Matka Marsiin ja psykologiset haasteet

Anonyymi

Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat haluavat ihmisen Marssiin lähivuosikymmeninä. Ainakin Venäjä on tutkinut Mars matkan psykologisia haasteita Mars 500 projektissa.

Netflixistä voi katsoa Mars-sarjan, joka kertoo kuvitteellisesta retkikunnasta Marsissa pystyttämässä ihmisen ensimmäistä Mars-siirtokuntaa. Spoilerina voi sanoa että retkikuntaan liittyy jäsen, jolla on selvästi ongelmia todellisuuden kanssa, ja kappas, sama tyyppi sitten päättää myös tehdä tuhoa.

Sarjassa esitetään myös muita haasteita, mutta mielestäni yksi kokoajan esillä oleva näkökulma on negatiivisuus ja ihmisten (näyttelijöiden) eristäytyminen. Tässä tarkoitan siis myös näyteltyä kokonaisuutta eli tunnelman luomisessa liian hiljaista puheääntä, epäselvähköä puhetta tai jatkuvaa kyselyä ”raportoi, hei haloo raportoi nyt, raportoi...” eli ei mitään asiallista kuvausta todennäköisestä tilanteesta. Panikointi ei kuulu todellisuuteen.

Mitä mieltä olette millaiset ihmiset selviytyvät parhaiten Mars-matkasta ja millaiset huonoiten? Voiko jo etukäteen esittää ketkä tai millaiset ihmiset sopivat parhaiten yhteen kun pakoon ei muita pääse?

7

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Miten niin panikointi ei kuulu todellisuuteen? Parhaiten eristyneisyydessä pärjäävät yksinäiset erakot jotka eivät edes kaipaa muita. Toisaalta pitää olla myös hyvin sosiaalinen tullakseen toimeen pitkän aikaa hyvin pienissä ympyröissä. Tilanne on sen verran ristiriitainen, että jopa panikointiakin saattaa esiintyä silloin tällöin.

      • Anonyymi

        Siksi että se antaa elokuvalle yhden mahdollisuuden taas vesittää yhden hyvän juonenkäänten. Toistaiseksi, yleensä koen amerikkalaiset elokuvat, joita katson, väkivaltaiseksi.

        Näen asian siten että jos henkilö lähetetään Marsiin asti ja hänellä on tasan yksi mahdollisuus roikkua vaijerin varassa ja kertoa onko meillä mahdollisuus elää vai kuolemmeko jos odotamme vielä päivän. Se mitä henkilö tekeekin on se että hän panikoituu ja menee lukkoon eikä pysty suoriutumaan tehtävästä. Seuraus: joko pakenemme emmekä koskaan saa tietää mahdollisuudesta, tai kuolemme koska meillä ei ollut parempaa tietoa vaikka se tieto olisi ollut saavutettavissa jos henkilö ei olisi panikoinut.

        Mielestäni tällaisessa tilanteessa ei ole suotavaa panikoida, ja jos on henkilö joka yleensäkin aina panikoi eikä hän voi oppia riittävästi toisenlaisia malleja toimia, ei häntä kannata lähettää Marssiin, jos on suuri todennäköisyys että siellä tulee eteen tehtävä, jossa ollaan ”kriittisillä” minuuteilla.

        En siis vaadi 100 tehokkuuttaa, mutta oletan että ”paniikkikohtaus” ei ole ok nyt paitsi maan päällä, jossa meidän ei tarvitse huolehtia ilman, veden ja ruoan saannista kovinkaan paljoa. Ambulanssikin tulee paikalle aika helposti. Marsiin on hankala ainakin vielä lähettää ambulanssilentoa.


      • Anonyymi

        Voisin olettaa intjinä ettei seura ole aina niin välttämätöntä, mutta sosiaalisuuden merkitys on vielä auki. Yleensä lähden siitä että tilanne ja mahdollisuudet pitäisi olla tiedossa, mutta kriittisillä hetkillä toimitaan eikä mietitä vetääkö joku herneet nenään.

        Esim. perustasolla ”normi” erakko selviytyy myös erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten kanssa, mutta voisiko ajatella että sosiaalisuuden puolelta löytyisi porukkaa, joilla on vajausta empatiakyvyissä? Selviytyykö sosiaalinen erakon kanssa?

        Entä jos nämä eräät parhaimmillaan ajavat erakon pisteeseen jossa nuppi kuumuu ja sitten aukeaa ilmalukko?

        Vai voiko olla siten että sosiaalisuuden tason on yllettävä sellaiselle toiminnan tasolle, missä erakkous koetaan uhaksi?

        Voiko sosiaalisempi ihminen kiinnittää enemmän huomiota toimintaansa kun toimii erakon kanssa, ja toisinpäin. Kuinka paljon erakon täytyy oppia toisten piirteistä osaakseen toimia tehokkaasti.

        Voisiko tehtävän määrittelyä avata siten että jokaisella ryhmän jäsenellä on tiedossa eri ihmisten vastuut ja piirteet, ja jottemme eriydy vain yhden kulttuurin kannattajaksi, ryhmän jäsenillä olisi myös tieto miten toimia erilaisten ihmisten kanssa? Ei kai sitä oppia oteta enää matkan aikana käsirysyissä?

        Vai, onko se persoonallisuuden avaaminen liian suuri uhka esim. hyväksikäytölle yllättävässä tilanteessa? Miksi Mars-sarjassa oltiin varovaisia ”erakon” kanssa kunnes posahti?

        Entä työttömyysturva, te-toimisto, sosiaalitsto... koulu. Jos he saavat tietää että ”äidillä on masennusta” alkaa sossu käydä tiuhaan lapsen takia. Tai lääkeyhtiö saavat tietää... Siis kun palaa Marsista ja joutuu työttömäksi yksinhuoltajaksi :)

        Siis vallankäytön kannalta, jos joskus toteutuu Mars matka, saammeko ainoastaan seurata asiapitoista insinöörilähetystä vai hieman maata fiksumpaa bb:a?


    • Anonyymi

      Ensimmäisissä retkikunnissa pärjäisivät sen tyyliset vähäeleiset ja vaatimattomat heput, jotka viime sodissa olivat kaukopartiomiehinä.

      Paitsi huippu-urheilijan kuntoa ja kenttäkelpoisuutta, tarvitaan rohkeutta, sitkeyttä, kärsivällisyyttä, erinomaista paineensietokykyä, joustavuutta sekä kykyä toimia ryhmän jäsenenä ja tarvittaessa myös itsenäisesti vaativissa olosuhteissa kaukana ”linjojen takana”.

      Rambot eivät pärjäisi alkuunkaan. Pikemminkin hiljaisen sitkeät ninja-tyypit, joilla on lisäksi huipputason erikoiskoulutus tehtäviinsä sekä henkistä joustavuutta ja huumorintajua. Hurtti huumori voi pelastaa hankalasta tilanteesta myös Marsissa.

      • Anonyymi

        Kiitos! Tiivisti ilmaistu. Ai että kun kuulosti mukavalta. Hmmm mistäköhän johtuu? Ehkä vain intjiistä :)


      • Anonyymi

        Kyllä on melkoinen sissi, jos noin äärimmäisissä oloissa hurtti huumori kukoistaa. Ei taida tapahtua kuin elokuvissa sellaista.


      • Anonyymi

        Tai kirjoissa? Ehkä myös tällä palstalla :)


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marja sulkee liikkeen

      Nyt lähtee kylän ainoa kello ja kultaliike ja kenkäkauppa
      Oulainen
      14
      4423
    2. Taas syytöntä illlllkkaa rangaistiin

      Niin se vain paha saa palkkansa ja rääsyämiselle ja räkimiselle laskettiin hinta. Ottaisi nyt tuo onneton lusikan kauni
      Haapavesi
      83
      1682
    3. Asunnottomuus lisääntyy

      Petteri Orpon hallituksen leikkaukset ihmisoikeusjärjestö Amnestyn syynissä. Jokaisella on oikeus omaan kotiin. Jopa työ
      Maailman menoa
      265
      1516
    4. Kadun transhoitoja - Suomalainen dokkari kertoo yhden ihmisen tarinan: "Miks oon ikinä..."

      Mielenkiintoinen dokkari tv:ssä. Sametti poistatti rintansa, kohtunsa ja munasarjansa ja eli vuosia miehenä. Pitkään pä
      Maailman menoa
      73
      1495
    5. Vähemmän metsien hakkuita, enemmän sähköautoja

      Siinä ilmastopaneelin neuvot tiivistettynä kuinka Suomi saavuttaa ilmastotavoitteensa. https://yle.fi/a/74-20155596 "S
      Maailman menoa
      242
      1371
    6. Sun ajatttelu tuo vaan julmuutta mut kukaan muu nainen ei voi korvaa sua

      Mut sun ajattelu saa mut itsetuhoseks ja uhmaan lakiakin😭😭💀 Se väärinymmärryksen määrä on käsittämätöntä. Helpottais
      Ikävä
      12
      1140
    7. Olen rakastunut sinuun mies edelleen

      Meidän yhteys on jossain ihan muualla kuin netissä, muistetaan se. Kaunista päivää sinulle 😍
      Ikävä
      134
      1100
    8. Sulle on tullut

      Viesti mesessä, tietääkseni. Olis ihan kiva saada vastauskin sulta, kaunis nainen😊 Mieheltä
      Ikävä
      104
      1079
    9. Oletko loukannut

      Oletko loukannut tarkoituksella kaivattuasi?
      Ikävä
      93
      1034
    10. Minä pyydän,

      jos yhtään minua haluat, näytä se jotenkin. Kosketa tai sano jotain joka rikkoo rajoja. Ota vaikka olematon roska hiuksi
      Ikävä
      65
      1013
    Aihe