Omavarainen energiantuotanto

Anonyymi

Mitäs mieltä olette täysin energiaomavaraisesta talosta maaseudulla? Kaikki energia tuotettaisiin aurinkovoimalla.

Lämmityksenä olisi joko polttopuilla toimiva keskuslämmitys tai perinteinen takka, ja lisänä polttopuista sähköä tekevän lämpövoimakoneen hukkalämpö, joka vaikkapa lämmittäisi keskuslämmityksen kiertovettä tai käyttäisi puhallinkonvektoria.

Sähköt tuottaisin kesäisin pelkästään aurinkopaneeleilla, tavella käytän lisänä lämpövoimakonetta. Lämpövoimakoneena on joko häkäpönttögeneraattori, TEG tai höyryturbiini. Sähkönkulutus minimoidaan, jolloin lämpövoimakonetta ei tarvitse joka päivä käyttää. Valot menee vähällä sähköllä, ja jääkaappia ei talvella edes tarvitse (ei kesälläkään, mutta paneelit tuottaa niin paljon virtaa, että voi helpostikin käyttää). Häkäpönttögeneraattoria ja TEGiä olen ennestäänkin jo kokeillut, ja kummatkin tuottavat minun tarpeisiin tarpeeksi sähköä. TEG-laitteiden tuotto on yleensä vähäinen, mutta toisaalta niistä saa helposti täysautomaattisia. Luulisin, että saan energiankulutuksen nipistettyä vain muutamaan kilowattituntiin talvellakin, joten pienelläkin puskuriakustolla pärjää. Kulutuksena olisi lähinnä valot (noin 50 W max.), kiertovesipumput (menee varmaan alle 100 W, jos sellaisia edes tulee koko systeemiin), viihdelaitteet (kulutus käytön mukaan), jääkaappi (luokkaa 30 W keskimäärin) ja varmaankin muita kodinkoneita, joiden käyttö on satunnaisempaa ja todennäköisesti vain voimakoneen ollessa käynnissä.

16

118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Takka ei ole lämmityslaite. Takan sijalle vaihda oikea uuni, meillä takka purettiin ja tilalla on nyt Kerman saven iso kaakeliuuni.

      • Anonyymi

        Joillain murrealueilla takka tarkoittaa yleensä lämmitysuunia.


      • Anonyymi

        No kunhan riittävän tehokas ja riittävän varaava tulisija saadaan, niin ei ole väliä miksikä sitä kutsutaan. Tosin kyllä tuo lämmitysuuni kuulostaa hieman asiallisemmalta.


    • Anonyymi

      Ahaa jälleen näitä eli mitä mieltä olemme tuollaisen aloituksen tekijästä?

      • Anonyymi

        Ei pelkästään tekijästä vain koko projektista? Esimerkkinä nyt vaikka se, että kuinka käytännöllinen tuo on. Ainakin tietäisi riippumattomuutta energian hinnan noususta, eikä pieni lisätyö minua haittaa. Kesällä, kun kaiken sähkön saa paneeleilla, ei olisi lisätyötä, ja paneelit ovat niin halpoja, että ne maksaa itsensä takaisin alle vuosikymmenessä. Muut laitteet olen pääosin kasannut romuista harrastuksena, joten niille en määritä hintaa. Sain myös vähän käytetyn akustonkin ilmaiseksi.


    • Anonyymi

      5 vuotta sitten irtisanoin sähköliittymän ja hankin aurinkopanelit mökille ,enkä oo katunut hetkeäkään. Tällä hetkellä 5 panelia 650 w ja 220 agm akku riittää mainiosti. Puulämmitys on ja jääkaappina 40 l kompressori matkajääkaappi. Syksyllä n. lokakuun puolestavälistä tammikuun puoleenväliin joutuu aggrekaatilla lataamaan päivittäin akkuja. Luulisin, että 15 kpl kennoja riittäisi vakiasuntoon. Suosittelen kaikille panemaan Fortumille kampoihin. Nim. Kyntäjän poika

      • Eli irtisanoit esimerkiksi 10.000 € arvoisen sähköliittymän ja laitoit vielä saman verran aurinkovehkeisiin...

        Miten saat tuon 20.000 € ratkaisun kannattamaan esim 10 vuodessa?


      • Anonyymi

        1500 e riitti. En laskisi tuota oletettua 10.000 liittymää kustannukseksi. Sitäpaitsi liittymän arvo oli 50 luvun lopulla 350 e, jonka sain takaisin. Täyssähkö remonttiin ois menny pari -kolme tonnia.


      • Anonyymi

        Jos kulutusta on vain valot ja jääkaappi, niin tuon pystyy jauhamaan helposti kamiinan lämmöstä TEG-generaattorilla. 40 l kompurakaappi on aikas pieni, taitaa nykyään mennä alle 10 watin sellaisen keskimääräinen kulutus. Talvella ei jääkaappia tosin välttämättä edes tarvitse. Aggregaatin voisi rakentaa puukaasykäyttöiseksi, ja ladata akkuja vaikka vain joka viikonloppu, jolloin sekin olisi omavarainen.


    • Anonyymi

      Aholla ja sipilällä on ehdotus ongelmaan.

    • Anonyymi

      Ellei aloitus jäisi pelkästään yövuoron palstan aktivoinniksi niin siitä vaan toteuttamaan niin me muutkin kuin Anteron hengenheimolaiset näkisimme miten hyvin ilman sähköliittymää pärjää!

      • Anonyymi

        TEG ja puukaasugeneraattorit ovat rakenteilla. TEGin prototyyppi tuottaa jos sähköä muutaman watin kiehuvasta patavedestä ulkoilmalla jäähdytettynä. Kun saan varsinaiset TEG-käyttöön tarkoitetut elementit, tuoton pitäisi nousta helposti yli sataan wattiin. Lämpö tulee sitten varmaan keskuslämmityskattilan palokaasuista, kun nuo TEG-elementit kestää korkeampia lämpöjäkin. Puukaasugeneraattorinkin proto tuottaa jo hyvin, pitäisi vain löytää isompi moottori.


    • Anonyymi

      Eipä mitään uutta, tällä palstalla on tehty sähköä ja lämpöä vuosikaudet käytetyllä munkinpaistorasvalla!

      • Anonyymi

        Kaikki kannattaa hyödyntää. Rasvan poltto kamiinassa vaatii jonkin ratkaisun. Ehkä sen voisi myös ruiskuttaa puukaasugeneraattorin kaasuvirran sekaan ja käyttää moottorissa. Vanha dieselkone varmaan toimisi hyvin myös. Noita rasvoja varmaan saisi aikas helposti hankittua isompiakin määriä, niin voisi pelkästään niitä käyttää sopiva moottori vain tarvittaisiin.


    • Anonyymi

      Laita vielä tuuliturbiini. Tuulettomia päiviä ei usein ole.

      • Anonyymi

        Joskus rakensin itse tuulivoimalan, mutta täällä metsän keskellä ei saa tuottoa ilman korkeaa mastoa. Avoimella paikalla sama laitos taas tuotti aikas hyvin pikkumastolla. Enkä ala mastoa rakentelemaan ainakaan vielä, joten ajattelin jättää tuulen toistaiseksi hyödyntämättä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      10100
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      415
      4422
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      91
      3036
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2865
    5. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2674
    6. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      230
      2668
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      153
      1855
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      73
      1722
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1630
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1433
    Aihe