Voiko juotoskolvella "hitsata" kiinni kevyttä metallia?

Esimerkiksi sellaista ohutta alumiinia joista sälekaihtimet on tehty, voisko ne yhdistää juottokolvella? Ja kuinka monta wattia siinä pitää olla? En oikein tajua mitä se watti siinä tarkoittaa.

20

805

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      On kyllä olemassa Alusol juotoslankaa, jolla voi juottaa alumiinia tavallisella kolvilla. Ihan pieni elektroniikajuotin ei riitä koska alumiini johtaa hyvin lämpöä, ehkä joku >100W.

    • Anonyymi

      Alumiini johon tuotteissa törmää ei yleensä ole puhdasta vaan metalliseos. Sen mekaaniset ominaisuudet ja myös juotettavuus riippuu seoksen koostumuksesta.

      Alumiinin juottaminen edes alusol - tinalla on ongelmallista. Alumiinin pintaan tulee hyvin nopeasti kiillottamisen tai hiomisen jälkeen ohut oksidikerros, johon ei oikein mikään halua tarttua. Sen pinta pitäisi puhdistaa välittömästi eli luokkaa minuutti ennen juottamista ja siltikään ei ole taetta onnistumisesta.

      Netistä löytyy englanninkielisiä ohjeita onnistuneen juotoksen tekemiseksi. Sälekaihtimien alumiini on todennäköisesti varsin voimakkaasti seostettua koska materiaali on paksuuteensa nähden varsin kovaa. Sen juotosominaisuudet voivat olla yllättäviä ja selviävät kokeilemalla.

      • Anonyymi

        Kyllä alusol toimii kuin junan vessa, ei mitään ongelmaa kunhan sammaleen pyyhkäisee pois pinnalta. Ei kannta arviolta höpötellä pehmosia.


    • Anonyymi

      Muinoin kun alumiinivaippaisissa kaapeleissa käytettiin jatkoksissa lyijyputkia, alumiinivaippa piti juotoksen kohdalta ”runtata” ”erikoistinalla”. Tuo runtaustina oli sormenvahvuisina harkkoina. Alumiinivaippa lämmitettiin ja siihen hangattiin runtaus tuolla puikolla. Puikko oli jotenkin karhea. siinä tuntui juotostinan seassa olleen jotain pieniä rakeita, ja siitä jäi alumiinin pinnalle kropoinen kerros, johon normaali poksijuotostina tarttui. Ilmeisesti tuo hankausaine puhdisti alumiinipinnan, ja kun mukana oli heti sulaa ”juotostinaa”, pinta ei ehtinyt hapettua.
      Kun vaippa oli näin käsitelty, poksi voitiin tehdä kuten lyijyvaippaisilla kaapeleillakin.

    • Anonyymi

      Mitä liitokselta odotetaan - saattaa riittää liimaus ja liimoja löytyy tarkoitukseen jos toiseen?

    • Anonyymi

      Mitkäs ovat puliukkojen juottamisominaisuudet, onnistuuko juottaminen helposti vai pistääkö kovasti vastaan... :D

      • Anonyymi

        Varmaan itse osaat kokemuksistasi parhaiten kertoa :D


    • Anonyymi

      Tein joskus cantenna-tyyppistä antennia kahdesta purkista muistaakseni ja kyllä sen pystyi juottamaan itse asiassa aika hyvin. Ohut tinattu pelti toimii oikein hyvin juottamiseen. Reunoissa on jokin pinnoite, mikä pitää vaikka dremelillä hioa pois ensin. Ihan kiva antenni muuten. Jossain vaiheessa saanut käristettyä wifi-purkin noilla antenni-viritelyillä, mutta tuon suuntaavan antennin kanssa sillä sai vielä rakennettua n. 20m kantavan verkon - tosi suuntaavan sellaisen tosin..
      Ukko selittämässä em. antennia:
      https://www.youtube.com/watch?v=D6Vugb9Z_EI
      Metallin juottamisessa lämmönjohtokyky on kaikki kaikessa. Kuparilla on esim 2x melkein mitä tahansa muuta metallia nopeampaa lämmön siirtyminen, joten siinä tarvitaan 2x tehokkaampaa kolvia(tai ohuempaa kuparilevyä). Riippuu metallista, mitä pystyy juottamaan, ainakaan kaikkiin ei saa mitään lujia sidoksia aikaan. Alumiini taitaa olla yksi vähän heikommasta päästä tarttuva ja se on aika paksua kamaa yleensä, joten juottaminen voi olla väärä tekniikka: Sopii jäähdytyselementteihin juuri hyvän lämmönsiirtokykynsä ansiosta. Hitsaaminen voi tosiaan toimia paremmin ja tekee pistehitsauksen tämän avulla:
      https://www.youtube.com/watch?v=gcgC3V3mkcw

    • Anonyymi

      Lujia liitoksia saa niittaamalla. Tekniikoita on monenlaisia ja popniiteillä (vetoniitti) saa helposti.

      • Minkälainen niittikone pitäisi sitten olla? Ainakaan sellainen jolla niitataan papereita kiinni, se ei mene ohuesta metallista läpi.


    • Anonyymi

      Aloittajalla käsitteet hitsaus ja juotos hukassa. Niittaushommat paperiniitillä turvallisempi vaihtoehto tolle älyn jättiläiselle .

      • Kuten selitin aikaisemmin, paperiniitit ei mene edes alumiinisälekaihtimesta läpi, joten se ei käy. Googlasin kyllä noita "popniittejä" ja löysin jotain popniittipihtejä joilla ehkä voisi niitata kiinni metallia.


      • Anonyymi
        Trexnonar kirjoitti:

        Kuten selitin aikaisemmin, paperiniitit ei mene edes alumiinisälekaihtimesta läpi, joten se ei käy. Googlasin kyllä noita "popniittejä" ja löysin jotain popniittipihtejä joilla ehkä voisi niitata kiinni metallia.

        Eikös kaikilla popniittipihdeillä voi niitata metallia, se on niiden pääasiallinen tarkoitus :)
        Tosin sälekaihtimien korjaukseen popniitit ei ehkä sovellu parhaiten. Ihan miniatyyriset perinteiset vasaroitavat kupariniitit ehkä parhaiten.


    • Anonyymi

      Parinmillin kuparia, alumiilanka ja vastaavan halkaisijalttan oleva poranterä.

      Läpireikä niittaaviin ja isommalla terällä hienoinen kartio puoleensa ja sopivasti mitoitettu pätkä em. lankaa ja vasaroi "niitit" kasaan.

      Toimii ..

    • Anonyymi

      Mikä on askarteluprojektin tavoitteena? Jos kerrot halutun lopputuloksen niin on helpompi löytää keinoja sen saavuttamiseen.

      Mitä vikaa on liimaamisessa? Lopputuloksena metalli-epoksi komposiittirakenne.

      • Anonyymi

        Jos kyseessä on sälekaihtimet ei taida liimaus kestää. Valo rapauttaa joutuisaan liimat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos kyseessä on sälekaihtimet ei taida liimaus kestää. Valo rapauttaa joutuisaan liimat.

        Metallin välissä olevaan liimaan valo ei yllä.

        Nyt siis edelleen odotellaan että aloittaja kertoisi mikä hänellä on projektinaan jotta olisi mitään mieltä vastata esitettyyn kysymykseen.


      • Anonyymi

      • Anonyymi kirjoitti:

        Metallin välissä olevaan liimaan valo ei yllä.

        Nyt siis edelleen odotellaan että aloittaja kertoisi mikä hänellä on projektinaan jotta olisi mitään mieltä vastata esitettyyn kysymykseen.

        No mulla syntyi tämä juotoskolven hitsauskysymys siitä kun ajattelin jos ehkä tekisin hyttysverkon liittämällä alumiinisälekaihdinosia yhteen, ja niiden väliin laittaisin verkon. Sillä tavalla ei tarvitsisi laittaa tarroja tai jotain muuta ikkunaan, joista tulee jälkiä. Se olisi sopivan ohut että mahtuisi tuuletusikkunan väliin.

        Liima voisi toimia. Paras olisi sellainen paperinitoja, paitsi että sillä voisi niitata metallia, mutta kukaan ei ole varmaan keksinyt sellaista.


    • Anonyymi

      Kyllä ainakin mun vanhan tietokoneen prosessorin jäähdytyssiili oli juotettu. siinä oli alumiinirivat ja kuparipohja. Kokeilin keittolevyllä kutosella ja hetken kuluttua poimin rivat irti. Jonkinnäköistä juotostinaa tuossa pohjalevyssä on, haisee myös fluxilta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      348
      4604
    2. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      30
      2892
    3. Naisiin ei ole luottamista

      Ainakaan useimpiin suurin osa hakee vain hyötyä miehistä tavalla tai toisella.
      Ikävä
      94
      1966
    4. Herätys nyt vittu!

      Laihduta hyvänen aika
      Ikävä
      134
      1915
    5. Minun täytyisi lopettaa

      Kaipaaminen. Siksi kun en pysty mihinkään. Tulee vain harmia kun kaipaan. Olen niin väsynyt, ei kiinnosta mikään, enkä e
      Ikävä
      31
      1825
    6. Olet niin lähellä

      .... mutta en tiedä haluatko nähdä tai kuulla minusta. Minulla on ikävä sua, minua nuorempi nainen.
      Ikävä
      39
      1723
    7. Mies miten reagoisit jos

      satuttais näkemään sattumalta?
      Ikävä
      31
      1633
    8. Hävetkäämme!

      Rydman saa jatkaa. Hymyili leveästi haastattelujen aikana. Mikä meissä on vikana kun tuollainen "mies" ministerinä?
      Perussuomalaiset
      110
      1424
    9. Tänään onkin hyvä päivä

      Selata koko päivän Tinderin hunajaisia naisia. Jospa löytyy se rakkaus. Vähän kuin pelaisi hedelmäpelejä. 💘🍑🍍
      Sinkut
      61
      1319
    10. Miksi rikkaiden pitäisi

      maksaa köyhien ja laiskojen verot, en ymmärrä tätä laskuoppia?
      Maailman menoa
      177
      1302
    Aihe