Takkasydän asiaa

PAM

Suunnittelemme avotakkaamme takkasydämen hankintaa. Tiedän, että varaava takka olisi parempi, mutta hankimme joko takkasydämen tai jatkamme vanhaan malliin. Olisiko kenelläkään kokemuksia takkasydämistä ja niiden hyötysuhteesta. Omassa tuttavapiirissämme niitä ei ole ja "musta tuntuu mielipiteitä" on laidasta laitaan.

13

4021

Vastaukset

 • Meillä on Dovren takkasydämellä varustettu kiertoilmatakka. Ainakin ovat ohjatun palamistapahtuman mestareita ja päästöt ovat pienet, hyvötysuhde hyvä. Se voiko vanhaan takkaan sellaista laittaa ja onko siitä kiertävästä ilmasta tässä tapauksessa mitään hyötyä, en tiedä. Takkakauppiaita on monia, kysy vaikka lämpömaa nimisestä firmasta.

  • Kysy Dovren takkoja ja takkasydämiä pääkaupunkiseudulla Ilkka Ylitarvakselta, niin säästät 30 - 40 %. Turha maksaa olemattomasta Lämpömaan palvelusta.


 • hankinnasta ja haette myönteistä tukea päätöksellenne??

  • Kuten totesin, joko takkasydän tai vanhaan malliin. Takkasydäntä puoltaa kaksi asiaa, hinta ja helppo (siisti) asennus. On totta, että varaavatulisija on erinomainen, mutta kyse on nyt siitä kannattaako takkasydäntä asentaa (n. 1000 euroa)eli onko lämmöntuotto ratkaisevasti avotakkaa parempi ja mm. mahdolliset hajuhaitat pienemmät.


  • PAM kirjoitti:

   Kuten totesin, joko takkasydän tai vanhaan malliin. Takkasydäntä puoltaa kaksi asiaa, hinta ja helppo (siisti) asennus. On totta, että varaavatulisija on erinomainen, mutta kyse on nyt siitä kannattaako takkasydäntä asentaa (n. 1000 euroa)eli onko lämmöntuotto ratkaisevasti avotakkaa parempi ja mm. mahdolliset hajuhaitat pienemmät.

   Jos kustannukset pitää saada minimiin, niin muuratkaa lasiluukku tulipesän eteen. Eipä oo enää avotakka ja sisälle tupruttelut jää vähiin. Lisäksi kun tekee tulipesästä pienemmän tulitiilillä ja muotoilee sopivammaksi, niin puut palaa puhtaammin (korkeammalla lämmöllä ja oikealla paloilman määrällä). Ei se kyllä enempää huonetta lämmitä, mutta puuta kuluu vähemmän.


  • PAM kirjoitti:

   Kuten totesin, joko takkasydän tai vanhaan malliin. Takkasydäntä puoltaa kaksi asiaa, hinta ja helppo (siisti) asennus. On totta, että varaavatulisija on erinomainen, mutta kyse on nyt siitä kannattaako takkasydäntä asentaa (n. 1000 euroa)eli onko lämmöntuotto ratkaisevasti avotakkaa parempi ja mm. mahdolliset hajuhaitat pienemmät.

   Avotakan hyötysuhde on noin 7% (lähde motiva), valurautaisen ilmakiertoisen modernin ts takkasydämen 73-76%.


 • hyötysuhde on 100 €, eli se ei hukkaa energiaa minnekään.

  Joka tapauksessa se kannattaa laittaa avotakkaan koska silloin se muuttuu lämmityslaitteeksi nykyisestä koristepolttolaitteesta.

  Varaavaa ei kaikki tarvitse, poltaa silloin kun tarvitsee lämpöä, miksi sitä huomiseksi varaamaan.

  • "miksi sitä huomiseksi varaamaan" sitä varataan sen takia ettei tarvitse polttaa puuta koko ajan, onko tämä nyt niin vaikea asia ymmärtää.
   Takkasydämmien hyötysuhde on varmaan ihan hyvä, ehkä varaavilla hieman parempi (mutu tuntuma).
   Mutta jos mahdollisuus laittaa varaava niin suosittelen ehdottomasti.
   Hyötysuhteella ei tässä asiassa ole ratkaisevaa merkitystä.
   Sydän antaa lämpöä silloin kun poltetaan,paljon ja muulloin ei ollenkaan, varaava antaa lämpöä 1-2pv poltonkin jälkeen.
   Takkasydämmen teho vai olla 10kw kun varaavan taas vain 2kw, mutta sudän antaa tehon hetkellisesti kun taas varaava antaa sen 2kw 1-2pv.


 • pari vuotta sitten samaa asiaa kuin kysyjä. Ostin sitten käytetyn takkasydämen ja ajattelin että kokeilen onko tuosta mitään apua, jos ei myyn edelleen ja laitan uuden uunin. Sydän tais maksaa
  150€ ja vähän tiiliä ja laastia ja palovillaa. Pari talvea on lämmitelty enkä ala uutta takkaa muuraamaan. Sydän lämmittää heti kun tulet laittaa, koska ilma kiertää vaipan välissä. Mutta lämmittää kyllä seuraavaankin päivään jonkin verran, koska lämpöä varastoituu takan rakenteisiin aivan kuin paremmissakin takoissa, ei toki yhtä hyvin. Kyllä takalla lämmittäminen on sellaista harrastamista että jos puita on, kannattaa laittaa ennemmin puukattila jos siihen on mahdollisuus. Isojen takkauunien hinnat ovat järjettömiä suhteessa siihen mitä niillä tekee.

  • Olen nyt lämmittänyt kahtena talvena takkasydämellä varustetulla hienon näköisellä uniikkitakalla, joka on muurattu tilaustyönä. Sydän on Kota merkkinen, ja "suuri".

   Takka lämmittää melko hyvin, mutta lämpö ei säily kauaa. Vain lämmityksen ajan ja muutaman tunnin...

   Lämmitän joka päivä ja koko ajan kun olen kotona. Puuta palaa liikaa. Aion purkaa systeemin pois kesällä ja olen tilannut paikalle varaavan kaakeliuunin. Haluan herätä pakkasaamuna lämpimään tupaan. Kukin tavallaan. Ystävämme laittoi alkutalvesta vastaavanlaiseen asuntoon varaavan takan, ja voi sitä lämmön monituntista hehkuntaa...


 • Myytkö Kota sydämen.

 • Johanna oletko jo myynyt vanhan sydämen.

 • Vanha muurausohje siihen kuinka avotakasta saadaan varaava.Työ aloitetaan siitä että puretaan avotakka ja sen jälk........

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. En ymmärrä holokaustin kieltäjiä?

  Aivan sama kuin kieltäisi ettei 2 maailmansotaa ole ollutkaan. Onko heillä pimeä alue tuolta osin vai onko se tahallista kieltämistä. Jos myöntäisi se
  Maailman menoa
  321
  2934