Finnpausen-hanke ruotsinsuomalaisille

Anonyymi

#FINPAUSEN -hankkeen kautta voi kokeilla asumista & työntekoa Suomessa

Suomen matkailussa on eletty viime vuosina vilkasta kasvun aikaa. Työ- ja elinkeinoministeriön uusi vastaisku Suomea vaivaavaan työvoimapulaan on ruotsinsuomalaisten houkutteleminen Suomeen kausitöihin.

Työntekijöitä Ruotsista kosiskelevan Finnpausen-hankkeen projektipäällikkö Helena Ylisirniö sanoo, että ruotsinsuomalaisissa nähdään suuri mahdollisuus. Ylisirniö korostaa, että kysyntää tekijöistä on paitsi sesongeistaan tutuissa matkailussa ja maataloudessa myös muilla toimialoilla.

– Vaikka työttömiä on Suomessa omasta takaa, pula osaajista on useilla toimialoilla kova, Ylisirniö toteaa.

Esimerkiksi saaristomatkailua tarjoavissa yrityksissä kielitaidosta olisi valtavasti hyötyä.

– Etenemme avoimin mielin. Emme hae ensisijaisesti tietyn koulutuksen omaavia ihmisiä, vaan kykeneviä, aktiivisia ja kielitaitoisia ihmisiä eli samaa kohderyhmää, jota työelämään ylipäätään kaivataan , Ylisirniö sanoo.

Suur-Tukholman alueella rekrytointitoimet aloitetaan syksyllä

Finnpausen-hankkeen ensimmäiset kampanjat Suur-Tukholman alueella on tarkoitus käynnistää jo tulevana syksynä, kertoo Ylisirniö.

– Ajatuksena on järjestää muun muassa kauppakeskustapahtumia Västeråsin ja Eskilstunan alueella.

Työvoimaa kosiskelevan Finnpausen-hankkeen vetäjä Kai Latvalehto uskoo, että kiinnostus ruotsinsuomalaisten keskuudessa on suurta. Hänen mukaansa lukuisat ruotsinsuomalaiset ovat jo kyselleet, mihin he voisivat tulla työskentelemään tai viettämään aikaa Suomessa.

– Kausiluonteinen työ tarjoaa hienon mahdollisuuden omien juurten ja identiteetin löytämiseen, Latvalehto perustelee.

Monilla ruotsinsuomalaisilla omat henkilökohtaiset suhteet Suomeen voivat olla jo hyvinkin niukat, koska he ovat eläneet koko elämänsä Ruotsissa. Latvalehdon mukaan monilla on kuitenkin voimakas kiinnostus ja tunne Suomea kohtaan. Latvalehdon omakin tausta on Ruotsissa. Hän muutti vanhempiensa kanssa Suomeen 13-vuotiaana.

Latvalehto on myös perustamassa ruotsinsuomalaista kulttuurilähetystöä Ouluun.

– Tarkoituksena on tarjota ruotsinsuomalaisille kulttuurialan toimijoille mahdollisuus vierailla ja työskennellä pohjoisessa Suomessa ja toimia näin sillanrakentajina maiden välillä, Latvalehto sanoo.

Lue koko uutisjuttu täältä:
https://yle.fi/uutiset/3-10879142

2

<50

Vastaukset

  • Anteeksi epäselvät ilmaukset. Suomen mediassa on näkynyt hankkeesta nimiä FINPAUSEN ja FINNPAUSEN. En ole oikein varma, kumpi loppujen lopuksi on oikea muoto, mutta ainakin hashtagilla #FINNPAUSEN tulee hieman enemmän osumia, joten veikkaan sitä.

Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.