Kevään juhlat

Matka muistoihin, miten lapsuudessasi juhlittiin vappua, äitienpäivää ja koulunpäättäjäisjuhlia?

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuo kaunis "Jo joutui armas aika", kaikui riemukkaasti Johanneksen kirkossa osana koulun päättäjäisiä.

      Äitienpäivänä sai äiti itsetehdyn kortin runoineen ja lauluineen,...Äitini mun,
      ah' laista ei sun, ei elon pitkällä tiellä! Miten lämmin ailahdus vieläkin liittyy tuohon muistoon !

      No, Vappua ei lapsuudessa niinkään vietetty, vasta teininä jos sää salli, kuljettiin Erottajaa kauppatorille kevyissä kevättamineissa.
      Vappuviuhkat hulmutteli ja kevätriemua riitti edellisen illan tanssijuttuja kertoillessa tyttöjen kesken. Voi että, tyttöjen silloiset naamatkin muistuu mieleen,..Kikka, Kaikka ja Mimmi ja Leila!
      Miten huolentonta aikaa 50-luku oli,..kiitos kevyemmästä aihealoituksesta.
      Poliittisesta osallistumisesta huolehtivat vanhemmat marsseineen ja kuunteluineen.
      Onneksi eivät lapsiaan ryhtyneet aivopesemään!

    • Omat muistoni kevään juhlista ovat hyvin perinteisiä. Kerron kansakouluikäisenä koettuja muistoja en teini-iän menoja. Pääsiäisenä koti muuttui äidin avustuksella hyvin värikkääksi. Maalattiin kananmunia, tehtiin langasta kanoja ja aseteltiin lankakanat ja pupujusseja raeruohoon. Äiti silitti pääsiäisliinat pöytiin. En nyt muista mitä syötiin, lihapullia ja muusia kai, koska ne olivat sunnuntairuokaa.

      Vappujuhla oli kevään tulon juhla. Sain juhlamekon, jonka isäni sisko ompeli. Valkoiset polvisukat ja kiiltonahkakengät. Äiti sitoi rusetin hiuksiini, en tosin tykännyt ruseteista ja sipaisin sen pois niin pian kuin mahdollista. Joskus myös uusi kevättakki pistettiin päälle mikäli sää oli koleampi. Vietimme päivän kaupungilla, kävimme kahvilassa, saimme ekat jäätelöt. Vappuhuiskatkin saatiin.

      Äitienpäivä vietettiin kotioloissa. Isän avustamana keitettiin kahvia ja asetettiin tarjottimelle täytekakkupalan kera. Me lapset luimme pienet runot itse tekemistämme äitienpäiväkorteista.

      Koulun lopettajaiset olivat myös tärkeä juhla johon pukeuduttiin sievästi. Kesä alkoi ja vapaus. Kotikadullani asui monilapsisia perheitä joten leikkikavereita riitti.

    • Vappupäivään kuului mieskuoron konsertti, jossa isäni lauloi , ainakin muutaman kappaleen muistan: Taas leivoset ilmassa leikkiä lyö , Tuulantei , Hän kulkevi kuin yli kukkien, Laulu Suomelle. Konserttiin pukeuduimme parhaimpiimme, polvsiukat ja pikkukengät sain laittaa vaikka oli viileääkin, ja palmikoihin suuret rusetit. Ohimohiukset äiti punoi niinsanotuille apuleteille, oikeastaan aika samanlainen kampaus kun nykyisin ranskalaiset letit. Simaa oli tehty vähintäänkin ämpärillinen ja pullotettu kylmään kellariin ja meillä oli rosettirauta käytössä vappuna. Se kuumennettiin rasvassa joka taisi olla kookosrasvaa , kastettiin lettutaikinan tapaiseen ja paistettiin kuumassa rasvassa hetki. Piti olla tarkkana, että taikina ulottui vain yläreunaan, että rosetti irtosi. Niistä tuli ihanan rapeita ja kevyitä herkkua, tomusokeria päälle. Munkkejakin paistettiin, nekin löysähköstä taikinasta , röpelöisiä pikkupalleroita .

      Äitienpäivän aamuna veimme äidille kahvitarjottimen vuoteeseen, tätekakkua ehdottomasti myös, varmasti hänellä oli tekemistä teeskennellä nukkuvaa, kun supisimme ja kolistelimme keittiössä, isä apuna. Laulun , pikkulahjojen ja perinteisen ruukkuruusun kera onnittelimme, omatekoiset kortit tuntuivat liikuttavan. Joskus koululla oli äitienpäiväjuhla ja minäkin esiinnyin, äideille askarreltiin koulussa vappukukat rinnuksiin kiinnitettäviksi etukäteen . Keittiö oli sotkuinen, sillä lounaankin loihdimme isän kanssa , äitiä kehotettiin lukemaan nojatuolissa vaikka Hopeapeiliä sillä aikaa.

      Koulun päättäjäisjuhlaan sai aina uuden mekon, johan entisestä oli kasvanut ulos. Joskus pidin kosteisiin hiuksiin palmikoituja lettejä koko yön , tuloksena oli upea kiharapilvi. Jos vanhemmat ehtivät tulla seuraamaan, ohjelmien suorituksessa oli erityistä hohtoa, keijuleikki oli tyttöjen unelmaohjelma. Miten ihanaa olikaan näyttää hyvää todistusta kotona. Päättäjäispäivään kuului myös jäätelö, harvinaista herkkua vielä siihen aikaan. Se vapaudentunne oli huumaava, koko kesä edessä ! Talviturkki oli jo mahdollisuuksien mukaan vappuna heitetty, uiminen ja vedessä melskaaminen oli parasta kesähuvia.

      Nämä muistot liittyvät lähinnä kansakouluaikoihin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      199
      33313
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      255
      21452
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      436
      10888
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6615
    5. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      81
      5976
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      53
      4855
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      196
      4057
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1607
    9. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      101
      1554
    10. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      52
      1479
    Aihe