Puhekulttuuri ennen ja nyt

Anonyymi

Katsoin au-par-tyttäriä Havaijilla tässä eräänä päivänä kakkoselta.
Heillä oli monenmoisia ongelmia perheittensä kanssa, mutta hyvillä mielin sitten jaksoivat viettää yhdessä vapaa-aikaa.
Ihmettelin vain sitä kirjoilun määrää, jota he harrastivat.

Onko tämä puhekulttuuri joka puolella käytössä vai pitikö näitten leidien vähän irrotella kameran edessä? Tunnen aika vähän nuoria naisia näinä aikoina, kun omasta nuoruudestani on jo puoli vuosisataa kulunut. Lapsenlapseni puhuvat säällisesti mummullensa, mutta mistä tiedän, siivoatko he vain puheensa kun olen paikalla. Minä en ole itse voimasanoja koskaan käyttänyt, eikä perheessäni muutkaan ainakaan kovin tavallisessa elämänmenossa.

Kun ikää on näinkin paljon, on nähnyt maailman muuttuvan kovin erilaiseksi ajan kanssa, enkä sitä vastusta. Pitäähän aikaa seurata, mutta joskus tekee mieli kysyä, kun ei tiedä.
Tätä en tiedä. Siksi kysyn.

3

<50

Vastaukset

 • No joo - ###-tu, tarkoitin tietenkin kiroilua enkä kirjoilua. Lyöntivirhe.
  Sama Anonyymi

 • Ihminenhän vetää eri rooleja eri tilanteissa läpi elämänsä. Jokainen puhuu ja käyttäytyy eri ihmisten seurassa eri tavalla.

  Itse en ole sarjaa seurannut, mutta mahdollisesti suomalaiset nuoret ovat seuranneet liikaa amerikkalaisia TV-sarjoja nyt kuvitellen, että Yhdysvaltain tosielämässäkin pitää toisilleen olla kova Bitch, narttu.

  Yhdysvalloissa itseään paremman näytteleminen, roolitus ja hyvän elämän esittäminen on toki aivan eri tasolla kuin Suomessa, ja virallisissa yhteyksissä aikuisille kiroilu ja siivoton käytös kyllä kostautuu ikävälläkin tavalla, vaikka kavereiden kesken läppä lentää siinä missä Suomessakin.

 • Ihmiset eivät enää käytä kunnon kieltä. Puhe- ja kirjoitustaidot ovat täysin hukassa monilta. "Somejulkkikset" eivät edes osaa enää oikeaa suomenkieltä ja puhe on kuin teinien kieltä.
  Voi elämä! ei voi enää muuta sanoa tähän asiaan.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  179
  3549
 2. Eerikäisen postaukset

  Onko oikeesti kivaa Vikkelle kun isukki postaa kokoaika someen siitä kuvii.😑 Ei saa ees kaverinsa kanssa rauhassa leikkii ettei Esko oo laittamas "ma
  18
  1090