Länget, setolohkaremmi ja mägivyöt.

Anonyymi

Rintaremmi ja länget kirreelle. Lavetti perrään ja ropsinajjoon. Sitte vielä helevetin hyvä hevone ja mies. Niillä se aekonnaan Suomi lähti liikkeelle. Nykypennuille valammiiks tehty valtakunta. Nythän se on hyvä irvistellä ja valittoo, kun kuulema kaekkiin koululaesten pitäs vähinttään yks ulukomuanmatka olla tehtynä jo ennen ekaluokkoo. Ihme jottei ennen syntymmee, perhana. Voe hyvä ihme kuitennii, sitä immeisen pöljjyyttä.

17

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuka on sanonut, että pitäisi olla ulkomailla käynyt ennen ekaluokkaa?

      • Kaikkien pitäisi vaan törsätä rahaa kaikkeen mahdolliseen niin siitäkö se hyvä lapsuus tulee?


    • Anonyymi

      Kun lapsemme olivat pieniä, teimme ulkomaanmatkoja eri maihin pari kertaa vuodessa. Teimme sekä kaupunki- että rantalomamatkoja. Kun ensimmäinen lapsemme oli puolitoista vuotias, teimme ensimmäisen matkamme. Myös hieman myöhemmin syntyneet lapsemme pääsivät mukaan suurin piirtein saman ikäisinä. Kun ensimmäinen lapsemme oli kuusi vuotias, hän oli käynyt jo kahdeksassa eri maassa. Sanotaan, että maailma avartaa. Se on aivan totta. Lapset oppivat ymmärtämään, että maailmaan on muuallakin kuin Lieksassa.

      Matkakohteista löytyi lapsillemme heti leikki- ja pelikavereita, vaikka yhteistä puhuttua kieltä ei löytynyt. He tulivat hyvin toimeen eri maiden lapsien kanssa, olivatpa he tummia tai vaaleita. Yhteinen kieli saattoi olla esimerkiksi jalkapallopeli. Senhän kaikki osasivat.

      Matkoista oli ainakin se hyöty, että lapsista tuli rohkeampia, itsenäisempiä ja ennen kaikkea suvaitsevampia muiden maiden kansalaisia kohtaan. Kaikki pelikaverit olivat saman arvoisia, hyviä ystäviä.

      Nyt vuosikymmeniä myöhemmin lapsemme matkustelevat perheinensä lomillaan ulkomailla, niin kuin me teimme heidän kanssaan aikanaan. Tiedän, että siitä on hyötyä myös heidän lapsilleen.

      Tutustuminen eri maihin ja niiden kansalaisiin ei ole törsäämistä, vaan arvokasta sijoittamista henkiseen pääomaan.

    • Todella hyvä kirjoitus, joka liittyy tavallaan myös lasten kasvatukseen ja opetukseen. Lapset saavat matkoilla tietoa ja kokemuksia enemmän kuin koulun penkillä istuessaan opettajan selatessa vanhoja prujujaan Pohjanmaan joista - Siika. Pyhä, Kala...

    • Hyvä jos on varaa matkustaa, se on tietysti henkistä pääomaa, mutta sitten alkaa jo kilpailu kun kaikilla vanhemmilla ei ole varaa matkustaa eikä ostaa viimeisimpiä merkkivaatteita, kännyköitä, tietokoneita ja härpäkkeitä. Sitten heitä joilla ei ole varaa kiusataan koulussa tai tuntevat itse itsensä jotnekin huonommaksi.

      Tärkein henkinen pääoma opetetaan kotona. Kotona tulee opettaa suvaitsevaisuus ja kansainvälisyys asiatkin eikä sitä varten tarvitse muka lähteä ulkomaille.

    • Loppujen lopuksi ulkomaille matkustaminenkin on vain "törsäämistä". Rahaa vaihdetaan viihtymiseen, kokemuksiin ja elämyksiin, mutta ei se anna lapselle mitään välttämättöntä pääomaa mitä ilman hän ei tulisi toimeen.

      • Anonyymi

        Voi hyvänen aika tuota pankon ajatuksen juoksua. No, pohjois-korealainen lapsi ei törsää, ja hän saa sitä todellista PÄÄOMAA koko demokraattisen kansantasavallan ja Kim Jong-unin taholta. Kyllä tulee tasapainoista, henkisesti kypsää ja törsäämättä kasvatettua jälkipolvea sillä!


    • Kotona ja sen ympäristössä on vaara saada vääriä oppeja ja mielipidemuokkausta. Esimerkiksi Lieksassa on ollut loiskiehuntaa maahanmuuton takia jo vuosikymmenet ja joku lapsi saattaa saada rasismiin viittavia vaikutteita jopa vanhemmiltaan saatikka ympäristössä.

      Kyllä ulkomaiden suvaitsevaisuuskylpy on itsekullekin tarpeellinen turhista asenteista puhdistautumiseen. Tynnyrissä kasvaminen ei ole kenellekään hyvästä.

      Harvemmat lapset saavat hyviä oppeja kotoaan. Huonot tavat kyllä opitaan. Esimerkiksi tupakoivien vanhempien lapset ryhtyvät tupakoimaan ja alkoholin kanssa piilee samat vaarat. Parempi, että nykynuorista tulisi maailmankansalaisia kuin syjäytyneitä peräkammarilaisia yksineläjiä.

    • Miksi ei ole varaa matkustamiseen? Eikö koulunkäynti ole aikanaan kiinnostanut? Oppimiskelvottomia ihmisiä on loppujen lopuksi hyvin vähän. On myös todistettu, ettei syynä ole huono kielipää tai huono matikkapää. Sellaisia käsitteitä ei ole olemassakaan. Syy on joko motivaation puutteesta tai huonoissa opettajissa tai molemmissa. Lukemalla oppii, se on varma asia. Kaikilla on siihen nykyään mahdollisuus ja sitä kautta on mahdollisuus saada hyvä työpaikka ja hyvä ansiotaso. Silloin on mahdollista matkustella vaikka ulkomailla.

      On muistettava kolme tärkeää asiaa elämässä. Ne ovat nykyäänkin koulutus, koulutus ja koulutus.

      • Tyypillistä rikkaan puhetta. Vaikka kaikki suomalaiset opiskelisivat tohtoriksi, kaikilla ei ole mahdollisuutta saavuttaa juppityöpaikkaa ja juppien ansiotasoa. Yksinkertaisesti siitä syystä, että näitä paikkoja ei ole kaikille ja jonkun on tehtävä vähäpalkkaisemmatkin työt.

        Ulkomailla matkustaminen ei ole mitään "pääomaa" jota lapsi tarvitsisi. Se on vain rahalla ostettu hupikokemus. Vanhemmat sukupolvet eivät matkustaneet eikä heistä tullut mitään peräkammaristeja vaan sitkeitä suomalaisia jotka nostivat Suomen sodan jälkeen.


      • Rahalla ja ulkomaanmatkoilla ei lapsille osteta suvaitsevaista maailmankansalaisen asennetta. Edelleen jää vanhempien tehtäväksi kasvattaa lapsensa.


      • Anonyymi
        Uuninpankko kirjoitti:

        Rahalla ja ulkomaanmatkoilla ei lapsille osteta suvaitsevaista maailmankansalaisen asennetta. Edelleen jää vanhempien tehtäväksi kasvattaa lapsensa.

        Sitä minäkin ihmettelen miksi afrikkalaiset tule tänne vaikka pitäisi suvaita maan tavat, ja eivät sitä tee? Miksei niiden vanhemmat kasvata suvaitsevaisuutta!


      • Anonyymi
        Uuninpankko kirjoitti:

        Tyypillistä rikkaan puhetta. Vaikka kaikki suomalaiset opiskelisivat tohtoriksi, kaikilla ei ole mahdollisuutta saavuttaa juppityöpaikkaa ja juppien ansiotasoa. Yksinkertaisesti siitä syystä, että näitä paikkoja ei ole kaikille ja jonkun on tehtävä vähäpalkkaisemmatkin työt.

        Ulkomailla matkustaminen ei ole mitään "pääomaa" jota lapsi tarvitsisi. Se on vain rahalla ostettu hupikokemus. Vanhemmat sukupolvet eivät matkustaneet eikä heistä tullut mitään peräkammaristeja vaan sitkeitä suomalaisia jotka nostivat Suomen sodan jälkeen.

        Vanhemmat sukupolvet tekivät töitä, joihin ei juuri koulutustakaan tarvittu. Nyt olisi nuorille koulutusta tarjolla, mutta moni poika katoaa jonnekin yhteiskunnan ulottumattomiin luovittuaan peruskoulun läpi oppimatta edes lukemaan. Heitä on Suomessa jo yli 50 000. He eivät ole kirjoissa eikä kansissa. Heidän elämänsä on ostareissa, rautieasemilla ja vastaavissa paikoissa. Missä heidän vanhempansa ovat? Mitä he ovat antaneet näille kadonneille lapsilleen?

        Ei matkustaminen ole pääasia, vaan perillä olo. Kulttuuri, nähtävyydet, kielet, tapahtumat, ihmiset, elämä jne. Ne antavat paljon niin aikuisille kuin lapsille.


    • Anonyymi

      Aloittaja tarkoitettanee setolkkaa ja setolkan mahavyötä sekä mäkivyötä. Setolohka ei tarkoita mitään.

      • Anonyymi

        Setolokka on ravintola Kaustisella.
        Setolohkaa ei ole olemassakaan.



    • Anonyymi

      Minä jo luulin että lapin perukoilta poro paimenet ovat internetissä.
      (ihan kuin saameksi olisi sanottu).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      89
      4194
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      4102
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      609
      3914
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      20
      2725
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      78
      2475
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      340
      2074
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      127
      2072
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      190
      1950
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1609
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1422
    Aihe