Käsiraudat siviilissä

Anonyymi

Mites saako tavallinen kadun tallaaja omistaa käsiraudat? Onko siinä erityisiä sääntöjä? Entä niiden kantaminen, saako niitä kuka tahansa kantaa mukanaan esim. repussa mutta silleen että ne eivät ole näkyvillä? Ja niiden käyttö, saako kuka tahansa käyttää käsirautoja esim. yleisessä jokamiehen kiinniotto-oikeudella? Haluaisin mahdollisimman tiivistettyjä vastauksia, kiitos!

19

2404

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vastauksessa on otettava huomioon kaksi lakia. Pakkokeinolaki, sekä järjestyslaki. Järjestyslaki kertoo esineet, joiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty. Lista on pitkä, mutta se painottuu vaarallisiin esineisiin ja toisen vahingoittamiseen soveltuviin. Käsirautoja tuskin voidaan pitää vaarallisina, toisen vahingoittamiseenkin ne käyvät huonosti. Listassa on mm. ketjut, jouset, vaijerit ja kaapelit, sekä muut lyömiseen soveltuvat esineet. Käsiraudoilla voi tosin lyödä toista, mutta niin voi monella muullakin, vaikka porkkanalla, tai tyynyllä.
      Pakkokeinolaki taas kertoo sen, että jos kiinni otettu tekee vastarintaa, tai pakenee, niin kiinni ottaja saa käyttää voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina edellytyksenä, että kiinni otettu viipymättä luovutetaan poliisille.
      Suomessa on periaate, että mitä ei erikseen ole kielletty, niin se on sallittu.

      • Anonyymi

        Kaikkia esineitä voidaan pitää vaarallisena se riippuu vaan siitä mitä on suunnitellut tekevänsä esim. niillä käsiraudoilla. Kävelykeppikin voi olla hyvin vaarallinen tai sateenvarjo.


    • Anonyymi

      Vaikka käsirautoja voi ostaa seksikaupoistakin, niiden käyttöön on kuitenkin sääntönsä. Jokamiehen kiinniotto-oikeudet ei ulotu käsirautojen käyttöön. Käsiraudat ovat pakkokeinoihin liittyviä ja sitä varten tarvitaan koulutus.

      • Anonyymi

        Onko ihan yliopistotasoisesta koulutuksesta kyse ja maisteriksiko, vai ihan tohtoriksi koulutuksen läpi käynyttä sen jälkeen kutsutaan ?


      • Anonyymi

        Täyttää huuhaata. Kuten termi, jokamiehen kiinniotto-oikeus kertoo, niin se on sallittua jokaiselle koulutuksesta riippumatta. Pakkokeinolaissa se kirjoitetaan termillä, yleinen kiinniotto-oikeus.
        Ylilyönnit kiinniotossa ja voimakeinoissa eivät ole sallittuja, rikoslaissa se kerrotaan seuraavasti: Voimakeinoja käytettäessä saa turvautua vain sellaisiin tehtävän suorittamiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin, joita on pidettävä kokonaisuutena arvioiden puolustettavina, kun otetaan huomioon tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus sekä tilanne muutenkin.
        Jos jokamies uskaltaa ottaa kiinni puukon kanssa riehuvan tappajan ja laittaa hänet käsirautoihin, niin kukaan ei jälkeen päin kysele, olitko saanut käsirautojen käyttöön koulutusta ?


    • Anonyymi

      Noita käsirautoja myydään torikirppikselläkin. Viime talvena oli ilmoitus jossa myytiin käsiraudat ja kuntopyörä. Ostin kuntopyörän mutta käsiraudoista en edes kysnyt mitään. Ihan normaalilta ja muutenkin tavalliselta suomalaiselta miehltä se myyjä vaikutti.

    • Anonyymi

      Kiitos paljon käyttöön liittyvistä vastauksista! Eli varmaan myös jokainen ihminen voi omistaa käsiraudat ja kuljettaa niitä mukanaan vaikka repussa yhtä lailla kuin esimerkiksi puukkoa. Jos on jotain mitä mulla meni pieleen niin korjatkaa.

      • Anonyymi

        Puukkoa saa yleisellä paikalla pitää hallussaan, jos siihen on hyväksyttävä syy, ei muutoin.


    • Anonyymi

      No kyllä ne poliisikin kulkee pistoolien kanssa kadulla vaikka onkin laitonta.

      • Anonyymi

        Taas täyttä skeidaa. Poliisien aseet omistaa valtio, eivät poliisit. Poliisit eivät tarvitse valtion omistamien aseitten hallussapitoon hallussapitolupaa vaan se perustuu virkaan.
        Jos poliisi vapaa-ajallaan pitää hallussaan omaa asettaan julkisella paikalla, niin aseeseen pitää olla lupa, sekä hyväksyttävä syy ja sitä koskevat samat säännöt kuin ketä tahansa.


    • Käsirautoja voi kai kuljettaa repussa ilman syytäkin mutta voi olla että syy pitää olla puukon kuljettamiselle repussa.
      Viimeksi kun minulla oli puukko repussa niin niitä jaettiin ovelta lahjaksi niille jotka oli viitsineet olla työpaikan liikunta-iltapäivässä loppuun asti. Silloin oli satoja ihmisiä kaupungin iltapäiväruuhkassa joilla oli puukko mukana ja ihan hyvästä syystä, pitihän se lahjaksi saatu puukko viedä kotiin.
      Menin sitten päivän päätteeksi vielä yhteen virastoon ja varmaankin olisin saattanut joutua käsirautoihin kun se puukko oli siellä repussa jos viraston vahtimestari jonka naama näytti jo valmiiksi ihan norsun vitulta olisi tiennyt repussani olevasta puukosta. Onneksi en yrittänyt poliisiasemalle kun sinne ei ollut mitään asiaa ja jo ovelta varmaan olisi joutunut rautoihin.

    • Anonyymi

      Käsiraudat ovat sallittuja ja saa pitää yleisellä paikallakin mukana.

      Niiden käyttöä kuitenkin rajoittaa se, että jokamiehen kiinniottooikeuden käyttäjä ei voi ilman perusteltua syytä laittaa kiinniotetulle käsirautoja. Syynä täytyy olla mahdollinen vastarinnan vaarallisuus ja muutoinkin tilanteen kokonaisarvio, jotta yksityishenkilö voi rajoittaa toisen henkilön vapautta. Muussa tapauksessa voi joutua syytetyksi vapaudenriistosta.

    • Anonyymi

      Aina kai voi pitää pesäpallomailaa auton takakontissa (yhdessä vanhojen lenkkareiden kanssa)? Tai miksei golfmailaakin vaikka sillä saa enemmän vahinkoa aikaseksi kuin pesismailalla.

      • Anonyymi

        Miten tämä liittyi keskustelun aiheeseen?


    • Anonyymi

      Nippusiteet parempia. Olen myös käyttänyt niitä rattisian kiinniotossa.Valitti kun rimpuillessaan sai ranteisiin kunnon jäljet vaan oikeus ei edes ottanut kantaa koko asiaan.

    • Anonyymi

      Mulla oli tapana hurjina teinivuosina 2000-luvun alussa pitää vyötärön ympärillä paksua metalliketjua ja ihan pro-käsirautoja joita ei kyllä käsivoimin rikki saanut. Näin kuljeskelin pari vuotta, koskaan ei järkkärit, poliisit, ei kukaan tullut sanomaan että kummankaan kantaminen olisi ollut kiellettyä. Vitsejä sen sijaan kyllä poket ja järkkärit heitti, että kenees aiot noita käyttää, jne.
      Joten luulen että jos olisi kiellettyä, olis siihen edes sen yhden kerran puututtu.

    • Anonyymi

      Itse vartijana kannan kaikkia voimankäyttövälineitä työaikana mukana, joihin minulla on koulutus ja vartijakortissa merkintä. Siviilissä en suostu kantamaan mitään voimankäyttövälineitä, mutta jos tarvetta niin yleisen kiinniotto-oikeuden mukaan aijon kyllä tehdä voitavani, että rikollinen saadaan kiinni. Ei se ole sen vaikeampaa kuin maahan vienti mahalleen ja polvi lapaluiden väliin painoksi siksi aikaa kun vartija tulee paikalle. Pääsee ainakin jatkamaan matkaa ilman ongelmia. Mitä tulee tuohon pakkokeino- ja järjestyslakiin niin siellä kiellettyjen listalla ei ollut käsirautoja. Sen mukaan on oikeus kantaa käsirautoja myös siviilihenkilön. Mutta kun puhutaan toisen vahingoittamiseen soveltuvasta välineestä niin kyllä käsiraudat väärin käytettynä, ilman koulutusta voivat aiheuttaa vahinkoa kohdehenkilölle ja olisivat näin ollen kielletyt. Kaksipiippuinen juttu......

      • Anonyymi

        Käsiraudat ei ole vahingoittamiseen soveltuva esine. Jos olisivat, niin ne olisi kielletty järjestyslaissa.

        Siviilihenkilö vartijakin on. Ei vartija tai järkkäri ole virkamies. Asema on sama kuin parkkipirkolla, bussikuskilla ja portsarilla eli "järjestystä ylläpitävä henkilö".


    • Anonyymi

      Saa omistaa ja saa myös kantaa yleisillä paikoilla. Käsiraudat on voimankäyttöväline, mutta järjestyslaki ei niitä kiellä.

      Pakkokeinolaki antaa kiinniotto-oikeuden jokaiselle, mutta ei kuitenkaan kaikissa rikoksissa. Rikokset on erikseen lueteltu pakkokeinolaissa.

      Jos kiinniottoon on oikeus, niin kiinniotossa saa käyttää voimakeinoja karkaamisen estämiseksi ja hätävarjeluna. Väitän, että täten on oikeus käyttää myös käsirautoja.

      Käsiraudat saa kuitenkin poliisikin laittaa vain, jos se on välttämätöntä ja ne pitää poistaa heti, kun mahdollista.

      Koulutusta niiden käyttö ei mielestäni vaadi, mutta jopa koulutuksen saaneet tekevät joskus sen vakavan virheen, että laittavat käsiraudat liian tiukalle, jolloin laillinen kiinniotto muuttuu helposti pahoinpitelyksi.

      Hullua keskustelussa on se, että jos ottaa jonkun laillisesti kiinni, niin kiinniotetulle itselleenkin on helpomaa istua rauhassa odottamassa poliisia sen sijaan, että kiinniottaja joutuu pitämään häntä hallintaotteessa ja jopa maassa makaamassa niin kauan, kunnes poliisi tulee.

      Kiinniotetulle itselleen on parempi olla käsiraudoissa istumassa kuin että häntä pidetään kaikkien ihmisten nähden jossakin hallintaotteessa jopa usean ihmisen voimin.

      Pitää vain muistaa, ettei käsirautoja laita liian tiukalle ja että kun käsiraudat on laittanut, niin laittaja on vastuussa kiinniotetun tilasta eli kiinniotettua ei saa jättää yksin. Lisäksi kiinniotettu on luovutettava välittömästi poliisille eli heti soitto hätäkeskukseen eikä vasta joskus myöhemmin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe