. Tällaisia saman alkuaineen erilaisia ytimiä kutsutaan alkuaineen isotoopeiksi.

   Alkuaineet voivat muodostua joko ioni- tai molekyyliyhdisteeksi ja ne jakautuvat kahdeksi pääryhmäksi, metalleiksi ja epämetalleiksi kemiallisten ominaisuuksiensa suhteen. Jos alkuaineella on sekä metallien että epämetallien ominaisuuksia, sitä kutsutaan puolimetalliksi. Alkuaineet on ryhmitelty tarkemmin rakenteensa perusteella jaksolliseen järjestelmään, minkä avulla voi myös ennustaa alkuaineiden kemiallisia ominaisuuksia. Virallisesti varmennettuja alkuaineita tunnetaan nykyään 118 erilaista, joista 94 esiintyy luonnossa ja loput on valmistettu keinotekoisesti ydinreaktioiden avulla.

   Hp


 • Tuo ylläoleva antenni on 80/40 bandin butternut ja sitä ei kannata muutella länkylle, vaan arvokkaampi oikeaan suunniteltuun käyttötarkoitukseen.
  73' OH7***

  • Tuommoiset kun laittaa pystyyn auton katolle niin varmaan saa hyvin yhteyksiä.


  • OK. Jos joku tarvitsee tuon kapineen, niin voin lahjoittaa, tai ottaa vaihdossa vaikkapa jykevän virtalähteen
   HP


  • Anonyymi kirjoitti:

   Tuommoiset kun laittaa pystyyn auton katolle niin varmaan saa hyvin yhteyksiä.

   Parempi laittaa palikat yksitellen auton ulkokulmiin.


 • Saman asian ajaa migro aalto uunin kulmatkin.
  7ohasteriksit

 • Laittelin just asuntoautoon la nykyään nimellä cb puhelimen.Tilasin RXTX verkkokaupasta CRT ONE N aloituspakkauksen jossa oli mukana laite ja magneettiantenni.Lisäksi tilasin keinomaadoitetun antennin joka soveltuu asuntoautoon,veneeseen yms. Merkki on Sirio GL 27 Black mutta on muitakin keinomaadoitettuja malleja.lisäksi tarvitset SWR mittarin jolla valitsemasi antenni viritetään.Tästä löytyy tietoa netistä tai vaikka juuri tuolta RXTX:N'n sivultaöTuo yllämainittu Sirio ei ole viritettävissä vaan on ns valmiiksi viritetty niin ei sen suhteen paras mahdollinen.Autoantennissa swr 1:1,2 on jo ok 1:1,5 alkaa olla se yläraja.

  • Kannattaa kysyä myös RXTX 1,5 ylittäviä swr:iä. Tekevät niitä auliisti kaikille maksaville asiakkaille. Eivät tunne mitään ylärajoja!


  • Kannattaa myös tilata nippu monenkokoisia elektrolyyttikondensaattoreita. Niitä kun kytkee valinnanvaraisesti syöttöjohtoon, niin saa taivaallisia kusoja.


Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.