Seikkailin suomalais uugrilaisuudessa

Minulle oli yllätys saamelaisten kuuluminen samaan kieliryhmään, saamelaisten joiden asuinalue on laajin fennoskandiassa. Sehän käsitää paitsi oman maamme pohjoisimman osan, myös Ruotsin Norjan ja Venäjällä Kuolan níemimaan pohjoiosan.

Kauas on joutuneet väistymään muuttoliikkeen tieltä alkuperäisväestö, jonka kielellisen aineiston jäänteitä on laajoilla alueilla, Uralvuorista tänne Suomenlahden ja Itämeren ympäristöön.

Kuuntelin ääninäytteitä Vatjalaisten ja Vepsäläisten kielistä, ja kyllä, kielituttuus löytyy molempien rytmityksestä ja ääntämyksistä. Hyvältä tuntuu tajuta suomensuvun laajuus, sulautuminenkaan naapurikansoihin ei haittaa, sukuominisuuksista kun parhaat säilyvät luonnonvalinnan seurauksena, jos on säilyäkseen !

Ehkä tiivistynyt maahanmuutto sai minutkin tarkastelemaan perimäämme, omaa kieliryhmäämme, ja miks'ei joitakin kansan hauskan omalaatuisia jäänteitäkin.

PS. Ihan mainio suunta Antti Rinteellä on tällä kertaa tervehtiä ensikäynnillään sukulaiskansaamme Eestiläisiä.

16

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Suomalais-ugrilaiset kielet eivät vielä merkitse geneettistä yhtäläisyyttä, kieli on tarttuvaa, muuttuvaa.
      Suomen kieli on 2000-2500 vuotta sitten kehittynyttä, 1000-luvulla puhuttua suomen kieltä ymmärtäisimme vaivoin, näin on muissakin kielissä.
      Saamen kieli muodostuu eri murteista mutta niin lähellä toisiaan että tulevat toimeen keskenään, suomessakin murteet erottuivat aiemmin selvemmin.

      Geneettisesti suomalais-ugrilaiset on laajalle levittäynyt kehittynyt rotu kuitenkin aiemmasta alkuperästä kehittynyt sittemmin erkaantunut omaksi haaraksi.

      Pertikki

    • Joo tietenkin, noin olen toki käsittänyt, mutta juuri nyt olen ihastunut tunturipeuraan, eli poroon, jonka kesyttäminen fennoskandiassakotieläimeksi tapahtui keskiajalla ! Upeaa ajatella luontaistaloutta, missä puolikesu peura laiduntaa ilman navettasuojia, juuri peuran luontaisilla alueilla!
      Ei ihminen tyhmä/toimeton ole ollut euroopan laita-alueillakaan 😁))
      Paljon ekologisempaa elinkeinoa ei taida muuten ollakaan, kuin euroopan ainoan paimentolais alkuperäiskansan kehittämänä!

      Tuo kielisukulaisuus kuuluu selvästi sanassa Saame, meillä Suomi, oddaset meillä taas uutiset, aika hauskaa, joskin kuunnellessa oddiset, on Ruosi ja Norjakin edustettuna,...sellainen kansa. 🧚‍♀️

    • Anonyymi

      Virhelyönnit taitaa mennä innostuksen piikkiin,..

    • Varmaankin hauska ja valaiseva seikkailu Sinisirkulla, ja Pertikki täydentää , geneettisesti olemme tosiaan hyvinkin eri lähtökohdista kuin kielellisesti. Suomalaisissa on erityisen runsaasti geenihajontaa, tutkijoiden mukaan itä-ja läsisuomalaiset ovat geeneiltään etäisempiä kuin vaikkapa sakslaiset ja englantilaiset keskenään. Näemme mieluummin itsessämme germaanista kuin vaikkapa mongoliperimää, mutta on eteläeurooppalaista, baskilaista vertakin suomalaisissa. Uusien tutkimusmenetelmien myötä tullaan varmaan saamaan vielä uutta valaisua asiaan. Netin kautta saa ostaa halpoja DNA-testejä, voi löytää tietoa esivanhemmistaan . Tautiperimän selvittely on monen tähtäimenä, Suomessahan on paljon ainutlaatuisia perinnöllisiä sairauksia.

      Uralilaiseen kielikuntaamme kuuluu suomalais-ugrilaisten kielten lisäksi samojedikielet. Saame on etäsukukieli, vaikka maantieteellisesti lähellä, esimerkiksi viro kuuluu lähisukukieliin, siinä on paljon samaa sanastoakin, karjalan kieli läheisin. Unkarista tuskin ymmärtäisimme montakaan sanaa, sukukieleksi senkin tekee samantapainen rakenne, esim. sijamuotosysteemi.

      Olemme osa Itämerensuomalaisia kansoja ja kieliä, Lennart Meri nimesi meidät kauniisti Vesilinnun kansaksi. Tarujen mukaan maailma syntyi vesilinnun munasta ja joutsen on ollut pyhä lintu. Virolaisille tämä om Läänemeri, yhtä rakas ja tärkeä kuin meille suomalaisille.

      Tämä nyt ei vastannut aloittajan lennokasta lähestymistapaa, mutta minua kiinnostaa myös tämä puoli asiasta. Ehkä olet katsellut jonkin ohjelman hiljattain, kyllä minäkin olen kiinnostunut sukulaiskansojemme elämästä ja tavoista, niistä paljonkin lukenut ja dokumenttien tasalla koettanut pysyä. Minussakin on syvällä metsän ja meren kunnioitus ja rakkaus.

    • Tuo viimeksi mainitsema rakkaus on kyllä kaikessa ilmennyt Ramoona, ihan odotinkin sinun kirjoittavan.
      Kaikilla meillä on ominaisuutemme, useimmiten jos hyvin osuu, täydennömme tosiamme, minä kun suorastaan nautin laajojen näkemysten yhteenvedosta, ja sivupolkujenkin tutkailuista.

      En kiellä, etteikö vilkas mielikuvitus joskus harhaudukin, onhan meillä tuo jännä professori Aleksanteri Sivori Asp, jonka suurellinen huuli oli Egyptin valtakunnan olleen suomalaisten ansiota 🤣))) Naurattaahan tuokin Igor Bock'in kaivelu Sipoon Kalealaisissa temppelirotkoissa, joihin saksalaiset innolla osallistuivat,..bisnesmiehiähän he,..ja nousi suomalainen itsetunto taatusti aikaan 😊)) Aleksanteri proffan nähtyä sille tarvetta.

      Ei, kyllä tuo oma kiinnostuksen pohjautuu ihan tulleisiin maahanmuutto ainekseen, kas' kun omatkin sukugeenini on saaneet filippiiniläisperimää suoraan alenevassa polvessa. Läheltä piti, ettei Afrikkalaistakin olisi tullut, mutta se karsiutui olosuhteiden seurauksena.

      Ihan hyvä sinänsä maahanmuuttokin työn kannalta kuin geneettisestikin, emmehän syrjäinen saareke voida edes ollakaan!
      Nyt kutsuu jo lounasaika,..

      • Anonyymi

        "filippiiniläisperimää suoraan alenevassa polvessa"

        oletko Armi Kuuselan äiti? Älä nyt suutu kuitenkaan:
        okei, tähän saa vastata vain sinisirkku lounasajan jälkeen

        kuka on oikealla
        https://www.youtube.com/watch?v=c7TrlmWhaiM


      • Anonyymi

        siis vasemmalla, painovirhe. tähän täytyy kirjoittaa pakolla lisää turhia sanoja tai valvova poistaa


      • Anonyymi kirjoitti:

        "filippiiniläisperimää suoraan alenevassa polvessa"

        oletko Armi Kuuselan äiti? Älä nyt suutu kuitenkaan:
        okei, tähän saa vastata vain sinisirkku lounasajan jälkeen

        kuka on oikealla
        https://www.youtube.com/watch?v=c7TrlmWhaiM

        😊))) Mistähän minä nyt suuttuisin, Armihan on vanhempi kuin minä, mutta en kieltäytyisi niin kauniista tyttärestäkään!

        Niin, pikku Rain Elo 5 v. (isä filippiiniläinen sushikokki H:gin Kampissai) on kolmannessa polvessa, siis poikani tyttären hauska ja kaunis vesselipoika.

        En minä tiedä on kolmannessa polvessa alenevasti, vaan näin täällä nyt on !


    • Suomen varhaishistoria kiinnosti joskus takavuosina, vasta ruotsin liitettyä suomen itseensä 1150 alkaa kansastamme olla merkintöjä, vähäpätöinen väestö 50 000 asukasta laajalla alueella, silloin ei ollu valtakunnan rajoja, yhtä samaa maa-aluetta aina Berinsalmeen asti.
      Suomalaisten alkukotia ei ole olemassa, alkuperästämme on epämääräisiä teorioita no sittempä tutkijoilla on työnsarkaa joka ei lopu.

      • Anonyymi

        onko jokin muu kiinnostanut sinua takavuosina, kerro


      • Anonyymi kirjoitti:

        onko jokin muu kiinnostanut sinua takavuosina, kerro

        On on erikausina eri jutut, eilen tulin mökiltä, kuukausi melkkein män eikä ihmemmin kiinnostanut,


    • Todella mielenkiintoinen aihe ja mitä enemmän asiaa guuglettaa ja mitä useampia tutkimuksia ja artikkeleita lukee, sitä epävarmemmalta kaikki se tieto mitä saimme kouluaikaan suomalais-ugrilaisuudesta tuntuu. Meillehän opetettiin että esi-isämme olivat vaeltaneet tänne jostain Volgan mutkasta, jossa olisi kansojemme alkukoti; unkarilaiset lähtivät ensin ja siksi ovat kovasti vieraantuneet meistä ja saamelaiset ja muut tundran kansat, jotka eivät ole geneettisesti sukua omaksuivat kielen valloittajakansalta. Tämä taitaa olla se vanhentunut teoria.
      Nykyisin kai sanotaan että että suomalaiset ovat geneettisesti sekoittuneet hyvin voimakkaasti ja että olemme lähempänä keski-eurooppalaisia kuin samojedeja :) Tai sitten vain mannerjään siirtyessä pieniä ryhmiä muutti kohti pohjoista etsien riistaisia alueita ja sekoittui vapaasti alueella jo asuviin kansoihin, osa tuli Volgan mutkista, osa Siperiasta, osa etelästä aroilta ja ruohotasangoilta ja että suomen kieli oikeastaan kehittyi pitkän ajan saatossa niiden ryhmien keskuudessa jotka siirtyivät kohti pohjoista ja riistaisia metsiä ja kalaisia vesiä. Elikkä olemme kaikki elintasopakolaisten jälkeläisiä Pitkässä juoksussa.

      Suomalais-ugrilaisia kansoja ja joitakin rippeitä aikaisemmin eläneistä heimokansoistammehan on ympäri Venäjää, Volgan molemmin puolin, elikkä suomalaisugrilaiset ovat yksi niistä monimuotoisista etnisistä vähemmistöistä joista venäjä on muodostettu. Niitä on tutkittu ja dokumentoitu aika paljon.
      Huikean kiinnostava tutkimusala etenkin suomalaisuuden mahdolliset kytkökset turkkilais-altailaisiin kieliin.

    • Anonyymi

      Suomen yleisin pojan nimi on nykyisin Mohammed.

    • Vai ranskaa,.miten riemastuttavia tutkijoita meillä onkaan,..eivät lennokkuudessaan jää jälkeen suoml. syntyista Vassily Kandinskiäkään, joka shamanisukuisena sai abstraktin kuvakielen ymmärrettäväksi kautta sen ajan taidemaailman.

      Ps Niin sukugeenit siinäkin auttoi itseäni ymmärtämään oman "näkyni" nähdessään teoksensä Moving syntymävuotenani. Kyllhän maailma on mielenkiintoinen ja transsentaalinenkin. 😇

    • Anonyymi

      PS. nähdessäni teoksensa Moving

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5479
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3375
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1883
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1855
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      21
      1699
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1548
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      13
      1447
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1327
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      21
      1295
    Aihe