Redhat softa on tahallaan huonosti suunniteltua, hidasta, bugista roskaa ja hyvä microsoft-redhat yhteistyön väline estää dekstop Linuxin menestys. Gnome3, pulseaudio,netowrkmanager,systemd esimerkkeinä. Gnome3 kehittäjät käyttävät mac koneita ja ei kiinnosta tippaakaan tehdä nopea, stabiili,kevyt, vapaasti tuunattava helppokäyttöinen desktop.
Redhat ja fedora estävät desktop Linuxin menestyksen
41
751
Vastaukset
- Anonyymi
Kirjoitushan on taas kerran pelkkä provakatiivinen mielipide. Oma mielipiteeni kaupalliseen Redhat Inc:iin perustuvista jakeluista kuten CentOS ja Fedora ovat aivan erilainen. RedHatin Enterprise on kaupallinen jakelu, jota ei ehkä ole tarkoitettukaan ihan tavan kuluttajille. CentOS on vapaa Linux-jakelu, joka perustuu Enterprise-jakeluun.
https://www.linux.fi/wiki/CentOS
Fedora on yhteisön kehittämä Enterpriseen perustuva, jatkuvasti kehittyvä, ajanmukainen Linux-jakelu. Erittäin suositeltava ja mitä toimivin avoimeen lähdekoodiin perustuva, joka sisältää uusimmat innovatiiset ohjelmat ja kirjastot.
Vaikka Gnome3 onkin oletuksena tarjolla, se ei estä käyttämästä muita työpöytiä tai työpöytäympäristöjä, jos Gnome ei sattuisi miellyttämään.- Anonyymi
Jos hitaus, bugisuus ja ominaisuuksien karsiminen ( esim gnome3 ja wayland) on innovativista niin olkoon sitten. Totuus kuitenkin on, että redhat ohjelmistot ovat huonosti sunniteltuja ja toteutettuja ja redhat myöntää sen itsekin kehittäessään pipewireä pulseaudion korvaajaksi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jos hitaus, bugisuus ja ominaisuuksien karsiminen ( esim gnome3 ja wayland) on innovativista niin olkoon sitten. Totuus kuitenkin on, että redhat ohjelmistot ovat huonosti sunniteltuja ja toteutettuja ja redhat myöntää sen itsekin kehittäessään pipewireä pulseaudion korvaajaksi.
"redhat myöntää sen itsekin kehittäessään pipewireä pulseaudion korvaajaksi."
Pulseaudio ei ole mikään RedHat:in yksinoikeus. Pulseaudio lienee nykyisin useimmissa Linux-jakeluissa.
https://www.linux.fi/wiki/PulseAudio
Mutta eikö tuo ole juuri osoitus RedHat:in pyrkimyksistä kehittää ohjelmistoja?
Aina kehitystyö ei onnistu vrt. Ubuntun kehittämä työpöytäympäristö, josta Ubuntu kuitenkin on nyttemmin luopunut. - Anonyymi
Ubuntu koostuu 99% Debian paketeista, eivät he osaa suunnitella ja toteuttaa ohjelmistoja. Redhatilla on 10 K duunaria ja kukaan ei halua suunnitella ja toteuttaa hyvää softaa. Airliekin aloitti RADV:n kehityksen blokatessaan ensin AMD DAL/DC:n integroinnin Linux-ytimeen. Airlie sai paljon negatiivista palautetta, tuli katuman päälle ja alkoi kodamaan RADV:tä joka on kopio intelin Vulkan ajurista. Sittemmin Valve ja Google ovat jatkaneet RADV:n kehitystä.
- Anonyymi
Missä ovat faktat esittämillesi mielipiteille?
Mielenkiintoisia väitteitä, mutta eiköhän osa ole mielikuvitusta ja jotkut ehkä kopioitu trollitehtaiden uutisista. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Missä ovat faktat esittämillesi mielipiteille?
Mielenkiintoisia väitteitä, mutta eiköhän osa ole mielikuvitusta ja jotkut ehkä kopioitu trollitehtaiden uutisista.ks. Gnome3, pulseaudio,networkmanager,systemd bugiraportit. Katso myös phoronix "uutiset"; fedora, gnome3, wayland bugien korjausta tai pyörän uudelleen keksimistä vieden kehitystä taaksepäin. Gnome3 on näppämistölle suunniteltu ja wayland versio karsii xorg ominaisuuksia ja aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia.
- Anonyymi
Bugi-raportit ovat välttämättömiä, jotta mahdolliset ohjelmointivirheet voidaan korjata. Kun Gnome3 tuntuu sinua häiritsevän, on valittavissa kaikissa Linux-jakeluissa muitakin työpöytäymkpäristöjä.
- Anonyymi
"CentOS on vapaa Linux-jakelu, joka perustuu Enterprise-jakeluun."
Ainoastaan RHEL toimii vakaasti, mutta CentOS on jo epävakaa ja täynnä bugeja.
RHEL 8 julkaistiin monta kuukautta sitten, mutta CentOS 8:ia ei ole vieläkään julkaistu. Kyseessä ei ole sama käyttis vaikka se käännetään periaatteessa samoista lähdekoodeista, on CentOS täynnä bugeja ja käännöksen tekijöillä vaikeuksia saada sitä toimimaan. Julkaisun jälkeenkin siihen jää vielä paljon ylimääräisiä bugeja ja reistailua jota RHEL 8:ssa ei ole. - Anonyymi
"Ainoastaan RHEL toimii vakaasti, mutta CentOS on jo epävakaa ja täynnä bugeja."
CentOS perustuu RHEL-jakelun avoimeen lähdekoodiin. Se ei ole RHEL-klooni.
CentOS:stä tullee uusi versio, kun sille on tarvetta, ja se on valmis. - Anonyymi
Pervo-Petrin avausko?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Ainoastaan RHEL toimii vakaasti, mutta CentOS on jo epävakaa ja täynnä bugeja."
CentOS perustuu RHEL-jakelun avoimeen lähdekoodiin. Se ei ole RHEL-klooni.
CentOS:stä tullee uusi versio, kun sille on tarvetta, ja se on valmis."CentOS:stä tullee uusi versio, kun sille on tarvetta, ja se on valmis. "
RHEL 8 julkaistiin jo 4 kk sitten toukokuun alussa. CentOS perustuu kyllä samaan lähdekoodiin, mutta tällä hetkellä CentOS 8 on vasta buginen beta-versio. Siinä on paljon bugeja, joita RHELissä ei ole, siitä huolimatta että lähdekoodi on samaa.
CentOS 8 julkaistaan heti kun se saadaan kohtalaisen vakaaksi ja toimivaksi, mutta mihinkään työasema- ja palvelinkäyttöön se ei samalla tavalla sovellu kuin RHEL. Toimivuudeltaan centos on samaa tasoa kuin muutkin harrastelijadistrot, eivät anna kovinkaan vakavasti otettavaa kuvaa vapaan lähdekoodin ohjelmistoista.
- Anonyymi
Mikä vika Pulseaudiossa on?
Käytän päivittäin monella Dacilla ja hyvin on aina toiminut. - Anonyymi
Eikähän se estetä sillä että tehtaalla asennetaan joku paskempi suljettua lähdekoodia sisältävä sydeemi, joka kestää sen muutaman vuoden ja taas pitää ostaa uusi laite, kun päivitykset lakkaavat. Tuohan on pelkkä kapitalistinen myyntikikka, että tuotteelle on laskettu elinikä vaikka voitaisiin tehdä "ikuisia" laitteita.
Ihan hyvinhän se Red Hat toimii. Ja jos ei tykkää niin aina voi valita jonkun muun.
- Anonyymi
Ja järkevä valitseekin heti alusta lähtien jonkin muun.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ja järkevä valitseekin heti alusta lähtien jonkin muun.
Olen käyttänyt aikanaan useita RedHat-Linux -versioita aina RH 9.0 saakka, sittemmin kaikki Fedora-Core -versiot, ja nykyisin kaikkia Fedora-versioita. Yleensä päivittäen jakelun versio versiolta. Asentanut ko. jakelun uusiin koneisiin, jollen ole kloonannut jakelua suoraa uudelle kovalevylle.
Pidän Fedora-jakelua aivan erinomaisena ja suositeltavana Linux-jakeluna.
Kokemuksia on varsin monista Linux-jakeluista, jotka myös ovat olleet varsin käyttökelpoisia, mutta Fedora on parhaiten sopinut omiin käyttötarpeisiini työpöytäjakeluna (XFCE4, aiemmin on ollut kokemuksia useista muistakin työpöydistä ja ikkunamanagereista).
- Anonyymi
Se on erittäin hyvä asia, että Gnome on suunnitltu niin, että sitä pystyy käyttämään pelkän näppiksen avulla kokonaan ilman hiirtä. Se on hyvä, että Gnomen käyttöliittymä on käytettävissä pelkän näppiksen avulla ja työpöytäympäristössä hyödynnetään runsaasti näppispikakomentoja. Tuo tekee Gnomesta käytettävän myös näkövammaisille, jotka eivät hiirtä pysty käyttämään. Nykyisellään Gnome ja Mate ovat ainoat oikeasti näkövammaisillekin käytettävät työpöytäympäristöt linuxissa, Gnome on parhaiten käytettävä. Valitettavasti käytännössä kaikki muut työpöytäympäristöt on täysin käyttökelvottomia näkövammaisten kannalta. Syy siihen on se, että niitä ei ole suunniteltu käytettväksi näppikseltä ja käytettäväksi ruudunlukohjelman avulla. Nykypäivänä hyvän käyttöliittymän pitää olla käytettävä pelkän näppiksen avulla, se on huonoa käyttöliittymäsuunnittelua jos käyttöliittymän käyttö vaatii hiiren käyttämistä. Samaten se on huonoa käyttöliittymäsuunnittelua, jos käyttöliittymä ei ole käytettävä ruudunlukuohjelman kanssa. Kyse einyt ole pelkästään siitä, että käyttöliittymä olisi käytettävä näkövammaisille. Esimerkiksi käyttöliittymän käytettävyys pelkän näppiksen avulla on hyvä asia kaikkien kannalta. Usein muutenkin jos käyttöliittymä suunnitellaan käytettäväksi näkövammaisille se hyödyttää muitakin.
T. miksuh - Anonyymi
PulseAudiolla on toki sekä hyvät, että huonot puolensa, mutta kyllä se kuitenkin pääasiassa on huomattava parannus siihen mitä oli ennen PulseAudiota. Kaikki, jotka käytti linuxia ennen PulseAudiota muistaa varmaan sen, että siihen aikaan saattoi hyvin tapahtua sitä, että esimerkiksi yksi ohjelmasaattoi varastaa äänet muilta.Ja muutenkin välillä äänten kanssa sai kikkailla. PulseAudion edeltäjä ESound paransi tilannetta huomattavasti, ennen ESoundia ALSA:n kanssa oli aika yleistäkin, että joku ääniä käyttävä ohjelma saattoi varastaa äänet muilta jne. PulseAudio korvasi ESoundin sitten myöhemmin.
Vaikka PulseAudiolla on ongelmansakin, niin en silti haluaisi palata aikaan ennen PulseAudiota ja ESoundia.
T. miksuh- Anonyymi
Alsa tukee multistreameja. Voit soittaa yhtää aikaa monesta ohjelmasta ilman mitään kikkailuja.
- Anonyymi
Network managerista pitää sanoa se, että eihän mikään muu systeemi ole helpottanut työpöytälinuxin verkkoyhteyksien käyttöä yhtä paljon kuin Network Manager.
Wayland taas, no se on uusi systeemi ja sillä toki on vielä lastentautinsa. Mutta kyllähän totuus on se, että vanha X11 tyyppinen Xorg alkaa olla aika korvata uudella systeemillä.
T. miksuh- Anonyymi
Wayland ei tue edes nVidian ajureita, joten sitä ei todellakaan voi ryhtyä vielä käyttämään. RHEL8:ssa voi valita, asentaako X11:n vai Waylandin. X11 on ainoa valinta kaikkiin graafisiin työasemiin sekä pelien pelaamiseen.
Mielestäni kaikki nykyiset ikkunoihin perustuvat työpöytäympäristöt ja vanhanaikaiset, imperatiiviset käyttöliittymätekniikat joutaisi vaihtoon.
- Anonyymi
Työpöytäsovellukset (XAML) ja pelit (esim. UE4 SDK) ovat deklaratiivisia. Voit ihan huoletta pelata normaaleja 3D-pelejä ja käyttää desktop-sovelluksia, ne ovat tekniikaltaan nykyaikaisia.
- Anonyymi
Debian Busterista alkaen Wayland on oletuksena käytössä Gnome -työpöytää käytettäessä. Toki käyttäjä voi valita GDM-sisäänkirjautumisruudussa käyttääkö Waylandia vai vanhaa X11 -systeemiä. Waylandilla on toki vielä lastentautinsa, mutta kyllä se on jo käytettävä. Eikä kaikilla edes ole Nvidian piirisarjaa koneissaan. Lisäksi esimerkiksi Jollan Sailfish käyttää nimenomaan Waylandia. Eli en kyllä allekirjoita tuota väitettä, että vanha X11 olisi ainut vaihtoehto työpöytäkäyttöön. Debian ei suinkaan ole ainut distro, joka on jo harkinnut Waylandin käyttöönottoa oletuksena. Lopulta vanha X11 on pakko korvata Waylandilla. Vanhaa X11 systeemiä on paikattu ja laajennettu moneen kertaan ja se alkaa olla sotkuinen viritelmä ja ika mahdoton jatkokehittää ja ylipäätänsä pitää enää turvallisuuden kannalta nykypäivän vaatimusten tasolla. Wayland parantaa turvallisuuttakin huomattavasti ja uudelleen alusta kehitettynä sillä ei ole samanlaista menneisyyden painolastia kuin vanhalla X11-systeemillä. Se on toki totta, että Waylandia pitää vielä kehittää ennenkuin se voi kokonaan vanhan X11 -systeemin korvata. Mutta Waylandia ei pitäisi lytätä sen takia, että se on uusi systeemi. X11:lla on ollut aikaa kypsyä, Wayland on uusi systeemi.
T. miksuh- Anonyymi
Itsellä on joka koneessa nvidian näytönohjaimet.
Täytynee parin vuoden päästä taas katsoa uudelleen onko waylandista tullut käyttökelpoista, vai pitääkö linuxin desktoppia pyörittää pelkillä geneerisillä VESA-ajureilla.
- Anonyymi
Pitää varmaankin ilmaista itseni vielä selvemmin: Vanha X11 ei enää ole ollenkaan turvallisuudeltaan nykypäivän vaatimusten tasolla, eikä siitä enää sellaista saa mitenkään. Siinä on jo painava syy korvata vanha X11 Waylandilla mahdollisimman pian.
T. miksuh- Anonyymi
Mitä turvallista tossa on xorg:iin verrattuna?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mitä turvallista tossa on xorg:iin verrattuna?
Koitanpa ilmaista asian selkeämmin
Wayland ei ole Xorg:ii turvallisempi millään lailla eikä siittä ikinä tule xorg:ii turvallisempaa. - Anonyymi
Wayland vie kehityksen keskiajalle, edes pelien streemaus ja äänitys ei toimi OBS:illa. Alunperinkään wayland ei ole suuniteltu korvamaan X:ää, ks historia.
- Anonyymi
Mitä ihmettä? Onko linukshihhulit nyt toistensa kurkuissa kiinni? Sellaista ei ole tapahtunut vielä koskaan!
- Anonyymi
Et sitten ole lukenut palstaa paljoakaan.
- Anonyymi
Et sitten ole lukenut palstaa paljoakaan.
- Anonyymi
Vetoraa tässä muutaman päivän välilä pyöritelly. Mites siinä voi paneelia säädellä mieleisekseen, en oo sen asetuksii löytäny?
- Anonyymi
Riippuu ihan siitä että mikä spin sinulla on käytössä. Vaikea vastata ennen tätä.
- Anonyymi
Ei ole pakko käyttää. Distroja kyllä riittää.
Minä ainakin käytän Fedoraa työasemassa ja CentOSia palvelimessa. - Anonyymi
Kokeilin CentOS 8.2011 ? Onko oiken ? Kerrankin huonoa sanottavaa eräästä GNU/Linuxista :) Tossa oli vanha oliko 4.20 jotain kernel ja ei löytynyt btrfs tukea tiedostojärjestelmälle (onko oiken kirjoitettu ? ). Sekä joku GNOME työpöytäympäristö. Sain asenettua ja päivitin päivitykset. Tuli jotain mikä on aika harvinaista :) Nimittän kernel-panic. Valitti että jotain roskaa jossain aloituksessa ladattavassa tiedostossa. Ei pysty mounttamaan oli root tiedostojärjestelmää. Tohon törmää aika harvoin. Täytyy nyt katsoa joku toinen GNU/Linux.
- Anonyymi
Korjauksia vielä: Versio on 8.3.2011 ? Kernel 4.18.0-240. Panicin syy oli: initramfs junk in compressed archive tai jotain sen tapaista. Fedoran olen saanut toimaan hyvin...
Ketjusta on poistettu 15 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä762661Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1721832Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda2741528Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on741504Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2461487- 871341
IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!
Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel3981293Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk3471253Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että3821238- 1281195