Terassin rakentaminen

Anonyymi

Taloomme rakennettiin sisäänkäynnin kohdalle terassi pari vuotta sitten. Sitä ei ole kiinnitetty runkoon ja kesän alussa lumien sulettua huomattiin, että terassi on liikkunut niin, että se on toisesta laidasta irronnut talon rungosta (= sokkelista) reilun metrin matkalta n. 10 cm pisimmillään. Terassi on n. 3 x 3 metriä kooltaan. Rakentajalle valitettuamme hän totesi, että 'tuonkaltaiset rakenteet tehdään yleensä lepäämään vapaasti eikä niitä kiinnitetä rakennukseen'. Onko todella niin oikeanlaisen rakentamistavan mukaan ? Tieto tuli minulle yllätyksenä, en osannut olla tarkkana tuossa kohtaa eivätkä rakentajat tietenkään tuosta kertoneet. En ole rakennusalan ammattilainen ja odotin saavani ammattilaisen jälkeä, mutta toisin kävi.

18

2135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tämä aloitus tuli yllätyksenä!

    • Anonyymi

      Puusta tehden yläosa sokkeliin kiinni. Betonista tehden ei kannata kiinnittää kun ja jos maa painuu, tulee melkoinen vääntö sokkeliin.

      2000a

    • Anonyymi

      Minä en ainakaan menisi kiinnittämään terassia sokkeliin. Jos terassin perustus liikkuu, tuo terassi voi vääntyä ja vääntö sokkelissa saattaa aiheuttaa jopa murtumia. Itseasiassa kertomasi perusteella on pääteltävissä että terassin alta maa-ainesta ei ole vaihdettu routimattomaan, lämpöeristys puuttuu tai on puutteellinen ja saattaapa huonolla tuurilla olla salaojituskin niin ja näin.

      Minusta tuo rakentaja oli ammattilainen. Toki rakentaja olisi voinut ehdottaa maa-aineksen vaihtamista ja maaperän lämpöeristämistä mutta käsi sydämellä kuinkahan olisit siihen suhtautunut kun projekti olisi venynyt ja hinta noussut?

      • Anonyymi

        Sinähän vasta tosi ammattilainen olet, kun olet tietävinäsi noin tarkkaan aloitukseni perusteella, minkälainen maa-aines on ollut ja vielä myös sen, että rakentaja on ollut ammattilainen ! Tiedoksi vain, että oli kyseessä ihan muun alan henkilö, joka on vain jotain rakentamista harrastanut. Miksi näin, jääköön tässä sen kummemmin selvittämättä, mutta en ole häntä itse palkannut vaan luottanut muihin.
        Maa-aines on soraa ja sepeliä alla, sen päällä maisemointikangas, mutta ei mitään hiekkaa tms sen päällä painona, ainoastaan kiviä reunoissa, jotta kangas pysyisi paikallaan (ei pysy). Pilarit (puiset) on laatan/kiven päällä ja terassi itse on rinteessä (järven rannalla) , joten vedet kyllä valuu pois. Mutta perustukset ovat siis niin ja näin ja kun ei ole runkopuuta sokkelissa kiinni, niin ei kai ole ihme, kun irtoaa, Ja tarkemmin mitattuani on irronnut yli 4 metrin matkalla 2 - 10 cm sokkelista. Terassin koko onkin 5 x 6 m aiemmasta kirjoituksestani poiketen.
        Enkä ymmärrä miksi alat arvailemaan projektin mahdollista venymistä ja hintaa ?
        Jälleen kerran jouduin todistamaan suomalaisen rakentamisen surkeutta ja tekijöiden välinpitämättömyttä tehdä kunnollista työtä. Suomalaisen rakentamisen taito on hukassa.


      • Anonyymi

        Eikö se terassi ole melko kevyt. Työnnä tunkilla tms. takaisin paikalleen.
        Minulla oli sama ongelma tynnyrisaunan kanssa, kun harkot piti laittaa autosta kipatun saunan alle. Toissa kesänä kun satoi kovasti, meni sauna pois vaaterista. Ei auttanut muu kuin nostaa tunkilla kulma kerrallaan ylös, ja kaivaa kantava maa esiin.


    • Anonyymi

      Itse hän kerroit terassin liikkuneen, ei minulla tässä muuta tietoa ole kuin tuo kertomasi. Jos maa-aines ja kallistukset ovat kunnossa, lämpöeristykset riittävät ja salaojat kunnossa niin sitten terassin ei pitäisi liikkua mihinkään. Selvyyden vuoksi, ei riitä että maa-aines vaihdetaan sepeliin (ei hiekkaan) vain terassin alta vaan se pitäisi vaihtaa ainakin 1,5 metriä sen ympäriltä kun ja tuolla samalla alueella pitäisi olla ne lämpöeristeet (EPS tai XPS). Ja tietysti tuo sepeli on täytetty vai kuinka. Mutta miksi ihmeessä kyselet tällä palstalla kun kerran et pidä vastauksista?

      • Anonyymi

        Niinpä vain on terassi liikkunut. Senhän perään juuri kyselen, kun terassin rakentajien olisi odottanut olevan ammattilaisia ja ottavan huomioon liikkumisen mahdollisuuden ja tekevän terassin sen mukaisesti. Toistan, että en ole ammattilainen enkä tunne alaa,
        Kyselen, kun etsin eri näkökulmia ja perusteita asiaan. Ei ole kyse siitä pidänkö tai en vastauksista, eihän sillä ole merkitystä. Vastailen kuitenkin tiettyihin outona pitämiini kommentteihin. Sellaista vain ihmettelen, kun vedät pitkälle meneviä johtopäätöksiä vähäisillä tai olemattomilla tiedoilla (viittaan tuohon kommenttiin hinnasta ja viivästyksestä).
        Kiitos kuitenkin kommentoinnista !


    • Anonyymi

      Vastausta Urpolle aloittelijalle....,Siis miten ensinnäkin on asunto perustettu...,jos paaluperustus niin ei tietenkään ankkuroida maanvarassa olevaa terassia kiinni.
      Jos anturaperustus asunnossa niin missä vika jos asunnon kylkeen tehdään samaisella tavalla terassi.
      Onko rakennekuviin piirretty se terassi ja miten rakenne suunniteltu.

      • Anonyymi

        Kiitos kommentistä, täällä itse Urpo !
        Ei ole tietoa miten on perustettu, 1970-luvulla tehty (hirsi)talo, joku valmispaketti on tainnut olla. Piirustuksia ei ole missään tallella. En ole itse taloa tehnyt/teettänyt. Rakennekuvaa ja suunnitelmaa ei ole urakoitsija tehnyt. Toistan vain, että luotin heidän ammattitaitoonsa ja lopputulos on tässä. Suomalaista ammattitaitoa parhaimmillaan ! Olisi pitänyt löytää joku, joka olisi kommentoinut tekemistä ja vaatinut kunnon suunnitelmat, mutta luotin tekijöihin enkä voinut olla paikalla paljoakaan, koska asun toisessa kaupungissa.


      • Anonyymi

        Kerroit nyt jo sen verran että minulla alkaa olla teoria mitä tuossa on tapahtunut. Aiempien kommenttien vuoksi pikkuisen arveluttaa kommentoida mutta menköön nyt vielä tämän kerran. Kuten aiemmin sanoin, massanvaihto ( kapillaarivapaaseen sepeliin) ja pohjan lämpöeristys pitäisi tehdä riittävän kaukainen että tilanne korjaantuisi. Jos näin ei ole tehty, routa ikäänkuin kiertää terassin alle ja liikuttelee rakennelmaa. Lisäksi talojen ulko- ja sisätäytöissä käytettiin hiekkaa ainakin vielä 1980 luvulla, hiekka taas on kapillaarista säilöen kosteutta joten salaojien merkitys korostuu entisestään. Ellet muuta tee niin varmista edes että terassin alla ja sivuilla on riittävä lämpöeristys.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos kommentistä, täällä itse Urpo !
        Ei ole tietoa miten on perustettu, 1970-luvulla tehty (hirsi)talo, joku valmispaketti on tainnut olla. Piirustuksia ei ole missään tallella. En ole itse taloa tehnyt/teettänyt. Rakennekuvaa ja suunnitelmaa ei ole urakoitsija tehnyt. Toistan vain, että luotin heidän ammattitaitoonsa ja lopputulos on tässä. Suomalaista ammattitaitoa parhaimmillaan ! Olisi pitänyt löytää joku, joka olisi kommentoinut tekemistä ja vaatinut kunnon suunnitelmat, mutta luotin tekijöihin enkä voinut olla paikalla paljoakaan, koska asun toisessa kaupungissa.

        "Olisi pitänyt löytää joku, joka olisi kommentoinut tekemistä ja vaatinut kunnon suunnitelmat, mutta luotin tekijöihin enkä voinut olla paikalla paljoakaan, koska asun toisessa kaupungissa"


        "...Vaatinut kunnon suunnitelmat..."


        -terassin tekoa varten? huh huh...


    • Anonyymi

      No kerrotko mikä sen terassin on siirtänyt pois paikoiltaan.
      Joku syy siinä täytyy olla, ei se itsekseen liiku jos perustus vain pitää.

      • Anonyymi

        Hirsiseinään kun olisi sen terassin kiinnittänyt, niin olisi pysynyt paikallaan.


    • Anonyymi

      Terassia ei pidä kiinnittää talon runkoon. Jos terassi ei pysy paikoillaan, siinä ei auta edes runkoon kiinnittäminen vaan liikkuva terassi aiheuttaa sokkeliin turhia jännityksiä.

      Suomeksi: Jos trassin runko ei pysy paikoillaan, se on huonosti perustettu! Piste!

      Mutta mikähän siinä on että aina sellaiset ihmiset jotka ei itse likaa mihinkään hienoja käsiään, eikä tee mitään itse, - on kaikkein pahimpia inisijöitä ja valittajia?

      Olen huomannut ettei se ole edes mikään poikkeus vaan pikemminkin sääntö että sellaiset pariskunnat (pahimpia nuoret koulutetut kaupunkilaisnulikat) joilla ei pysy kädessä mikään rapupihtiä painavampi, kulkevat kirvesmiehen jäljillä millimetrimitan kanssa ja syynäävät joka asian netistä, miten muka "pitäisi olla"...

      Mikä helvetin homma se muka on, purkaa 3x3 metrin terassi ja perustaa uudelleen? 1-2 lauantaipäivän homma terveeltä maalaisjärkiseltä mieheltä/ naiselta. Itku pois ja sorkkarauta käteen vaan ja purkimaan! Muuten vinkkinä: ruuviperustus riittävän syvälle ruuvattuna on erittäin hyvä vaihtoehto terassin perustukseksi.

      • Anonyymi

        Tai sitten sen sun terassin runko on tehty niin huteraksi että se liikkuu sen takia...

        terv. äskeinen


      • Anonyymi

        Kiitos kommenteista !

        Huonot perustukset tai heikko runko koko terassilla, uskon, että olet oikeassa, jos kerran ei ole tapana kiinnittää sokkeliin.

        Ja mitä tulee siihen, että en 'likaisi käsiäni' itse, olet väärässä. Minä, 60 v. nainen apuna ja kaverini (toki mies) päävastuussa korjasimme vanhaa hirsitaloa 2 vuotta ja joka päivä muutamaa sunnuntaita lukuunottamatta teimme kaikkea mitä itse voi tehdä, putki- ja sähkötöitä lukuunottamatta. Ja siitäkin projektista olisi monta sanaa sanottavana mitä tulee suomalaisen rakennusalan ammattilaisen ammattitaitoon.

        Terassin rakentajan mukaan rakennustöiden normaali takuuaika on 2 vuotta. Miksiköhän uskaltavat antaa vain 2 ? Jos tuo on rakennusalan töiden takuu Suomessa, niin eipä tarvitse ihmetellä, että nykyajan talot eivät kestä kuin 30 v. kun vanhat hirsitalot kestävät 200 vuotta ja mistäpä ne homeongelmat sitten johtunevat ?
        Jos maksat kalliin hinnan rakentajalle, niin voisi odottaa, että rakennelmat kestäisivät kauemmin kuin 2 vuotta !

        Terveisin keskustelun Aloittaja


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos kommenteista !

        Huonot perustukset tai heikko runko koko terassilla, uskon, että olet oikeassa, jos kerran ei ole tapana kiinnittää sokkeliin.

        Ja mitä tulee siihen, että en 'likaisi käsiäni' itse, olet väärässä. Minä, 60 v. nainen apuna ja kaverini (toki mies) päävastuussa korjasimme vanhaa hirsitaloa 2 vuotta ja joka päivä muutamaa sunnuntaita lukuunottamatta teimme kaikkea mitä itse voi tehdä, putki- ja sähkötöitä lukuunottamatta. Ja siitäkin projektista olisi monta sanaa sanottavana mitä tulee suomalaisen rakennusalan ammattilaisen ammattitaitoon.

        Terassin rakentajan mukaan rakennustöiden normaali takuuaika on 2 vuotta. Miksiköhän uskaltavat antaa vain 2 ? Jos tuo on rakennusalan töiden takuu Suomessa, niin eipä tarvitse ihmetellä, että nykyajan talot eivät kestä kuin 30 v. kun vanhat hirsitalot kestävät 200 vuotta ja mistäpä ne homeongelmat sitten johtunevat ?
        Jos maksat kalliin hinnan rakentajalle, niin voisi odottaa, että rakennelmat kestäisivät kauemmin kuin 2 vuotta !

        Terveisin keskustelun Aloittaja

        Siinä olet oikeassa että talojen tulisi kestää ainakin 200 vuotta vaikka tietysti siinä matkan varrella pitääkin tehdä kaikenlaista remonttia ja huoltoa. Ikävä kyllä aika moni taho hyötyy nykyisestä kertakäyttökulttuurista eli siitä että "talo nurin viimeistään 50 vuoden päästä rakentamisesta ja uusi tilalle".

        Mitä tulee rakentajien ammattitaitoon niin se ei missään nimessä ole ainoa syy tai edes pääsyy nykytilaan. Moni rakentaja tekisi mielellään laadukkaammin mutta se on väistämättä hitaampaa kuin nykyisenlainen hutkiminen. Arvatkaapa miten käy jos voittoa tavoitteleva rakennuttaja tai penniä venyttävä omakotirakentaja joutuu valitsemaan kahden työmiehen välillä joista toiselle joutuisi maksamaan tuntitöinä X tunnista tai 1,5X tunnista? Tai jos on urakkahomma, otetaanko siihen toista kertaa työmiestä jolla meni edes 20 % pidempään kuin normihutveltajalta? Näin silti vaikka hutveltajan nopeus perustuu aika pitkälti asioiden laiminlyömiseen (esim valut tai tasoitteet eivät ole kunnolla kuivuneet) ja vaikka tuo aiheuttaisi väistämättä lisäkuluja myöhemmin (asunnon omistajalle, ongelman aiheuttanutta alihankkijafirmaa ei varmaan ole enää edes olemassakaan). Eli tässä on oikeasti aika iso ongelma kysymyksessä ja jos yksittäinen kirvesmies/muurari/putkari/vt työnjohtaja yrittää yksin ratkaista sen, saa luultavasti pian kävellä kassan kautta ulos firmasta. Ja kun useimmilla meistä on kuitenkin perhe elätettävänä, asuntolainat maksettavana niin eipä sitä kovin moni uskalla lähteä urheilemaan toimeentulollaan.

        Takaisin alkuperäiseen asiaan, terassin liikkuminen tarkoittaa että jotakin vääntövoimaa on jossain, se on selvää, Ja vaikka rakenteen tekisi kuinka järeäksi hyvänsä, tuo vääntövoima ei katoa vaan vaikuttaa johonkin. Se on sitten sattumasta kiinni onko se heikoin lenkki tuo koolauslauta, sitä koossa pitävät kiilapultit, betoninen perustus vai mikä. Siksi kannattaa yrittää poistaa sen vääntövoiman syyt. Helpointa on tietysti jos täytöt, salaojitukset ja eristykset on tehty alunperin oikein. Jos ei niin asiaa on turha harmitellavaan parempi tehdä se mitä vielä voi. Vaikkei mitään muuta tekisikään niin muutamalla Finnfoam levyllä saisi edes maaperän eristyksen kuntoon minkä jälkeen terassin alus ja lähiympäristö ei enää routisi.


    • Anonyymi

      Miettikääs nyt vähän. Jos on 2×4 juoksu v. Vaikka valuharkkoon kiinnitetty niin kuinka suuri vääntö tulee sokkeliin jostain terassista. Ylös alas liike terassin toisessa reunassa ei vaikuta mitään ja jos sivuliikettä tulee niin puut antaa periksi . Tuskin yksikään betoni on siksi hajonnut.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1366
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1181
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe