Pienen pihavajan perustus

Anonyymi

Olemme rakentamassa pientä puista pihavajaa (180 cm x 125 cm, harjakorkeus reilut 2 m), mutta vajan perustuksista on nyt tullut epäselvyyksiä että mikä olisi järkevintä.

Vaja on kooltaan vain noin kaksi neliötä. Maaperä on multaa ja alla savimaata. Onko liioittelua kiinnittää tuo 70cm -1 m ruuvipaaluilla (alle suojakangas ja 10 cm soraa)? Vai kannattaisiko kaivaa kuoppa, laitata suojakangas, täyttää maa (millä?) ja vaja betonilaattojen päälle? Voiko se tällöin kaatua tuulessa, entä meneekö vinoon heti ensi talven routien jälkeen?

Meille on suositeltu nyt molempia tapoja varsin painokkaasti, mutta itseä tietysti kiinnostaa ankkuroida vaja lujasti ja niin, ettei sitä tarvitsisi tunkilla korjailla ihan joka kesä.

2

<50

Vastaukset

 • Minä tein vähän isomman leikkimökki -89 käytännössä siten että laitoin lecaharkot maahan vaateriin ja rakensin mökin niiden päälle. Hyvin on pysynyt paikallaan. Nykyään se mökki toimii varastona.
  Taloni piha on entistä peltoa.

  • Tee kelluva eli maata pois noin 15 senttiä, salaoja pohjalle, pohja tasaiseksi, laudoista kehikko, niittaa kankaat laudoitukseen, täytä kehikko sepelillä, rakenna vaja pesubetonilaattojen päälle (neljä 50x50) pultaten nämä ala-vasoihin, itse olen vielä laittanut 40x40 laatat suurempien päälle ja pultannut kiinni (painoa kokonaisuudella noin 200 kiloa), rakenna vaja ala-vasojen päälle.

   On ollut pystyssä noin 7 vuotta eikä pahimmatkaan myrskyt ole heiluttanut sitä vajan pysyessä suorassa.

   Ei aina ole pakko tehdä sitä suurinta duunii vaan vähemmälläkin pärjää.


Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.