Undulaatteja kotiin

HEI! Olen kiinnostunut undulaateista, ja haluaisin muutaman lemmikiksi, mutta en tiedä lajista mitään. Aikalailla tiedän vaan sen että niiden häkki pitää siivota joka päivä, ja lintujen on päästävä lentelemään päivittäin.
Olisiko jollain hyviä vinkkejä aloittelijalle?

Tässä on muutamia kysymyksiä jotka minua hieman mietityttää. Lisätiedot ei ole pahitteeksi ;)

-Kannattaako ostaa kasvattajalta vai eläinkaupasta?
-Onko undulaateilla jotain erikoisia tarpeita, jotka pitää ottaa huomioon niitä hankkiessa?
-Entä ruokavalio, kuinka monipuolista sen pitää olla?
-Miten undulaatin voi kesyttää? Onko se vaikeaa?
-Voiko undulaatit stressaantua pahasti jos matkustelen kesällä mökille, ja ne saattavat joutua hoitoon?
-Jos otan undulaattini mukaan mökille, onko niiden kanssa vaikea matkustaa?
-Paljon tarvikkeet maksavat yhteensä? (noin)
-Millaiseen paikkaan häkki olisi hyvä asettaa?
-Meillä on myös koira, haittaako se? Jos se haittaa, voisiko linnut / häkki olla minun huoneessani, mutta pääsisivät kuitenkin lentelemään päivittäin, ei kuitenkaan koko kämpässä.

Kiitos, odottelen innolla neuvoja :)

4

847

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hei! Useimpiin noista kysysmyksistä ei mitään yksiselitteistä vastausta ole, mutta tässä joitan ajatuksia...

      - Paras varmasti olisi hankkia linnut kokeneelta kotikasvattajalta joka hoitaa lintunsa hyvin ja mahdollisesti on poikasia käsitellytkin ennen luovutusta, mutta hyvä eläinkauppa on parempi kuin huono kasvattaja. Kotimainen lintu usein parempi kuin tukkurilta tullut massakasvatettu ulkomainen tuontilintu. Mutta alkuperästä riippumatta mahdollista on saada hyvä- tai huonolaatuinen lintu mistä vaan, kaikki kun ei näy päällepäin eikä hyväkään kasvattaja pysty ennustamaan esim linnun herkkyyttä kasvaimiin myöhemmällä iällä.

      - Undulaatti on pääosin siemensyöjä ja ravinnon pohjana toimiva siemenseos (ja/tai pelletti) saa pysyä hyvinkin samanlaisena, vaihtelu tuodaan sitten tuoreruokalisukkeilla. Yksilökohtaista on kuinka nirsoja linnut ovat uusille tarjottaville, mutta kannattaa vaihdella tarjonta, joskus joku alkaa kelpaamaan vasta monen yrittämisen jälkeen. Yksittäisenä päivänä ei kymmentä sorttia tarvitse tarjoilla, mutta pidemmällä ajalla kannattaa pitää monipuolista valikoimaa tuoreruokaa tarjolla, unohtamatta tietenkään proteiinipitoisia lisäruokia, joiden tarve vaihtelee vähän esim sen mukaan onko lintu vielä kasvuiässä tai vaihtamassa höyheniä yms

      - Undulaatin saa kesyksi suurella kärsivällisyydellä ja tarjoamalla sille kädestä herkkua, esim hirssintähkän pätkää. Tässä kohti on hyvin suuri merkitys yksilöllisillä eroilla ja sillä miten lintua on aiemmin käsitelty. Joku voi tulla heti uteliaana katsomaan mitä on tarjolla, toisen kanssa voi mennä viikkoja siihen että ylipäätään voi kättä viedä häkin lähelle linnun säikkymättä. Kannattaa aina kesytyksessä edetä hyvin pienin askelin ja linnun reaktioiden mukaan , toistoja paljon mutta lyhyen aikaa kerrallaan.

      - Mökkeilyn osalta linnut voi viedä hoitoon, pyytää jotakuta käymään vilkaisemassa lintuja kotonatai ottaa linnut mukaan. Lyhyen viikonloppureissun aikana linnuilla on varmaan mukavampi pysyä kotona niin että joku kaveri käy tarkistamassa että niillä on kaikki OK. Hyvin lyhyen päivän-parin reissun ajan linnut voivat jopa olla kotona keskenään kun vaan huolehtii että niillä on varmasti tarpeeksi ruokaa ja vettä tarjolla ja turvallinen ja tilava häkki (satunnaisesti ei lomien aikaan ei haittaa vaikka pari päivää menisi ilman lennätystäkin). Pidemmillä mökkireissuilla taas käytännöllisintä on varmaan ottaa linnut mukaan. Ensimmäiset reissut ovat varmasti hämmentäviä ja stressaaviakin, oli sitten mökistä tai hoitolasta kyse, mutta linnut kyllä tottuvat matkusteluunkin. Lomia varten kannattaa hommata toinen pienempi helposti liikuteltava tai kokoontaittuva häkki, ja mahdollisesti ihan pieni kuljetushäkki automatkan ajaksi. Matkan aikana on huolehdittava ettei linnut pääse kuumenemaan tai kylmettymään liikaa.

      - Tarvikkeissa on niin laaja hintahaitari että mahdotonta sanoa mitään tarkkaa arviota, suurin menoerä on toki häkki, ja mitä suurempi ja laadukkaampi, sen hintavampi. Halvimmillaan pääsee ostamalla pari halpaa pienempää häkkiä ja yhdistelemällä ne yhdeksi suuremmaksi, jolloin vähän heppoisen mutta kohtuullisesti toimivan asumuksen saa satasella-parilla, tukevammat isot häkit maksaa yleensä siitä parista sadasta ylöspäin niin että vain katto on rajana... Kupit yms perustarvikkeet ostaa muutamalla kympillä, parhaat orret saa pellonlaidan pajukosta, omenapuun harvennusoksista tai kuivista pudonneista männynoksista (huom, elävien arvopuiden katkomiseen tarvitaan aina lupa jos et ole omalla tontilla). Leluja voi ostaa tai tehdä itse.

      Häkki olisi paras sijoittaa melko korkealle valoisaan ja suht vedottomaan paikkaan, josta linnut voivat seurailla ihmisten touhuja olematta kuitenkaan juuri kulkureitillä tai kovin levottomassa paikassa jos esim pieniä lapsia leikkii riehakkaammin ja juoksentelee edestakaisin. Hyvä olisi että yön ajaksi lintujen tilan saisi mahdollisimman hiljaiseksi ja hämäräksi, tai häkin saa peitettyä niin että esim ihmisten televisionkatselu ei häiritse lintujen unia. Tärkeintä kuitenkin on että häkki on mahdollisimman iso ja sijaintipaikassa on tilaa sekä häkille että häkin hoidolle.

      Koiran yleensä saa opetettua että linnutkin on perheenjäseniä joita ei saa jahdata, mutta toki tämä riippuu paljon koiran luonteesta ja omistajien koulutustaidoista. Etenkin alkuvaiheessa pitää olla hyvin tarkkana ettei koira häiritse lintuja, ja lennättäessa koiran pitää olla eri tilassa, tai muuten niin hallinnassa ettei varmasti pääse jahtaamaan tai nappaamaan lintuja. Koirasta riippuen ajan kanssa voi olla mahdollista molempia pitää valvottuna samassakin tilassa irrallaan, mutta tämä on tosiaan hyvin tapauskohtaista.

      • Kiitos kun vastailit! Vielä yksi kysymys. Jos hankin kaksi undulaattia samaan aikaan tai eri aikaan, voiko ne laittaa heti samaan häkkiin, vai pitääkö niiden totutella ensin ihmisiin, toisiinsa ja häkkiin?


      • Anonyymi

        Ei lintuja häkkiin ole tarkoitettu. Jos kuitenkin hankit, niin anna lintujen olla koko ajan vapaana.


    • Anonyymi

      Samaan aikaan hankitut linnut voi heti laittaa samaan häkkiin kun kaikki on niille uutta eikä kumpikaan vielä koe häkkiä omaksi reviirikseen. Sitten jos jostain syystä uusia lintuja tulee myöhemmin jo kotiutuneen linnun / lintujen kaveriksi voi olla hyvä antaa tulokkaan olla päivän tai pari omassa häkissään toipumassa muutoksesta niin että vanhaan lintuun on näköyhteys.

      Undulaatit kyllä yleensä tulevat hyvin toimeen keskenään ja uudet tulokkaat otetaan hyvin vastaan (ainakin jossei ole jotain nahinaa pesistä ja puolisoista, kolme lintua joista yksi on eri sukupuolta on todennäköisin tappeluita aiheuttava tilanne) mutta toki yksilöitä nekin ovat, ja kannattaa yhdistämisen jälkeen muutama päivä seurailla tilannetta ettei jotain lintua jatkuvasti häiriköidä tai tappelut ala näyttää vakavammilta. Pieni satunnainen äänekäs torailu ja nokalla ilmaan huitominen on vielä ihan normaalia, mutta jos joku lintu ei esim pääse lainkaan ruokakupille tai tapellessa alkaa lennellä verta ja höyheniä on linnut erotettava.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1873
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1436
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1197
    Aihe