Havrix-rokote

hepatiitti a

Moniko on ottanut Havrix-rokotteen matkustaessaan Baltian maihin?

Mulle terveydenhoitaja suositteli rokotteen ottamista, mutta sitten pitäisi ottaa koko perheelle ja hintaahan sille tulee. Yksi rokote on noin 47 euroa/hlö tehosterokotus 6-12 kk päästä, joten hintaa rokotteelle tulee lähes 100 euroa/hlö ja kun perheessä on monta jäsentä niin se on kyllä jo kustannuskysymys...

Onko joku saanut hepatiitti a:n Latviasta tai Virosta? Oliko rajukin tauti?

22

43955

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyyris tyllerö

      Tuskinpa Virosta mutta henkilökohtainen hygienia - käsien pesu- tuiki tärkeää.
      Lue rokotteista http://www.rokote.fi/
      A-hepatiititin voi saada kaikkialta. Viruksen aiheuttama keltatauti eli maksatulehdus, johon ei ole hoitoa.

      • Terveenä takaisn

        Taudin voi saada vaikka Suomesta, jos oikein huono tuuri käy. Eli rokotukset kannattaa pitää kunnossa. Havrixhan suojaakin sitten (kun tehoste on otettu) 20 vuodeksi eli ihan hyvä investointi!


      • NO HEPA

        EHDOTTAMASTI SUOSITTELEN...PEINI HINTA SUURESTA ONGELMASTA JOS HUONOSTI KÄÄY


      • Hepatiittia Baltian maissa


        Hepatiitti A on ollut Virossa viime vuosina varsin harvinainen. Suomen tapaan valtaosa tartunnoista on todettu matkailijoilla. Latviassa on sitä vastoin raportoitu selvästi enemmän tapauksia, ja myös kotoperäistä taudin leviämistä tapahtuu edelleen. Nyt Viljandin kaupungissa puhjennut ja sieltä jonkin verran myös muille alueille levinnyt epidemia muistuttaa kuitenkin siitä, että hepatiitti A -riski voi edelleen olla mahdollinen myös Virossa

        Hepatiitti A -virusta erittyy erittäin runsaasti ulosteeseen jo viikko ennen sairauden oireita ja vielä pari viikkoa oireiden alettua. Mikäli sairastunut ei noudata hyvää käsihygieniaa, virus leviää ulosteeseen kosketuksissa olleiden käsien kautta elintarvikkeisiin tai veteen, joiden välityksellä tartunta leviää edelleen. Äyriäisissä, esim. simpukoissa ja ostereissa, voi olla virusta suuria määriä, jos niiden viljelmät sijaitsevat lähellä viemärivesien poistoputkia. Virus voi levitä myös kosketustartuntana suoraan henkilöstä toiseen ja esimerkiksi WC-tilojen kautta. Lapset sairastavat hepatiitti A:n yleensä oireettomana, mutta levittävät tehokkaasti infektiota edelleen. Suonensisäisten huumeiden käyttäjillä tartunta myös pistosvälineiden välityksellä on mahdollinen.

        Epidemian torjunta koostuu hygieniatoimenpiteistä, joilla pyritään tartunnan lähteen selvittyä varmistamaan, että virukselle altistuminen loppuu. Tautitapausten lähipiirin ja muiden mahdollisesti altistuneiden rokottaminen on myös osoittautunut tehokkaaksi tavaksi rajata epidemiaa.



        Täältä löydät uusimman EpiNorth-raportin Viron hepatiitti A -tilanteesta. http://www.epinorth.org/eway/default.aspx?pid=230&trg=MainArea_5260&MainArea_5260=5273:47716::0:5354:1:::0:0



        Varhaisempi ja kattavampi raportti Viron hepatiitti A-tilanteesta löytyy täältä.

        http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=19996



        Tässä uusin Ulkoasiainministeriön matkustustiedote Latviaan.

        http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=68673&nodeid=15698&contentlan=1&culture=fi-FI



        Linkin takana Fit for travelin ohjeistus Viron matkaajille.

        http://www.fitfortravel.nhs.uk/news/newsdetail/3364.aspx


      • no problems

        HUOLELLISUUDELLA ELI KATSOMALLA MISSÄ JA MITÄ SYÖ SEKÄ huom !!!!

        PESEMÄLLÄ KÄDET ENNEN RUOKAILUA JA VESSASSASSA KÄYNNIN JÄLKEEN...PÄRJÄÄ

        MUTTA ROKOTUS ON SILTI SUOSITELTAVA MUUTOINKIN

        vältä katukuppiloita ja epäsiistejä ruokapaikkoja


      • Vakituisena Baltian kävijänä olen ottanut varmuuden vuoksi sekä havrixin että punkkirokotteen

        vatsatauteja ei ole ollut pahemmin kun katsoo missä syö ja välttää eksoottisia ja lämpimässä seisseitä ruokia...ja salaatteja

        suurempi riski on punkki, mutta senkin välttää jos ei kulje metsässä ilman päähinettä ja suojapukeutumista eli hattu pusero ja housut päälle

        nurmikolla tms loikoillessa tulee käyttää alusta......

        mutta no problems ..samat ongelmat on kohta meilläkin.....


    • rahanhaaskausta

      Suosittelen että sijoitat kyseiset rahat johonkin enemmän iloa tuottavaan kohteeseen.Ei rokotteesta haittaa ole,mutta johonkin se raja täytyy vetää hätävarjelun liioittelussakin!

      • täti tomera

        Kukin tehköön omalle elämälleen mitä vain mutta lapset on eri asia. Sisareni sai Italiasta a-hepatiitin työmatkalla 15 v sitten ja menehtyi 3 kk aikana. Silloin ei rokotteista niin paljon puhuttu eikä ollut nettisivuja asian selvittämiseen. Jäi kolme lasta. Ei vara venettä kaada.


      • sattuma
        täti tomera kirjoitti:

        Kukin tehköön omalle elämälleen mitä vain mutta lapset on eri asia. Sisareni sai Italiasta a-hepatiitin työmatkalla 15 v sitten ja menehtyi 3 kk aikana. Silloin ei rokotteista niin paljon puhuttu eikä ollut nettisivuja asian selvittämiseen. Jäi kolme lasta. Ei vara venettä kaada.

        Minunkin yks tuttu kuoli 14 v.sitten autokolarissa.


    • Havrix tai vastaava

      Ei Baltia mikään isompi riski ole, enkä sen takia suosittele rokotusta. Suosittelen rokostusta siksi, että se antaa käytännössä ehkä elinikäisen suojan. Lääkäri sanoi mulle, että 20 vuoden suoja on todistettu, kun pidempää kokemusta aiheesta ei vielä ole, mutta että näyttää siltä, että suoja on jopa elinikäinen. Asiaa tutkitaan vielä ja tietoa saadaan sitten joskus.

      Sijoitus voi tuntua isolta nyt, mutta laske se jaettuna 20 vuodelle, niin se tuntuu siedettävämmältä. Ja saahan sen tosiaan maksaa kahdessa erässä.

    • sairaanhoitaja

      Suosittelen rokkotteen ottamista jos kuulut riskiryhmän matkailijoihin.Ruokailetko paikoissa joista voi olettaa saavansa pilaantunutta ruokaa tai juomaa,syötkö elintarvikkeita joissa parasta ennen päiväys ohitettu,käytätkö suonensisäisiä huumeita,harrastatko suojaamatonta seksiä tuntemattomien kanssa?
      Jos sait yhden tai useamman kyllä-vastauksen;ota rokoite!Jos joku Virossa käymätön terveydenhoitaja on sitämieltä että,tänne tuleva tarvitsee rokotteen,se on hänen mielipiteensä, ehkä neuvostoajalta.

      • en ole hoitsu

        hepatiitti a:ta ei saa suonensisäisistä huumeista tai seksistä, eikös se ole hepatiitti b tai c?


    • viestejä rajan takaa

      Ei ole ketään tartunnan saanutta ilmoittautunut tai eivät ole sitä enää keskuudessamme kertomassa.

    • Filtsu

      Minusta on hassua, että Havrixia mainostetaan matkailijoille, kun kuitenkin A-hepatiitin saa sairastuneista 75% Suomessa! Eli sitä pitäisikin markkinoida etenkin heille, jotka eivät matkusta! Näin kärjistettynä. Mutta matkustajia on kiva pelotella, kun Suomen lintukodossa kaikki on leikisti hyvin.

      Eikö siinä ole yhteensä kolme rokotusta, eli 150 euroa?

      • Rokote on

        Hepatiitti B:n rokotetta otetaan kolme kertaa, A:n rokotetta kaksi. Itse otin rokotteen reilu vuosi sitten, kun lähdin jouluksi Egyptiin. Vahvistusrokotteen jälkeen ei tarvinnut asiaa enää miettiä, kun tänä jouluna olin Thaimaassa. Ja nyt voi mennä minne vaan ja syödä mitä vaan, sekä kotimaassa että ulkomailla. Molempia matkoja kun harrastan.


      • monta rokotusta
        Rokote on kirjoitti:

        Hepatiitti B:n rokotetta otetaan kolme kertaa, A:n rokotetta kaksi. Itse otin rokotteen reilu vuosi sitten, kun lähdin jouluksi Egyptiin. Vahvistusrokotteen jälkeen ei tarvinnut asiaa enää miettiä, kun tänä jouluna olin Thaimaassa. Ja nyt voi mennä minne vaan ja syödä mitä vaan, sekä kotimaassa että ulkomailla. Molempia matkoja kun harrastan.

        No ei nyt kannata ihan mitä vaan missä vaan syödä, masu tulee pipiksi!


    • viipuri

      jos jäät pitemmäksi aikaa

    • Lomailija

      Halusit varmaan mielummin vastauksen jonkun henkilökohtaisesta kokemuksesta.. Mutta ajattelin jakaa mietteeni, kun ollaan samassa tilanteessa..

      Meidän perhe on lähdössä Etelä-Euroopan lomalle ja tarkistin rokote.fi:stä tarvitseeko kyseisiin maihin hepatiitti-rokotteen. Koska tartuntavaara on mahdollinen, emme edes miettineet ottaisimmeko vai emme rokotetta, koska tartunnan voi saada aika helposti ("..epäpuhdas vesi, huonosti kypsennetty ruoka, likaiset kädet ja WC-tilat. Hienokaan hotelli ei suojaa sairastumiselta. Tyypillisesti tartunta saadaan tuoresalaatista, merenelävistä ja jääkuutiosta."). Meidänlon tulot ovat pienet, ja rokotteet tuntuvat hurjan kalliilta, mutta saahan niillä suojan olikos se 20 v:ksi.. et ei se vuotta kohden paljoa ole, mekin varmaan tullaan reissaamaan jatkossakin..

      Löysin netistä kuvauksen taudista:
      "Tauti aiheuttaa huonovointisuutta ja ruokahaluttomuutta, pahoinvointia ja toisinaan oksennuksia sekä kuumeilua, särkyjä ja päänsärkyä. Usein esiintyy kipuja oikean kylkikaaren seudussa sekä täyteläisyyttä ja arkuutta rinnan alla. Nämä paikallisoireet johtuvat viruksen aiheuttamasta maksan tulehduksesta ja suurenemisesta. Keltaisuuteen liittyy usein ihon kutinaa. Oireet voivat tosinaan lievittyä välillä ja pahentua uudelleen. Taudin oireet ovat aikuisilla yleensä paljon voimakkaammat kuin lapsilla. Yleensä taudin ennuste on hyvä ja se paranee tavallisesti muutamassa viikossa."

      Lisäksi tartunnan saanut on pari-kolme viikkoa oireeton, eli voi tartuttaa helposti taudin muihin perheenjäseniin sillä aikaa..

      No, jospa tämä auttoi teitä päättämään, jaksatteko maksaa maltaita vai ottaa riskin, että muutama viikko voi perheessä mennä oksenellessa ja säryissä ja ihon kutinassa.. Tauti nimittäin vaikutti pitkältä..

    • katjakr

      suomessakin on a-hepatiittia ja suomessa tapahtuneita tartuntoja on paljon. tartunnan voi saada siis ihanassa puhtaassamme koto-suomessakin.

      • Gabo

        Tauti on elinikäinen eikä siihen ole hoitoa!


    • jeba jeba

      Elikkäs Ruotsin puolella näky maksavan 67€ 2kpl rokotteita. Hankala tosin kuljettaa kauemmas kun kuulemma pitää säilyttää jääkaapissa.

    • Hyvä neuvo baltiassa !!! Älä syö katukuppiloissa, kioskeissa,,,,vältä ei kylmennettyjä salaatteja, majoneesia tms.....kypsentämättömiä tuotteita

      paras keino katsoa ruokapaikan taso on kurkistaa ensimmäiseksi vessaan....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4135
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      124
      1620
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1416
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1274
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      48
      1140
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1096
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1081
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      61
      1050
    Aihe