Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Lukiosta valmistuneet HUOMIO! Muistitko ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi?

Miksi lukiolaisia ei neuvota jo koulussa kuinka vaikeaksi heidän tulevaisuutensa on tehty kelan toimesta.

Kun vastavalmistunut lukiolainen ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi ja aikoo hakea työttömyyspäivärahaa/työttömyystukea, hänelle kerrotaan Kelasta vain tylysti, että koska sinulla ei ole ammatillista koulutusta, voit saada työmarkkinatukea vasta 5 kuukauden (21 viikon) karenssin(josta kela käyttää nimitystä odotusaika) jälkeen.

Tästäkin on tuttavapiiristäni esimerkkitapaus: Henkilö X valmistuu lukiosta, jonka jälkeen hän menee suoraan kesätöihin. Hakee useampaan kouluun, mutta ei valitettavasti tule valituksi. Syksyn tullen aloittaa vuoden kestävän valmennuskurssin ensi vuoden pääsykoetta varten. Koulupaikkaa ei vieläkään tule, joten nyt on aika ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Kelasta todetaan vain, että joudut 5kk odotusajalle.

Kuinka tällainen voi olla edes mahdollista? Lukiosta valmistumisesta on kulunut jo yli vuosi ja Kela pistää vielä odotusajalle? Kelan päätöksestä tehty valitukset, mutta turhaan.

Myöhemmin internetin keskustelupalstoja selailtua asiasta, onko muilla käynyt vastaavaa niin selvisi, että tämänkin odotusajan olisi voinut estää sillä, että lukiosta valmistuttua olisi pitänyt suoraan ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi niin tämä odotusaika olisi itsestään kulunut pois samalla kun olet valmennuksessa. Miten sitä nyt tajuaa lähteä ilmoittautumaan työnhakijaksi kun kesätyöpaikkakin on jo varmistunut ja kohta alkamassa työt. Eihän se tee edes mitään järkeä. Eli näin ollen jokaisen lukiosta valmistuneen kannattaisi ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi samana päivänä kun saavat lukion päätökseen, vaikka heillä olisi jo seuraavana päivänä alkamassa työt.

Miksi tätä ei neuvota lukiolaisille? Miksi tämä odotusaika ei lähde automaattisesti juoksemaan siitä lähtien, kun valmistutaan lukiosta? Miksi asia on tehty niin vaikeaksi lukiosta valmistuneille?

Kyseinen tapaus ei koske ammattikoulusta valmistuneita koska heidän koulutuksena katsotaan luonnollisesti ammatilliseksi koulutukseksi, joten he eivät tule kokemaan vastaavaa odotusaikaa. SYRJINTÄÄ?

Lukiosta valmistuneet muistakaa siis ilmoittautua työkkäriin työttömäksi työnhakijaksi vaikka teillä olisi jo työpaikka kesäksi. Idea on vain saada tämä 5kk karenssi ''juoksemaan''. Kenties tämä kannattaa tehdä vaikka olisi jo kesätöissä, mutta poistuu heti samantien työkkärin kirjoilta tämän jälkeen? en tiedä. Kyseinen toiminta vain ihmetyttää suuresti, mutta halusin tällä kirjoituksella auttaa nuoria lukiosta valmistuneita, jotta eivät jäisi tulevaisuudessa Suomen byrokratian hampaisiin.

Onnea kaikille valmistuneille :)

2

1194

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Yleensä lukiolaiset tietävätkin tuon asian oikein hyvin.

      Sanon vielä siitä, että työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuminen edellyttää tosiasiallista työhön käytettävissä oloa. Kesätyössä oleva ei ole vapaa vastaanottamaan työtä, niin ei myöskään ole pääsykokeisiin täysipainoisesti panostava. Työttömäksi työnhakijaksi voi ilmoittautua vasta, kun on vapaa vastaanottamaan työtä. Tämä koskee kaikkia, yhtä hyvin juuri peruskoulunsa päättäneitä sekä nuoria ylioppilaita kuin vuosikymmeniä työelämässä olleitakin.

      • Tuo on hyvä jos asia on yleisesti tiedossa, mutta varmasti on se tietty osa jolle tämä tulee yllätyksenä jossain vaiheessa elämää. Mielestäni tuo 5kk odotusaika kuuluisi lähteä juoksemaan siitä päivästä kun on valmistuttu lukiosta. Ettei käy juuri näin, että olet ollut työelämässä valmistumisen jälkeen, mutta työt loppuvat syystä tai toisesta ja näin ollen sinua odottaa karenssi. Käytännössä tässä rangaistaan lukiosta valmistunutta henkilöä siitä, että hän on ollut töissä eikä ole ''joutunut'' suoraan ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2047
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1440
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      64
      1374
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      19
      1311
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      75
      1282
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1231
    Aihe