KMV: Lapsiin kohdistuva seksuaalinen häirintä verkossa! Asiantuntijat vastaavat 19.7. klo 15-16

Tässä ketjussa asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi liittyen groomingiin ja sen ennaltaehkäisyyn. Grooming tarkoittaa lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin.

Kysymyksiä voit esittää heti – asiantuntijat ovat paikalla vastaamassa perjantaina 19.7. klo 15-16, jonka jälkeen ketju suljetaan. Etusijalla ovat kysymykset, joita äänestetään eniten: anna siis peukku kysymykseen, johon haluat vastauksen.

Kysymyksiin vastaavat Pelastakaa Lapset ry:nNettivihje-asiantuntija Hanna-Leena Laitinen, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sekä poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi Poliisihallituksesta.
Saat asiantuntijoilta luotettavaa tietoa siitä, mitä grooming on, miten sitä voi estää ja miten verkossa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä voi puhua lapsille.

Tervetuloa keskustelemaan!

60

2386

    Vastaukset

    • Anonyymi

      Mistä termi grooming tulee, ja onko se kokemuksenne mukaan ihmisiä harhaanjohtava termi tässä yhteydessä? Itselleni se tuo mieleen vain ulkonäöstä huolehtimisen.

      • Grooming on lainasana ja on totta, että se ei oikein kuvasta ilmiötä. Pelastakaa Lapset ry:ssä pyrimme puhumaan lapsiin kohdistuneesta seksuaalisesta houkuttelusta ja monesti lisäämme sanan grooming loppuun, koska monille se termi on englanninkielisten sisältöjen kautta tuttu. Jos lasta on houkuteltu verkkovälitteisesti, on hyvä täsmentää, että silloin puhumme digitaalisessa mediassa tapahtuneesta houkuttelusta.

        - Pelastakaa Lapset ry


    • Anonyymi

      Millä tavalla vanhemmat Suomessa yleensä havaitsevat, että heidän lapsiaan häiritään seksuaalisesti verkossa?

      • Välttämättä vanhempi ei tunnista tilannetta ja lasten on vaikeaa ottaa itse puheeksi. Huoltaja voi huomata lapsen käytöksestä, että nyt on esimerkiksi koulupäivän aikana tapahtunut jotain ikävää. Mutta millaista ikävää? Se selviää vain kysymällä. Digitaalisen median mahdollisuuksien rinnalla on hyvä ottaa puheeksi mahdolliset riskit hyvissä ajoin lapsen kanssa.

        - Pelastakaa Lapset ry


    • Anonyymi

      Moi! Mulla on sukulaistyttö, joka on 14, ja se käyttää somea tosi paljon. Nyt kun on ollut näitä, että somessa aikuiset miehet lähettää viestejä ja tarjoaa viinaa ja tupakkaa ja sitten ne raiskaa tyttöjä (ja varmaan poikiakin voi olla uhreina?), niin miten sellaisesta vois jutella teinin kanssa niin, ettei se ota itseensä?

      • Jokainen tuntee läheisen lapsen parhaiten ja tietää, mikä on juuri hänen kanssaan sopiva tapa ottaa esille asioita. Näistä asioista voi ja pitää kysyä sekä kertoa. Aikuinen voi esimerkiksi kertoa huomanneensa itse verkossa seksuaalista häirintää tai kuvien jakamista ja kysyä, onko lapselle tullut vastaan jotain samanlaista tai muuta viestittelyä mikä olisi ollut lasta hämmentävää. Kertominen mahdollisista riskeistä ei ole epäluottamusta lasta kohtaan, vaan suojelua, tätä kannattaa korostaa. Nuorelle kannattaa antaa tilaa kertoa itse ja kysyä.

        - Pelastakaa Lapset ry


    • Anonyymi

      Puhutaanko nuorille koulussa seksuaalisesta häirinnästä verkossa, ja siitä kuinka tilanteissa tulisi toimia?

      • Pelastakaa Lapset ry teki viime vuonna laajan selvityksen lasten ja nuorten kokemasta seksuaalisesta häirinnästä digitaalisessa mediassa. Lasten ja nuorten mielestä kouluissa ei tarjota riittävästi tietoa ja toimintaohjeita seksuaalisesta häirinnästä ja seksuaalissävytteisen kuvamateriaalin jakamisesta digitaalisessa mediassa. Lapset ja nuoret kertovat saaneensa vain vähän tietoa seksuaaliseen häirintään liittyvästä lainsäädännöstä, sekä siitä miten ja minne mahdollisesta seksuaalisesta häirinnästä voisi ilmoittaa.

        Selvityksen perusteella voidaan todeta, että lapsille ja nuorille pitää tarjota lakitietoutta ja digitaitoja seksuaalisen kuvamateriaaliin, sen hallussapitoon, lataamiseen ja luvatta jakamiseen liittyen. Lue selvitys täältä.


    • Anonyymi

      Kiinnostaisi tietää, kuinka paljon tilastollisesti tällainen netissä tapahtuva lapsen/nuoren seksuaalinen häirintä siirtyy verkon ulkopuolellekin, ja kuinka nämä tapaukset yleensä tulevat julki?

      • Netissä tapahtuvan seksuaalisen hyväksikäytön ja häirinnän siirtyminen verkon ulkopuolelle on hankalaa tilastoida ja luotettavaa tilastoa ei ole saatavilla. Tapaukset tulevat ilmi useilla eri tavoilla mm. lapset tai heidän vanhempansa voivat olla yhteydessä eri viranomaisiin tai kansalaisjärjestöihin kuten Pelastakaa Lapset ry:hyn, josta annetaan neuvontaa ja opastusta.

        - Poliisihallitus


    • Anonyymi

      Miksi grooming juuri nyt nousi puheenaiheeksi?
      Voiko seurata mitään hyvää siitä, että negatiiviseen ilmiöön ei puututa suoraan viranomaistoimin vaan kierrellään, kuin kissa kuumaa puuroa?
      Käykää katsomassa ostarilla ketkä siellä kiehnää pikkutyttöjen seassa ja tehkää tarvittavat toimenpiteet niin nopeasti ongelma palaa entisenlaiseen laajuuteensa, eli pariin sairaaseen jammuun jotka voitte jallittaa syöttitileillä nopeasti ja kopittaa pois kuleksimasta ihmisten seasta.
      Olisi monta muutakin kysymystä, alkaen kaksoisstandardeista mutta hyshys-kulttuuri.

      • Grooming ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole uusi ongelma ja viranomaiset sekä kansalaisjärjestöt ovat torjuneet tätä rikollisuutta jo kymmeniä vuosia. Asia on noussut Suomessa keskusteluun viimeaikoina julkisuudessa olleiden rikostutkintojen ja tuomioiden vuoksi. Toisaalta mm. Pelastakaa lapset on aktiivisesti tiedottanut asiasta ja pyrkinyt yhdessä viranomaisten kanssa ennalta estämään rikoksia ja auttamaan rikoksen uhreja. Asiaa ei siis kierrellä "kuin kissa kuumaa puuroa" vaan ilmitulleet rikokset tutkitaan ja rikoksia ennalta estetään.

        - Poliisihallitus


    • Hei, mitkä olisivat tärkeimmät vinkit sosiaalisen median turvalliseen käyttöön niin lapselle kuin vanhemmalle?

      • Ole kiinnostunut ja opettele ymmärtämään lapsen digiarkea. On tärkeää, että aikuinen tietää mitä lapsi vapaa-ajallaan tekee ja käyttääkö ja pelaako lapsi ikäiselleen soveltuvia digialustoja ja pelejä. Yksityisyysasetukset ja ikärajat kannattaa tarkastaa ja pohtia lapsen kanssa somen käyttämisestä osana arkista keskustelua. Lapsen on luontevaa kertoa mahdollisista pulmatilanteista, jos hän juttelee aikuiselle digiarjestaan muutoinkin. Huoltajan ja lapsen välinen turvallinen vuorovaikutussuhde on parasta lapsen suojelua! Hyviä vinkkejä löytyy sivuiltamme.


    • Hei, minkä ikäiselle voi antaa vapaan pääsyn nettiin? Siellähän on paljon hyvää, kuten kavereita ja pelejä, mutta myös varjopuolia.

      • Hei! Kiitos hyvästä kysymyksestä. Netissä joillakin sivuilla on ikärajat, joita on syytä noudattaa, mutta niidenkin kohdalla on hyvä arvioida lapsen kehityksen taso ja persoonallisuudenpiirteet. Aina lapsi ei asetetun ikärajan jälkeenkään ole kypsä tai kykenevä vastaanottamaan tai hallitsemaan sitä materiaalia, jota kohtaa. Esimerkiksi itse en pysty nyt aikuisenakaan katsomaan väkivaltaista materiaalia, vaan se aiheuttaa minulle pahoinvointia ja voi vaivata pitkäänkin. Palatakseni alkuperäiseen kysymykseen, niin vapaalle pääsylle nettiin ei yleisesti ottaen ole varsinaista ikärajaa, vaan huoltajan velvollisuus on arvioida tätä yhdessä lapsen kanssa. Onko lapsella riittävät turvataidot, jotta hän voi huoletta surffata vapaasti? Onko aikuisella riittävät taidot opastaa lasta ja tukea häntä, jos verkosta löytyy lapselle sopimatonta materiaalia? Pystytäänkö yhdessä sopimaan säännöistä?

        On totta, että netissä on paljon hyvää, ja sen vuoksi lasta tulee ohjata ja opastaa netin turvallisessa käytössä. Näin hän pääsee siihen myös osallistumaan.

        - Lapsiasiavaltuutettu


    • Olisiko vinkkejä, miten lasten ja nuorten kanssa voisi helpommin sopia rajoja ja sääntöjä netin ja somen käyttöön? Tuntuu, että vanhemmat eivät välitä, ja kaikkihan lähtee kotoa.

      • Rajojen ja sääntöjen luominen onnistuu aina helpommin, kun niitä pohditaan ja laaditaan yhdessä. Hyvä keino on kokoontua yhdessä pöydän ääreen ennalta sovittuun aikaan, varata hyvää syötävää ja leppoisa tunnelma sekä laatia tapaamisesta muistio (kirjoitettu tai piirretty), josta voi ottaa kuvat kaikille ja kiinnittää vaikka seinälle. Tarvittaessa ohjeet käydään uudestaan läpi ja niitä voidaan päivittää. Hyvä on sopia ennalta myös seurauksista, joita koituu, jos sääntöjä ei noudata ja antaa varoitus ennen kuin seurauksia määrätään. Parhaimmillaan tällaisia "rankkuja" ei tarvitse ikinä käyttää - ihan oikeasti!

        Sen sijaan ei pidä määrätä rangaistuksia ennalta arvaamatta ja kohtuuttomasti. Ei esimerkiksi ole reilua huutaa, raivota ja ottaa lapselta esimerkiksi puhelinta takavarikkoon tai verkkoyhteyttä irti. Tämä herättää lapsessa vain uhmaa. Sen sijaan, jos on ennalta sovittu, että tietystä rikkomuksesta tulee yhdessä sovittu (!!) seuraamus, voi sitä käyttää. Kohtuus on kuitenkin säilytettävä.

        On totta, että aina löytyy vanhempia, jotka eivät välitä lapsensa tekemisistä. Tällöin voi omalla esimerkillään opastaa myös lasten kavereita ja yrittää rohkaista heidän vanhempia huolehtimaan kasvatustehtävästään. Usein lapset viihtyvät niiden kavereiden luona, joissa on reilu ja mukava meininki. Tällaisessa ilmapiirissä myös vieraat lapset voivat oppia taitoja ja saada turvaa, jota eivät omassa kodissaan saa.

        -Lapsiasiavaltuutettu


    • Vähän edellisiin liittyen: miten ihan konkreettisesti voi rajata lasten ja nuorten nettikäyttöä ja sovellusten käyttöä?

      • Tähän tulikin edellä jo vastaus, eli yhdessä on hyvä sopia yhteisistä säännöistä, joita myös perheen aikuiset noudattavat. Jos vanhempi on jatkuvasti puhelimella tai pädillä, ei lapsiltakaan pidä odottaa ihmeitä. Perheessä voidaan sopia myös "laiteparkista" eli paikasta johon puhelimet, pädit ja koneet viedään välillä lepäämään.

        Konkreettisesti erilaisten laitteiden käyttöä voi rajata parhaiten keksimällä muutakin ohjelmaa: kun lähtee yhdessä metsään, puistoon, kirjastoon tai vaikka vaan ajelulle, ei välttämättä tee mieli istua nenä kiinni ruudussa, vaan on mukavampi jutella ja vaihtaa ajatuksia. Yhdessä tekeminen on myös hyvää vastapainoa netin ja sovellusten käytölle.

        -Lapsiasiavaltuutettu


    • Minkä vuoksi verkkosarjakuvissa on niin vaikea puuttua lapsipornosisältöihin? Sarjakuvaformaatissa tuntuu esiintyvän materiaalia, joka ei menisi missään muutoin läpi? Miten lasta voisi ohjeistaa lukemaan nettisarjiksia turvallisesti?

      • Rikoslain 17. luvun 18 ja 19§:ien mukaan sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittäminen ja hallussapito on rangaistavaa jos kuva tai kuvatallenne on "todellisuuspohjainen tai totuuspohjainen".

        Lainaus rikoslain 17:18 "Kuva tai kuvatallenne on 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla todellisuuspohjainen, jos se on valmistettu tilanteesta, jossa lapsi on tosiasiallisesti ollut sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan toiminnan kohteena, ja todenmukainen, jos se erehdyttävästi muistuttaa valokuvaamalla tai muulla vastaavalla menetelmällä valmistettua kuvaa tai kuvatallennetta tilanteesta, jossa lapsi on sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan toiminnan kohteena."

        Sarjakuvien osalta pykälää voidaan tulkita siten, että kuva joko on tai ei ole todenmukainen.

        Lapselta kannattaa kysyä, minkälaisia sarjakuvia hän lukee ja katsoa niitä yhdessä. Osa sarjakuvista saattaa sisältää kysymyksessä mainittua materiaalia ja mm. raakaa väkivaltaa. Näistä asioista on hyvä keskustella lapsen kanssa ja pyytää häntä kertomaan, mikäli sarjakuvissa jokin asia mietityttää. Osassa sarjakuvia on mainittu, mikäli niitä ei suositella lapsilla ja näitä suosituksia kannattaa noudattaa.

        - Poliisihallitus


    • Anonyymi

      Minkäälaisissa verkkopalveluissa yleisimmin lapsia/nuoria yleisimmin lähestytään pahat mielessä? Tapahtuuko tätä paljon esim. pelien kautta?

      • Voidaan sanoa, että niillä alustoilla missä lapsia on, on mahdollisia tekijöitäkin. Myös pelien kautta lapsiin kohdistuu seksuaalista häirintää, houkuttelua ja muuta epäasiallista viestintää.

        - Pelastakaa Lapset ry


    • Anonyymi

      Millä tavalla aikuiset yleisimmin saalistavat lapsia netissä? Tekeytyvätkö he usein nuoriksi itse?

      • Rikoksentekijöillä on valitettavasti monia eri tekotapoja, joilla lapsia yritetään taivutella seksuaalisiin tekoihin ja kysymyksessä mainittu tapa on yksi sellainen.

        - Poliisihallitus


    • Anonyymi

      Minua kiinnostaisi tietää, onko Suomessa vapaaehtoisia ihmisiä, jotka metsästävät pedofiilejä netissä naamioitumalla lapsiksi ja käräyttämällä sitten tyypit poliisille? Poliisi tekee sitä varmaankin itse, mutta onko jotain ulkopuolista väkeä hoitamassa myös hommaa?

      • Poliisi ei suosittele tällaista toimintaa, koska siinä syyllistytään helposti ylilyönteihin ja saatetaan itsekin syyllistyä rikoksiin. Mikäli epäilee jonkun henkilön syyllistyvän rikoksiin, niin asiasta kannattaa olla yhteydessä poliisiin, jonka vastuulla on suorittaa tutkinta ja mm. turvata todisteet rikostutkinnalle.

        - Poliisihallitus


    • Minkä takia vanhemmat eivät ota vastuuta lasten netinkäytöstä? Miksi vanhempi selaa itsekin puhelinta vaikka leikkipuistossa, eikä ole lapselle läsnä?

      • Digitaalinen media on erottamaton osa lasten ja nuorten arkea. Aikuisen vastuulla on huolehtia, että digiarki on turvallista. Omalla esimerkillään aikuinen mallintaa lapsille digitaalisen median käyttöä. Se, että vanhemmalla on välillä omaa "laiteaikaa" on varsin ok, mutta lapsen kanssa voi myös yhdessä esimerkiksi pelata ja tutkia sovelluksia ja rakentaa yhteistä tekemistä sen sijaan että käytetään vain omia laitteita.

        - Pelastakaa Lapset ry


    • Miten someaikaa saa vähennettyä ja miten sen voi taata, että lapsi on turvassa netissä?

      • Lapsen kanssa kannattaa sopia yhdessä pelisäännöt ja perustaa esimerkiksi koko perheen yhteinen laiteparkki, jonne sovitusti laitetaan niin puhelimet kuin peliohjaimet esimerkiksi ruokailujen ajaksi. Lapsen kanssa kannattaa ottaa hyvin varhain puheeksi miten hän voi suojata yksityisyyttään verkossa ja opastaa mitä netissä kannattaa jakaa ja mitä ei. Lapset oppivat usein nopeasti toimimaan teknisesti, mutta eivät sitä miten olla turvallisesti verkossa, joten jatkuva opastaminen ja keskustelu on tärkeää.

        - Pelastakaa Lapset ry


    • Minkä ikäiselle on turvallista ja kannattavaa hankkia älypuhelin?

      • Mitään yleistä ikärajaa ei ole, vaan asia riippuu lapsen yksilöllisistä ominaisuuksista ja kehitysasteesta. Huoltajan tulisi tuntea lapsi niin hyvin, että hän pystyisi arvioimaan hetken, jolloin lapsella on valmiudet käyttää puhelinta turvallisesti, surffata netissä turvallisesti ja välttää esimerkiksi maksullisten palveluiden käyttöä. Tämä tietysti edellyttää, että lapsen kanssa on opeteltu turvataitoja, ja että lapsella on niin vahva luottamus hänelle läheisiin aikuisiin, että hän uskaltaa kertoa, jos vastaan tulee jotain hämmentävää tai ongelmallista ilmiötä.

        Hyvä käytäntö on keskustella asiasta myös lapsen kavereiden huoltajien kanssa ja pyrkiä sitä kautta pohtimaan sopivaa ikää myös yhdessä. Usein lapsi vaatii älypuhelinta sen vuoksi, että kavereillakin on. Lapselle on tärkeää kuulua joukkoon ja päästä osalliseksi samoista asioita, joita kavereillakin on. Monissa perheissä älypuhelimen hankinta tulee ajankohtaiseksi silloin, kun koulu alkaa.

        - Lapsiasiavaltuutettu


    • Mitkä on pahimmat vaaranpaikat ja miten lapsen verkkokäyttäytymistä voi valvoa?

      • Niillä alustoilla, missä on lapsia, on mahdollisia tekijöitä. Parasta lapsen suojelua on ottaa hyvin varhain puheeksi digitaalisen median mahdollisuuksien rinnalla riskit. Yhteinen keskustelu on tärkeintä, jotta lapsi oppii toimimaan turvallisesti verkossa ja kertoo aikuiselle jos kohtaa netissä jotain hämmentävää. Ikärajat kannattaa tarkastaa ja puhua lapsen kanssa hänen toiveistaan ja tarpeistaan erilaisten sovellusten käytölle.

        - Pelastakaa Lapset ry


    • Kohdistuuko netissä ahdistelu enemmän tyttöjä kohtaan? Pitäisikö heille enemmän puhua vaaroista?

      • Sekä poikiin, että tyttöihin kohdistuu houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin. Poliisille tietoon tulleissa tapauksissa tyttöjä on enemmän. Kaikille lapsille tulee opettaa varhaisessa vaiheessa turvataitoja ja vahvistaa lapsille ajatusta siitä, että kaikenlaisesta hämmentävästä sisällöstä kannattaa ja pitää kertoa jollekin aikuisille ja apua on aina saatavilla.

        - Pelastakaa Lapset ry


    • Anonyymi

      Miten tulisi toimia tapauksissa, jossa näitä lapsiin kohdistuvien oikeuksia käytetään väärin? Tästä on tullut nyt eräänlainen muoti-ilmiö, mennään jopa kohtuuttomiian ast. Aiheessa on nyt sellaisia epäkohtia, jolla voidaan "jyrätä" yli, kenet vain haluaa.

    • Anonyymi

      Pitäisikö aiheesta enemmän puhua koulussa ja varoittaa Helsingin Sanomien valeuutisista, jonka mukaan lapsia kehotettiin rohkeasti tutustumaan laittomiin siirtolaisiin.
      Kouluissa käytettiin vielä näyttämässä Suomalaisia lapsia näille laittomille siirtolaisille ja kuten Oulun tapahtumista voidaan todeta, lapsia viharaiskattiin laittomien siirtolsisten toimesta ja joku lapsi raiskattiin usean eri tekijän voimin.
      Mikä vastuu Suomalaisella yhteiskunnalla on, ettei Suomesta tule yhtä vaarallista maata kuin Ruotsista.

    • Voiko palveluita blokata lapsilta, eli voisiko lataamisen estää heiltä?

      • Verkossa on tarjolla erilaisia ohjelmia, joilla vanhemmat voivat valvoa ja kontrolloida lasten netin käyttöä. Joihinkin tarjolla oleviin ohjelmiin saattaa liittyä merkittäviä tietoturvauhkia ja sen vuoksi niitä ei pitäisi käyttää. Usein tällaiset ohjelmat ovat käyttäjälleen ilmaisia. Selaimissa, reitittimissä, tietokoneissa ja mobiililaitteissa on asetuksia, joilla voidaan estää lasten päätyminen osalle heille vahingollisilta sivuilta. Tällaisten ohjelmien ja asetusten käyttäminen ei kuitenkaan takaa sitä, ettei lapsi päätyisi johonkin netin haitalliseen osaan. Lapselle kannattaa kertoa, miksi jotain tiettyä palvelua ei saa käyttää (esim. palvelun omat ikärajat) tai mitä haittaa palvelun käyttämisestä on lapselle itselleen.

        - Poliisihallitus


    • Miten youtubesta saa blokattua epäsopivat videot, kun lapsi niitä selailee ? Välillä saattaa tulla pelottavia tai hämmentäviä videoita eteen.


    • Miksei paremmin estetä, että lapset ei pääse salaa perustamaan sometilejä? Miten vanhemmat voisivat sitä edes valvoa? Ja ettei lapset lataisi tai lähettäisi kuvia itsestään minnekkään.

      • Tätä ei voida estää, sillä lapsella on myös oikeus osallistua, ilmaista itseään ja tavata kavereita - myös verkossa. Sometilejä voi perustaa yhdessä ja sopia säännöistä, joita siellä sovelletaan. Kieltäminen ei tosiaan oikein toimi, jos lapsi on päättänyt, että haluaa tavata kavereitaan sometileillä.

        Vanhempien on hyvin vaikeaa valvoa lasten tekemisiä verkossa, aivan kuten valvominen on vaikeaa, kun lapsi alkaa liikkua itsenäisesti. Olisikin hyvä ymmärtää kasvatustehtävä "valvomista" laajemmin: kun aikuisella on hyvä ja luottamuksellinen suhde lapseen, hänen ei tarvitse käyttää niin paljon aikaa valvomiseen, vaan asioista voidaan yhdessä keskustella ja saada turvallisuutta luotua sitä kautta.

        Kuvien lataamista ja lähettämistä ei oikein voi kieltää tai estää. Lapsen kanssa täytyy keskustella siitä, että kuvat säilyvät netissä ikuisesti ja millaisia kuvia haluaa, että itsestä jää maailmaan. On hyvä vahvistaa alusta asti lapsen itsetuntoa, jotta hänen ei tarvitse hakea vahvistusta tai kommentteja itsestään netistä. Lisäksi on syytä opettaa lapselle, millaiset kuvat ovat suotavia ja millaisia kuvia ei ole viisasta lähettää.

        - Lapsiasiavaltuutettu


    • Anonyymi

      Lapsillahan - tai nuorilla - on myös oikeus yksityisyyteen, ts. esim. puhelimen tarkkailu ei taida olla kovin sallittua. Onko ainoa keino yrittää säilyttää avoimet keskusteluvälit? Millaisia merkkejä tai muutoksia pitäisi tarkkailla siltä varalta, että nuori joutuu epäasiallisten yhteydenottojen kohteeksi? Koko aikaa ei voi huolehtia tai pelätä - ja luottamuskin olisi kai aika kiva juttu? Missä sovelluksissa on suurimmat riskit?

      • Lapsilla on sama viestintäsalaisuuden suoja kuin kaikilla muillakin ihmisillä. Tämä tarkoittaa, ettei heidän puhelintaan, sähköpostejaan tai tietokonetta saa tutkia ilman lupaa. Lapsella on YK:n lapsen oikeuksien nojalla myös vahva oikeus osallistua erilaisiin elämässään vaikuttaviin asioihin ja valita välineet, joilla ilmaisevat mielipidettään.

        Samalla huoltajilla on velvollisuus taata lapselle turvallinen kasvu ja kehitys. Avoimuus, reiluus, hellyys ja aito kiinnostus lapsen asioista ovat parhaat keinot rakentaa yhteistä luottamusta. Luottamus rakentuu jokapäiväisessä vuorovaikutuksessa ja sitä tukee säännöllinen arki normaali rutiinein: että perheessä herätään ja mennään nukkumaan, ruokaillaan, ulkoillaan, retkeillään, tavataan sukulaisia ja tuttavia, vietetään yhteisiä hyviä hetkiä ja jutellaan. Turvallinen aikuinen pysyy turvallisena myös silloin, jos jostain asiasta tulee riitaa tai erimielisyyttä. Kun luottamussuhde on vahva, se kestää satunnaiset riidat ja hermostumisetkin. Samoin se rohkaisee kertomaan, jos elämässä on vaikeuksia, jotain hämmentävää tai pelottavaa, tai jotakin kiellettyä. Lapselle on tärkeää pienestä asti opettaa, ettei ole olemassa sellaisia salaisuuksia, joita ei aikuiselle voi kertoa. Ja jos ei voi tai halua kertoa omalle huoltajalle, voi salaisuuden kertoa jollekin toiselle aikuiselle.

        Jokaisella yhteiskunnan jäsenellä on oikeus kertoa eteenpäin, jos hänelle tulee tunne, että joku lapsi tarvitsee apua. Lasten kanssa työskentelevillä tämä ei ole vain oikeus, vaan velvollisuus. Tämä oikeus ja velvollisuus on tehty kaikkien lasten suojelemiseksi.

        Nuoruuteen liittyy paljon vaiheita, jolloin lapsi voi muuttua erilaiseksi kuin ennen, vaikka kaikki olisi kunnossa. On kuitenkin tärkeää osata havaita, milloin kyse on "normaalista" kasvuun ja kehitykseen liittyvästä muutoksesta, ja milloin nuorta vaivaa jokin asia. Tässäkin paras tapa on säilyttää keskusteluyhteys nuoreen silloinkin, kun hän kasvaa ja elämänpiiri muuttuu.
        Mitään erityistä sovellusta tai alustaa ei voi nimetä. Aina kun ihmiset kohtaavat, on olemassa erilaisia riskejä. Tärkeää olisikin opettaa lapsille turvallista surffaamista netissä ja toisia kunnioittavaa käytöstä, sekä vaatimaan kunnioittavaa käytöstä myös itseä kohtaan. Tällainen kasvatus koituu lopulta koko yhteiskunnan hyväksi.

        - Lapsiasiavaltuutettu


    • Miten lapset saadaan kiinnostumaan, oivaltamaan ja pohtimaan nettiturvallisuuteen liittyviä asioita?

      • Lapsen kanssa kannattaa jutella ja tutustua yhdessä digitaaliseen mediaan, sen mahdollisuuksiin ja samalla puhua mahdollisista riskeistä. Anna lapsen kertoa esimerkiksi omista lempisovelluksistaan tai siitä mitä hän haluaa verkossa tehdä. Monesti lapset haluavat oppia turvataitoja, mutta se täytyy tehdä kannustavalla ja rakentavalla tavalla.

        - Pelastakaa Lapset ry


    • Anonyymi

      Kuinka paljon Suomessa tapahtuu vuosittain lapsiin kohdistuvia rikoksia verkossa? Onko poliisilla tarpeeksi resursseja, onko tarvetta jatkuvasti enemmän?

      • Lapsiin kohdistuvia netissä tapahtuvia rikoksia tapahtuu erilaisia mm. seksuaalinen hyväksikäyttö, identiteettivarkaus, petokset, ym. Poliisi sai kuluvana vuonna hieman lisää resursseja ns. nettipoliisitoimintaan.

        - Poliisihallitus


      • Lapsiin kohdistuvia netissä tapahtuvia rikoksia tapahtuu erilaisia mm. seksuaalinen hyväksikäyttö, identiteettivarkaus, petokset, ym. Poliisi sai kuluvana vuonna hieman lisää resursseja ns. nettipoliisitoimintaan.

        - Poliisihallitus


    • Anonyymi

      Onko Suomessa poliisilla tietty ryhmä, joka aktiivisesti puuttuu lasten hyväksikäyttöön verkossa?

    • Anonyymi

      Kuinka laaja ilmiö grooming on? Paljon tapauksia tulee Suomessa ilmi vuodessa ja onko määrä lisääntynyt aiemmista vuosista? Kuinka iso osa tuomituista on kantasuomalaisia? Ja kohdistuukin se enemmän tyttöihin vai poikiin?

      • Poliisin tietoon on tullut vuonna 2018 noin 1300 lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja törkeää lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Nousua on ollut jonkin verran edelliseen vuoteen johtuen mm. suurista ilmitulleista rikoskokonaisuuksista. Valitettavsti nyt ei ole käytettävissä tilastoja rikoksesta tuomittujen kansallisuuksista. Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö kohdistuu poliisin tietoon tulleissa rikoksissa enemmän tyttöihin kuin poikiin.

        - Poliisihallitus


    • Hei, asiantuntijat ovat nyt paikalla ja kysymyksiin vastaaminen alkaa tunnin ajaksi. Peukuttamalla voit äänestää niitä kysymyksiä, joihin haluat vastauksen.

    • Anonyymi

      Onko poliisilla riittävät resurssit ongelmaan puuttumiseen? Minkälaisia rangaistuksia tekijät saavat ja ovatko ne riittäviä?

      • Poliisi on saanut tämän vuoden aikana hieman lisää resursseja ns. nettipoliisitoimintaan ja lapsiin kohdistuviin rikoksiin koulutetaan lisää rikostutkijoita. Rangaistukset riippuvat tehdyistä rikoksista ja eri tapauksia ei voi välttämättä verrata keskenään.

        - Poliisihallitus


    • Kiitos hyvistä kysymyksistä! Aika kysymiselle on nyt päättynyt ja keskustelu suljetaan pian. Ennen sitä asiantuntijat vastaavat vielä muutamiin kysymyksiin.

    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet taitava

      monessa asiassa. Myös siinä, miten veit sydämeni. Äkkiarvaamatta, pikkuhiljaa. Yhtäkkiä huomasin että minusta puuttuu jo
      Ikävä
      66
      6204
    2. Sinällään hauska miten jostakin

      jaksetaan juoruta vaikka mitä. Jakorasia yms. Raukkamaista toimintaa. Annetaan jokaisen elää rauhassa eikä levitellä per
      Ikävä
      58
      3073
    3. Mikä ihme sai sut käyttäytymään

      Niin helvetin törkeästi mua kohtaan, jos kerta olet ihastunut?
      Ikävä
      31
      2233
    4. Tiedät etten tiedä

      Mitä pitäisi tehdä.
      Ikävä
      13
      1847
    5. Voi helvetti

      Mihin olet mut ajanut.
      Ikävä
      20
      1818
    6. Osuuspankki Kuhmo!

      Ei pysty pitämään yhtä Otto pankkiautomaattia toiminnassa Ksupermarketin kanssa,20 vuotta sitten Kuhmossa oli neljä auto
      Kuhmo
      19
      1803
    7. Rakkaalleni!

      Halusin tulla kertomaan, että sinua ajattelen ja ikävöin vaikka olen sukuloimassa. Meinasin herkistyä, kun tykkään sinus
      Tunteet
      13
      1552
    8. hyvää yötä.

      toivottavasti sulla oli kiva jouluaatto. 🤍
      Ikävä
      18
      1539
    9. Työttömyys kasvaa

      Onneksi persujen kannatus ei kasva.
      Perussuomalaiset
      51
      1515
    10. Hyvää joulua!

      Naiselle. Tänä vuonna tutustuttiin ❤️
      Ikävä
      9
      1473
    Aihe