Pienen pihavajan perustus

Anonyymi

Olemme rakentamassa pientä puista pihavajaa (180 cm x 125 cm, harjakorkeus reilut 2 m), mutta vajan perustuksista on nyt tullut epäselvyyksiä että mikä olisi järkevintä.

Vaja on kooltaan vain noin kaksi neliötä. Maaperä on multaa ja alla savimaata. Onko liioittelua kiinnittää tuo 70cm -1 m ruuvipaaluilla (alle suojakangas ja 10 cm soraa)? Vai kannattaisiko kaivaa kuoppa, laitata suojakangas, täyttää maa (millä?) ja vaja betonilaattojen päälle? Voiko se tällöin kaatua tuulessa, entä meneekö vinoon heti ensi talven routien jälkeen?

Meille on suositeltu nyt molempia tapoja varsin painokkaasti, mutta itseä tietysti kiinnostaa ankkuroida vaja lujasti ja niin, ettei sitä tarvitsisi tunkilla korjailla ihan joka kesä.

6

52

  Vastaukset

  • Minä tein vähän isomman leikkimökki -89 käytännössä siten että laitoin lecaharkot maahan vaateriin ja rakensin mökin niiden päälle. Hyvin on pysynyt paikallaan. Nykyään se mökki toimii varastona.
   Taloni piha on entistä peltoa.

   • Tee kelluva eli maata pois noin 15 senttiä, salaoja pohjalle, pohja tasaiseksi, laudoista kehikko, niittaa kankaat laudoitukseen, täytä kehikko sepelillä, rakenna vaja pesubetonilaattojen päälle (neljä 50x50) pultaten nämä ala-vasoihin, itse olen vielä laittanut 40x40 laatat suurempien päälle ja pultannut kiinni (painoa kokonaisuudella noin 200 kiloa), rakenna vaja ala-vasojen päälle.

    On ollut pystyssä noin 7 vuotta eikä pahimmatkaan myrskyt ole heiluttanut sitä vajan pysyessä suorassa.

    Ei aina ole pakko tehdä sitä suurinta duunii vaan vähemmälläkin pärjää.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tee kelluva eli maata pois noin 15 senttiä, salaoja pohjalle, pohja tasaiseksi, laudoista kehikko, niittaa kankaat laudoitukseen, täytä kehikko sepelillä, rakenna vaja pesubetonilaattojen päälle (neljä 50x50) pultaten nämä ala-vasoihin, itse olen vielä laittanut 40x40 laatat suurempien päälle ja pultannut kiinni (painoa kokonaisuudella noin 200 kiloa), rakenna vaja ala-vasojen päälle.

    On ollut pystyssä noin 7 vuotta eikä pahimmatkaan myrskyt ole heiluttanut sitä vajan pysyessä suorassa.

    Ei aina ole pakko tehdä sitä suurinta duunii vaan vähemmälläkin pärjää.

    Minkähän ihmeen takia laattojen pitää olla pesubetonia, eikö tavallinen kelpaisi?


  • Tuollainen parin neliön kanikoppi pysyy pystyssä vaikka oikein yrittäisi rakentaa sen päin mäntyä. Turhaa vaivaa ei kannata nähdä, ellei sitten halua harrastella.

  • Ruuvipaalut vaan tuollaiselle kopperolle, mitä siinä enempiä pähkäilemään. Jollain betonilaatoilla pilaa koko homman.
   Naapurissani venäläiset tekin pienen rakennuksen betonilaatoilla ja nyt kaatuu koko koppero. Ruuvipaaluilla rakennus olisi ryhdissään ja helppo korjata, jos alkaa kaatuilemaan.

  • Ruuvipaalusi voit korvata kiepillä 110 mm salaojaputkea.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kulmunille koulutusta 50 000 eurolla

   Veronmaksajat maksaa https://www.is.fi/politiikka/art-2000006527878.html Näin niitä verorahoja käytetään
   Maailman menoa
   368
   4250
  2. No niin....Tiemaksut sitten tulee.

   Jopa 1000€ lisää kuluja autoilijalle. Näin se Suomi varmaan yrittää ylöspäin mutta muistaa pitäisi että se raha on taas pois muusta kulutuksesta.Jälle
   Maailman menoa
   152
   4149
  3. Mielipiteitä amk pääsykokeesta?

   Itselle englanti ja eettiset taidot oli vaikeimpia... Jäikö teillä paljon vastaamatta kysymyksiin? Minulla joka osiossa jäi johonkin vastaamatta.
   Pääsykokeet
   84
   3670
  4. Miksi Halla-aho vaikenee USAn mellakoista?

   Johtuuko siintä että hän ei voi/saa kritisoida Putinia eikä Trumpia!?
   Maailman menoa
   219
   2516
  5. Henkirikos

   Tietoa kenelläkään viime yön puukotuksesta..?
   Jämsä
   18
   2266