Aihe

Trafi syyllinen moneen tahattomaan drone-ilmailurikkomukseen

Anonyymi

Trafin ammattitaidottomuus on syy moneen turhaan tahattomaan lentokieltoalueella tapahtuneeseen lentämiseen, joita media mielellään raflaavasti uutisoi. Yleistä mielipidettä muokataan herkästi drone-vastaiseksi jopa kriminaalien ja vastuuttomien kansalaisten toiminnaksi.
Lentokiellon rikkomiseen johtavien syiden taustoihin ei mikään taho halua perehtyä.
Minä väitän, että Trafin vastuuttomuus on syynä useimpiin rikkomuksiin. Trafin mainostama Droneinfo-sovellus on harhaanjohtava torso. Siellä kun ei näy nämä väliaikaiset rajoitusalueet vaikka pysyvät rajoitusalueet näkyvät.
Me drone-lennättäjät uskomme ja minäkin uskoin vielä 2 päivää sitten, että ilmailuviranomaisen oma sovellus sentään näyttäisi tällaiset oleelliset määräysalueet. Kiellot ovat hyvin mutkaisten reittien taakse nettiin piilotettuja ja alueet ovat niissäkin pdf-tiedostoissa, jos sellaisen löytää, hyvin maallikkomaisesti huonolle karttapohjalle tuherrettu.
Älkää hyvät ihmiset luottako drone-infon tietoihin! Trafi ei vastaa mistään eikä siellä ole paikkatietoammatillista ja asiakaslähtöistä ammatillista vastuullista otetta. Tyypillistä viranomaistoimintaa.
Ohjeissa mainostetaan, että ”maalaisjärjellä pääsee pitkälle!”

Ei pääse!

18

<50

  Vastaukset

  • ILMAILULAISTA
   178 §
   Ilmailurikkomus
   Joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta..."
   ...

   Jotta ilmailurikkomuksen sakkorangaistus voidaan lain mukaan antaa, pitää teko olla joko "tahallinen" tai täyttää ehto:
   "Törkeä huolimattomuus".
   Se taas ei ole rangaistuksen edellyttämä tunnusmerkki, jos ja kun tekijällä on täysi syy uskoa viranomaisen ylläpitämän drone-info ohjelman rajoitustietoihin.

   Trafin ilmoitus puutteellisista tiedoista on tullut nettisivulle vasta viime tiistaina 16.7.2019.

   • Törkeä huolimattomuus on lähellä tahallisuutta.
    Tuottamusta on pidetty oikeudessa törkeänä silloin, kun toisten henkilökohtaiseen turvallisuuteen on suhtauduttu välinpitämättömästi. Tuottamuksen astetta on myös pidetty sitä törkeämpänä, mitä odotettavampaa vahingon tapahtuminen on ollut.

    Yksistään lentokieltoalueella vahingossa lentäminen ei ole riittävä peruste sakkorangaistuksen määräämiseen ilmailurikkomuksesta tuon ilmailulain 178 §:n mukaan.
    Tarvitaan vahva näyttö tahallisuudesta tai "melkein tahallisuudesta".


  • Lennokkeja on syytä lennättää ihan vain omalla kotipihalla niin ei tule ongelmia.

   • Ihan samalla tavalla on rikollinen vaikka kotipihassa puiden suojassa nostaa dronen ilmaan, jos trafi on laittanut alueen kieltoalueeksi.
    Ei saisi tietenkään nousta ilmaan. Kielto on kielto, mutta jos dronelentäjäpiruparka ei tiedä harhaanjohtavan viranomaisohjelman takia.
    Mielenkiintoista katsoa, kun Oulussa Kuusisaaressa on tilapäinen lentokieltoalue 26.-28.7.2019, näkyykö Trafin Droneinfo-aplikaatiossa kyseinen alue.
    Nyt asentamaan droneinfo-ohjelma Androidiin tai IPhoneen🙄
    Nyt kun on tullut tehtyä tahaton rikos, on selvinnyt, että poliisiviranomaiset käyttävät Aviamaps-sovellusta, jossa kyseiset rysäalueet näkyvät!
    Droneinfoon on nyt, vasta nyt luvattu, kyseisten merkittävien alueiden tulevan seuraavaan versioon😬


   • Dronea saa lennättää turvallisesti vain kotona sisätiloissa. Siellä saa kuvatakin. Kuvia ei vaan saa näyttää kenellekään eikä saa katsella itsekään.
    Ulkona kotipihan ilmatilaa hallitsee Trafi sekä miellyttäväkäytöksiset poliisit.
    Säädösten mukaan jos naapuri tuntee kateutta naapurin dronesta niin voi ilmoittaa 112:een ja poliisijohdonkin vihaama drone takavarikoidaan.


  • On yleinen kielto lennättämisestä yleisötapahtumien aikana sen tapahtuma-alueella.

   Onko peruskoulu jäänyt käymättä?

   • Ennenkuin täällä alkaa aukomaan päätään niin pitäisi ymmärtää, mistä keskustellaan. Peruskoulussa ei näitä drone-lentosääntöjä opetettu minun aikanani.
    Enkä ala kehumaan koulusivistykselläni, kun se ei liity tähän droneinfon puutteista johtuviin väärinkäsityksiin ja sen seurauksena tahattomiin väliaikaisten lentokieltoalueiden loukkausrikkeisiin liittyvään asiayhteyteen.
    On naiivia kommentoida tässä viiteyhteydessä, ettei väkijoukkojen päällä pidä lentää. Väliaikaiset lentokieltoalueet saattavat vain ulottua useidenkin kilometrien päähän tapahtumapaikoista alueille missä ei ole mitään normaalista poikkeavaa.
    Kannattaa miettiä kaksi kertaa ennenkuin heittelee peruskoululaistason jo kuluneita kommentteja.
    Esim. näinkin: "Ota lääkkeesi!"


  • DroneInfossa ei näy valokuvauskieltoalueet, mutta Aviamapsissa näkyy nekin!

  • Latasimme Aviamaps-ohjelman, joka toimii ihan nettisivullakin. Siellä näkyy tosiaan tänään täällä Oulussa alkava Kuusisaaren tapahtuman kieltoalue, näkyy Ilmakuvauskieltoalueet, vaara-alueet. Hienoa!

   Nyt hävitänkin Droneinfon kännykästä pois. Miksi tuota pitämään. Puutteellisen tiedon esittäminen viranomaisen taholta on vakava asia. Silti viranomainen ei ota vastuuta, vastuu on siirretty kansalaiselle.
   Ei sovi maalaisjärkeen. Maalaisjärjellä ei tosiaan pääse pitkälle viranomaisen kanssa asioitaessa.
   Mediakin on niin arvopohjalla, ettei suostu kirjoittamaan informaatiomielessä tästä drone-lentäjien oikeusturvaan liittyvästä viranomaisen jästipäisyydestä.

   Medialle on tärkeää saada jymyjuttuja:
   ”Poliisi sai kiinni useita lentoturvallisuutta vaarantaneita drone-lennättäjiä, jotka uhmasivat lentoturvallisuutta lentämällä lentokieltoalueella!”

   Media nuolee viranomaisia. Tämä on sananvapautta.
   Totuutta ei saa kertoa, se on populismia.

  • Tänään 17.8.2019 on Porissa jälleen Kirjurinluodossa yleisötapahtuma. Katselin mielenkiinnosta, että onko jotain väliaikaisia lentokieltoja taas asetettu.
   Aviamapsin mukaan Pohjois-Porissa on väliaikainen kieltoalue EFR1158, UTC-ajalle 6-14, 17.8.2019.
   Droneinfossa ei tietenkään ole mitään osviittaa kyseisestä asiasta, mutta enpä löydä mistään vastuuviranomaisen tiedotteista, notameista eikä suplementeista myöskään mitään tietoa.
   Lähetin kyselyn Porin lennonjohtoon, mutta arvatenkin sieltä ei mitään kansalaisen kyselyyn vastattu.
   Mistä näistä väliaikaisista lentokieltoalueista oikein saa luotettavaa viranomaistietoa? Hyvin ovat ainakin piilottaneet tietonsa!
   Tapahtuma-alueelle on matkaa pari kilometriä. Mitään normaalista poikkeavaa ei ole, mutta en haluaisi jatkossa antaa medialle hyvää ja mehevää, mediaseksikästä jutunjuurta "potentiaalisten vaaratilanteita aiheuttavien drone-lennättäjien toimista".

   • Parasta on dronehörhön lennätellä dronea ihan vaan porstuan ja halkoliiterin seutuvilla niin että ei tule sinilakkiset häiritsemään.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Parasta on dronehörhön lennätellä dronea ihan vaan porstuan ja halkoliiterin seutuvilla niin että ei tule sinilakkiset häiritsemään.

    Mistä näitä keskusteluja häiriköiviä mistään mitään tietämättömiä tahvoja oikein sikiää! Isiltä lirahtanut vääränsorttista ainetta sekaan...

    Kysymys on siitä, että mistä dronelennättäjät saavat luotettavaa viranomaistietoa tilapäisistä lentokielto- ja rajoitusalueista, esim. juuri homojen hoonauspäivänä heterojen alueellekin mahdollisesti asetetusta lentokiellosta?
    Mistä esim. löytyy EFR1158?


   • Jotain outoa on ilmailuviranomaisen tiedonhallinnassa, kun kyseisestä rajoitustiedosta kysyttiin lauantaina 17.8 niin vasta keskiviikkona 21.8 saatiin lennonjohdosta ystävällinen vastaus, että "uskoakseni lentokielto on ollut".
    Viranomaisdokumentit ovat niin hajallaan, että on kohtuutonta edellyttää rahvaalta, että se tuon kaiken lyhennesekamelskan seasta löytäisi faktatiedon, jos ei edes lennonjohto pysty moiseen.
    Tuo lyhenyeiden ja slangisanojen määrä on kyllä aivan mahdoton! Mahtaiskohan niistä löytyä yhtenäistä oppimateriaalia netistä? Samoin sanomien tulkkauksesta?
    Vink, vink Aviamaps🤔


  • Noista Dronetouhuista en ole perillä, mutta eikös näissä Finavian vastuulla olevissa ilmailutiedotuksissa pitäisi nekin olla. Jos ei, niin ainakin olisi syytä olla.

   https://www.ais.fi/ais/bulletins/
   file:///C:/Users/Juha/AppData/Local/Temp/wrng1map-1.pdf
   file:///C:/Users/Juha/AppData/Local/Temp/wrng1map.pdf

   • Kerrotko vielä sen, missä pesii C:/Users/Juha?


   • Jestas miten pihalla ihmiset voivat IT:n suhteen olla...


  • Artisti itsekkään ei käsitä, miksi ne selventäviksi tarkoitetut linkit menivät tempin kautta noin. Energiat tähän asiaan meni jo ohi.

   • Hällä väliä, nuo roskat eivät ole keskustelun kannalta oleellisia!
    Näsäviisastelu on teinimäistä.
    Näin heppatyttöhallitsijoiden aikakautena huomaa, kuinka suuri osa ihmisistä on älyllisesti alhaisella anttirinne-tasolla. Osallistuminen keskusteluun edellyttää, että koko ajan muistaa sen mistä tässä nyt keskustellaan. Epäoleellisiin seikkoihin vähänkin fiksumpi tyyppi ei puutu.
    On varmaan palkitsevaa vittuilla toisille siitä kuinka huonoja ovat IT-taidoissa, kun itse sentään osaa jopa copy/paste-tekniikkaa.


  Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   13655
  2. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   101
   9600