Matka Marsiin ja psykologiset haasteet

Anonyymi

Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat haluavat ihmisen Marssiin lähivuosikymmeninä. Ainakin Venäjä on tutkinut Mars matkan psykologisia haasteita Mars 500 projektissa.

Netflixistä voi katsoa Mars-sarjan, joka kertoo kuvitteellisesta retkikunnasta Marsissa pystyttämässä ihmisen ensimmäistä Mars-siirtokuntaa. Spoilerina voi sanoa että retkikuntaan liittyy jäsen, jolla on selvästi ongelmia todellisuuden kanssa, ja kappas, sama tyyppi sitten päättää myös tehdä tuhoa.

Sarjassa esitetään myös muita haasteita, mutta mielestäni yksi kokoajan esillä oleva näkökulma on negatiivisuus ja ihmisten (näyttelijöiden) eristäytyminen. Tässä tarkoitan siis myös näyteltyä kokonaisuutta eli tunnelman luomisessa liian hiljaista puheääntä, epäselvähköä puhetta tai jatkuvaa kyselyä ”raportoi, hei haloo raportoi nyt, raportoi...” eli ei mitään asiallista kuvausta todennäköisestä tilanteesta. Panikointi ei kuulu todellisuuteen.

Mitä mieltä olette millaiset ihmiset selviytyvät parhaiten Mars-matkasta ja millaiset huonoiten? Voiko jo etukäteen esittää ketkä tai millaiset ihmiset sopivat parhaiten yhteen kun pakoon ei muita pääse?

7

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Miten niin panikointi ei kuulu todellisuuteen? Parhaiten eristyneisyydessä pärjäävät yksinäiset erakot jotka eivät edes kaipaa muita. Toisaalta pitää olla myös hyvin sosiaalinen tullakseen toimeen pitkän aikaa hyvin pienissä ympyröissä. Tilanne on sen verran ristiriitainen, että jopa panikointiakin saattaa esiintyä silloin tällöin.

   • Anonyymi

    Siksi että se antaa elokuvalle yhden mahdollisuuden taas vesittää yhden hyvän juonenkäänten. Toistaiseksi, yleensä koen amerikkalaiset elokuvat, joita katson, väkivaltaiseksi.

    Näen asian siten että jos henkilö lähetetään Marsiin asti ja hänellä on tasan yksi mahdollisuus roikkua vaijerin varassa ja kertoa onko meillä mahdollisuus elää vai kuolemmeko jos odotamme vielä päivän. Se mitä henkilö tekeekin on se että hän panikoituu ja menee lukkoon eikä pysty suoriutumaan tehtävästä. Seuraus: joko pakenemme emmekä koskaan saa tietää mahdollisuudesta, tai kuolemme koska meillä ei ollut parempaa tietoa vaikka se tieto olisi ollut saavutettavissa jos henkilö ei olisi panikoinut.

    Mielestäni tällaisessa tilanteessa ei ole suotavaa panikoida, ja jos on henkilö joka yleensäkin aina panikoi eikä hän voi oppia riittävästi toisenlaisia malleja toimia, ei häntä kannata lähettää Marssiin, jos on suuri todennäköisyys että siellä tulee eteen tehtävä, jossa ollaan ”kriittisillä” minuuteilla.

    En siis vaadi 100 tehokkuuttaa, mutta oletan että ”paniikkikohtaus” ei ole ok nyt paitsi maan päällä, jossa meidän ei tarvitse huolehtia ilman, veden ja ruoan saannista kovinkaan paljoa. Ambulanssikin tulee paikalle aika helposti. Marsiin on hankala ainakin vielä lähettää ambulanssilentoa.


   • Anonyymi

    Voisin olettaa intjinä ettei seura ole aina niin välttämätöntä, mutta sosiaalisuuden merkitys on vielä auki. Yleensä lähden siitä että tilanne ja mahdollisuudet pitäisi olla tiedossa, mutta kriittisillä hetkillä toimitaan eikä mietitä vetääkö joku herneet nenään.

    Esim. perustasolla ”normi” erakko selviytyy myös erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten kanssa, mutta voisiko ajatella että sosiaalisuuden puolelta löytyisi porukkaa, joilla on vajausta empatiakyvyissä? Selviytyykö sosiaalinen erakon kanssa?

    Entä jos nämä eräät parhaimmillaan ajavat erakon pisteeseen jossa nuppi kuumuu ja sitten aukeaa ilmalukko?

    Vai voiko olla siten että sosiaalisuuden tason on yllettävä sellaiselle toiminnan tasolle, missä erakkous koetaan uhaksi?

    Voiko sosiaalisempi ihminen kiinnittää enemmän huomiota toimintaansa kun toimii erakon kanssa, ja toisinpäin. Kuinka paljon erakon täytyy oppia toisten piirteistä osaakseen toimia tehokkaasti.

    Voisiko tehtävän määrittelyä avata siten että jokaisella ryhmän jäsenellä on tiedossa eri ihmisten vastuut ja piirteet, ja jottemme eriydy vain yhden kulttuurin kannattajaksi, ryhmän jäsenillä olisi myös tieto miten toimia erilaisten ihmisten kanssa? Ei kai sitä oppia oteta enää matkan aikana käsirysyissä?

    Vai, onko se persoonallisuuden avaaminen liian suuri uhka esim. hyväksikäytölle yllättävässä tilanteessa? Miksi Mars-sarjassa oltiin varovaisia ”erakon” kanssa kunnes posahti?

    Entä työttömyysturva, te-toimisto, sosiaalitsto... koulu. Jos he saavat tietää että ”äidillä on masennusta” alkaa sossu käydä tiuhaan lapsen takia. Tai lääkeyhtiö saavat tietää... Siis kun palaa Marsista ja joutuu työttömäksi yksinhuoltajaksi :)

    Siis vallankäytön kannalta, jos joskus toteutuu Mars matka, saammeko ainoastaan seurata asiapitoista insinöörilähetystä vai hieman maata fiksumpaa bb:a?


  • Anonyymi

   Ensimmäisissä retkikunnissa pärjäisivät sen tyyliset vähäeleiset ja vaatimattomat heput, jotka viime sodissa olivat kaukopartiomiehinä.

   Paitsi huippu-urheilijan kuntoa ja kenttäkelpoisuutta, tarvitaan rohkeutta, sitkeyttä, kärsivällisyyttä, erinomaista paineensietokykyä, joustavuutta sekä kykyä toimia ryhmän jäsenenä ja tarvittaessa myös itsenäisesti vaativissa olosuhteissa kaukana ”linjojen takana”.

   Rambot eivät pärjäisi alkuunkaan. Pikemminkin hiljaisen sitkeät ninja-tyypit, joilla on lisäksi huipputason erikoiskoulutus tehtäviinsä sekä henkistä joustavuutta ja huumorintajua. Hurtti huumori voi pelastaa hankalasta tilanteesta myös Marsissa.

   • Anonyymi

    Kiitos! Tiivisti ilmaistu. Ai että kun kuulosti mukavalta. Hmmm mistäköhän johtuu? Ehkä vain intjiistä :)


   • Anonyymi

    Kyllä on melkoinen sissi, jos noin äärimmäisissä oloissa hurtti huumori kukoistaa. Ei taida tapahtua kuin elokuvissa sellaista.


   • Anonyymi

    Tai kirjoissa? Ehkä myös tällä palstalla :)


  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiedätkö autereen?

   Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
   Tunteet
   13
   1977
  2. Mikä tekee kaivatustasi

   haluttavan?
   Ikävä
   108
   1764
  3. Naisten pitäisi lähestyä miehiä enemmän.

   Milloin viimeksi lähestyit miestä ja pyysit kahville tai treffeille?
   Sinkut
   115
   1247
  4. Olit kiinnostunut mutta

   varovaisesti. Elämä koetellut sua mies? 😔
   Ikävä
   76
   1004
  5. Jos Harris saa naiset liikkeelle,niin kenties.....

   Myöskin Nikki Haleyn tukijat lupasivat Harrikselle tukensa.Harris vain 2-3% jäljessä vaikka ei ole edes viellä ehdokas.
   Maailman menoa
   134
   947
  6. Luulin olevani ainoa... Mutta jättääkö muutkin tosiaan lääkärikäynnit sivuun?

   Lueskelin netistä uutisia ja iltalehdessä oli juttua, että ihmiset eivät hakeudu hoitoihin. Luulin olevani ainoa, joka t
   Maailman menoa
   86
   885
  7. No oletko miten paljon miettinyt

   Sitä että mentäiskö me naimisiin? Mieheltä
   Ikävä
   66
   741
  8. Olet hyvin

   rakastettava ja kaipaan sinua.
   Ikävä
   38
   718
  9. Mies jos ottaisit yhteyttä

   Minuun.. kysyisit vaikka että mitä kuuluu? Eihän se paha ois..
   Ikävä
   47
   693
  10. On oltava hyvin varovaisia siinä, miten käytämme sanaa ikuisuus

   Aloitetaan tarkastelemalla sanaa ”ikuinen” tai ”loputon” Raamatussa. G. Campbell Morgan on yksi historian tunnetuimmista
   Hindulaisuus
   228
   673
  Aihe