Yhteismetsä

Anonyymi

Täällä tietämätön pähkäilee yhteismetsäasioita. Meille on aikoinaan tullut tilakaupan yhteydessä osuus yhteismetsästä. Tila ja metsä sijaitsee eteläisessä Suomessa. Yhteismetsä on aikoinaan perustettu karjalasta tulleille heille muodostettujen asutustilojen vahvistamiseksi. Alkuperäisiä omistajia tuskin on enää moniakaan eli tilakauppojen myötä omistus on siirtynyt paljolti isojen tilojen haltuun. Aikoinaan yhteismetsän omistus siirtyi tilakaupan mukana, mutta käsittääkseni tämä kytkös on purettu.

Nyt kiinnostaa kaikki yhteismetsiin liittyvät tiedot ja kokemukset. Voiko sitä pitää hyvänä sijoituksena? Toki metsiä ja tapauksia on monenlaisia, mutta mikä on kokemus tai käsitys.

Entä yhteismetsän siirtäminen seuraavalle sukupolvelle tai realisointi muuten? Onko osuuksilla kysyntää ja ennenkaikkea mistä kaivaa oikeaa hintatasoa.

12

236

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ainahan osuutensa voi myydä ja halutessaan purkaa ensin yhteisomistuksen halkomalla.

      Arvo riippuu sitten ihan puustosta. Raakamaan hinta on edelleen se 1.000 €/hehtaari, hyvälaatuisesta hakkuuvalmiista metsäkiinteistöstä voi Etelä-Suomessa saada jopa 10.000 €/hehtaari.

      Metsä ei sinänsä ole huono sijoitus, mutta se vaatii kärsivällisyyttä ja rahavaroja. 70 vuotta metsä on nettokuluerä, tietenkin harvennushakkuista saadut rahat ajoittain pienentävät kuluja, mutta omistaja maksaa omasta pussistaan sen omistamisesta. Sitten noin 70 vuoden kuluttua metsä on avohakkuukelpoista ja silloin tulee mukava tili, valitettavasti samalla siirrytään taas nettomaksajaksi seuraaviksi 70 vuodeksi.

      • Anonyymi

        Mistä ihmeestä sinä aina vedät tuon raakamaan hinnan? Raakamaa ei maksa 1000€/ha, vaan huomattavasti alle tuon hinnan!
        Olin hiljan tiealueiden pakkolunastustoimituksessa Päijät-Hämeessä, missä minunkin omistamaltani metsätilalta pakkolunastettiin metsämaata. Saimme kaikki maanomistajat 800€/ha ja se oli tuplakorvaus käypään metsämaan (400€/ha) hintaa verraten sen vuoksi, että kukaan ei lähde valittamaan lunastustoimituksesta.
        Ostin pari vuotta sitten pelkkää metsämaata n. 7ha täältä Päijät-Hämeestä, jossa muutamalla aarilla oli vähäistä taimikkoa. Teetin siitä paikallisella Mhy:llä arvion, siinä tuon alueen arvoksi määriteltiin 2450€, eli 350€/ha. Alue on kokonaisuudessaan hyvää kangasmaata, missä on kasvanut mäntyä. https://aijaa.com/3OFbKC

        Ja mitä tulee ap:n esittämään kysymykseen, on yhteismetsä ihan hyvä sijoitus, osuudet on vain osattava ostaa oikeaan hintaan. Yhteismetsillä ja yhteismetsillä on toki eroja, joten sitäkin pitää osata verrata. Osuuksia voi ostaa ja myydä. Tuloja tulee osuuksien mukaan.

        metsätilallinen


    • Anonyymi

      Aloittaja kiittää hyvistä vastauksista. Uskon ja tiedän, että itsellemme tämä nyt on hyvä sijoitus, sillä aikoinaan tilakaupan yhteydessä maksoimme yhteismetsän osuuksista vaatimattoman hinnan. Tai on vaikea sanoa mitä niistä maksoimme - osuudet vai tulivat tilan mukana eikä hintaa eritelty tarkemmin. Kyseessä oli sukupolvenvaihdoskauppa. Aikoinaan jako-osuutta maksettiin hyvin vähän tai ei ollenkaan. Viimeiset parikymmentä vuotta metsää on myyty suht tasaisesti joka vuosi ja jako-osuutta on maksettu.

      En tiedä tarkemmin metsän laatua, mutta oletus on, että siinä on monen laatuista metsää ja kaiken ikäistä puustoa. Metsän koko kaikkiaan toista tuhatta hehtaaria eli mahtuuhan siihen yhtä sun toista.

      Jos osuuksista haluaa eroon yhteismetsä ymmärtääkseni mielellään lunastaisi ne. Ynnäilin, että laskennallinen hehtaarihinta meille olisi n 1500 e/ha. Eli halvalla menisi, jos siihen suuntaan myisi? Sitä en tiedä mitä säännöt sanovat eli onko yhteismetsällä etuosto-oikeus vai voiko myydä kelle vaan ja sillä hinnalla minkä saa. Tai jos myy/lahjoittaa omalle lapselle, niin se kait menee kaiken ohi?

      Ilman muuta siirtäisimme omistuksen jälkipolvelle tavalla tai toisella, mutta meillä on useampi lapsi ja osuutemme sen kokoinen ettei sitä voi jakaa monelle. Alle prosentin osuuksia ei hyväksytä ettei omistus pirstaloidu ihan silpuksi.

      Eli jos myymme / lahjoitamme osuutemme yhdelle lapselle, miten löydämme oikean hinnan , jotta kokonaisuudesta tulisi tasapuolinen ja oikeudenmukainen kaikkia kohtaan? Kun tuntuu, että omistus kannattaisi pitää eikä ainakaan antaa sen mennä alihintaan yhteismetsälle.

      nimim pöllö yhteismetsässä

    • Anonyymi

      Jokaisella yhteismetsällä täytyy olla nk. ohjesääntö. Osakkaana sinun tulee se halutessasi saada yhteismetsän asioiden hoitajalta. Ko. ohjesäännössä kerrotaan mahdolliset yhteismetsän etuosto-oikeudet, pienimmät jaettavat osuudet, jne. Suurin osa yhteismetsistä toimii siten, että perillisille/ lähisukulaisille sen osuuden voi luovuttaa/ myydä ilman, että yhteismetsä käyttää etuosto-oikeuttaan. Ja olen jotakuinkin varma, että sinunkin yhteismetsällä on metsätaloussuunnitelma/ arvio puustosta/ vuosikertomukset, jne. Pyydä ne ja laske niiden perusteella osuuden käypä arvo. Yhteismetsälakikin kannattaa lukaista. Ja katsoa paikkatietoikkunasta tarkemmin niitä yhteismetsän tiluksia. Meidän anonyymien on turha ilman faktatietoa arvailla käypää hintaa.

      • Anonyymi

        noin se menöö


      • Anonyymi

        Asiaa kirjoitat. Sen verran olen kärryillä, että uusi metsätaloussuunnitelma on tekeillä tai tehdään lähiaikoina.

        Varmaan omasta yhteismetsästä saa tietoja aivan hyvin kun vaan kyselee ja pyytää papereita. Halusin kuitenkin tännekin heittää aloituksen ja kuulla muiden kokemuksia ja ehkä saada käsityksiä ja näkemyksiä. Niitähän on tullutkin - kiitokset siitä.

        pöllö yhteismetsästä


    • Anonyymi

      Pienten yhteismetsien … tyyliin alle 1000 ha osuudet ovat usein riesa osakkaalle. Isompien (yli 2000 ha) omistaminen on suuri ilo.

    • Anonyymi

      On hyvä , että kiinostuit viimein siitä perintö metsästä. Saitko ensimmäisen tilin? En tosin ymmärrä mitä mietit? Et ole korvaasi lotkauttanut asian suhteen ja nyt tulee rahaa. Jaa, myydä? Tietysti. Pääset " lemmenlomalle " etelään viikoksi tai jopa puoleksi vuodeksi ja lapsesi katselee kuoltuasi karttoja miten olisi voinnut olla.

      • Anonyymi

        Tattis tästäkin. Siinä osuit oikeaan, että kiinnostus on herännyt vasta nyt kun mietitään miten osuus olisi järkevintä siirtää jälkipolvelle.

        Tarkennusta sen verran, että ei ole kysymys suuresta osuudesta eli suurista omaisuuksista. Jako-osuutta maksetaan ja toki on maksettu pitkään, mutta ei ole merkittävä summa. Mutta vaatimatonkin omaisuus kannattaa siirtää järkevästi tai realisoida viisaasti. Sitä tässä nyt mietitään ja tiedonmurusia kerätään monesta lähteestä.

        pöllö yhtyeismetsästä


    • Anonyymi

      Olen mukana useammassa lappilaisessa yhteismetsässä ja tiedoksi se, että yhteismetsät ostavat osakkaitaan ulos keskimäärin 20-25 % halvemmalla mitä niiden osuuksien arvo markkinoilla on. Yhteismetsät ovat aika hyvässä muodissa ja kun vielä puhutaan näistä hiilidioksidikompensaatioista ihan Eu:n johtoukkojen tasolla niin en myisi osuuksia juuri nyt ainakaan suvun ulkopuolelle.

      • Anonyymi

        Tämä vahvistaa omia käsityksiämme. Omistus on järkevää pitää itsellä tai siirtää jälkipolvelle.

        Osaako kukaan sanoa, voiko kuolinpesä olla omistajana? Kyllä kai, miksei. Kun tämä meidän osuus on sen kokoinen, että sitä ei voi jakaa monelle lapselle - pirstaloituisi liikaa. Niin jos emme eläissämme siirrä omistusta ja se jää jälkeemme lastemme muodostamalle kuolinpesälle, niin sittenhän kuolinpesä olisi se omistaja . Ja lapset yhdessä sitä kautta omistajia ja mahdollisen tuoton jakajia.

        Toki niin ei voisi omistus ikuisesti jatkua. Heidän jälkeensä soppa olisi aika monimutkainen. Olenko ajatuksineni oikeilla jäljillä?

        Otetaan mielellään lisää kommentteja ja käsityksiä. Ollaan ukon kanssa enemmän tai vähemmän ulalla näissä metsäasioissa.

        pöllö yhteismetsästä


    • Anonyymi

      Yhteismetsäosuuden omistaja voi olla mikä tahansa toimija korttiseurasta kissanhoitoyhdistykseen ja kuolinpesään. Valtiokin oli/ on muutamassa yhteismetsässä iso ja ainakin yhdessä tapauksessa isoin osakas. Ja jos yhteismetsäily kiinnostaa vielä lisää niin on jonkinlainen joukko yhteismetsiä, joihin pääsee mukaan myös sijoituksen kautta. Hieman haisee kuitenkin monessa tapauksessa sille, että hinnat ovat karkaamassa käsistä. Pankkien tms. toimijoiden metsärahastoihin, jotka matkivat yhteismetsiä, en koskisi edes 5 metrisellä tikulla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14851
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    7. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    8. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe