Paluumuuttajilla runsaasti hyvää tietoa, taitoa ja osaamista

Palaaminen tänne Koti-Suomeen ja myönteiseen elämiseen kiinnipääseminen näkyy olevan ikävä kyllä kovin usein ongelmallista. Kirjoitan tätä tuumailuani kantasuomalaisena, vaikkakin monenlaisia elämisen vaiheita kokeneena. Kun tuossa ajatusten vaihdossa tuli esille itäisen Suomen luontuminen paluumuuttajalle myönteisenä asuintienoona, niin mieleeni tuli viime sotien jälkeen uudet asumisen ja elämisen paikat tarvinnut siirtolaisväki eli suunnilleen 400.000 suomalaista. Heidän kohdallaan valtiovalta osallistui asioitten järjestämiseen, vaikka sodan jälkeen maa oli vähissä varoissa ja ongelmia oli ylipäätäänkin yhteisistä asioistamme päättäjillä liiaksi saakka.

Kyllä nykyisinkin valtiovalta ja miksipä ei paikallistasonkin yhteisten asioittemme hoitajat voisi varmaan kantaa vallitsevaa käytäntöä suurempaa huolta paluumuuttajien asioista. Lainsäädäntöäkin olisi mahdollista parantaa. Poliitikkoja patistelemaan tarvitaan unilukkaruutta. Nähtävästi meillä päättäjien keskuudessa ei ole oikein kunnolla tajuttu eikä tiedostettu, kuinka monenlaista tietämystä, kokemusta ja osaamista paluumuuttajilla on eväänään, kun he tänne kotimaahan takaisin tulevat.

Todennäköisesti paluumuuttajien kesken jo onkin yhteistoimintaa, mutta sitä varmaan tarvittaisiin lisääkin, sillä niin paljon olmenee ongelmia takaisin tänne kotimaahan palaamisen yhteydessä. Nykyisin tämä netti tarjoaa hyvän mahdollisuuden yhteyksien löytämiseen ja kontaktointiin toisten paluuttajien kanssa. Varmaan myös isommissa väestökeskittymissä paluumuuttajien on mahdollista tapailla toisiaan henkilökohtaisesti. Omia asioita edistävien yhdistysten perustaminen saattaisi avata uusia mahdollisuuksia. Kun vallanptäjien, poliitikkojen, suuntaan halutaan vaikuttaa, niin yhdistyksen ääni kantaa yleensä paremmin kuin yksittäisen ihmisen vaikutusmahdollisuus.

0

<50

Vastaukset

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.