Pienirex -kani minulle?

Anonyymi

Moi! Mulla on vähän päälle 2v uros kani Hipsu, kääpiölupan ja leijonanharjaksen risteytys. Oon miettinyt, että sille olis hyvä saada kaveri. Vanhemmat ei ole tästä ajatuksesta vielä ihan myyty, mutta uskon, että loppujen lopuksi ymmärtävät kanikaverin tarpeellisuuden ja suostuvat.

Sitten siihen asiaan. Tiedän, että haluan tyttökanin (Hipsu pitäisi leikata ennen kuin se tulisi), koska naaras ja leikattu uros tulisivat varmasti parhaiten toimeen. Sitten olen miettinyt rotuja. Pienirex vaikuttaa tosi ihanalta, ja siitä olen kuullut paljon positiivista. Haluaisin kuulla kokemuksia Pienirexistä ja suosituksia muistakin roduista. Haluaisin semi lempeän ja ”pehmeän” kanin, joka Pienirex vaikuttaa olevan. Ai niin, haluan myös pienen kanin, eli kääpiörotuja! Kiitos jo etukäteen vastauksista!

11

4076

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vanhemmille terveiset, että kanille on oikeasti parempi, että löytyy samansta lajista seuraa. Myös siinäkin tapauksessa että kanin kanssa ollaan useampia tunteja päivässä, mutta etenkin jos kani joutuu olemaan häkissä pitkään. Kanilla on erittäin tärkeää, että ruuansulatus toimii ja toisen kanin papanat auttavat ylläpitämään tätä suolen hyvinvointia. Että jos haluaa rahallisesti ajatella, niin halvemmaksi se tulee jos toisen kanin avulla välttyy jatkuvilta ummetusongelmilta. On toki yksilöllistä miten ummetusherkkä kukin kani on. Ruokaa ja vessatarvikkeita menee tietenkin enemmän, mutta heinää voi hakea jostain vähän isommassa pussissa, niin hinta laatu suhde paremmin kohdallaan kuin lähikaupan lemmikkihyllystä.

      Itse pidän hermeliineistä, vaikka jotkut väittävät rotua äkäiseksi. Kaneja (myös rotu) löytyy yleensä myös löytöeläinkodeista, ja niitä suosisin ennemmin kuin esim eläinkauppaa tai kanitehtailijaa.

      • Anonyymi

        Kiitos vastauksesta! Useat tosiaan sanovat, että hermeliini on haastava ja äkäinen kani. Tietty on yksilökohtaista. Mutta joo, voisi laittaa hermeliininkin mietintälistalle :) Onko roduissa jotain erityistä mitä pitää tietää tai ottaa huomioon? Minkälaisia omat hermeliinisi ovat olleet?


      • Anonyymi

        Eka hermeliini oli oikein herrasmies, ei koskaan purrut esim lapsia vaikka oli kokemattomat otteet. Saattoi kyllä pissata syliin jos ei ollut tyytyväinen. Sopivasti pilkettä silmäkulmassa, mutta ei ilkeä.

        Toinen hermeliini (nyk 9v) on erittäin rohkea ja sosiaalinen. Hän on sen verran omanarvontuntonen, että jos hän ei halua tulla silitetyksi (tai joku silittää väärin) niin ottaa sormesta kiinni ja siirtää käden pois. Sukulaisten lapset ovat joskus kokeneet tämän puremiseksi, mutta ikinä ei ole mitään jälkeä tullut ja ele ei koskaan ole ollut aggressiivinen vaan maltillisesti siirtää ihmisen kättä kuten siirtäisi vaikka ruokakuppia. Ei sätky tai yritä puolustaa häkkiään, ulkona (vapaana pihalla) ollessa antaa kiltisti tulla nostamaan, mutta ymmärtää myös itse, että koska mennään sisään ja haluaa kulkea ovesta itse.

        Kun vertaa näihin sekarotusiin löytöeläinkodista otettuihin, niin hermeliinit ollut paljo älykkäämpiä. Voi tietenkin olla ihan sattumaakin.


    • Anonyymi

      Pienirex on yleensä erittäin seurallinen, älykäs ja aktiivinen rotu. Haluavat olla kaikessa mukana. Jos pienirexillä ei ole runsaasti tekemistä ja seuraa, se turhautuu ja voi pistää paikkoja paskaksi. Koko tämän ajan kun olen viestiä kirjoittanut, oma pienirexini on nuollut jalkaani. 😀 Yksilöllisiä eroja tietenkin on, mutta yleensä ovat siis hyvin huomionkipeitä ja paijattavia. Pienirex vaatii kuitenkin omistautumista, eli sen uteliaisuus ja energisyys tekevät siitä haastavan ihmiselle, joka haluaa rauhallisen ja vaatimattoman kanin. Ihmiselle joka on valmis viettämään aikaa kanin kanssa ja joka järjestää sille puuhaa pienirex on loistava lemmikki. Luonteeltaan ne ovat kilttejä ja kaniroduista ilmeikkäämpiä. Rakenteeltaan rotu on terve, mutta naaraskani on syytä leikkauttaa kohtukasvainriskin takia, joka on yli viisivuotiailla kaneillä huikeat 80%. Omanikin sai kohtukasvaimen, mutta leikkauksen jälkeen on elänyt terveenä ja on nyt 10-vuotias. Rotu on perso ruoalle (saattaa lihoa herkästi jos ei saa runsaasti liikuntaa, jota toki luonteenkin takia jo vaatii), herklä vedolle/vilustumiselle ja jotkut (ei kuitenkaan omani) kehittävät helposti tassunpohjatulehduksia, jota pystyy välttämään pehmeillä alustoilla kuten matoilla.

      • Anonyymi

        Kiitos vastauksesta! Haluaisin juuri tuollaisen uteliaan, hellyydenkipeän, paijattavan kanin, joka pienirex yleisesti ottaen on. Pelottaa vaan hieman tuo liikunnan ja aktiviteettien tarve, kun en ole ihan varma, että pystyisinkö sille hirveästi esim. ulkoilua tai erikoisia aktiviteetteja tarjoamaan. Pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni tuon nykyisenkin kanin kanssa. Onko joitain muita kanirotuja, jotka ovat yhtä seurallisia kuin pienirexit? Tuo rotu kyllä houkuttelisi, mutta en halua ottaa rotua, jolle en välttämättä pysty tarpeeksi tarjoamaan. Tietty jos vain ryhdistäytyisin ja ahkeroituisin, niin kyllä varmasti saisin aikaan aktiviteetteja ja paljon ulkoilua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta! Haluaisin juuri tuollaisen uteliaan, hellyydenkipeän, paijattavan kanin, joka pienirex yleisesti ottaen on. Pelottaa vaan hieman tuo liikunnan ja aktiviteettien tarve, kun en ole ihan varma, että pystyisinkö sille hirveästi esim. ulkoilua tai erikoisia aktiviteetteja tarjoamaan. Pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni tuon nykyisenkin kanin kanssa. Onko joitain muita kanirotuja, jotka ovat yhtä seurallisia kuin pienirexit? Tuo rotu kyllä houkuttelisi, mutta en halua ottaa rotua, jolle en välttämättä pysty tarpeeksi tarjoamaan. Tietty jos vain ryhdistäytyisin ja ahkeroituisin, niin kyllä varmasti saisin aikaan aktiviteetteja ja paljon ulkoilua.

        Hei taas!
        Pienirex ei välttämättä tarvitse ulkoilua tai "erikoisia aktiviteetteja". Oleellisinta minusta pienirexin viihdyttämisessä ovat kanikaveri ja sisätilojen koko & virikkeellisyys. Millaisessa tilassa kanisi tulisi viettämään aikaansa? Jos kani saa olla koko asunnossa tai vähintään muutamassa huoneessa vapaana päivisin (mieluiten miksei öisinkin, mutta jos se ei onnistu niin ainakin usean neliön aitaus tai oma huone, ei tehdashäkkiä). Useat pienirexit haluavat osallistua ihmisen touhuihin ja pyöriä jaloissa mukana, mitä ikinä teetkin. Jos sillä on siihen mahdollisuus, lisäksi kanikaveri, paljon tilaa ja virikkeellisiä leluja esim. eläinkaupasta saatavia älypelejä, ei sinun tarvitse järjestää sille kummemmin ohjelmanumeroita. Olen itsekin kanien kanssa sikäli laiska ihminen, etten päivittäin jaksa tuntikausia keskittyä kanin viihdyttämiseen, ja siksi olen pyrkinyt tekemään elämästämme helppoa. Pienirex tosiaan viihdyttää hyvin myös itseään, jos sillä vain on siihen tilaa ja mahdollisuus, ja seuranpitoa hoitaa myös hyvin kanikaveri.

        Käymme ulkoilemassa kesäisin noin kerran viikossa kanin kanssa, talvella emme lainkaan. Ulkoilua en välttämättä suosittele ensisijaisena aktivointina pienirexille talvisin vilustumisherkkyyden takia. Vinkkejä, miten pienirexiä voi aktivoida helposti: älä koskaan anna pellettejä kupista, vaan kylvä ne pitkin lattiaa kanin etsittäväksi. Herkkujen kanssa ei pidä liioitella, sillä rotu lihoo herkästi, mutta kaikki tavalliset tuoreruoat kannattaa hyödyntää aktivoinnissa. Piilota herkkuja ja anna kanin etsiä ne. Järjestä useampia sallittuja leluja ja vaihtele niitä ajoittain, ettei kani kyllästy, esim. pureskeltavia luonnonoksia, koppi jonka päälle voi hypätä ja sisälle mennä piiloon, risupalloja ja muita kanien puruleluja. Joillekin kaivamiseen taipuvaisille kaneille sopii myös kaivuulaatikko. Nyrkkisääntönä on, mitä enemmän luvallisia mahdollisuuksia, sitä pienempi on ei-toivotun puuhastelun mahdollisuus.

        Omalla pienirexilläni esiintyi häiriökäyttäytymistä (näykkimistä ym.) silloin kun se oli ainoa kani ja vietti yönsä tehdashäkissä. Se purki turhautumista ihmisiin ja kalusteisiin. Nämä ovat älykkäitä kaneja ja oppivat kyllä helposti asioita, myös sen, miten ihmisen huomion (vaikka negatiivisenkin) saa esim. tekemällä kiellettyjä asioita. Ovat kuitenkin todella sydämellisiä ja hellämielisiä kaneja kanille sopivissa olosuhteissa. Olen erimielinen tuosta alempana kirjoittaneen Anonyymin mielipiteestä, että pienirex olisi rotu joka puolustaa reviiriä rajusti. Pienirexillä on luonnetta sikäli, että se näyttää kyllä esim. halveksivalla katseella ja kiusanteolla/näykkimisellä tunteensa ja turhautumisensa, mutta oma pienirexini ei ole koskaan purrut minua (toisin kuin esimerkiksi leijonaluppauros teki reviiriään puolustaessa) enkä ole kuullut viitteitä aggressiivisuudesta muidenkaan rodun harrastajien piiristä. Reviirin puolustaminen on kanikohtainen asia johon vaikuttaa myös se, onko kani leikattu, mutta ns. kipakoihin rotuihin en ole koskaan kuullut pienirexiä laskettavan.

        Muita yhtä seurallisia rotuja en osaa suositella, sillä minulla on ollut leijonaluppa, pienirex ja wiener. Pienirex oli näistä ehdottomasti seurallisin. Mitä olen seurannut yleistä keskustelua rodusta näiden n. 10 vuoden aikana, se todellakin vaikuttaa rotuna olevan poikkeuksellisen seurallinen ja osallistuvainen.


      • Anonyymi

        Jatkoa vielä äskeiseen viestiini: suosittelisin sinulle, että listaisit muutaman sinua kiinnostavan kanirodun ja sitten ottaisit yhteyttä rotujen kasvattajiin, joita löydät täältä: http://www.kaniininkasvattajat.fi/kasvattajanimet/
        sekä täältä: https://kaniyhdistys.com/kasvattajat/

        Kerro kasvattajalle toiveistasi, huolistasi ja olosuhteista joihin kani tulee. Kuulostele, mitä mieltä kasvattaja on ja onko hänellä tarjota sopivaa yksilöä. Kannattaa myöskin ensisijassa ottaa kotona ihmisten keskellä kasvanut kani ulkotarhassa kasvaneen sijaan, jos etsii erityisen seurallista kania.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hei taas!
        Pienirex ei välttämättä tarvitse ulkoilua tai "erikoisia aktiviteetteja". Oleellisinta minusta pienirexin viihdyttämisessä ovat kanikaveri ja sisätilojen koko & virikkeellisyys. Millaisessa tilassa kanisi tulisi viettämään aikaansa? Jos kani saa olla koko asunnossa tai vähintään muutamassa huoneessa vapaana päivisin (mieluiten miksei öisinkin, mutta jos se ei onnistu niin ainakin usean neliön aitaus tai oma huone, ei tehdashäkkiä). Useat pienirexit haluavat osallistua ihmisen touhuihin ja pyöriä jaloissa mukana, mitä ikinä teetkin. Jos sillä on siihen mahdollisuus, lisäksi kanikaveri, paljon tilaa ja virikkeellisiä leluja esim. eläinkaupasta saatavia älypelejä, ei sinun tarvitse järjestää sille kummemmin ohjelmanumeroita. Olen itsekin kanien kanssa sikäli laiska ihminen, etten päivittäin jaksa tuntikausia keskittyä kanin viihdyttämiseen, ja siksi olen pyrkinyt tekemään elämästämme helppoa. Pienirex tosiaan viihdyttää hyvin myös itseään, jos sillä vain on siihen tilaa ja mahdollisuus, ja seuranpitoa hoitaa myös hyvin kanikaveri.

        Käymme ulkoilemassa kesäisin noin kerran viikossa kanin kanssa, talvella emme lainkaan. Ulkoilua en välttämättä suosittele ensisijaisena aktivointina pienirexille talvisin vilustumisherkkyyden takia. Vinkkejä, miten pienirexiä voi aktivoida helposti: älä koskaan anna pellettejä kupista, vaan kylvä ne pitkin lattiaa kanin etsittäväksi. Herkkujen kanssa ei pidä liioitella, sillä rotu lihoo herkästi, mutta kaikki tavalliset tuoreruoat kannattaa hyödyntää aktivoinnissa. Piilota herkkuja ja anna kanin etsiä ne. Järjestä useampia sallittuja leluja ja vaihtele niitä ajoittain, ettei kani kyllästy, esim. pureskeltavia luonnonoksia, koppi jonka päälle voi hypätä ja sisälle mennä piiloon, risupalloja ja muita kanien puruleluja. Joillekin kaivamiseen taipuvaisille kaneille sopii myös kaivuulaatikko. Nyrkkisääntönä on, mitä enemmän luvallisia mahdollisuuksia, sitä pienempi on ei-toivotun puuhastelun mahdollisuus.

        Omalla pienirexilläni esiintyi häiriökäyttäytymistä (näykkimistä ym.) silloin kun se oli ainoa kani ja vietti yönsä tehdashäkissä. Se purki turhautumista ihmisiin ja kalusteisiin. Nämä ovat älykkäitä kaneja ja oppivat kyllä helposti asioita, myös sen, miten ihmisen huomion (vaikka negatiivisenkin) saa esim. tekemällä kiellettyjä asioita. Ovat kuitenkin todella sydämellisiä ja hellämielisiä kaneja kanille sopivissa olosuhteissa. Olen erimielinen tuosta alempana kirjoittaneen Anonyymin mielipiteestä, että pienirex olisi rotu joka puolustaa reviiriä rajusti. Pienirexillä on luonnetta sikäli, että se näyttää kyllä esim. halveksivalla katseella ja kiusanteolla/näykkimisellä tunteensa ja turhautumisensa, mutta oma pienirexini ei ole koskaan purrut minua (toisin kuin esimerkiksi leijonaluppauros teki reviiriään puolustaessa) enkä ole kuullut viitteitä aggressiivisuudesta muidenkaan rodun harrastajien piiristä. Reviirin puolustaminen on kanikohtainen asia johon vaikuttaa myös se, onko kani leikattu, mutta ns. kipakoihin rotuihin en ole koskaan kuullut pienirexiä laskettavan.

        Muita yhtä seurallisia rotuja en osaa suositella, sillä minulla on ollut leijonaluppa, pienirex ja wiener. Pienirex oli näistä ehdottomasti seurallisin. Mitä olen seurannut yleistä keskustelua rodusta näiden n. 10 vuoden aikana, se todellakin vaikuttaa rotuna olevan poikkeuksellisen seurallinen ja osallistuvainen.

        Moi, ja kiitos jälleen vastauksesta!

        Nykyisellä kanillani on päivisin vapaa pääsy miltein koko taloon ja öisin se on 120x60 tehdashäkissä. Jos/kun hankin toisen kanin, saisin niille järjestettyä 180x60 aitauksen, jossa ne viettäisivät yöt, ja päivisin aitaus olisi auki ja kanit pääsisivät melkein koko taloon.

        Oon nyt alkanut miettimään kääpiöluppaa, koska se vaikuttaa ns. helpolta, varmalta ja myös hyvältä vaihtoehdolta. Takaraivossa on kuitenkin vielä pieni kutsumus pienirexiin, mutta pitää nyt katsoa.


      • Anonyymi

        Minulla on kanille yöaitaus, jonka mitat ovat 270 x 180. Mainitsemasi aitaus kuulostaa siis toki minusta pienehköltä vilkkaalle kanille, mutta toki koko päivä vapaana kompensoi sitä myös. Jonkinlaista aitauksen kolistelua, vessalaatikon kaivamista tai muuta luvallista tai luvatonta energianpurkamista voi toki olla odotettavissa yön aikana. Kääpiöluppa on käsittääkseni selvästi pienirexiä rauhallisempi rotu, joten se kuulostaa varmalta vaihtoehdolta tilanteeseesi, jos rotu muuten vastaa toiveitasi.


    • Anonyymi

      Omasta kokemuksesta voin sanoa että prexit etenki naarat ovat hyvin usein tosi temperamenttisiä ja puolustavat reviiriään rajusti. Ei ole helppo rotu ja ovat todella aktiivisia ja touhukkaita. Jos lempeää kania etsit niin puhdas kääpiöluppa,kääpiöscheck tai soopeli vois olla sopivia :) Kluppa ehdottomasti leppoisin ja sosiaalisin rotu näistä :) Rluppa on on oma suosikki,koska ovat niin rohkeita,uteliaita,leppoisia,sosiaalisia,kilttejä ja yksinkertaisesti kauniita ja ihania❤❤🐰

    • Anonyymi

      Itellä 5v papparainen tosi leppoisa kaniini.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3467
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      156
      2099
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      204
      1791
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      135
      1699
    5. 80
      1165
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      273
      1045
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      130
      999
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      929
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      895
    Aihe