LUUMUISTA SUURI SATO.

Puutarhassa kesä näyttää runsas satoiselta. Ruusut kukkivat upeasti. Alkukesän kuivuus ei tuhonnut kasvustoja.

22

92

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jassoo, sitä on aamulla katseltu uutisiakin.
      Tuon uhka-kuvan alla minä kyllä poimisin jokaisen hedelmän ja upottaisin ne marinoitumaan Suola-happo-liemessä.
      Oikein vahvassa liemessä.
      Vaaralliset Punkit ovat alkaneet levitä.
      Huhutaan myös Espanjan Siru-Etanan alkaneen kehittää Hai-tyyppisiä hanpaita.
      Niiltä ei sitten säily enää Pähkinätkään.
      Kaikki siemenet ne raatelevat hengiltä.
      Etenkin naapureiden tonteilla.

      H.

      • Mätäkuun aikaan punkeista varoitetaan vakavasti. Kasvavat elefantin mittoihin ja syövät vilja-aumoja yhdessä yössä. Haisevatkin punkkareilta.


    • Anonyymi

      Pojan pihassa oleva luumupuu pudotti kaikki luumunsa viimevuonna raakileina alas...nyt kun kolme päivää siellä haahuilin...niin huomasin.. nyt ne ovat kuin vihreän oliivin näköisiä ...saa nähdä kuinka jatkossa...
      mimmimum-..mi

      • Telkkarissa ohjattiin riipimään osan raakileista, muuten puu voi kuolla rasituksesta.


    • Anonyymi

      Syksyisin kun on kaupassa luumuja tarjouksessa alle euron/kilo käyn hakemassa niitä repullisen. Otan niistä "luut" pois ja pilkon lohkoilsi jotka sitten teen soseeksi sauvasekottimella. Tähän tarkoitukseen luumujen ei tarvitse olla edes ihan kypsiä. Laitan vähän sokeria sekaan ja pakastan soseen rasioihin. Talvella sitten otan soseen pakastimesta ja laitan jäisenä kattilaan, yhtään vettä ei tarvitse. Sekoitan ja keitän n. 10 min ja lisään vähän perunajauhoja ja tarvittaessa vähän sokeriakin. Tulee punaista imelän kirpeää "luumusörsessöniä". Viime syksynä hain 3 repullista hintaan 0,70€/kilo, tänä syksynä varmaan vielä enemmän kun loppui viime vuotinen jo joulun aikoihin.

      • Varmaan keitoksesi pitää vatsan "notkeana". Pihan koristeina luumu - ja kirsikkapuut ovat ja antavat myös satoa.


      • Anonyymi
        arvo.e kirjoitti:

        Varmaan keitoksesi pitää vatsan "notkeana". Pihan koristeina luumu - ja kirsikkapuut ovat ja antavat myös satoa.

        Tuoreet luumut ja niistä tehty "luumusörsessöni" ei vaikuta vatsan toimivuuteen ja paskan "notkistumiseen" samalla tavalla kun kuivatut luumut.
        Asun niin pohjoisessa ja lähellä siperiaa ettei täällä kasva luumu - ja kirsikkapuita joten markettien varassa olen sen suhteen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tuoreet luumut ja niistä tehty "luumusörsessöni" ei vaikuta vatsan toimivuuteen ja paskan "notkistumiseen" samalla tavalla kun kuivatut luumut.
        Asun niin pohjoisessa ja lähellä siperiaa ettei täällä kasva luumu - ja kirsikkapuita joten markettien varassa olen sen suhteen.

        Asuin nuoruudessa Karjalan itäisessä reunassa Ilman sähköä ja mukavuuksia. Toiminnat olivat toiset, kuin Helsingissä. Perunoita ja nauriita sielläkin kasvoi. Kalat ja lihat säilöttiin suola-liuokseen, joista liika suola liotettiin käyttöön otettaessa. Metsästäen ja kalastaen saatiin tuoretta ruokaa.


      • arvo.e kirjoitti:

        Asuin nuoruudessa Karjalan itäisessä reunassa Ilman sähköä ja mukavuuksia. Toiminnat olivat toiset, kuin Helsingissä. Perunoita ja nauriita sielläkin kasvoi. Kalat ja lihat säilöttiin suola-liuokseen, joista liika suola liotettiin käyttöön otettaessa. Metsästäen ja kalastaen saatiin tuoretta ruokaa.

        Et ole tosissasi. Tuohan tapahtui jo "Ammu-vainaan" aikaan.


      • Anonyymi
        arvo.e kirjoitti:

        Asuin nuoruudessa Karjalan itäisessä reunassa Ilman sähköä ja mukavuuksia. Toiminnat olivat toiset, kuin Helsingissä. Perunoita ja nauriita sielläkin kasvoi. Kalat ja lihat säilöttiin suola-liuokseen, joista liika suola liotettiin käyttöön otettaessa. Metsästäen ja kalastaen saatiin tuoretta ruokaa.

        Nykyisin täällä Pohjois-Karjalassa liha juoksee itse suoraan pakastimeen, ei tarvitse kun ovi aukaista kun ovikello soi😁


      • suvenkorento12 kirjoitti:

        Et ole tosissasi. Tuohan tapahtui jo "Ammu-vainaan" aikaan.

        10.07 klo.19 uutisissa esiteltiin Ilomantsista äskettäin kaivettuja Venäläisiä. Niitä oli kaatunut tuhansia ja jätetty hautaamatta. Vuosikymmenten aikana pojat teimme ase löytöjä.


    • Anonyymi

      Eikö luumut joutaisi brandy:hyn? Tms:een?
      Aikansa lilutettuna voisi olla hyvää jäätelön kanssa?

      • Aikoinaan Serbialainen luumubrändy oli Alkon korkeaprosenttinen juoma.


      • Anonyymi
        arvo.e kirjoitti:

        Aikoinaan Serbialainen luumubrändy oli Alkon korkeaprosenttinen juoma.

        Muistelen et nimi oli Slivovizs🥃


      • 80-luvulla valmistin slivovitsia.
        Lankoni toimitti minulle 60l sanapadassa, niukan veden kanssa keitettyä, punaista luumumössöä. Olimme sopineet, että minä kustannan sokerin ja valmistan juoman.
        Kokemusperäisesti määritin tarvittavan sokerin määrän.

        Kuohukäyntivaiheessa vaimoni oli saada sätkyn. "Ukko! Nyt pesuhoneesee! Se on ku ongelmajätelaitos". Kretuliini vaahto matoi hitaasti kohden lattiakaivoa.

        Minulla oli 30l keittopänikkä, 800mm korkea keraamisilla helmillä täytetty kolonni ja keittopöntön kupeessa 3kW säädettävä uppovastus.
        Keitin normaalisti ykkösen täydellä teholla ottaen keulilta pois metyylin ja säästäen loppupään sikunat seuraavaan keittoon tai viemäriin.

        Luumurankin ( annoin käydä, seisoa vesilukon alla ja kirkastua ennen keittoa ) keitin hitaasti, varovaisesti vain kerran. Tiputus meni aktiivihiien läpi. Lopputulos muistutti hämmästyttävän hyvin slivovitsia. Ei yhtään pontikan makua eikä hajua. Maultaan paljon parempaa kuin perusgrappa.

        Panimme tuloksen puoliksi sopimuksen mukaan.
        Tämä oli vain hyvin pieni osa köyhyysvuosien juomatuotannosta ja myös osittaisesta hyötykäytöstä.


      • 80-luvulla valmistin slivovitsia.
        Lankoni toimitti minulle 60l sanapadassa, niukan veden kanssa keitettyä, punaista luumumössöä. Olimme sopineet, että minä kustannan sokerin ja valmistan juoman.
        Kokemusperäisesti määritin tarvittavan sokerin määrän.

        Kuohukäyntivaiheessa vaimoni oli saada sätkyn. "Ukko! Nyt pesuhoneesee! Se on ku ongelmajätelaitos". Kretuliini vaahto matoi hitaasti kohden lattiakaivoa.

        Minulla oli 30l keittopänikkä, 800mm korkea keraamisilla helmillä täytetty kolonni ja keittopöntön kupeessa 3kW säädettävä uppovastus.
        Keitin normaalisti ykkösen täydellä teholla ottaen keulilta pois metyylin ja säästäen loppupään sikunat seuraavaan keittoon tai viemäriin.

        Luumurankin ( annoin käydä, seisoa vesilukon alla ja kirkastua ennen keittoa ) keitin hitaasti, varovaisesti vain kerran. Tiputus meni aktiivihiien läpi. Lopputulos muistutti hämmästyttävän hyvin slivovitsia. Ei yhtään pontikan makua eikä hajua. Maultaan paljon parempaa kuin perusgrappa.

        Panimme tuloksen puoliksi sopimuksen mukaan.
        Tämä oli vain hyvin pieni osa köyhyysvuosien juomatuotannosta ja myös osittaisesta hyötykäytöstä.


      • Tislaamisen alussa valutettu metyyli pois oli erinomainen asia. Aktiivihiilisuodatuksesta hämmästyin? Aikoinaan Alkon viinistä suodatin huonoa makua aktiivihiilen läpi ja sain tulokseksi raikasta vettä.


    • Anonyymi

      Luumuviini.

      Brandyn tekeminen ehkä hankalaa ja laitontakin. Mutta luumuviini voisi olla kokeilemisen arvoinen idea. En tiedä, valmistetaanko sitä oikein missään, en ainakaan ikinä ole maistanut. Oletettavasti luumu tarvitsisi kaverikseen jotain hapokkaampaa makua, vaikka viinimarjaa.

      Tietenkin likööriä voi tehdä, mutta oletettavasti sitä pitäisi tehdä muutama tynnyrillinen, jos sato on iso.

      =DW=

    • Anonyymi

      Meillä oli kesätorpallamme jokin luumupuu, mikä lie "kriikuna", valtava sato joka vuosi. Kaupunkikotimme puutarhaan saimme luumupuun taimen naapureiltamme.
      Se alkoi tuottaa satoa juuri, kun myin talomme.

      Kellarissamme minulla on nytkin viime kesänä keittämääni luumuhilloa, ei aiheuta sen syöminen mitään ongelmia.

      Tyttäreni puutarhassa Ruotsissa on suuri luumupuu, joka tuottaa valtavasti satoa. Sanoin: "Vie työpaikallesi, kyllä ne pojat ne luumut syövät."

      • Kukintansa aikaan hedelmäpuut ovat kauniita ja lisäksi antavat satoa.


      • Anonyymi
        arvo.e kirjoitti:

        Kukintansa aikaan hedelmäpuut ovat kauniita ja lisäksi antavat satoa.

        Tyttärelläni sama ongelma omenapuun kanssa, antoi valtavan sadon. Kysyi: "Äiti, mitä minä teen niiden omenien kanssa, ei aikaa valmistaa niistä mitään."
        Sanoin: "Ei huolta, vie niitä isoja kassillisia työpaikallesi, kyllä pojat syövät."

        Nuoria insinöörejä koko konttori täynnä, kyllä heihin omenat uppoavat :-))


    • Anonyymi

      Eräänä huippuaurinkoisena kesänä isäni laittoi vesiletkun kriikunapuun juurelle ja hanan varovaisesti tiputtamaan koko ajan. Syksyllä sain siitä 10 kg luumua. Tein 25 litraa viiniä Melkkon käymispakkauksella. Heti pullotuksen jälkeen maku oli hieman hyökkäävä, mutta puolen vuoden päästä maku oli kerrassaan upea ja brandymainen, väri hohtava oranssinkeltainen.

      Seuraavana vuonna sateisen kesän jälkeen tein taas samalla tavalla viinin. Väri oli tummempi ja punaisempi, maku hapahko eikä brändimäisyydestä tietoakaan. Huono vuosikerta siis.

      Nyt tulee taas hyvin kriikunaa. Kokeilenpa taas syksyllä viinin valmistusta.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5730
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3607
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      215
      1804
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1732
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1192
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1155
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      263
      910
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      74
      867
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe