Steinerfaija kiittää ja poistuu lopullisesti

Olen aikaisemmin ollut tällä palstalla aktiivinen, nimellä Steinerfaija. Kun nuorempi lapseni meni lukioon, jäi tämä palsta minulta vähemmälle seuraamiselle ja hukkasin vielä Steinerfaija-tilin salasanankin. Nyt tuo nuorimmainen kirjoitti ylippilaaksi ja ajattelin, että esittäydyn ja samalla poistun lopullisesti. Tämä teksti on muokattu Facebookin Uskontokuntiin kuulumattomat vanhemmat -ryhmästä.

Olen itse ns. "telaketjuateisti", vapaa-ajattelija ja aktiivinen uskonnottomien lasten oikeuksien puolesta toimija (mm Kantelupukki-palvelussa), jolla on nyt kaksi steinerkoulun käynyttä aikuista lasta (toinen kävi lukion muualla), olen saanut tällä palstalla esitettyihin ja vastaaviin kommentteihin vastailla aika paljon ja oikoa ennakkoluuloja lähes aina, kun olen maininnut olevani vapaa-ajattelija, ateisti ja steinervanhempi.

Minun lapseni olivat ensimmäisestä luokasta lähtien Tampereen Rudolf Steiner -koulussa. Tiedän, että on olemassa myös sellaisia kouluja, joissa opetuksen taso ei ole välttämättä kovin hyvä. Nämä ovat pääsääntöisesti pienempiä kouluja, joissa vahvaluonteinen opettaja voi pilata muuten hyvän opetuksen omilla taikauskoillaan, mutta sama koskee yhtälailla myös kunnallisia peruskouluja.

Kunnallisissa peruskouluissa on lisäksi paljon steinerkouluja enemmän ongelmia pakollisten kirkkokäyntien ja muun uskontoon sitouttamiseen pyrkivän toiminnan kanssa, kirkkokäyntejä, uskonnollisia aamunavauksia ja seurakuntien värväystilaisuuksia ei steinerkouluissa parhaimmillaan ole lainkaan. Toki poikkeuksiakin on, mutta esimerkiksi Tampereella ET on hyvin yleinen valinta ja suhteettoman suuri määrä steinerkoululaisista käy prometheusleirin, rippileirin sijaan.

Steiner oli oman aikansa tuote, hengentieteilijä ja mystikko, joka syntyi 1861 aika erilaisessa maailmassa kuin missä me nykyään elämme. Hänen aktiiviaikanaan "oikeat tiedemiehet" kehittelivät vielä hukeita teorioita henkimaailman ja reaalimaailman välisistä suhteista ja Steiner oli yksi näistä ja vaikka tänä päivänä hänen teoriansa tuntuvat täydeltä huuhaalta, mitä ne tietysti nykytiedon valossa ovatkin, ei hänen ympärillään steinerkouluissa ole mitään henkilökulttia, vaan Steineria kunnioitetaan pedagogiikan kehittäjänä ja alkuunpanijana. Arkkitehtinä hän oli erityisen kiinnostunut muodoista ja hänen pedagogiikkansa perustui, paitsi hänen itse kehittämälleen antropsofiselle ihmiskäsitykselle, myös pedagogian kehittäjän, Johann Friedrich Herbartin työlle.

Steiner oli kuitenkin sitä mieltä, että lapsille ei pidä opettaa mitään uskontoa totena, antroposofia tai mikään hengentiede ole soveliasta opetettavaksi lapsille, vaan heitä on kasvatettava ymmärtämään maailmaa konkreettisesti ja eri ainekokonaisuuksia yhdistelemällä niin, että pystytään näkemään yhteyksiä vaikkapa musiikin ja matematiikan tai muotojen ja fysiikan välillä. Steinerpedagogiikka on kehittynyt huimasti sen sadan vuoden aikana, jota se on ollut olemassa (2019 on juhlavuosi) ja esimerkiksi peruskoulu on ottanut siitä paljon vaikutteita mm. elämyksellisen oppimisen, luokkahuoneesta poistumisen ja ainerajojen rikkomisen muodossa.

Modernin steinerkoulun perusteet loi mm. Stefan Leber kirjassaan "Kouluyhteisön rakentaminen" ja Suomessa erityisesti Jarno Paalasmaa on tehnyt loistavaa työtä steinerpedagogiikan tuomisessa 2000-luvulle (välillä itkien ja potkien ;-)

Ne opettajat, jotka pyrkivät vaikuttamaan lapsiin uskontoon sitouttavalla tavalla, toimivat vastoin Steinerin omia oppeja Opetushallituksen ohjeita ja Suomen lakia, aivan samoin kuin ne kunnallisen peruskoulun opettajat, jotka omia uskomuksiaan lapsille tarjoavat.

Istuin vuosia Tampereen steinerkoulun hallituksessa, enkä kohdannut koskaan Steinerin henkilöpalvontaa tai muuta hänen salatieteisiinsä viittaavaa toimintaa, lukuunottamatta toistuvia vitsejä ja letkautuksia, joiden pohjalla on luonnollisesti steinerpedagogiikkaan perehtymättömien ennakkoluulot ja überhihhuli Steinerin omat, sadassa vuodessa välillä aika hupaisiksi muuttuneet fantastiset maalailut :-D

Uskonnoissa ja uskomuksissa on se ongelma, että ihminen, joka on niiden vallassa, ei käsitä tekevänsä väärin niitä lapsille syöttäessään. Valitettavasti uskonnollisuus ja lähetyskäsky elävät voimallisena monessa opettajassa vieläkin, pedagogiikasta riippumatta.

Ainoa syy muuten, miksi steinerkouluissa uskontoa opetetaan, on Suomen laki, joka määrää uskonnonopetuksen pakolliseksi perusopetuksessa ja steinerkoulujen on noudatettava sekä valtakunnallisia OPSin perusteita, että perustopetuslakia, sen §13 mukaan lukien.

Seuraan tätä ketjua vielä ehkä hetken, mutta muuten kiitän kaikkia vuosien varrella kanssani keskustelleita ja poistun lopullisesti, ehkä ;-)

Riku Salminen,
Steinerfaija

0

84

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

        Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
        Kotimaiset julkkisjuorut
        214
        3419
      2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

        Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
        Ikävä
        24
        2171
      3. Taasko se show alkaa

        Koo osottaa taas mieltään
        Ikävä
        24
        2071
      4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

        Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
        Perussuomalaiset
        90
        1955
      5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

        Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
        Perussuomalaiset
        75
        1617
      6. Sakarjan kirjan 6. luku

        Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
        Profetiat
        24
        1371
      7. Söpö lutunen oot

        Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
        Ikävä
        8
        1271
      8. Avaa sydämesi mulle

        ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
        Ikävä
        36
        1257
      9. Elia tulee vielä

        Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
        Helluntailaisuus
        35
        1217
      10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

        Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
        Isovanhempien jutut
        6
        1198
      Aihe