Matka Marsiin ja psykologiset haasteet

Anonyymi

Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat haluavat ihmisen Marssiin lähivuosikymmeninä. Ainakin Venäjä on tutkinut Mars matkan psykologisia haasteita Mars 500 projektissa.

Netflixistä voi katsoa Mars-sarjan, joka kertoo kuvitteellisesta retkikunnasta Marsissa pystyttämässä ihmisen ensimmäistä Mars-siirtokuntaa. Spoilerina voi sanoa että retkikuntaan liittyy jäsen, jolla on selvästi ongelmia todellisuuden kanssa, ja kappas, sama tyyppi sitten päättää myös tehdä tuhoa.

Sarjassa esitetään myös muita haasteita, mutta mielestäni yksi kokoajan esillä oleva näkökulma on negatiivisuus ja ihmisten (näyttelijöiden) eristäytyminen. Tässä tarkoitan siis myös näyteltyä kokonaisuutta eli tunnelman luomisessa liian hiljaista puheääntä, epäselvähköä puhetta tai jatkuvaa kyselyä ”raportoi, hei haloo raportoi nyt, raportoi...” eli ei mitään asiallista kuvausta todennäköisestä tilanteesta. Panikointi ei kuulu todellisuuteen.

Mitä mieltä olette millaiset ihmiset selviytyvät parhaiten Mars-matkasta ja millaiset huonoiten? Voiko jo etukäteen esittää ketkä tai millaiset ihmiset sopivat parhaiten yhteen kun pakoon ei muita pääse?

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Miten niin panikointi ei kuulu todellisuuteen? Parhaiten eristyneisyydessä pärjäävät yksinäiset erakot jotka eivät edes kaipaa muita. Toisaalta pitää olla myös hyvin sosiaalinen tullakseen toimeen pitkän aikaa hyvin pienissä ympyröissä. Tilanne on sen verran ristiriitainen, että jopa panikointiakin saattaa esiintyä silloin tällöin.

      • Anonyymi

        Siksi että se antaa elokuvalle yhden mahdollisuuden taas vesittää yhden hyvän juonenkäänten. Toistaiseksi, yleensä koen amerikkalaiset elokuvat, joita katson, väkivaltaiseksi.

        Näen asian siten että jos henkilö lähetetään Marsiin asti ja hänellä on tasan yksi mahdollisuus roikkua vaijerin varassa ja kertoa onko meillä mahdollisuus elää vai kuolemmeko jos odotamme vielä päivän. Se mitä henkilö tekeekin on se että hän panikoituu ja menee lukkoon eikä pysty suoriutumaan tehtävästä. Seuraus: joko pakenemme emmekä koskaan saa tietää mahdollisuudesta, tai kuolemme koska meillä ei ollut parempaa tietoa vaikka se tieto olisi ollut saavutettavissa jos henkilö ei olisi panikoinut.

        Mielestäni tällaisessa tilanteessa ei ole suotavaa panikoida, ja jos on henkilö joka yleensäkin aina panikoi eikä hän voi oppia riittävästi toisenlaisia malleja toimia, ei häntä kannata lähettää Marssiin, jos on suuri todennäköisyys että siellä tulee eteen tehtävä, jossa ollaan ”kriittisillä” minuuteilla.

        En siis vaadi 100 tehokkuuttaa, mutta oletan että ”paniikkikohtaus” ei ole ok nyt paitsi maan päällä, jossa meidän ei tarvitse huolehtia ilman, veden ja ruoan saannista kovinkaan paljoa. Ambulanssikin tulee paikalle aika helposti. Marsiin on hankala ainakin vielä lähettää ambulanssilentoa.


      • Anonyymi

        Voisin olettaa intjinä ettei seura ole aina niin välttämätöntä, mutta sosiaalisuuden merkitys on vielä auki. Yleensä lähden siitä että tilanne ja mahdollisuudet pitäisi olla tiedossa, mutta kriittisillä hetkillä toimitaan eikä mietitä vetääkö joku herneet nenään.

        Esim. perustasolla ”normi” erakko selviytyy myös erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten kanssa, mutta voisiko ajatella että sosiaalisuuden puolelta löytyisi porukkaa, joilla on vajausta empatiakyvyissä? Selviytyykö sosiaalinen erakon kanssa?

        Entä jos nämä eräät parhaimmillaan ajavat erakon pisteeseen jossa nuppi kuumuu ja sitten aukeaa ilmalukko?

        Vai voiko olla siten että sosiaalisuuden tason on yllettävä sellaiselle toiminnan tasolle, missä erakkous koetaan uhaksi?

        Voiko sosiaalisempi ihminen kiinnittää enemmän huomiota toimintaansa kun toimii erakon kanssa, ja toisinpäin. Kuinka paljon erakon täytyy oppia toisten piirteistä osaakseen toimia tehokkaasti.

        Voisiko tehtävän määrittelyä avata siten että jokaisella ryhmän jäsenellä on tiedossa eri ihmisten vastuut ja piirteet, ja jottemme eriydy vain yhden kulttuurin kannattajaksi, ryhmän jäsenillä olisi myös tieto miten toimia erilaisten ihmisten kanssa? Ei kai sitä oppia oteta enää matkan aikana käsirysyissä?

        Vai, onko se persoonallisuuden avaaminen liian suuri uhka esim. hyväksikäytölle yllättävässä tilanteessa? Miksi Mars-sarjassa oltiin varovaisia ”erakon” kanssa kunnes posahti?

        Entä työttömyysturva, te-toimisto, sosiaalitsto... koulu. Jos he saavat tietää että ”äidillä on masennusta” alkaa sossu käydä tiuhaan lapsen takia. Tai lääkeyhtiö saavat tietää... Siis kun palaa Marsista ja joutuu työttömäksi yksinhuoltajaksi :)

        Siis vallankäytön kannalta, jos joskus toteutuu Mars matka, saammeko ainoastaan seurata asiapitoista insinöörilähetystä vai hieman maata fiksumpaa bb:a?


    • Anonyymi

      Ensimmäisissä retkikunnissa pärjäisivät sen tyyliset vähäeleiset ja vaatimattomat heput, jotka viime sodissa olivat kaukopartiomiehinä.

      Paitsi huippu-urheilijan kuntoa ja kenttäkelpoisuutta, tarvitaan rohkeutta, sitkeyttä, kärsivällisyyttä, erinomaista paineensietokykyä, joustavuutta sekä kykyä toimia ryhmän jäsenenä ja tarvittaessa myös itsenäisesti vaativissa olosuhteissa kaukana ”linjojen takana”.

      Rambot eivät pärjäisi alkuunkaan. Pikemminkin hiljaisen sitkeät ninja-tyypit, joilla on lisäksi huipputason erikoiskoulutus tehtäviinsä sekä henkistä joustavuutta ja huumorintajua. Hurtti huumori voi pelastaa hankalasta tilanteesta myös Marsissa.

      • Anonyymi

        Kiitos! Tiivisti ilmaistu. Ai että kun kuulosti mukavalta. Hmmm mistäköhän johtuu? Ehkä vain intjiistä :)


      • Anonyymi

        Kyllä on melkoinen sissi, jos noin äärimmäisissä oloissa hurtti huumori kukoistaa. Ei taida tapahtua kuin elokuvissa sellaista.


      • Anonyymi

        Tai kirjoissa? Ehkä myös tällä palstalla :)


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1780
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1348
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1230
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1150
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1095
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1056
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1019
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1010
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1002
    Aihe